Aké sú možnosti pri výbere podlahy


Každý, kto si zariaďuje svoj nový domov alebo renovuje starý, bude zaiste súhlasiť s tým, že jednou z kľúčových otázok pri jeho úprave je podlaha. Klasikou sú koberce, avšak nie každý je ich fanúšikom a je tu aj otázka alergií; dnes už nimi trpí pomerne vysoké percento populácie a roztoče v nich alergikovi zaiste dobrú službu neurobia. Za týchto okolností je namieste uvažovať o druhej forme klasiky - o parketách. Sú vkusné, praktické, ľahko sa udržiavajú čisté a zákazník si môže vybrať zo širokého spektra možností podľa svojich predstáv. Zrejme preto sú čoraz populárnejšie a ich cenová hladina je tiež pomerne priaznivá, aj keď i tu existujú, ako všade inde, drahšie a kvalitné varianty a ich napodobeniny. Tie sú však na takej vysokej úrovni, že pre pravé drevo sa už rozhodujú pomaly len naozajstní fajnšmekri.

Drevené parkety

Luxusnejšou možnosťou je, ako sme už v úvode spomenuli, drevo. Je to variant elegantnejší, kvalitnejší, s veľmi dlhou životnosťou, ale, samozrejme, aj o dosť drahší. Najmä tento fakt je dôvodom, pre ktorý sa veľká väčšina záujemcov napokon rozhodne pre laminát. Ten je výzorom veľmi podobný, avšak absentujú tu prednosti dreva: vŕzga, chladí a celkovo neobsahuje rad príjemných vlastností, ktorými sa originál vyznačuje.

Chodiť po drevených parketách je jednoducho iný zážitok, iná vôňa, teplo atď. Okrem týchto pozitív sa však dajú vnímať aj ako dobrá investícia - pri správnej starostlivosti majú veľmi dlhú životnosť a nestratia na hodnote. Veľkou výhodou je tiež možnosť ich prebrúsenia; tento úkon je možné urobiť niekoľkokrát so skvelým efektom „opäť novej“ podlahy. Tu však treba podotknúť, že táto výhoda sa týka len parkiet z masívneho dreva. Možno si ešte zvoliť plávajúce veľkoplošné parkety; tie síce majú povrch takisto z masívneho dreva, ale už sa nebrúsia ani nelakujú.

Takisto stojí za spomenutie názor čoraz rozšírenejší medzi odborníkmi: drevo disponuje väčšou pružnosťou, a teda istým spôsobom údajne odbremeňuje kĺby. Túto myšlienku nezdieľajú všetci a mieru účinku možno takisto považovať za individuálnu.

Ak sme sa už rozhodli, že chceme drevo, môžeme si vybrať z troch možností: palubovka, masívne parkety a plávajúce veľkoplošné parkety. Poďme sa pozrieť, čím sa vyznačujú a čím sa naopak od seba líšia.

1.Palubovka

Tento typ podlahy sa v minulosti veľmi často používal; tvoria ho drevené dosky, ktorých povrch sa po položení upravuje voskom, olejom alebo lakom. Stretneme sa s ňou skôr na vidieku ako v meste.

2.Masívne parkety

Kúsky dreva (nie mäkkého, ako pri palubovke, ale tvrdého) sa lepia na podklad do určitého vzoru. Potom sa brúsi, tmelí a upravuje - opäť vosk, lak alebo olej. Táto podlaha už nie je vyslovene „vidiecka“, hodí sa aj do bytov či kancelárskych priestorov.

3.Plávajúce veľkoplošné parkety

Toto sú tie „hotové parkety“, ktoré sme spomínali vyššie. Brúsenie a lakovanie lamiel sa vykonáva už pri ich výrobe, pri kladení sa už len spájajú. Tento variant drevenej podlahy je v súčasnosti veľmi obľúbený.

Laminátové parkety

V podstate ich možno označiť ako napodobeninu dreva. Ich nosnú vrstvu tvorí zvyčajne drevovláknitá doska, od jej hustoty sa odvíja ich kvalita aj cena. Spodnú časť tvorí protiťahová vrstva, vrchnú väčšinou niekoľkovrstvový laminátový papier. Tento papier býva napustený živicou, na ňu sa nanesie vzor a nášľapná vrstva, ktorej kvalita je veľmi dôležitá, keďže priamo ovplyvňuje odolnosť, a tým aj životnosť podlahy. Niektoré „vychytenejšie“ druhy sú vybavené aj izoláciou proti hluku, ktorá tlmí kroky, čím prispieva k vyššiemu komfortu.

