Stavebné sporenie a Euro

V prípade zavedenia Eura na Slovensku sa už toho popísalo veľa. Poslednou témou týchto dní, je napríklad duálne zobrazovanie cien v obchodoch. My vám však ponúkame informácie, ktoré sú pri zavedení tejto meny taktiež dôležité. Veľa spoluobčanov si na svoje bývanie sporí prostredníctvom stavebného sporenia. Ako to bude v prípade zavedenia Eura a jeho vplyvu na stavebné sporenie, sa dozviete v nasledujúcich riadkoch ktoré vám pomôžu sa lepšie zorientovať v tejto problematike.

Kto a ako si sporí

Približne tretina občanov Slovenskej republiky má uzatvorenú zmluvu o stavebnom sporení. Sporenie nie je obmedzené vekom ani sociálnou situáciou sporiteľa. Vklady klientov úročené 2% ročne a štátna prémia 12,5 % z vkladov, maximálne 2.000 Sk. Priemerný výnos z vkladov za 6 rokov viazanosti je až 5,95 % a sporenie je možné aj pre deti s nárokom na štátnu prémiu a po dovŕšení 18 rokov veku sa k tomu pridáva aj možnosť na stavebný úver. Na stavebný úver má nárok každý stavebný sporiteľ po splnení podmienok garantovanými už v zmluve o stavebnom sporení. Novela zákona o stavebnom sporení, ktorá platí od 1. januára 2008, priniesla veľa pozitívnych noviniek pre klientov. Dáva stavebným sporiteľom šancu investovať aj do tých oblastí, ktoré v minulosti nebolo možné financovať zo stavebného sporenia.

Nárok na štátnu prémiu majú už aj spoločenstvá vlastníkov bytov a nebytových priestorov v hodnote 12,5 % z vkladov, ako aj fyzické osoby, a to maximálne 2.000 Sk na každé 4 spravované byty. Novela priniesla možnosť financovať aj netradičné zdroje energie, ako napríklad malé vodné a veterné elektrárne, či slnečné kolektory. Zákon zahŕňa aj výstavbu drobných stavieb na pozemku prislúchajúcom k rodinnému alebo bytovému domu. Ide napríklad o garáže, ale aj terénne úpravy, drobnú záhradnú architektúru a ekologické zariadenia, napr. čističky odpadových vôd. Ú ver alebo medziúver majú možnosť čerpať aj starší občania. Potrebné je, aby jeden účastník úverového vzťahu, môže to byť aj ručiteľ, bol mladší ako 60 rokov. Ostatné podmienky sú pre nich rovnaké ako pre každého iného klienta stavebnej sporiteľne.

Obavy pri stavebnom úvere

Napriek nespornému prínosu stavebného sporenia pri financovaní bývania, niektorí ľudia nechcú požiadať o úver a nechcú sa zadĺžiť. Obávajú sa totiž, že ak by sa im niečo stalo, ich rodina by sa mohla dostať do problémov v súvislosti so splácaním úveru. Obavy klientov môžu rozptýliť v rámci úverov stavebnej sporiteľne produkty, ako sú úver s poistením, či poistenie zostatku dlhu, alebo poistenie cieľovej sumy. Pri žiadosti o tento typ úveru nie sú potrebné žiadne nadbytočné formality a náklady na poistenie sú minimálne. Obrazne povedané, nepresiahnu hodnotu jednej škatuľky cigariet mesačne. Istota na druhej strane je naozaj veľmi silná, o čom svedčí, že dnes už takmer polovica všetkých úverov sa uzatvára aj s využitím poistenia.

Sporenie a Euro

V týchto dňoch Slovensko žije všetkými zmenami, ktoré nám prinieslo Euro. Čo čaká stavebných sporiteľov v súvislosti s prechodom na novú menu? Ako sa majú postarať o svoje vklady? Ak sa na túto zmenu pozrieme očami klientov Stavebnej sporiteľne, nemusia si robiť zbytočné starosti, pretože prevod vkladov na novú menu sa uskutoční automaticky. To znamená, že k 1. januáru 2009 sa vklady uložené na účtoch klientov v slovenských korunách automaticky prepočítajú na Eurá, podľa stanoveného konverzného kurzu. O stave na účte budú klienti informovaní listom ešte počas tohto roka, a to tak v korunách ako aj v Eurách. Začiatkom budúceho roka dostane každý stavebný sporiteľ výpis z účtu, na ktorom bude stav na jeho účte uvedený v korunách a súčasne aj v Eurách podľa prepočtu na základe konverzného kurzu.

