Fotovoltika, ekologická výroba energie

Obnoviteľné zdroje energie sa ako pojem stali pomaly každodennou súčasťou života. Čítame o nich v novinách, počúvame o nich v rozhlase, či vidíme v televízii, ale akosi stále si nevieme konkrétnejšie predstaviť ako tieto zdroje využívať v bežnom živote. Nuž základom toho všetkého je možno aj smutný fakt, že ekologické zmýšľanie Slovákov sa končí maximálne pri separovanom odpade. V prípade ďalších možností, ako je napr. ekologická výroba energie, by asi väčšina len mávla rukou a povedala, že na takéto veci nemá čas.

Nezáujem o informovanosť v tejto oblasti má v našich končinách priam patologický charakter. Možno je to spôsobené aj tým, že u nás sa ľudia na novinky v akejkoľvek oblasti pozerajú s určitou dávkou nedôvery. Medzi ďalšie faktory, ktoré ovplyvňujú nezáujem o ekologickejšie získavanie energie patrí priam automatický predsudok, že každá nová forma získavania energie je len pre tých bohatších a bežných ľudí a ich spôsobov získavania energie pre rodinný dom sa vôbec netýka. Pri takomto zmýšľaní sa preto nemôžeme čudovať, že „zelenú“ majú pri vykurovaní príbytkov čoraz drahší plyn, či tuhé palivo. Čo sa týka samotného získavania elektrickej energie, tak pri kupovaní stavebného pozemku pre rodinný dom ako jednú výhodu vidí našinec blízkosť inžinierských sietí, tzn. že v prípade elektrickej energie nám stačí napojenie na najbližšiu trafo stanicu a otázka v tomto poli je vyriešená. Súčasné možnosti ako získať lacnejšou formou elektrickú energiu však majú pestrejšiu škálu, len ako je „natiahnutie kábla“ na zariadenie energetickej spoločnosti.

Ak už teda vlastníte rodinný dom, alebo plánujete jeho výstavbu, skôr ako pôjdete klasickou cestou, skúste pouvažovať aj nad inými možnosťami, ako získavať energiu pre váš príbytok. Jednou z možností ako sa „odstrihnúť“ od drôtov vysokého napätia, je možnosť výstavby vlastnej elektrárne. Nuž, možno si poviete, že do takto dobrodružnej oblasti sa vám ísť nechce, ale ak by ste si rozrátali jej výhodnosť po rokoch a to nie len po ekologickej, ale aj ekonomickej stránke, tak toto dobrodružstvo nemusí vyzerať až tak snobsky, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

Fotovoltika nie je ťažké slovo

V súvislosti s možnosťou vlastnej výroby energie, je asi tým najznámejším spôsobom jej získavanie prostredníctvom slnka. Ide tu vlastne o premenu slnečnej energie na energiu elektrickú. Táto premena prebieha vďaka fotovoltickému efektu, ktorý nastáva v kremíkových polovodičových vrstvách fotovoltických panelov (modulov), tvarovo podobných solárnym kolektorom. Takže ak už ste sa niekedy stretli s pojmom fotovoltika, tak nejde o nič iné ako o možnosť vybudovania si vlastnej „slnečnej“ elektrárne.

Nuž, poviete si, dobre, slnečná energia je zaujímavá, ale vyplatí sa do nej investovať na Slovensku? Je v tejto krajinke pod Tatrami dostatočný počet slnečných dní, aby sa nám toto “huncútsvo“ oplatilo? V každom prípade je to asi tá najlegitímnejšia otázka ohľadne toho, či má vôbec význam pustiť sa do tohto projektu. Samozrejme, že základným predpokladom dobrého fungovania fotovaltických elektrární je dostatočný počet slnečných dní počas celého roka. V tejto súvislosti na tom Slovensko nie je až tak zle, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Sú totiž krajiny, kde je v priemere menší počet slnečných dní ako u nás a tento spôsob získavania energia má tam relatívne značné zastúpenie. Medzi takéto krajiny patrí Nemecko, či nám oveľa viac porovnateľná krajina vo viacerých oblastiach, Česká republika. Poďme sa preto podrobnejšie pozrieť na „fiktívnu mapu“ Slovenska, podľa ktorej budete mať aspoň približný prehľad o tom, ako sme na tom so slnkom v našich končinách.

