Ako zariadiť bývanie v hygge štýle?

Vnútorný pokoj, pocit pohody či absencia nervozity a stresu. Takto nejako vyzerá bezstarostný život, ktorý by ste možno radi viedli aj vy. V dnešnej dobe plnej zhonu je ale dosiahnutie takéhoto stavu často náročné. Avšak, predsa len existuje miesto, ktoré môžete premeniť na svoju komfortnú bublinu. Je ním vaša domácnosť! A keď sa povie domov plný harmónie, spomenúť treba dánsku filozofiu hygge. Prečo stojí za pozornosť a v čom spočíva?

Žite ako najšťastnejší ľudia sveta

Nie je žiadnym tajomstvom, že Dáni patria medzi najšťastnejšie národy sveta. Vyplýva to z viacerých štatistík, ktoré skúmali kvalitu života obyvateľov tejto severskej krajiny. A práve z Dánska pochádza filozofia hygge. Tá si zakladá na vnútornej harmónii, pokoji a bezstarostnosti a vyrovnanom živote. Existuje viacero spôsobov, ako tento stav dosiahnuť.

hygge style

Prvoradá je schopnosť naplno vnímať prítomný okamih. Odpútať sa od každodenných problémov a vnímať okolité vône, chute, farby či hmatové podnety. Aby ste dokázali svoju myseľ odpútať od rušivých elementov, musíte sa nachádzať v pokojnom prostredí. Ním môže byť práve vaša domácnosť zariadená v súlade s hygge štýlom.

Domácnosť a hygge štýl

Človek je súčasťou prírody a hygge filozofia verí tomu, že vnútorný pokoj sa dá najjednoduchšie dosiahnuť práve v prostredí s prirodzenými materiálmi – drevom, kožou, bavlnou či kameňom. Čo to znamená pre vás? Z domácnosti sa snažte vylúčiť čo najviac syntetických materiálov. V dnešnej dobe sa veľkej popularite tešia rôzne druhy plastov, polyesterov a ďalších foriem umelej hmoty. Tie však pôsobia „chladným“ dojmom a obvykle nedokážu v človeku vyvolať príjemné emócie.

hygge štýl

Praktický tip: Polyesterové vankúše a obliečky v spálni vymeňte za bavlnené. Síce to na prvý pohľad môže vyzerať ako triviálna zmena, no v skutočnosti dokáže mať veľký vplyv na to, ako dobre sa budete vo svojej posteli cítiť. Lacné bavlnené obliečky vysokej kvality zoženiete napríklad na portáli BIANO.

Poriadok na prvom mieste

Pokiaľ nepatríte medzi prvoligových „bordelárov“, zvýšená koncentrácia neporiadku vo vašej domácnosti vo vás pravdepodobne nevzbudzuje dobré pocity. Práve naopak, vyvoláva smútok a podporuje depresívne myšlienky. Množstvo predmetov zároveň rozptyľuje váš mozog a zabraňuje mu sústrediť sa na maličkosti.

interiérový dizajn

Jednoducho, neporiadok v domácnosti sa rovná disharmónii v ľudskej psychike. Zo svojho domova preto vyhoďte všetky nepotrebné drobnosti a gýčové dekorácie. Ponechajte si len to, čo naozaj potrebujete a čo vo vás vyvoláva príjemné pocity. Zariaďovanie opticky uhladeného interiéru vám pomôžu uľahčiť veľké vstavané skrine. Viete do nich totižto systematicky uložiť všetko, čo chcete ukryť pred vašimi každodennými pohľadmi.

Terapia vôňami

Pocit vnútornej harmónie vám pomôžu vyvolať aj príjemné vône. O ne sa postará napríklad kvalitný drevený nábytok vyrobený z masívu. Kovové či plastové stoličky, prípadne konferenčné stolíky a poličky z obdobných materiálov vymeňte za drevené, ktoré nielenže lepšie voňajú, ale ešte k tomu sú aj príjemnejšie na dotyk. Nehovoriac o tom, že do vašej domácnosti vnesú jemný a zároveň decentný prírodný štýl.

bytový dizajn

Náš tip: Vyskúšajte sviečky! Vyberte si vôňu, ktorá na vás pôsobí upokojujúco a spestrite si ňou príjemný večer. Intímne pôsobiaci horiaci plamienok sa zároveň postará o unikátnu atmosféru.

