Financovanie prác na bytovke domu

Keď sa obnova financuje prostredníctvom banky
Najlacnejšie požičiava štát
Možnosti financovania obnovy bytových domov
Štátny fond rozvoja bývania
Štátna dotácia
Ako dostať dotáciu ministerstva
Stavebné sporiteľne
Komerčné banky
Podmienky, za akých banky požičiavajú na obnovu bytov
Čo je pri poskytovaní úveru bankou dôležité

Úvery na obnovu bytového domu poskytujú komerčné banky aj stavebné sporiteľne, najvýhodnejšie však na tento účel požičiava štát.

Keď sa obnova financuje prostredníctvom banky



Na obnovu bytového domu si možno požičať aj od komerčnej banky. V minulosti táto možnosť nebola veľmi využívaná, pretože bolo potrebné ručiť bytmi v dome. V súčasnosti možno ručiť aj bez založenia majetku. Možnosti sú nasledovné: zmenka, postúpenie pohľadávok fondu opráv, záruka Slovenskej záručnej a rozvojovej banky.

Pozor si však treba dať pri výbere banky najmú na to, komu vlastne banka požičiava. Výhradne spoločenstvám vlastníkov bytov požičiava Ľudová banka, UniBanka (tie však vyžadujú založenie nehnuteľnosti), ČSOB, Slovenská sporiteľňa aj VÚB banka. V niektorých bankách nie je problém získať pôžičku aj pre bytové družstvá, v Istrobanke aj obce a mestá a v Dexia banke aj developeri.

Banky majú okrem toho stanovenú minimálnu sumu, akú sú ochotné bytovým domom požičať. Obnovu bytového domu financuje napríklad HVB Bank už od 250-tisíc Sk a horná hranica nie je stanovená. Jeden byt by však nemal byť úverom zaťažený viac ako 300-tisíc Sk. V Tatra banke je najmenšia možná pôžička pre vlastného klienta 500-tisíc Sk, pre neklienta milión. VÚB požičiava najviac 5 miliónov. Výška úveru na jeden byt pritom nesmie byť nižšia ako 7-tisíc Sk alebo vyššia ako 300-tisíc Sk. Väčšina bánk financuje 100 percent nákladov obnovy domu a dom nemusí mať teda vlastné prostriedky. VÚB však požičiava najviac do výšky 90 percent výdavkov, UniBanka len do 70 percent.

Banky stanovujú rôznu dĺžku splácania úveru, niektorým treba požičané peniaze vrátiť najviac do 8 rokov, inde do 20 rokov. Úroky na úvery pre bytové domy nebývajú garantované, napríklad Tatra banka však poskytuje fixnú úrokovú sadzbu na celý čas.

Najlacnejšie požičiava štát



Najlacnejšia pôžičky na obnovu bytových domov poskytuje štát. Fond požičiava na nasledovné účely

  • na odstránenie statických nedostatkov,
  • na opravu a údržbu spoločných priestorov domu a spoločných zariadení domu
  • na zateplenie.

Zo Štátneho fondu rozvoja bývania si bytové domy môžu požičať za výhodný úrok 2,7 percenta. Doba splácania je takisto veľkorysá - 20 rokov. Podmienkou však je, že bytový dom musí mať na účte a vydokladovať minimálne 20 percent vlastných finančných prostriedkov z obstarávacej sumy, fond požičiava totiž najviac do výšky 80 percent obstarávacej ceny. Táto najvyššia suma predstavuje 8.000 Sk na štvorcový meter podlahovej plochy bytu. Osemtisíc korún je podľa stavbárov dosť vysoká suma na to, aby sa dom dal naozaj kvalitne obnoviť.

Možnosti financovania obnovy bytových domov

 

 

Štátny fond rozvoja bývania



Pôžička od Štátneho fondu rozvoja bývania je najlacnejšia. Úrok predstavuje 2,7 percenta ročne pri dobe splatnosti 20 rokov. Peniaze však tento rok už Štátny fond rozvoja bývania neposkytuje, vyčlenený obnos je už na tento rok prerozdelený. Nové žiadosti si môžu záujemcovia o úver podávať až od januára budúceho roku. Úver sa poskytuje na odstránenie systémového nedostatku alebo na komplexnú obnovu bytového domu - zateplenie, modernizáciou spoločných častí a spoločných zariadení bytového domu. Jeho výška predstavuje najviac 80 percent obstarávacích nákladov stavby, najviac však 8.000 Sk na štvorcový meter podlahovej plochy bytu.

