Interiér a nábytok

Nábytok a samotné zariadenie interiéru azda najvýraznejšie hovorí o povahe a osobnosti majiteľa domu. Je dôležité dobre sa rozhodnúť, ktoré materiály použijeme, aký bude výber farieb a konečné rozmiestnenie vecí. Častokrát bojujeme aj s rozhodnutím, či je výhodnejšie pri zariaďovaní svojho príbytku zakúpiť hotový nábytok priamo v predajni a prispôsobovať ho do svojich misetností postupne, alebo si ho dať urobiť na mieru. Nie sú to jednoduché otázky, preto je nutné sústredenie, aby ste mali vo svojom dome pocit pokoja a pohody.

Materiály na výrobu nábytku
Všetci samozrejme poznáme notoricky známe materiály, o ktorých bude reč v nasledujúcich riadkoch. Sú nimi drevo, plasty, sklo a kov. Môžeme ich vidieť na každom dome, v každom interiéri príbytku, dokonca aj v záhrade. Nás bude zaujímať viac ich história a potenciála využiteľnosť.

DREVO
Stačí sa ísť pozrieť niekam do blízkej dediny a každý ihneď pochopí, na čo sa od nepamäti využívalo v minulosti drevo. Presne na to, na čo sa využíva do týchto chvíľ. Na stavbu. Celé generácie si z neho stavajú skromné i honosné, ale hlavne účelné a po správnom ošetrení veľmi dlho žijúce obydlia. Umenie a vyspelosť ľudí odrážajú nielen ich úspechy a vylepšenia v oblasti remesiel, obrábania pôdy a pod., ale aj architektúra. A to aj čisto sedliackych a roľníckych domčekov, resp. dreveníc. Jednoduchá a pekná ľudová architektúra zrubových domov odrážala krásu dreva i vkus ľudí. Počas posledných rokov sa tieto krásne drevené stavby stali vyhľadávanou turistickou atrakciou obdivovanou domácimi i zahraničnými turistami. Ukazujú štýl života a bývania „chudobných“ ľudí a sú podnetom i na zamyslenie sa nad dnešnými otázkami bývania.

Ľudia odpradávna mali dosť dôvodov na to, aby stavali čokoľvek z dreva. Lákala ich nielen dostupnosť tohto materiálu, ale i jeho krása, spojená s praktickosťou, trvanlivosťou i pocitom tepla, ktoré vnímame pri jeho dotyku. Drevo je dnes príťažlivým stavebným materiálom. Najmä duchovne vnímaví ľudia v ňom cítia odkaz prírody i prísun pozitívnej energie pri kontakte s ním.

Interiér z dreva
Samozrejmými drevenými časťami kompletného bývania sú interiérové doplnky z tohto materiálu. Vnútrajšok tvorí materiál a farebnosť obloženia stien, stropu, podhľadov, deliace steny, podlahy, interiérové dvere a schodiská a samotný nábytok.

V drevených stavbách môžeme zaujímavo využiť úžitkovú a estetickú stránku obkladov z rôznych druhov dreva (smrek, smrekovec, borovica, dub, agát, jaseň, brest či jelša), rôzne rastrovanie (vodorovné, zvislé, pod uhlom alebo kombinované) i povrchovej úpravy nátermi kombinovanými s bielym sadrokartónovým obkladom stien. Deliace steny tvorí väčšinou rámová drevená konštrukcia, zvuková izolácia a opláštenie z rôznych materiálov – drevo, sadrokartón, DTD, OSB podľa určenia miestností. Pozorne treba navrhnúť voľné prechodové otvory v deliacich a ostatných priečkach – voliť vhodné proporcie i tvar, estetické dotvorenie obkladmi a farebnú úpravu. Veľmi efektné sú v drevenej stavbe priznané krovy a stropy s prekladanými doskami. V kuchyni, kúpeľni či WC však treba strop obložiť podhľadom, zvyčajne zo sadrokartónu.