Pocíťte teplo domova

Filozofia hygge do veľkej miery pracuje práve s povestným teplom domova. To je najmä v severských krajinách dôležitým aspektom, ktorý prispieva k pocitu pohodlia a vnútorného pokoja. Optické teplo dokážete vyvolať napríklad jemnými farebnými kombináciami či prírodnými materiálmi.

Vyskúšajte sa večer zababušiť do huňatej bavlnenej deky a s takmer stopercentnou istotou sa na vašich perách objaví veľký úsmev. A aby sme nezabudli – azda najlepším spôsobom, ako si v rámci hygge filozofie zabezpečiť takzvané teplo domova, je situovanie krbu v blízkosti gauča či vášho obľúbeného kresla.

Tak, neváhajte a objavte čaro dánskeho štýlu hygge aj vy!




Späť

Ako si správne postaviť krb a kachle

--> Teplý nápoj v ruke, v pozadí hrá príjemná hudba a vy ste zabalení v hebkej deke. Keď sa k tomu pridá pohľad na plápolájuce plamene vo vašom krbe, tak si už iba poviete, že už nič pohodlnejšie si neviete predstaviť. Podobne sa môžete cítiť aj na svojej chate, keď si pred spaním zatopíte vo vlastnej kachľovej peci. Ak ste pritom aj gurmáni, tak každý vám môže potvrdiť, že jedlo pripravené v kachľovej peci je obzvlášť chutné a nesie v sebe akúsi arómu kuchyne starých mám. Krb a kachľová pec majú v sebe čaro zútulnenia príbytku a dodávajú..

Požiarna ochrana

Množstvo požiarov aj napriek zväčšujúcej sa populačnej uvedomelosti a novodobým protipožiarnym systémom neustále stagnuje, nedarí sa znížiť ich počet. Ohňa sa odpradávna ľudia báli, nieto ešte v spojení s príbytkom. Od zaklínania domov pred týmto nemilým hosťom sme prešli prudkým technologickým pokrokom. Protipožiarne budovy Na bezpečnosť a ochranu proti požiarom sa musí dbať nielen pri využívaní už hotových stavieb. Zhodný podiel zodpovednosti majú aj projektanti a stavebníci. Stavba sa už v počiatkoch jej realizácie z hľadiska požiarnej..

Ručenie nehnuteľnosťou. Bežné riešenie alebo koledovanie si o problém? Ručenie nehnuteľnosťou. Bežné riešenie alebo koledovanie si o problém?

V živote sa ocitáme v rôznych situáciách a stáva sa, že potrebujeme viac, ako máme momentálne našetrené. Pre ľudí, ktorí majú pravidelný príjem, nie je problém vybaviť si pôžičku štandardnou cestou; ak však táto okolnosť absentuje, môže sa stať, že potencionálny klient bude  vyhodnotený ako rizikový. V takomto prípade mu veľa možností nezostáva; buď mu niekto pomôže ako tzv. solidárny dlžník, alebo bude musieť, za predpokladu, že je to uňho reálne, ručiť nehnuteľnosťou. Ručenie nehnuteľnosťou je relatívne istý spôsob, ako si zabezpečiť..

Komunikácia medzi správcom a vlastníkmi bytov - otázka efektivity

Komunikácia medzi správcom a vlastníkmi bytov - otázka efektivity   „Minulý rok došlo v našom dome ku zmene správy, ktorú pôvodne vykonávalo spoločenstvo vlastníkov. Toto spoločenstvo však stále je registrované ako existujúce. To je pomimo, avšak podstatným problémom je komunikácia so správcovskou spoločnosťou, ktorá spravuje náš dom. V dome, ktorý má dva vchody – predný a zadný - sú vytrhané mnohé svetelné spínače, svetlo možno zapnúť len na niektorých z dvoch poschodí, príp. na prízemí, čo značne komplikuje..