Príprava plochy na kladenie parkiet

Ako prvý úkon je potrebné vyrovnať povrch, na ktorom chceme mať parkety. Tento krok je v celom procese kľúčový a ak ho zanedbáme, celý výsledok bude znehodnotený. Aby sa neskôr podlaha nevydúvala, je vhodná vyrovnávacia stierka, avšak nie vždy je možné ju dať napríklad kvôli výške zárubní. Ak to teda okolnosti neumožňujú, dajme si záležať aspoň na dôkladnom vyfrézovaní. Tým sa eliminuje nielen riziko neskoršieho vydúvania parkiet, ale do istej miery i vŕzganie. Od kvality podkladu sa priamo odvíja životnosť parkiet, preto vyrovnávajme dostatočne dôsledne, aby sme neznehodnotili našu investíciu, najmä ak sme sa rozhodli investovať do dreva. Rovnako, ako pri nesprávnom použití akéhokoľvek iného výrobku, i tu nám v takom prípade zaniká garancia na životnosť, pripravíme sa teda o možnosť ju neskôr reklamovať aj z akéhokoľvek iného dôvodu.

Ako lepiť parkety

Parkety je lepšie lepiť celoplošne; nevzniká tam rezonančná medzera a vŕzganie sa tak obmedzí naozaj na minimum. Kročajový hluk (termín pre označenie vŕzgania) je, ako sme si už povedali, nižší pri originálnom dreve, avšak pri celoplošnom kladení je možné dosiahnuť veľmi dobrý výsledok aj u laminátových podláh.

Takisto treba myslieť i na to, ako výrazne budú parkety v jednotlivých izbách namáhané, a podľa toho vyberať materiál. Ak vieme, že podlaha bude veľmi zaťažovaná (na chodbe, v kuchyni), dobrou voľbou sú drevené parkety s vysokou hustotou. Sú tu i ďalšie faktory, napríklad teplo a vlhkosť - špecifické požiadavky má podlaha v kúpeľni. Práve kvôli zvýšenej vlhkosti sú tam najvhodnejšie plávajúce parkety, ktoré sú robené tak, že vlhkosti úspešne odolávajú. Do kúpeľne si však môžeme vybrať aj z iných druhov, impregnované či so špeciálnym lakom odolným proti vode.

Ešte pred samotným kladením treba dbať na suchosť materiálu a najlepšie i vzduchu v miestnostiach, v

ktorých ideme parkety ukladať. Je to potrebné kvôli tomu, aby sa neskôr podlaha nevydula, keďže drevo reaguje na vlhkosť zväčšovaním objemu (za predpokladu, že sme si vybrali drevené parkety). Dobrou, ale opäť finančne náročnejšou voľbou je exotické tvrdé drevo, ktoré je z tohto pohľadu odolnejšie. Na prílišnú vlhkosť vzduchu však treba celkovo dávať pozor - ak preniká do vrstiev parkiet, je pohromou nielen pre drevo, ale i pre laminát.

Ďalším faktorom, ktorý veľmi ovplyvňuje životnosť podlahy, je kvalita laku. Musí parkety dostatočne chrániť, ale zároveň by mal (opäť u drevených) disponovať istou mierou elasticity. Akokoľvek sa totiž snažíme bojovať proti vlhkosti, drevo je predsa len drevo a istým zmenám bude podliehať vždy. Používateľ je od tohto problému odbremenený, ak sa nerozhodol pre palubovku alebo masívne parkety (plávajúce podlahy už upravovať netreba). Ak však túži po jednom z týchto dvoch variantov, zostáva to na jeho pleciach. Sú však aj iné možnosti - nie každý si dá na drevenú podlahu lak už len kvôli tomu, že chce mať zachovanú pôvodnú vrstvu s jej arómou a vlastnosťami. V takom prípade je možné použiť napustenie olejom alebo voskom.

Starostlivosť o parkety

Ich veľkou prednosťou je, že sú nenáročné na údržbu; stačí ich vysávať a utierať vlhkou handrou alebo mopom s použitím prípravkov určených špeciálne pre parkety. Ak chceme životnosť podlahy ešte zvýšiť, je možné ju prelakovať špeciálnym lakom (netýka sa tzv. „hotových parkiet“). Túto alternatívu by sme mali využiť najmä vtedy, ak vlastníme domáce zvieratko. Možno si zaobstarať lak s efektom odolnosti proti oderu, čo by malo našu podlahu ochrániť pred ostrými pazúrikmi.