Štátna dotácia



Obytné domy, pri ktorých odborný posudok preukáže, že majú systémovú povrchu môžu napríklad na zateplenie získať štátnu dotáciu až vo výške 50 percent potrebných vynaložených nákladov. Odborný posudok stojí od 50 až cez 100.000 korún a štát na jeho vypracovanie dotáciu neposkytuje.

Ako dostať dotáciu ministerstva



Krajskému stavebnému úradu predložiť žiadosť, podľa miesta stavby, žiadosť sa dáva vždy do konca februára.

O dotáciu môže žiadať iba:

  • právnická osoba,
  • spoločenstvo vlastníkov bytov a nebytových priestorov,
  • bytové družstvo,
  • obec alebo správca bytového domu.

Krajský stavebný úrad posúdi a overí, či žiadosť spĺňa podmienky na jej poskytnutie. Dotáciu možno poskytnúť do výšky 50 percent oprávnených nákladov vynaložených na odstránenie danej systémovej poruchy, najviac však vo výške 450 Sk na štvorcový meter podlahovej plochy bytu. Oprávnené náklady stavby sú náklady na stavebné práce a dodávky. Preukazujú sa rozpočtom stavby a zmluvou o dodávke stavebných prác. Dotácia môže byť poskytnutá len raz počas životnosti domu.

Stavebné sporiteľne



Spoločenstvá vlastníkov alebo iné osoby, ktoré si chcú na obnovu budovy požičať od stavebnej sporiteľne by sem mali najprv približne dva roky šetriť a až potom požiadať o úver. Medziúver bez predchádzajúceho sporenia možno takisto získať a to pomerne rýchlo, je však drahší. Pri medziúvere sa úroky pohybujú od 4,79 percenta do takmer 8 percent. Pri stavebnom úvere sa úroky pohybujú od 2,9 percenta do 6 percent ročne. Stavebné sporiteľne zaručujú úroky počas celej doby splácania. Väčšina komerčných bánk úroky mení aj počas doby splácania úveru.

Úver zo stavebnej sporiteľne musí schváliť dvojtretinová väčšina vlastníkov bytov v dome.

Komerčné banky



Na obnovu bytových domov už požičiavajú aj komerčné banky. Pri výbere banky si treba overiť, či požičiava aj bytovým družstvám alebo správcovským spoločnostiam, niektoré totiž požičiavajú len spoločenstvám vlastníkov bytov. Za úver sa väčšinou ručí nehnuteľnosťou - teda bytmi vlastníkov.

Podmienky, za akých banky požičiavajú na obnovu bytov



Banky berú do úvahy najmä spôsob ručenia za poskytovaný úver. Iný spôsob ručenia: Za úvery možno ručiť aj nasledovným spôsobom. Slovenská záručná a rozvojová banka poskytuje záruky za úvery: Na obnovu, modernizáciu alebo opravu spoločných častí/zariadení domu, ktoré poskytla komerčná banka alebo stavebná sporiteľňa spoločenstvám vlastníkov bytov, správcom bytového fondu, družstvám, bytovým podnikom.

Žiadosť sa podáva prostredníctvom úverujúcej banky, ktorá ju postúpi Slovenskej záručnej a rozvojovej banke. O poskytnutí a výške bankovej záruky rozhoduje na návrh komisie minister výstavby a generálny riaditeľ záručnej banky. Bankovú záruku možno poskytnúť do 100 percentnej istiny úveru, a to ak výška úveru nie je nižšia ako 7-tisíc alebo vyššia ako tristotisíc na jeden byt. Doba platnosti záruky závisí od výšky úveru na jeden byt.