Konštrukcie podláh súvisia s určením miestnosti prípadne s podlahovým vykurovaním. Ak nie sú v miestnosti zvláštne podmienky (kúpeľňa, práčovňa, kotolňa, dielnička), konštrukcia podlahy môže byť drevená s vhodným nosným podkladom pre nášľapnú vrstvu. Všetky podlahy sa v drevenej stavbe môžu robiť suchou montážou bez mokrých procesov, čo umožňuje rýchlejšie dokončiť interiér. Drevené podlahy znesú všetky typy nášľapných vrstiev – parkety, dlaždice, PVC, koberec alebo len náter. Ak je podlaha urobená kvalitne, nemusíme sa obávať zlyhania jej funkčnosti. Interiér drevenej stavby dotvárajú vhodné tvary drevených zárubní a dverí s masívnou alebo voštinovou konštrukciou s povrchom z prírodnej dyhy alebo plášťom imitujúcim drevo.

Výrazným interiérovým prvkom je aj schodisko, ktoré podľa dispozičného návrhu interiéru dominuje ale môže byť i menej nápadné. Od toho sa odvíja jeho návrh a konštrukcia. Celú estetiku tvaru a konštrukcie schodiska určuje drevo, z ktorého je vyrobené. Návrhu interiéru by sme mali venovať osobitnú pozornosť, lebo jeho atmosféra vytvára pohodu, ktorú pre zdravý život potrebujeme.

Ďalšie výhody dreva
Tepelná vodivosť dreva je nízka, čím vzrastá prirodzený tepelný odpor celej konštrukcie stavby. To znamená, že tepelnú pohodu v takomto dome dosiahneme s oveľa menšími nákladmi na vykurovanie a teplo sa v ňom dlhšie udrží ako napríklad v murovaných domoch. Stavbu z dreveného masívu nie je potrebné dodatočne zvonku izolovať, ako je to bežné pri stavbách z iných umelých či prírodných materiálov. V drevenom dome postavenom z guľatiny sa teplo udrží dlhšie aj ako v starších klasických dreveniciach z hranolov. Popri ekonomických výhodách je teda drevo aj veľmi ekologickým stavebným materiálom.

Prednosti dreveného masívu

  • krása, kvalita a vynikajúce úžitkové vlastnosti
  • tradičné ručné spracovanie perfektne dopĺňa moderný nábytok a požiadavky na estetiku priestoru
  • štruktúra masívneho dreva dáva konštrukcii veľmi dobré tepelno-izolačné vlastnosti
  • poskytuje veľmi dobrú zvukovú izoláciu
  • je veľmi stabilný
  • náklady na jeho údržbu sú najnižšie zo všetkých drevených domov
  • trvanlivosť a odolnosť

Drevené stavby sa dnes navrhujú podľa požiadaviek najnovších noriem, čo im dáva dlhodobú trvanlivosť a odolnosť, pričom však vychádzajú zo skúsenosti z tradičných drevených stavieb našich predkov. Na stavbu sa využíva celý masív a štruktúra dreva sa nenarúša ako to bolo pri hranolových tesársky opracovaných profiloch. To je dôležité preto, že drevo vysychá rovnomerne a nedeformuje sa. Deformácie - pokrútenie môžeme ešte i dnes vidieť na niektorých starých dreveniciach.

SKLO

Na absolútnych počiatkoch vyrábali ľudia zo skla iba šperky pre skrášľovanie žien. Neskôr, po vynájdení nových výrobných postupov sa rozšírilo výrobné pole o bytové doplnky. Postupne, Keď ľudia prišli na to, ako sa vyrába veľká sklenená doska, znamenalo to začiatok výroby okien a kusov nábytkov.

Veľká výhoda skla spočíva v jeho tvarovateľnosti. Dokáže sa premeniť prakticky na všetko, čo si jeho spracovateľ vie predstaviť. Mínusom tohto spracovania je značne zdĺhavý proces naplnenia tejto fantázie, ktorý sa ale jednoznačne kompenzuje výsledkom. Sklenené výrobky, či už drobné alebo väčšie, vytvárajú v interiéri nezameniteľnú atmosféru. Priehľadnosť totiž dáva výrobkom zvláštny význam – kryjú, ale neskrývajú. To plne odpovedá súčasným trendom bytovej kultúry – miestnosti majú byť vzdušné, transparentné, odľahčené a jednoduché.