Celkovo je dôležitá ochrana nielen pred vodou, ale aj pred prachom. Taktiež treba dbať na to, aby ju nemalo čo ničiť (okrem spomenutého zvieratka napríklad kamienky z topánok či iné väčšie nečistoty). Problém môže spôsobiť aj nábytok - nohy stoličiek a stolíkov treba buď podlepiť alebo dať pod ne koberček. Ak však chceme dať na parkety rohožku, je dôležité, aby bola priepustná.

Renovácia parkiet

Tento úkon je možný len u parkiet, kde nášľapnú vrstvu tvorí drevo. Podlaha sa prebrúsi - odstráni sa lak a asi milimeter dreva, čím sa z parkiet odstránia škrabance a drobné nerovnosti. Po prebrúsení sa povrch tmelí a potom znova lakuje. Voskované a olejované podlahy sa renovujú takým istým spôsobom, ibaže sú na záver namiesto lakovania ošetrené znova tým istým prostriedkom ako pri svojej výrobe - voskom či olejom. Treba však pamätať na to, že ak sa nám niekde na podlahe vytvorila hlboká ryha, renovácia ju nevyhladí.

Zladenie s interiérom

Ak vo svojom domove plánujeme parkety, treba s nimi rátať ako s interiérovým doplnkom, ktorý si svoju podobu zachová po veľmi dlhý čas. Preto je potrebné, aby čo najviac ladil s nábytkom a aby sa „nebili“ - nevyzerá totiž vkusne, ak sa v miestnosti nachádza viacero dominantných doplnkov. Pri zariaďovaní by mala platiť zásada výberu jedného výrazného prvku, ktorý budú ostatné dolaďovať. Preto je dobré držať sa nepriamej úmery: čím výraznejší nábytok chceme mať, tým jemnejší a nevtieravejší vzor podlahy by sme mali zvoliť. Stojí za to podotknúť, že ak sa už rozhodneme zainvestovať do drevenej, môže byť pokojne tým dominantným prvkom ona. Výhoda tohto riešenia je v nadčasovosti dreva - za vkusné a elegantné sa bude považovať vždy a takisto nikdy nestratí svoju vlastnosť zútulniť domov a vniesť doň kúsok prírody.

 

Späť

Klamlivá reklama o novostavbách? Klamlivá reklama o novostavbách?

Nie je to tak dávno čo médiami prešla správa, ako niektoré reklamy zavádzajú pri prezentácii bytových novostavieb v Bratislave. Bilbordy s vizualizáciami novostavieb ich prezentujú ako to najkrajšie miesto na zemi, kde by potencionálny zákazník mal určite investovať svoje peniaze, pričom reálny stav novostavby je celkom iný. Nuž bežný človek by si povedal, že na verejnosť znova len prenikli fakty, ako zákazník ťahá znova za kratší koniec a ako ho chce predajca len oblafnúť. Ide však pri prezentácii vizualizácií o skutočné zavádzanie?Čo novostavba, to najkrajšie..

Jednoduchý praktický skleník, ktorý môžete „oprieť o stenu“ Jednoduchý praktický skleník, ktorý môžete „oprieť o stenu“

Skleník je pre vášnivého záhradkára nevyhnutnosťou – je ideálny na siatie semien, pestovanie delikátnych rastlín a plodín a prezimovanie chúlostivých rastlín. Pokiaľ ide o výber skleníka, existuje obrovská škála možností a ceny sa môžu pohybovať od niekoľkých stoviek až po mnoho tisíc eur. Skleník, ktorý si nakoniec vyberiete, závisí od dvoch hlavných faktorov – plochy, ktorú máte k dispozícii a vášho rozpočtu.   Ak jediným dôvodom, prečo ešte nemáte skleník je, že si myslíte, že naň nemáte dostatok priestoru, zbystrite pozornosť,..

Záleží vám na dobrom vzduchu? Otestovali sme TOP zvlhčovače vzduchu Záleží vám na dobrom vzduchu? Otestovali sme TOP zvlhčovače vzduchu

Všimli ste si niekedy, že vzduch začína byť počas zimných mesiacov suchší? Chladný vzduch totiž neobsahuje rovnaké množstvo vlhkosti ako teplý letný vzduch. K efektu suchého vzduchu prispieva aj skutočnosť, že prevádzka vášho vykurovacieho systému môže odstrániť ďalšiu vlhkosť zo vzduchu a vzduch vo vašom domove bude ešte suchší. To  vedie k suchej, svrbivej a popraskanej koži, ktorá je nepríjemná a potenciálne škodlivá pre vaše zdravie. Našťastie existuje nástroj, ktorý môže v tejto situácii pomôcť. Zvlhčovač. Terapia zvlhčovačom..