Prístup súdneho znalca do obydlia občana - áno či nie?

 Dobrý deň, v novembri 2008 som sa stala nájomníčkou družstevného bytu. Po roku bývania v ňom som dostala zásielku zo súdu, že byt musím sprístupniť znalcovi z odboru stavebníctva, ktorý má vypracovať znalecký posudok na stavebné práce, ktoré tam uskutočnil predchádzajúci nájomník. Ten tam býval do roku 2005 s manželkou, ktorá vtedy od neho definitívne odišla a rozviedli ich v januári 2007. Preto sa chcem opýtať, kto je vlastne v práve - to mám akože do svojho bytu pustiť znalca, ktorý si už môj byt nafotí!? Veď moje súkromie bude narušené...

Nájomná zmluva I.

Rada by som dala do prenájmu môj byt, lebo sa chystám odcestovať do cudziny na brigádu. V byte býva so mnou moja sestra, neviem či je možné prenajať napr. len jednu - dve izby. Aké sú moje práva, povinnosti v súvislosti s nájmom, musí byť zmluva písomná alebo stačí ústna dohoda? Ďakujem za odpoveď.Inge T., Považská BystricaNájomná zmluva je dvoj a viacstranný právny vzťah, v rámci ktorého prenajímateľ prenecháva za odplatu nájomcovi vec, aby ju dočasne užíval alebo z nej bral aj úžitky, pričom prenajímateľ je povinný prenechať prenajatú vec nájomcovi..

Aké sú ceny nehnutelnosti - realitná bublina 2018?

Ako zistiť, či sú nehnuteľnosti nadhodnotené a či kúpou nehnuteľnosti neriskujeme?   Veľmi dobrým zdrojom informácií o tom, či ceny nehnuteľností sú príliš vysoké alebo či sa už nachádzame v oblasti realitnej bubliny a cena za nehnuteľnosť nepredstavuje reálnu hodnotu, ktorú poskytne obytný priestor jej vlastníkovi prostredníctvom možnosti bývania na veľa rokov je kompozitný index, ktorý počíta Národná banka Slovenska.  Ako uvádzajú analytici ÚMS (NBS) ceny nehnuteľností sa v roku 2018 nachádzajú v pásme VZOSTUPU, ďaleko od pásma BUBLINY...

Stavebné sporenie

Stavebné sporeniePrincíp a priebehVýhodyDôležité pojmyStavebné sporenie je dnes jedným z najefektívnejších nástrojov financovania bytovej výstavby nielen vo vyspelých západoeurópskych ekonomikách ale aj u nás. Prvým oficiálnym dňom, počas ktorého začala Prvá stavebná sporiteľňa, a. s., vykonávať svoju činnosť, bol 16. november 1992. Prvá stavebná sporiteľňa a. s., bola prvou špecializovanou bankou tohto druhu v strednej a východnej Európe. Založili ju tri renomované európske bankové domy: Slovenská štátna sporiteľňa, š.p.ú. (v súčasnosti Slovenská..

Vývoj cien bytov V Bratislave v roku 2007

Analýza cien bytov v Bratislave sa robila z plnohodnotných 13.410 údajov za obdobie od januára do decembra 2007. Priemerná cena m2 bytu v Sk sa vypočítavala bez výrazných odchýliek narúšajúcich trend. Oddelene sa vypočítavali ceny novostavieb od cien starých bytov, aby sa odhalil ich vplyv na rast cien starých bytov. Graf č.1: Tento graf poukazuje na to, že 34% z celkovej ponuky bytov pripadalo na ponuku novostavieb. Toto malo zákonitý vplyv na vývoj celkovej výslednej ceny, ktorú novostavby ťahali nahor.Graf č.2: Tento graf ukazuje, že najväčší podiel na množstve..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.