Ako sa sklo využíva
Vlastnosťou takzvaného nábytkového skla je odolnosť. Väčšina z nás si pri vyslovení slova sklo predstaví priehľadný predmet z veľmi krehkého materiálu, ale predstavte si sklenené police, ktoré majú za úlohu uniesť kvantá kníh, či iných drobností v domácnosti. Aj kuchynský stôl zo skla musí byť prispôsobený svojej funkcii. Z tohto nám vyplýva, že nábytkové sklo musí uniesť značnú záťaž a je teda veľmi pevné a odolné. Je to docielené kalením (ohrieva sa na teplotu až 550oC a následne prudko ochladí). Tak získa vysokú tvrdosť a odolnosť proti rozbitiu. Používa sa tiež lepené bezpečnostné sklo tvorené z niekoľkých vrstiev, na ktorých je položená priehľadná alebo farebná fólia. Stolové dosky majú toto tvrdené sklo s fazetou, hrúbka dosky sa pohybuje medzi desiatimi až pätnástimi milimetrami. Pri vitrínach sa používa iná hrúbka skla vo výplniach dvierok a iná na police, obvykle od dvoch do piatich milimetrov.
Dnes patrí sklo k jedným z najobľúbenejších materiálov pri výrobe moderného nábytku.
Samo o sebe pôsobí síce krásne, zato však chladne. Na potlačenie tohto efektu ho často návrhári kombinujú s materiálmi navodzujúcimi teplo domova napr. drevenými dyhami či prútím. Ak chcú efekt naopak zvýrazniť, spájajú ho s niektorým s kovov napr. nerezom alebo alumíniom. Existuje tiež nábytok vyrobený iba zo skla. Najčastejšie to sú jedálenské a konferenčné stolíky, skleníky, kúpiť si môžete dokonca i kreslo. Návrhárom nechýba invencia ani im nebránia výrobné možnosti, skôr ich v rozlete ich fantázie brzdí samotný zákazník. Ten totiž preferuje predovšetkým pohodlie a to by mu napríklad taká sklenená posteľ určite nepriniesla.

 PLASTY

Pre výrobu nábytku sa ako najideálnejší materiál osvedčili plasty. Tie sa dokážu prispôsobiť absolútne všetkým požiadavkám. Môžu byť vláknom i plochou doskou, sú ohybné, tvrdé. Sú takmer nezničiteľné, ak nerátame oheň. To ale neznamená, že sa nedajú recyklovať. Sú zároveň asi najprispôsobivejšou látkou, čo sa týka ľudských nárokov. Na rozdiel od dreva alebo kovu sa ľahko prispôsobujú diktátu trhu a stanú sa napríklad i priesvitnými alebo dokonca svetielkujúcimi. Pre tieto obdivuhodné vlastnosti ich designéri milujú. Pre laika je zaujímavá ešte jedna vlastnosť: cenová dostupnosť výrobkov s designom odpovedajúca vyšším cenovým kategóriám.

Plasty začali ľudia naplno využívať v sedemdesiatych rokoch predchádzajúceho storočia. Zaslúžili sa o to i novoobjavené spôsoby farbenia. Svoju pozornosť im venovalo množstvo umelcov a plasty sa vlúdili snáď do každej rodiny. Ľudia zistili, že sú ľahko udržiavateľné, ľahké a ak im bola venovaná náležitá pozornosť zo strany designéra, dokážu zdobiť. Plastový nábytok je dnes s obľubou kombinovaný s nábytkom z takzvane klasických materiálov. Umelé materiály vstúpili do našich životov do tej miery, že si dnes bez nich interiér len s ťažkosťami dokážeme predstaviť.

Polyuretán
Ak máte pocit, že vo vašej domácnosti sa nenachádza vôbec nič z plastu, dovolíme si vás vyviesť z omylu. Využívate ho totiž každý deň. Základnou plastickou hmotou vládnucou v interiéri je polyuretán, respektíve polyuretánová pena. Býva náplňou väčšiny moderných pohoviek a sedadiel stoličiek. Okrem toho, že nechladí, je tiež príjemne pružný a najmä pevný. Spĺňa teda ideálne požiadavky na ergonomické sedenie.

Technogel
Aj medzi plastmi existujú hity. K tým najnovším patrí technogel. Je vyvinutý tiež na báze polyuretánu, vyniká dokonalou pružnosťou, pevnosťou a hoci tak na prvý pohľad vyzerá, nelepí sa. Dá sa ľahko a ľubovoľne farbiť a pomaly sa z interiéru vkráda do všetkých oblastí života. Stretávame sa s ním v interiéroch automobilov, drobných doplnkoch a svoje využitie našiel i v armáde.