Nehnuteľnosti, sporenie a Euro

Cena bytov sa vo všeobecnosti odvíja od ponuky a dopytu, preto odhadnúť vývoj cien na trhu s nehnuteľnosťami nie je jednoduché. Vzhľadom na názory viacerých analytikov, realitných maklérov a pracovníkov bánk, sa ceny nehnuteľností blížia ku kulminačnému bodu. Vývoj cien, najmä starších bytov však naznačuje, že rast cien v okrajových častiach miest a obcí začína stagnovať.

Súčasné ceny rezidenčných nehnuteľností v Bratislave a okolí, a dnes už aj v lokalitách iných priemyselných centier, aj napriek výhodným úverovým podmienkam prevyšujú reálne možnosti väčšiny obyvateľov, ktorí si potrebujú riešiť svoju bytovú situáciu. Pri novostavbách predpokladajú analytici stavebnej sporiteľne mierny rast, minimálne do konca roka 2008. Rozhoduje aj umiestnenie nehnuteľnosti, dopravná dostupnosť, zeleň, občianska vybavenosť a tiež reálnosť predajnej ceny v budúcnosti. Zvyšuje sa záujem aj o možnú bublinu v cenách na realitnom trhu, preto klienti začínajú byť pri investovaní opatrnejší a to výrazne ovplyvňuje ich záujem o kúpu.

Väčší vplyv na vývoj cien na trhu nebudú mať luxusné projekty, ale predovšetkým avizovaná výstavba stoviek bytov v lacnejších lokalitách v nižšom a strednom cenovom segmente a to do 60.000 Sk za m2. To vytvorí širšiu a ľahšie dostupnú ponuku, dôsledkom čoho bude väčšia konkurencia v ponuke novostavieb, čo by mohlo spôsobiť pokles cien najmä starších bytov. Do konca roka 2008 preto nemožno očakávať výraznejšie zmeny v cenovom vývoji. Už dnes však niektoré realizované investície, aj tie ktoré sú ešte len v projektovej fáze, naznačujú približovanie sa naplnenosti trhu, čím sa dá v budúcnosti očakávať pokles cien bytov.

Čo sa týka úverových produktov určených na financovanie rezidenčných nehnuteľností, už dnes sa na Slovensku využíva celá škála, ktorá je používaná aj v Európe. Preto v súvislosti s konverciou sa neočakáva žiadna výraznejšia zmena. Bankové produkty budú poskytované v Eurách ako všetky ostatné tovary a služby na Slovensku. Okrem určitého zaokrúhľovania výšky cieľových súm zmlúv o stavebnom sporení a výšky úverov v súlade s generálnym zákonom, je to vždy v prospech klienta, nebude ponuka stavebných sporiteľní a bánk ovplyvnená konverziou, ale požiadavkami klientov. Tá bude aj naďalej závisieť najmä od ich príjmov a určite od cien stavebných prác, materiálov a nehnuteľností.

Čo sa týka nehnuteľností, enormný cenový nárast zaznamenala stavebná sporiteľňa za posledných 24 mesiacov a opäť bez ohľadu na konverziu sa dá stále očakávať mierny rast cenovej úrovne. Rast cien energií na druhej strane vyvoláva permanentný rast cien stavebných materiálov z dôvodu ich veľkej energetickej náročnosti pri výrobe. Z toho vyplýva potenciálny rast kalkulovaných aj reálnych nákladov na výstavbu bytov a rodinných domov. To môže priamo eliminovať stagnáciu alebo dokonca pokles cien nehnuteľností v určitých lokalitách a naopak opäť pôsobiť na ich ďalší rast napriek nasýtenosti trhu.