Pozornosť venujú napríklad aj tomu, ako čiže správcovská spoločnosť, bytové družstvo alebo spoločenstvo vlastníkov nakladá s prostriedkami vo fonde opráv a v akej výške ich vlastníci bytov do fondu odvádzajú a či ich odvádzajú pravidelne.

Pri podmienkach, za akých banka poskytne úver je dôležitý aj počet neplatičov v dome. Vysoký počet neplatičov v dome ohrozuje dobré podmienky, dom môže dostať napríklad nevýhodný úrok. Dôležité je aj vek a celkový stav objektu. Banka prihliada aj na vekové zloženie obyvateľov bytovky.
 

Čo je pri poskytovaní úveru bankou dôležité



Sadzba:

Sadzby banky menia zvyčajne minimálne raz do roka, niekedy aj dvakrát ročne.

Úrok:

Bankové úroky pri takomto type úveru sa v súčasnosti pohybujú od 3,9 približne do 7 percent ročne. Každá banka má svoje podmienky, výška úrokov je však v každom konkrétnom prípade individuálna.

Doba splatnosti:

Závisí takisto od individuálnych podmienok konkrétnej banky, najčastejšie sa doba splatnosti pohybuje do 10 až 15 rokov.

Výška úveru:

Najmenej si možno požičať 250-tisíc korún, horná hranica výšky úveru nebýva respektíve nemusí byť obmedzená. Niektoré banky stanovujú limit na jeden byt.

 

 

Späť

Záhradná architektúra Záhradná architektúra

Záhrada je miestom, ktoré nielen dotvára vzhľad nášho domu, ale zároveň dáva jeho obyvateľom priestor pre fantáziu a relax. Najmä o tom poslednom však má každý z nás inú predstavu, a podľa toho si treba typ záhrady aj vyberať. Možností je veľa a je rozdiel, či sa chceme záhrade každý druhý deň aktívne venovať, alebo raz za týždeň pokosiť trávnik. Okrem estetického výsledku by teda mal byť kritériom aj miera starostlivosti, s ktorou do budúcnosti rátame. Anglický trávnik Tento druh je stále veľmi obľúbený; vyzerá elegantne a upravene, ale..

Novostavby a ich výstavba

Zrejme nie je nič horšie pre podnikateľa, ak sa jeho výrobok či služba, ktorú ponúka, nepredáva. Ak táto situácia predsa len nastane, vykresľuje to podstatný fakt. Tým je jednoduché zistenie, že svoj produkt spravil nekvalitne, draho, alebo zvolil zlú cieľovú skupinu pre predaj. Oblasť, kde sa v nedávnej minulosti stretli všetky tieto vymenované negatíva, má jednoduché pomenovanie. Tou oblasťou je ponuka novostavieb a nevhodná až zlá stratégia niektorých developerov pri ich navrhovaní, stavbe a predaji.Na Slovensku býva často zvykom, že ak niekto objaví oblasť,..

Drevené domy

O Slovensku sa dá tvrdiť že je to krajina, kde medzi ľudmi prevláda obľuba v stavaní rodinných domov z „kameňa“. Či už ide o kvádre či tehly, akoby snáď ani iný materiál neexistoval. Častokrát si ani neuvedomujeme že tieto materiály patria k tým drahším. Nuž k drevu ako stavebnému materiálu sa prikloní málokto a pritom ide o dobrú ekologickú ale aj lacnejšiu alternatívu ako si postaviť svoj rodinný dom.   Tradícia stavania rodinných domov z vysoko trvácnych materiálov ako sú kameň či tehla,..

Zastúpenie fyzických osôb pri spravovaní ich nehnuteľného majetku

Pri právnych úkonoch súvisiacich s nehnuteľnosťami je možné dať sa zastúpiť inou fyzickou osobou, príp. právnickou osobou. Občiansky zákonník v danej súvislosti diferencuje medzi zákonným zastúpením a zastúpením na základe tzv. dohody o plnomocenstve. Zákonné zastúpenie Zákonné zastúpenie vzniká na základe zákona alebo rozhodnutia štátneho orgánu. Typickým príkladom zákonného zastúpenia je zastúpenie maloletého dieťaťa. Kto je jeho zákonným zástupcom, ustanovuje zákon č. 36/2005 Z. z. o rodine. Uvedené zastúpenie maloletého..