Aranžéri plastov a dizajnérski návrhári
K najvýznamnejším spoločnostiam vyrábajúcim designové predmety a nábytok z plastov patrí Guzzini a Kartel. Pre Kartel tvoria také hviezdy ako je Philippe Starck alebo Antonio Citerio a pre Guzzini zasa Alessandro Mendini alebo Etore Sottsas. Spoločnosť Guzzini začala v devätnástom storočí s výrobou predmetov z kravských rohov, ktoré tvarovala za tepla. Uvedomila si, že chemický priemysel a jeho stále rýchlejšie pokračujúci výskum jej dáva do rúk silnú zbraň. Rozhodla sa svoje technológie aplikovať na spracovanie plastov. V dvadsiatom storočí sa zamerala na spoluprácu s významnými designérmi a rehabilitovala tak plasty – pôvodne lacný materiál určený na produkciu tých najlacnejších predmetov, a to nielen cenou, ale i vzhľadom.

TECHNO ŠTÝL

Otázka využitia kovového lesku sa dotýka najmä, ale nie výhradne jednej miestnosti v byte. Kuchyne. Pracovné plochy z dizajnérskeho štúdia vyzerajú v ponukách veľmi príťažlivo, v skutočnosti sa budete tešiť z techno štýlu veľmi krátko. Kovové plochy, najmä ak sú väčšie, potrebujú zvláštnu starostlivosť, pretože každá zaschnutá kvapka vody nám okamžite udrie do očí. Preto mnoho ľudí často zmení svoj názor na nerezovú kuchyňu, potrebujú zvláštnu starostlivosť, pretože každá zaschnutá kvapka vody nám okamžite udrie do očí. Preto mnoho ľudí často zmení svoj názor na nerezovú kuchyňu.

Tým, ktorým sa páčia nerezové kuchyne, a aj napriek tomu sa neodvážia k tak radikálnej zmene, aby vymenili starú kuchyňu za celkový metalový vzhľad, sa ponúkajú čiastočné riešenia. Po prvé je to zameranie sa na menšie nerezové plochy a to prevážne vertikálne, ktoré sa udržujú lepšie ako tie horizontálne položené. Môže to byť obloženie časti steny (nielen nerezový, ale i pozinkovaný plech – hladký alebo rastrovaný), nerezové dvierka spotrebičov, kovový digestor a nakoniec dvierka skriniek s kovovým vzhľadom – tu stačí pripevniť pohľadové plechy alebo len aplikovať tapetu.

Ďalším využitím lesku kovu v domácnosti môže to byť malý nerezový stolík na kolieskach – má nerezové nohy na kolieskach so zarážkami na bezpečné zastavenie, spodnú nerezovú úroveň a pod hornou doskou veľkú zásuvku. Zato jeho (odnímateľná) horná doska je z masívneho upraveného dreva a slúži ako odkladacia či krájacia plocha. Keď odbrzdíme, z pracovného stolíka môže byť i stolík servírovací.

Kúpiť môžeme i iný menší stolík či priamo jedálenský stôl: tento krát drevený, ktorého horná doska bude kovová. Takýto starší drevený stolík sa dá týmto spôsobom i zrenovovať – pre domácich majstrov to znamená najprv opatriť stôl novým náterom a potom pripevniť plech, ktorý sa dá priniesť zo špecializovaného obchodu odrezaný priamo na mieru. Iný variant môže byť osvedčená kombinácia kov – sklo. Jedálenský stôl bude mať tento krát kovové nohy (oblé, trojhranné alebo štvorhranné) a sklenenú jedálenskú dosku.

Výhody a nevýhody nábytku na mieru

Cesta za takýmto nábytkom je relatívne jednoduchá. Musíte nájsť firmu, ktorá sa touto činnosťou zaoberá, udať presné miery nábytku a čakať. Ešte jednoduchšie je, ak si do domu pozvete priamo odborníka z firmy, ktorý merania uskutoční za vás. Výhodou je, že individuálny prístup k zákazníkovi umožňuje uspokojovať aj tie najnáročnejšie požiadavky a realizovať rozsiahle dodávky interiérov na mieru.