V prvom rade, aby sa vám fotovaltické systémy oplatilo inštalovať, musíte myslieť na dva základné faktory ovplyvňujúce opodstanenie získavania energie pomocou slnečných lúčov. Po prvé je z hľadiska výkonu rozhodujúca veľkosť inštalácie. Po druhé, dôležitým faktorom je v tejto oblasti členitosť terénu a meteorologické podmienky. Asi tým najväčším problémom je malý počet plôch s dostatočným priestorom. Takže poďme pekne poporiadku.

Dôležitý je výber miesta

Celé južné Slovensko od východu na západ je v podstate rovinaté a zároveň relatívne bohaté na slnečné dni počas celého roka. Pre fotovaltické získavanie energie je však dôležitý aj relatívny kľud, čo sa týka ľudskej činnosti. V prípade južného Slovenska sa preto pre výstavbu fotovaltických elektrární môže zdať ako menšia nevýhoda značná poľnohospodárska činnosť, ktorá by však nemala byť až príliš závažným problémom. Tento problém by bol však pálčivejší pri väčších typoch fotovaltických elektrární. Menej náročné na plochu sú stredné a menšie inštalácie, pri ktorých je zasa dôležitejší meteorologický faktor, hlavne ak si chcete fotovaltické články umiestniť na strechu svojho rodinného domu a takto získanú voľnú plochu na svojom pozemku využiť na iné účely. Aj v prípade meteo situácie, je tou najvhodnejšou investíciou do fotovaltických panelov južná časť Slovenska. Tá je totiž stabilnejšia a bezoblačnejšia ako sever krajiny a aj výskyt hmiel je ďaleko nižší. Samotné hmly sa však netýkajú len severných častí ako takých, ale sú obzvášť časté pri veľkých vodných plochách. V okolí veľkých vodných diel ako sú Liptovská Mara, Oravská priehrada, Zemplínska Šírava a iných, sú časté rané hmly od jesene do neskorej jari. Takže ak máte svoj rodinný dom v týchto oblastiach, tak fotovoltické panely nebudú spĺňať svoj účel a preto vydajte sa radšej klasickou cestou získavania energie pre vašu nehnuteľnosť.

Oveľa zaujímavejšími oblasťami sú v tejto súvislosti regióny vo vyšších nadmorských výškach, kde je výskyt hmiel ďaleko nižší. Asi tou najvyššou nevýhodou pozemkov vo vyšších oblastiach je to, že severné časti Slovenska sú turisticky veľmi využívané v zimných obdobiach na lyžovačku. V súvislosti s fotovoltikou lyžovačka predpokladá základnú rovnicu, ktorá znie: “Viac snehu rovná sa menšia produkcia energie”. Aj keď zasa na strane druhej množstvo snehu medziročne klesá, okrem horských štítov, či naozaj vysoko položených lyžiarských stredísk. Takže ak by sme si zhodnotili Slovensko ako celok, tak pomyselnú vojnu “sever proti juhu” vyhrávajú tie južnejšie oblasti mimo veľkej vodnej plochy.

Ako to funguje

Ak ste sa teda rozhodli, že „výrobcom „ elektriny“ pre váš dom bude fotovaltická elektráreň, najprv si musíte zistiť, či lokalita v ktorej sa nachádzate je vhodná pre tento spôsob výroby elektriny. Ak táto lokalita vyhovuje podmienkam pre tento typ získavania energie, musíte ako ďalší krok po získaní dokumentácie podať žiadosť o pripojenie do distribučnej sústavy príslušnej energetickej spoločnosti. Až po týchto úkonoch, má zmysel vyhľadanie kvalitnej firmy na stavbu fotovoltických panelov. A ako funguje samotné zapájanie panelov? Jednotlivé fotovoltaické panely sa navzájom spájajú do radov (tzv. string), pričom niekoľko radov dohromady vytvára fotovoltaický generátor. Fotovoltické generátory môžu byť umiestnené na strechách, fasádach budov, alebo priamo na zemi.

V závislosti od typu inštalácie následne sa rozlišujú sieťové, alebo ostrovné systémy, na ktoré sa napája generátor. Ak by ste sa rozhodli pre sieťové systémy, tak vtedy je celá produkcia elektrickej energie odpredaná do verejnej elektrickej siete za vopred dohodnutú výkupnú cenu. Na druhej strane ostrovné systémy sú napájané priamo na spotrebič. Elektrická energia produkovaná fotovaltickým systémom je zálohovaná najčastejšie pomocou batérií. Pri ostrovných systémoch je možná ešte kombinácia fotovaltického systému so záložným zdrojom elektrickej energie. Týmto zdrojom môže byť aj samotná verejná elektrická sieť.

