Pripravované zmeny v právnych úpravách - novela katastrálneho zákon a zákonov o notároch a advokácii

V súvislosti s pripravovanými zákonmi, ktorými sa majú zmeniť a doplniť katastrálny zákona, zákon o notároch a zákon o advokácii, nastanú mnohé legislatívne zmeny. Prezident SR Ivan Gašparovič podpísal dňa 13.07.2009 okrem iného aj novelu zákona o notároch, ktorá bola schválená 24.6.2009 na 39. schôdzi NR SR. Po podpise by zákonné zmeny mali byť účinné od 1.9.2009. Cieľom navrhovaných právnych úprav je zvýšiť zvýšenie právnu a faktickú istoty zmluvných strán pri prevodoch nehnuteľností, definovať jednoznačného pôvodcu zmluvy o prevode nehnuteľnosti a s tým spojenú zodpovednosť pôvodcu zmluvy pre prípad vzniku škody. Zákonné zmeny predstavujú „balíček“ opatrení v snahe o elimináciu podvodov v súvislosti s prevodmi nehnuteľností. Zmeny katastrálneho zákona a zákona o advokácii sa nachádzajú v legislatívnom procese.

Pripravované meny na úseku katastra

Pokiaľ ide o konanie o povolení vkladu vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností, v súčasnosti platia dve lehoty - a to 30 dňová lehota a skrátená pätnásťdňová lehota. V dôsledku novely zákona č. 162/1995 Z. z. bude zavedená nová lehota, v trvaní 20 dní. Nová, 20 dňová lehota je nepochybne náležitou novinkou, nakoľko občania za služby notárov alebo advokátov pri prevodoch nehnuteľností uhradia nemalé sumy. Nová lehota by mala posilňovať právnu istotu občanov pri prevode.

V súvislosti so zmenami na úseku katastra sa predpokladá elektronizácia systému, cez ktorý by bolo možné podávať návrhy na vklad on-line. Otázne je, kedy dôjde k realizácii elektronizácie. Novinkou má byť aj možnosť podať elektronické oznámenie o zamýšľanom vklade prostredníctvom formulára, ktorý by mal byť občanom prístupný na internete. Občan na elektronické podanie návrhu na vklad potrebuje zaručený elektronický predpis, ktorý je upravený zákonom č. 215/2002 Z. o elektronickom podpise a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

Dochádza aj ku zmene ohľadne počtu rovnopisov predkladaných zmlúv. Po novom by mali správam katastra postačovať dva rovnopisy zmluvy. Vyznačenie rozhodnutia o povolení vkladu vlastníctva do katastra nehnuteľností bude nahradené rozhodnutím o povolení vkladu a správa katastra zašle účastníkom konania už do 15 dní, čo predstavuje pre občanov veľkú výhodu - v rámci zákonnej 30 dňovej lehoty je im tak poskytnutý dostatočný priestor na splnenie ich ohlasovacej povinnosti vo veci dane z nehnuteľnosti.

Notári, advokáti - občan má právo obrátiť sa na platené služby

Ako už bolo avizované, od septembra 2009 sa stáva účinnou novela zákona o advokácii, ktorá sa prejaví najmä v navrhovanom ust. § 1a zákona o advokácii, podľa ktorého sa zavádza nový inštitút autorizácie zmluvy, v súvislosti s ktorým bude advokát zodpovedný aj za škodu spôsobenú tým, že nesprávne vyhotovil, posúdil zmluvu o prevode nehnuteľnosti a pod. Autorizáciu - spísanie zmluvy o prevode nehnuteľnosti, zistenie totožnosti účastníkov tejto zmluvy a ich zástupcov, posúdenie, či zmluva neodporuje zákonu, neobchádza zákon, neprieči sa dobrým mravom a posúdenie, či uzavretím zmluvy nedôjde ku skutočnosti zakladajúcej vznik škody - advokát potvrdzuje v doložke o autorizácii. Doložka o autorizácii obsahuje vyhlásenie advokáta, že pri spisovaní zmluvy postupoval v súlade so zákonom - teda, že zistil totožnosť predávajúceho, kupujúceho, spísal zmluvu, ďalej údaj o počte listov, ktoré zmluva obsahuje, miesto a dátum vydania doložky o autorizácii, a meno, priezvisko a podpis advokáta. Podľa navrhovaného nového § 1a ods. 4 k zákonu č. 586/2003  Z. z. o advokácii, advokát je povinný, ak ide o zmluvu o prevode nehnuteľnosti za odplatu, upozorniť účastníkov zmluvy na platobné podmienky kúpnej ceny dohodnuté v zmluve a v zmluve tiež uviesť vyhlásenie účastníkov zmluvy o oboznámení sa s týmito podmienkami. Ďalšou, a to dôležitou povinnosťou advokáta v súvislosti s prevodmi nehnuteľností je povinnosť oznámiť účastníkovi zmluvy o prevode nehnuteľnosti výšku svojho poistného krytia a poisťovňu, v ktorej je poistený pre prípad škody v súvislosti s autorizáciou zmluvy o prevode nehnuteľnosti.