Ak to zhrnieme, tak výhody nábytku na mieru oproti tomu kúpenému na príklad v IKEA, tak sú to tieto:

  • môžete absolútne presne realizovať vaše predstavy, čo sa týka tvaru, farby a rozmerov nábytku
  • je jednoduché vyhľadať na internete firmu, ktorá vám vyhovuje a je v blízkosti vášho príbytku
  • firma môže a často poskytuje (ale aj nemusí) záruky na svoj tovar, to znamená, že ak sa vám čokoľvek rozpadne, šrúbky vyšrubujú a podobne, zavoláte jednoducho do firmy a oni vám nábytok opravia, resp. vyrobia nanovo
  • môžete si dať naraz zariadiť odborníkom celý byt, a v tomto prípade vám to ušetrí aj čas

Nevýhody:

  • hlavným mínusom je asi cena, prtože nábytok vyrobený na mieru je značne drahší, ako zakúpený v bežnom nábytkárskom obchode
  • pri výbere v obchodnom dome nemusíte až natoľko zapojiť svoju fantáziu. pretože sa vám ponúka v dnešnej dobe množstvo najrôznejších variácií nábytku
  • nábytok v obchode (častokrát aj s dovozom) dostanete omnoho skôr, prakticky hneď po vašom výbere z ponuky
  • všetky dôležité rozhodnutia sú na vás - musíte si odmerať priestor, vybrať vhodný kus, zariadiť byt, skrátka všetko okrem výroby a dovozu

Viac informácií sa dozviete
v relácii REALITY
vysielanej 4.5.2007 o 20:45 na TA3


 

Späť

Rôzne cesty tepla do našich domovov

 Máte pocit, že aj napriek dostatku tepla u vás doma tomu niečo chýba? Chceli by ste za vykurovanie viac ušetriť, pozerať sa do praskajúceho ohňa, prípadne sa večer prejsť po teplej dlážkebosými nohami? Možno práve nasledujúce riadky vám poradia, ako na to.KlimatizáciaPravdepodobne nikoho pre nikoho nebude novinkou, že existuje systém, ktorý v lete chladí a v zime vzduch v miestnosti otepľuje. Nazýva sa klimatizácia a jej ďalšou výhodou je, že po celý rok šetrí vaše peniažky. V lete, najmä ak vonkajšia teplota prekročí 30°C, je aktuálna požiadavka zníženia..

Ochrana pred vlhkosťou v nehnuteľnostiach

Mať strechu nad hlavou a nohy v teple a suchu. Často obyčajné želanie mnohých ľudí, ktorí túžia po bežných veciach. Ale mnohokrát väčším problémom pri tomto želaní nebýva ani tak postaranie sa o vlastný príbytok, ale skôr udržanie sucha vo vlastnom príbytku. Zatekajúce a plesnivé steny mátajú totiž nejedného majiteľa rodinného domu či bytu aj v dnešnej dobe. Mnohokrát si preto dávame pri pohľade na takto prikrášlenú stenu otázku: „Kde sa vlastne stala chyba?"S vlhkosťou stien a plesňou sa stretávame pri veľkom množstve nehnuteľností. Bohužiaľ..

Trendy spálňa 2022: Čo by v nej nemalo chýbať? Trendy spálňa 2022: Čo by v nej nemalo chýbať?

Dominanta celej domácnosti či srdce domova – aj takto by sa dala nazvať spálňa, ktorá patrí k hlavným miestnostiam v dome. Ak chcete, aby aj tá vaša vyzerala dobre a jednotlivé prvky v nej vytvárali príjemnú atmosféru, musíte si ju vedieť správne zariadiť. Inšpirujte sa najnovšími trendmi na rok 2022 a vytvorte si váš vysnívaný priestor na oddych.Atmosféru nastolíte posteľouNajvýraznejším kúskom celej spálne je posteľ. Každý si ju všimne hneď, ako do miestnosti vojde. Práve to je dôvod, prečo nesmie byť fádna. Využite jej dominantné postavenie a masívnosť..

Činnosť notárov a advokátov

Zamýšľam predať moje pozemky a rozhodla som sa vyhľadať právnu pomoc. Aký je rozdiel v postavení notárov, advokátov a právnych poradcov? Akú náplň činnosti majú napr. notári, čo môžu vykonávať (aj v súvislosti s realitami), a aké služby poskytujú právnici - advokáti?Edita G., Považský InovecV prípade notárov ako aj advokátov sa jedná o osoby s právnickým vzdelaním, teda o osoby práva znalé. Rozdiel medzi týmito dvomi právnickými profesiami spočíva v náplni ich činnosti, ktorá je upravená osobitnými zákonmi. V prípade notárov ide o zákon..