Na stavbu „slnečných“ elektrárni sa využívajú predovšetkým strešné plochy domov, ktoré sú najlepšie ako miesto z hľadiska bezpečnosti. Pokiaľ budú panely na streche, nie je nutné ani stavebné povolenie. Ak máte v pláne svoj dom zásobovať vlastnou energiou a vyrobenú elektrinu nielen spotrebovávať, ale napr. aj predávať, samotné panely však k tomu stačiť nebudú. Pri samotnej inštalácii nesmiete zabudnúť ani na striedač, teda menič jednosmerného prúdu získaného z panelov na bežný striedavý prúd. Striedač sa dá situovať v mieste inštalácie, takže do hlavnej budovy sa už vedie normálny striedavý prúd, vďaka čomu sa eliminujú straty.

Čo je ekologické je aj ekonomické?

V prípade ekologicky orientovaných produktov sa častokrát uvádza otázka, ktoré je uvedená v tomto podnadpise. Nuž ak by ste fotovaltické elektrárne poňali ako produkt rýchleho vrátenia investície, tak budete trošku sklamaní. Tá sa prejaví totiž až nejskôr. Fungovanie fotovoltaickej elektrárne je nastavené tak, aby bolo pre jeho majiteľa finančne výhodné. Štátna garancia výkupných cien energie v tejto oblasti zaručuje nielen istotu navrátenia investovaných prostriedkov, ale tiež nezanedbateľný zisk. Výkon panelov síce principiálne postupom času mierne klesá, celková životnosť elektrárni je však dlhšia ako 30 rokov, takže bude dodávať elektrický prúd ešte mnoho rokov po vyčerpaní štátnej podpory. V súvislosti s financovaním nesmiete zabúdať ani na fakt, že ak by ste na začiatku nemali dostatok finančnej hotovosti, produkty alternatívnych zdrojov získavania energie podporujú aj stavebné sporiteľne prostredníctvom stavebného sporenia, takže nie je nič ľahšie ako navštíviť hociktorú pobočku tej ktorej stavebnej sporiteľne a opýtať sa na možnosti financovania jej výstavby.

Každopádne tento spôsob získavania energie môže byť v budúcnosti výhodný a oplatí sa doňho investovať a to najmä vtedy, ak dôjde k pokroku v možnosti skladovania prebytku takto vyrobenej elektriny. Vtedy sa totiž môžu z vás stať „malí podnikatelia“ s vlastnou elektrinou, ktorú by ste napr. pomocou internetu mohli kľudne predávať svojim susedom. Takže ak máte seriózny záujem o zaobstaranie si fotovoltickej elektrárne, pozorne sledujte jej technologický vývoj a váš pravý čas ešte len príde.

Podporte tento článok

pošli na vybrali.sme.sk

Zdieľať

Späť

Trendy spálňa 2022: Čo by v nej nemalo chýbať? Trendy spálňa 2022: Čo by v nej nemalo chýbať?

Dominanta celej domácnosti či srdce domova – aj takto by sa dala nazvať spálňa, ktorá patrí k hlavným miestnostiam v dome. Ak chcete, aby aj tá vaša vyzerala dobre a jednotlivé prvky v nej vytvárali príjemnú atmosféru, musíte si ju vedieť správne zariadiť. Inšpirujte sa najnovšími trendmi na rok 2022 a vytvorte si váš vysnívaný priestor na oddych.Atmosféru nastolíte posteľouNajvýraznejším kúskom celej spálne je posteľ. Každý si ju všimne hneď, ako do miestnosti vojde. Práve to je dôvod, prečo nesmie byť fádna. Využite jej dominantné postavenie a masívnosť..

Obnova bytových domov

Väčšina bytových domov na Slovensku má svoje najlepšie roky za sebou. Nevyhnutné opravy bytových domov sa denne hlásia o slovo. Keďže všetci majitelia bytov chcú bývať čo najlepšie a najlacnejšie, chcú platiť čo najmenej aj za energie. Ceny ktoré však platia, sú z roka na rok vyššie a vyššie. Základom tejto nelichotivej situácie, je často rokmi zanedbávaný bytový fond. Na riešenie tohto problému sa zameriava aj Prvá stavebná sporiteľňa, a. s. (PSS) so svojimi produktami pre klientov. Ako už bolo spomenuté v úvode, čoraz naliehavejším problémom..