Neskolaudovaná stavba - otázka predaja a bývania

S mojím manželom máme vyhliadnutý rodinný dom na kúpu. Ide o novostavbu domu, no realitka, ktorá ho ponúka, sa vyjadrila, že nie je ešte skolaudovaný. Je táto skutočnosť pre nás ako kupujúcich na závadu? Aké môžeme očakávať ťažkosti s kúpou neskolaudovanej stavby, s trvalým pobytom ? Ivica S., Kľakany Ako sami uvádzate, vami postavený rodinný dom je neskolaudovaný. V zmysle platnej legislatívy to znamená, že neskolaudovaná nehnuteľnosť nemôže slúžiť účelu, na ktorý bola postavená - teda buď podnikateľským účelom, ako prevádzka podniku, vo..

Sporné nároky a určenie vlastníckeho práva

Môj otec mi v roku 2003 daroval pozemok, ktorý naša rodina užívala a obhospodarovala od dvadsiatych rokov minulého storočia. Malá časť priliehajúca k môjmu pozemku pôvodne pripadajúca k bývalej vodnej hrádzi bola prebudovaná na verejnú komunikáciu a časť bola prevedená do vlastníctva jednej obchodnej spoločnosti. Dozvedel som sa to pred jeden a pol rokom a myslím si, že pozemok bol prevedený do vlastníctva od štátnej inštitúcie, ktorá nebola skutočným vlastníkom. Nový „vlastník“ si vzal na spornú časť pozemku hypotéku. V tejto časti sa nachádza..

Podielové spoluvlastníctvo

Chcel by som vás poprosiť o radu. V mojom susedstve je starý dom so záhradou, ktorej vlastníkmi je niekoľko rodinných príslušníkov. Jeden zo spolumajiteľov, ktorému patrí časť záhrady - cca. 120m2, mi sľúbil, že mi odpredá svoju časť. Chcem sa vás opýtať, či je možné práve od jedného zo spolumajiteľov odkúpiť iba časť záhrady, ktorá patrí práve jej a nie cely komplex aj s domom a či na ten odpredaj potrebuje súhlas ostatných spolumajiteľov? Alebo je nejaký spôsob ako možno odkúpiť od jedného, ktorý má najväčšiu časť pozemku práve tú časť..

Hypotéky pre mladých

 Róbert Fico si od avizovania krokov, ktoré pomôžu mladým rodinám s bývaním, vylepšil svoj profil o značné čísla. Realita sa však tak celkom nezakladá na pôvodne médiami hlásaných zvýhodneniach pre mladých ľudí, ktorí majú vážne starosti so svojím bývaním. Hovorím najmä o vládnej „pomoci“ mladým vo forme bonifikácie hypotekárnych úverov. Veľké oči Nečudo, že mnohí z nás mladších zajasali, keď postupne v takmer všetkých denníkoch natrafili na propagandistickú kampaň vládnych strán, kde bolo toto zvýhodnenie opisované ako konečne jeden..

Vývoj cien bytov V Bratislave v roku 2007

Analýza cien bytov v Bratislave sa robila z plnohodnotných 13.410 údajov za obdobie od januára do decembra 2007. Priemerná cena m2 bytu v Sk sa vypočítavala bez výrazných odchýliek narúšajúcich trend. Oddelene sa vypočítavali ceny novostavieb od cien starých bytov, aby sa odhalil ich vplyv na rast cien starých bytov. Graf č.1: Tento graf poukazuje na to, že 34% z celkovej ponuky bytov pripadalo na ponuku novostavieb. Toto malo zákonitý vplyv na vývoj celkovej výslednej ceny, ktorú novostavby ťahali nahor.Graf č.2: Tento graf ukazuje, že najväčší podiel na množstve..

Ako ušetriť prostredníctvom stavebného sporenia Ako ušetriť prostredníctvom stavebného sporenia

Stavebné sporenie patrí dnes medzi najbežnešie formy sporenia ako si finančne zhmotniť svoje predstavy o vlastnom bývaní. Tak ako v každom segmente trhu, aj možnosti stavebného sporenia prinášajú novinky, ktoré sa prispôsobujú aktuálnym potrebám svojich spotrebiteľov. Hlavne pri súčasných možnostiach stavebného sporenia platí ono známe: „Kto šetrí má za tri.“ Aj preto prináša Prvá stavebná sporiteľňa, a. s. nové alternatívy ako urobiť svoje bývanie úspornejším.Ekologické šetrenieOd 1. januára 2008 platí novela zákona o stavebnom sporení, ktorá..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.