Vklad do katastra nehnutelnosti. Návrh na vklad nehnuteľnosti, priebeh procesu a ktoré dokumenty sú k nemu potrebné Vklad do katastra nehnutelnosti. Návrh na vklad nehnuteľnosti, priebeh procesu a ktoré dokumenty sú k nemu potrebné

Katastrálne konanie završuje proces prevodu vlastníckeho práva z prevádzajúceho na nadobúdateľa a je dôležitou časťou tohto procesu spolu s uzavretím samotnej scudzovacej zmluvy. Tento článok dá v tejto súvislosti podrobnú odpoveď na nasledovné otázky:   - Prečo je po uzavretí zmluvy potrebné ešte podať návrh na vklad vlastníckeho práva do katastra nehnutelnosti po kúpe nehnuteľnosti? - Čo musí obsahovať návrh na vklad a kam ho podať? - Aké prílohy musia byť k návrhu na vklad priložené? (skúsenosti z katastra nehnutelnosti..

Vznik spoločenstva vlastníkov bytov

ZMLUVA O SPOLOČENSTVEKOMPETENCIE SPOLOČENSTVANÁVRH NA ZÁPIS SPOLOČENSTVA DO REGISTRA Časté otázky našich čitateľov sa týkajú výkonu správy domov. Konkrétne ide o otázku, ktorá z foriem výkonu správy je výhodnejšia - či správa uskutočňovaná priamo vlastníkmi bytov a nebytových priestorov alebo správa uskutočňovaná správcom, teda bytovým družstvom, správcovskou spoločnosťou či inou právnickou osobou, prípadne, aké sú kompetencie spoločenstva alebo správcov. Nakoľko ide o širokú tému, odpoveď na túto otázku sa Vám pokúsim podať v tomto, ako aj..

Ako získať bývanie, ak nemáte nič usporené? Ako získať bývanie, ak nemáte nič usporené?

Potreba bývania tu vždy bola a stále bude. Nič na tom nemení ani pandémia COVID-19, ktorá podaktorým aj v tomto roku poriadne prevetrala peňaženky. Na Slovensku pritom výrazne prevyšuje trend vlastného bývania nad prenájmom. Je možné v súčasnej nepriaznivej finančnej situácii získať bývanie, aj keď nemáte nič usporené? O tom si povieme v našom článku Dom alebo byt?V prípade, ak nemáte žiadnu finančnú úsporu sa môže zdať, že bývanie vo vlastnom dome je len krásnym snom, a že to jediné, na čo máte, je nejaký priemerný 2-3 izbový byt. Nemusí to..

Hypotéky pre mladých

 Róbert Fico si od avizovania krokov, ktoré pomôžu mladým rodinám s bývaním, vylepšil svoj profil o značné čísla. Realita sa však tak celkom nezakladá na pôvodne médiami hlásaných zvýhodneniach pre mladých ľudí, ktorí majú vážne starosti so svojím bývaním. Hovorím najmä o vládnej „pomoci“ mladým vo forme bonifikácie hypotekárnych úverov. Veľké oči Nečudo, že mnohí z nás mladších zajasali, keď postupne v takmer všetkých denníkoch natrafili na propagandistickú kampaň vládnych strán, kde bolo toto zvýhodnenie opisované ako konečne jeden..

Výhody a nevýhody stavebného sporenia

 Pri dnešných finančných pomeroch v spoločnosti je v tejto problematike jasné, že nasporiť na byty pre dve alebo tri deti je v priemernej rodine vecou nie ťažkou, ale nemožnou; na druhej strane by však všetci rodičia veľmi radi zabezpečili svojich potomkov najmä po tejto stránke, aby mali pri štarte do samostatného života vlastnú strechu nad hlavou. Keďže však "odkladaním pod vankúš" nemajú šancu tento problém vyriešiť, mnohí siahajú po produkte vyvinutom presne na tento účel - stavebnému sporeniu. Je už takmer samozrejmosťou, že sa takýto..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.