Rekonštrukcia rodinných domov vs novostavby

Stačí kozmetická úprava?Nechajme si poradiťA tak niečo k novostavbeAko postupovať podľa práva?Budete potrebovať právne overené dokumentyTak kedy sa konečne môžete pustiť do práce?Súčasná bytová situácia sa zdá neúnosná a tak sa mnoho ľudí začína radiť, či si zaobstará starší, dostupnejší dom a postupne mu dá novú tvár, alebo si splní všetky svoje sny, zadĺži sa na dlhé roky a pôjde cestou novostavby. Čo je lepšie? Ako všade, aj tu narazíme na dve strany mince, aj tu záleží na mnohých faktoroch. Každá stavba je jedinečná, naše predstavy a..

Nekvalitné zateplenie fasády

 Spoluvlastníci prerábame fasádu na dome, na čo sme si objednali stavebnú firmu. Máme s ňou uzatvorenú zmluvu o diele, kde sa uvádza deň, kedy mali začať a kedy odovzdať hotovú robotu. Aj hodnotu a zloženú zálohu. Práca mala byť hotová už pred dvoma týždňami, my však máme dom len oblepený polystyrénom a problém, aby sem robotníci vôbec prišli. Telefonujem im každý deň a oni vždy hovoria, že prídu, čo sa stane len zriedka. Spolumajiteľ firmy, ktorý nám mal dodať plastové okná sa do toho zapojil tiež, bol zhrozený, že v akom stave to máme spravené...

Nadobúdanie tuzemských nehnuteľností cudzincami

 Náš rodinný priateľ pochádza zo Španielska. Často navštevuje Slovensko a zapáčilo sa mu u nás natoľko, že by si tu chcel kúpiť pozemok. Známi mi povedali, že cudzinci nemôžu nadobudnúť slovenské nehnuteľnosti, alebo že sú v tomto smere obmedzení. Radi by sme nášmu španielskemu priateľovi pomohli, prosíme vás preto o radu.  Svätopluk T., Komjatice Vy, prípadne Váš priateľ môžete byť pokojný. Vo všeobecnosti medzi verejnosťou je vžitý mýtus o tom, že cudzinci nemôžu nadobúdať nehnuteľnosti v tuzemsku. Jedná sa však len o laickú..

Zaevidovanie spoluvlastníckych práv

V roku 1978 sme si s manželkou na základe stavebného povolenia postavili chatu na pozemku, ktorý patril obci. Keď sme ju chceli predať, pomocou jej súpisného čísla sme zistili, že v katastri nehnuteľností nie je ako jej vlastník nikto evidovaný, aj napriek tomu, že ju od jej postavenia užívame my. Čo musíme urobiť, aby sme ju mohli predať? László Gy., Šaľa Aj napriek skutočnosti, že podľa Vami poskytnutých informácii ste s najväčšou pravdepodobnosťou ako manželia bezpodielovými spoluvlastníkmi stavby Vy, v záujme právnej istoty odporúčam zaevidovať Vaše..

Poistenie nehnuteľnosti – nie luxus, ale nevyhnutnosť

Domov je pre každého človeka miestom, ktoré preň predstavuje nielen súkromie a pohodlie, ale najmä bezpečie. To je dôvod, prečo si doň inštalujeme napríklad alarmy - snažíme sa ho urobiť čo najbezpečnejším miestom pre seba a svoju rodinu. Zároveň však tak, ako všetky tieto náležitosti chránia nás, tiež chceme, aby bol nejakým spôsobom chránený aj náš domov; akiste zaváži aj fakt, že sme do jeho budovania vložili nemalú námahu, čas aj finančné prostriedky. Aby teda nehrozila situácia, ktorá by nás o náš domov nejakým spôsobom pripravila bez možnosti..

Ako sa nestať obeťou realitného podvodu

 Ak sa spomenie termín realitný podvod, väčšinou každému napadne nejaký nedávny zločin bytovej mafie , táto otázka je však omnoho komplikovanejšia a jej „mafiánska“ stránka je len jednou časťou zla, aj keď má bezpochyby najviac tragických koncov. Podvody s realitami sa však netýkajú len osamelých starších ľudí a mŕtvol vylovených z rybníkov - oveľa viac je tých „prozaických“ prípadov, okolo ktorých sa robí menej kriku, avšak ich dôsledky sú pre postihnutých takisto ničivé a vo všeobecnosti by mali byť varovaním. Poďme sa teda pozrieť..

Kúpte si pozemky v blízkosti ... (TRH Nehnutelnosti)


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.