Občianska a trestná zodpovednosť za protiprávne obmedzovanie práv užívať nehnuteľnosť

„Každý má právo vlastniť majetok. Vlastnícke právo všetkých vlastníkov má rovnaký zákonný obsah a ochranu. Majetok nadobudnutý v rozpore s právnym poriadkom ochranu nepožíva. Dedenie sa zaručuje. Vlastníctvo zaväzuje. Nemožno ho zneužiť na ujmu práv iných a v rozpore so všeobecnými záujmami chránenými zákonom. Výkon vlastníckych práv nesmie poškodzovať ľudské zdravie, prírodu, kultúrne pamiatky a životné prostredie nad mieru ustanovenú zákonom.“ (Ústava Slovenskej republiky, článok 20 ods. 1 a 3)  V roku 1993 som uzavrela manželstvo..

Ďalšia činnosť spoločenstva, jeho orgány a zánik

FINANČNÉ HOSPODÁRENIE SPOLOČENSTVAUZATVÁRANIE ZMLÚV A OBMEDZENIE PODNIKANIAORGÁNY SPOLOČENSTVAZRUŠENIE A ZÁNIK SPOLOČENSTVA V minulom čísle sme sa pozastavili pri spoločenstve vlastníkov bytov, ktoré je jedným z dvoch druhov spravovania bytových domov. Nakoľko činnosť spoločenstva je dosť obsiahla, v dnešnom článku budeme pokračovať v bližšej špecifikácii činností, ktoré prislúchajú spoločenstvu ako právnickej osobe. FINANČNÉ HOSPODÁRENIE SPOLOČENSTVASpoločenstvo je oprávnené samozrejme vykonávať tie činnosti, ktoré sú vymedzené v zákone č...

Hypotekárny úver na nehnuteľnosť I. - financovanie a registrácia

     Jedným z najčastejších spôsobov financovania kúpy nehnuteľnosti je hypotekárny úver. Hypotekárny úver je využívaný na riešenie otázky bývania v prípade, že záujemca o kúpu napr. bytu nedisponuje dostatočnou finančnou hotovosťou. Účelom záložného práva (z lat. hypotheca) je zabezpečiť pohľadávku a jej príslušenstvo. Z toho dôvodu existencia záložného práva je závislá od existencie pohľadávky, ktorú zabezpečuje. V prvom rade predstavuje donútenie dlžníka, aby splnil svoj záväzok a v prípade, že záväzok nie je riadne..

Byty na prenájom - ceny v Bratislave za rok 2005

V súčasnosti je veľa ľudí, ktorí sa rozhodli kúpiť si byt za účelom jeho prenájmu. Kto však chce prenajímať byt, kupovaný na úver, musí si veľmi dobre zrátať, nakoľko môže nájomné pokryť splátky úveru.Treba si uvedomiť, že pravidelné mesačné splátky sa dajú investovať aj do iných produktov ako sú nehnuteľnosti, pričom napríklad pri finančných produktoch nedochádza k postupnému opotrebovávaniu, a tým k obmedzovaniu vplyvu inflácie na zvyšovanie ceny (výšky nájomného). Pri prenájme nehnuteľností treba rátať aj s určitou rezervou - keď sa..

Súčasná podoba finančných úverov

„Hypotéka, slovo ktoré sa v poslednom období hrnie na nás snáď zo všetkých strán. Na celom svete sa stala synonymom finančnej krízy. My si ju však budeme v tomto článku všímať ako produkt, pomocou ktorého si môžeme zabezpečiť svoj sen o bývaní. Z tohto dôvodu sme oslovili niekoľko finančných inštitúcií na Slovenskom finančnom trhu, aby mám pomocou modelových príkladov ponúkli svoje produkty.“Čo by ste mali vedieť o úveroch na bývanieNa začiatku by sme si mali povedať, na čo vlastne hypotekárny úver slúži. Tento druh služby pre klienta znamená..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.