Zhodnotenie vkladov

Stavebné sporiteľne ponúkajú rovnakú ochranu vkladov ako všetky banky na území Slovenska a celej Európskej únie a do výšky ekvivalentu 20.000 Eur. V prepočte na koruny je to 602.520 Sk. Stavebné sporiteľne zároveň ponúkajú veľmi dobré a stabilné zhodnotenie vkladov, samotné sporiteľne poskytujú až 2 % úrok na vklady ročne a štát prispieva štátnou prémiou, takže celkové zhodnotenie môže dosiahnuť pre stavebných sporiteľov až 5,95 % počas šiestich rokov sporenia. Stavební sporitelia majú zákonný nárok na úver, ktorý má tiež garantovanú úrokovú sadzbu počas celej doby splácania a to počas splácania v korunách aj v Eurách. To neponúka žiaden iný finančný systém na Slovensku. A samozrejme prechod na Euro je pre klientov stavebných sporiteľní doslova a do písmena rovnako ako aj v iných bankách „bezbolestný“ a bezplatný. Má sa tým na mysli, že klient nemusí nič, vôbec nič urobiť, a zrazu bude mať na konte miesto korún Eurá. Samozrejme prepočítané správnym konverzným kurzom.

Čo poradiť na záver

Ako už bolo niekoľkokrát spomenuté, stavebné sporiteľne podobne ako všetky komerčné banky k 1.1.2009 automaticky prevedú vklady klientov v korunách na novú menu Euro v prepočte podľa konverzného kurzu. Navyše Stavebná sporiteľňa ponúka klientom mimoriadnu možnosť získať vďaka časovo obmedzenej akcii výhodnejšie zhodnotenie vkladov práve v súvislosti s prechodom našej meny na Euro.

Stavebná sporiteľňa sa takmer dva roky pripravovala na vstup Slovenska do Eurozóny. Stavebná sporiteľňa by mala preto byť pripravená poskytnúť svojim klientom bezproblémovú a bezstarostnú zámenu korunových vkladov na vklady v Eurách. Klienti sa nemusia o nič starať. A keďže opakovanie je matka múdrosti, e šte počas tohto roka bude stavebná sporiteľňa informovať listom klientov o stave na ich účte, a to tak v korunách, ako aj v Eurách. Začiatkom budúceho roka 2009 dostanú výpis z účtu, na ktorom bude stav na ich účte uvedený v korunách a súčasne aj v Eurách, na základe prepočtu konverzného kurzu. O vklady v bankách bude teda postarané. Ale ak máte nejakú hotovosť, odloženú ,,na horšie časy“ bude pre vás viac ako prospešné, aby ste ju vložili na svoje účty. Vybrať by ste mali podľa najlepšej ponuky, s ktorou sa na finančnom trhu stretnete. Zbavíte sa tým zbytočných starostí, s ktorými sa po 1. januári 2009 môžete stretnúť práve v súvislosti s fyzickou výmenou korún za Eurá .

Viac o téme z článku sa dozviete

v relácii TA3 REALITY

vysielanej 12.9.2008 o 20:45


Späť

Dlhodobý prenájom nehnuteľní Dlhodobý prenájom nehnuteľní

Prenájom bytovPrenájom nehnuteľností - slovenská legislatívaPovinnosti a právaPrenájom rodinných domovChaty a rekreačné apartmányKancelárske priestoryDevelovperstvo a jeho významNákupné centrá a skladové priestory Dlhodobý prenájom nehnuteľností je už v dnešnej dobe pomerne bežný pojem pre každého človeka. Prenajímajú sa byty, rodinné domy, chaty a chalupy, ale tiež kancelárie, obchodné a skladové priestory. Bez obmedzenia je možné prenajať každú nehnuteľnosť v osobnom vlastníctve. Rozdiel je v prenajímaní nehnuteľností vo vlastníctve družstva...

Ceny pozemkov stúpajú, je ich nedostatok

Pozemkov je nedostatok, na stavebné parcely sa menia aj lesy a poľnohospodárska pôdaPrečo sa oplatí navštíviť pred podpisom kúpnej zmluvy katastrálny úradNa čo nezabudnúť pri kúpe stavebného pozemkuOrientačný prehľad cien pozemkov v niektorých slovenských mestách Ceny stavebných pozemkov vyháňa hore najmä zvýšený dopyt po nich. Záujem o pozemky zvyšuje hlavne dostupnosť hypotekárnych úverov pre širšie vrstvy obyvateľstva a väčší záujem o stavbu rodinných domov. Nedostatok stavebných pozemkov a ich vysoké ceny sú najvýraznejšie práve..

Ako vyriešiť otázku garáže

Je prirodzené, že pre každého majiteľa auta je starostlivosť o jeho miláčika vysokou prioritou; nejde pritom len o praktickú stránku veci, teda zabezpečiť pre seba a pre rodinu odvoz do práce či do školy, ale je tu aj istá forma "osobného vzťahu". Tento fakt je, pravdaže, individuálny, avšak málokto sa ponad kúpu nového tátoša prenesie bez toho, aby sa pristihol pri intenzívnom uvažovaní o tom, aký vplyv naň bude mať napríklad zlé počasie či ako ho čo najlepšie zabezpečiť, aby v krátkom čase nezmenilo majiteľa.   Riešením týchto praktických..

Novela právnej úpravy vlastníctva bytov a nebytových priestorov II

Vážení čitatelia. V predchádzajúcom čísle Kompletného trhu nehnuteľností sme sa venovali novele právnej úpravy vlastníctva bytov a nebytových priestorov upravenej zákonom č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov, ktorá bola prijatá a vyšla v Zbierke zákonov ako zákon č. 70/2010 Z. z. Okrem eliminácie nejednoznačnosti a nezrovnalostí týkajúcich sa úloh správcu bytového domu, vzťahov medzi vlastníkmi bytov a nebytových priestorov a správcom, príp. orgánmi spoločenstva vlastníkov bytov ako aj úpravy zakladania spoločenstiev..

Nóvum v písomnom hlasovaní vlastníkov bytov- zjednodušenie účasti na správe bytového domu

Správca nášho domu nelegálne prevádzkuje kotolňu, ktorá patrí vlastníkom bytov a nebytových priestorov. Nemôže preukázať splnenie podmienok na podnikanie v tepelnej energetike podľa ustanovenia § 5 ods. 7 písm. a) zákona č. 657/2004 Z. z. o tepelnej energetike. V mesiaci marci bola zrealizovaná zástupkyňou vlastníkov bytov, ktorá háji skôr záujmy správcu a nie je ochotná akceptovať vlastníkov bytov, akási podpisová akcia, kedy táto pani „chodila po bytoch“ a dávala podpisovať súhlas, resp. nesúhlas s istými otázkami,..

Porozvodové otázniky - spor o vypratanie družtevného bytu

V roku 1977 mi spolu s manželkou bol pridelený družstevný byt, obaja sme boli členmi družstva. Tento byt som nerušene obýval a užíval. Požiadal som družstvo o prevod vlastníctva k tomuto bytu. V apríli a máji roku 2003 mi však zo strany družstva boli doručené výzvy na vydanie bytu, dôvodom bolo, že mojej manželke, s ktorou som neviedol dlhodobo spoločnú domácnosť, bol v roku 1990 pridelený družstvom iný byt a vraj som sa spolu s ňou družstvu písomne zaviazal tento byt odovzdať a presťahovať sa do novoprideleného bytu. V roku 2000 kedy sme sa s manželkou rozvádzali,..

Financovanie nehnutelnosti

Právnické a fyzické osoby, ktoré ku svojej činnosti potrebujú vyhovujúce priestory, majú v dnešnej dobe hneď niekoľko možností ako ich získať. Každá z nich obsahuje výhody, nevýhody a skryté riziká. Spomínanými možnosťami sú kúpa nehnuteľnosti za vlastné prostriedky, kúpa nehnuteľnosti s použitím bankového úveru, kúpa nehnuteľnosti na leasingové splátky alebo iba prenájom nehnuteľnosti na určitú dobu.Kúpa nehnuteľnosti verzus nájomKúpa nehnuteľnosti za vlastné prostriedky je klasická možnosť kalkulovania: “čo si môžem dovoliť za peniaze,..

Kúpte si pozemky v blízkosti ... (TRH Nehnutelnosti)

Stavebné sporenie a Euro

V prípade zavedenia Eura na Slovensku sa už toho popísalo veľa. Poslednou témou týchto dní, je napríklad duálne zobrazovanie cien v obchodoch. My vám však ponúkame informácie, ktoré sú pri zavedení tejto meny taktiež dôležité. Veľa spoluobčanov si na svoje bývanie sporí prostredníctvom stavebného sporenia. Ako to bude v prípade zavedenia Eura a jeho vplyvu na stavebné sporenie, sa dozviete v nasledujúcich riadkoch ktoré vám pomôžu sa lepšie zorientovať v tejto problematike.Kto a ako si sporíPribližne tretina občanov Slovenskej republiky má uzatvorenú zmluvu..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.