Novela zákona o advokácii rieši aj situáciu, kedy advokát nemá istotu o totožnosti osôb - zmluvných strán. V takej situácii vykoná ďalšie zisťovanie, teda najmä vyzve osoby a ich zástupcov, aby doložili listiny z evidencie dokladov totožnosti, zistí totožnosť prostredníctvom ďalších svedkov, o ktorých totožnosti nemá žiadne pochybnosti, požiada o vyjadrenie príslušnú obec, alebo vykoná zisťovanie na základe iných listinných dôkazov. Ak sa mu však ani napriek tomuto postupu nepodarí zistiť skutočnú totožnosť účastníkov a právnu službu neodmietne, nemôže sa zbaviť svojej zodpovednosti za škodu spôsobenú zneužitím totožnosti. Výnimkou je, že poškodený účastník zmluvy vedel o skutočnosti, ktorá bola príčinou vzniku škody.

Svojej zodpovednosti sa advokát môže zbaviť, ak preukáže, že poškodený účastník zmluvy vedel o skutočnosti, ktorá bola príčinou vzniku škody. Advokát má možnosť však aj odmietnuť autorizovať zmluvu o prevode nehnuteľnosti, a to v prípade, ak účastník zmluvy alebo jeho zástupca odmietnu poskytnúť potrebnú súčinnosť.

Notári a advokáti tak budú mať sprísnenú zodpovednosť za zmluvy, ktoré sami vyhotovia. Občan nemá zo zákona povinnosť obrátiť sa na notára alebo advokáta, zmluvu tak môžu vyhotoviť aj ďalší právnici, realitné kancelárie a pod. 

Bližšie info

Späť

Trendy spálňa 2022: Čo by v nej nemalo chýbať? Trendy spálňa 2022: Čo by v nej nemalo chýbať?

Dominanta celej domácnosti či srdce domova – aj takto by sa dala nazvať spálňa, ktorá patrí k hlavným miestnostiam v dome. Ak chcete, aby aj tá vaša vyzerala dobre a jednotlivé prvky v nej vytvárali príjemnú atmosféru, musíte si ju vedieť správne zariadiť. Inšpirujte sa najnovšími trendmi na rok 2022 a vytvorte si váš vysnívaný priestor na oddych.Atmosféru nastolíte posteľouNajvýraznejším kúskom celej spálne je posteľ. Každý si ju všimne hneď, ako do miestnosti vojde. Práve to je dôvod, prečo nesmie byť fádna. Využite jej dominantné postavenie a masívnosť..

Požiarna ochrana

Množstvo požiarov aj napriek zväčšujúcej sa populačnej uvedomelosti a novodobým protipožiarnym systémom neustále stagnuje, nedarí sa znížiť ich počet. Ohňa sa odpradávna ľudia báli, nieto ešte v spojení s príbytkom. Od zaklínania domov pred týmto nemilým hosťom sme prešli prudkým technologickým pokrokom. Protipožiarne budovy Na bezpečnosť a ochranu proti požiarom sa musí dbať nielen pri využívaní už hotových stavieb. Zhodný podiel zodpovednosti majú aj projektanti a stavebníci. Stavba sa už v počiatkoch jej realizácie z hľadiska požiarnej..

Bývanie v podkroví

Podkrovie, miestnosť so šikmými stenami je pre niekoho priestor, kde štýl bývania dostáva iný, nekonvenčný charakter. Pre mnohých z vás je to dokonca zosobnenie sna o bývaní, či už v rodinnom dome alebo klasickom paneláku. Podkrovie však nemusí a ani neslúži výhradne len na bývanie. Niekomu tam stačí sušiť si vypraté šaty, iný zasa si tam zriadi umelecký ateliér. No a pre niekoho ďalšieho je podkrovie iba obyčajný sklad pre nepotrebné veci s ktorými sa nevie rozlúčiť. Ako stavať podkrovie Takže poďme pekne po poriadku. Ak je vašim snom bývanie v..

Spoluvlastnícky podiel ako predmet záložného práva a postihnutie spoluvlastníckeho podielu exekúciou

Podľa vami uvedených skutočností má dotknutý spoluvlastník viacero podlžností, a to počnúc od dlhu voči hypotekárnej banke až po vami bližšie nešpecifikovaný počet veriteľov, ktorí si svoje pohľadávky voči spoluvlastníkovi uplatnili v exekučnom konaní. Pokiaľ ide o záložné právo hypotekárnej banky na jemu prislúchajúci spoluvlastnícky podiel, záložné právo tu vzniklo priamo zo zmluvy o hypotekárnom úvere. Súčasťou takej zmluvy je samozrejme klauzula o zriadení záložného práva na nehnuteľnosť preukázateľne patriacu osobe, ktorej sa hypotekárny..

Pojem a charakteristika nájomnej zmluvy

Nájomná zmluva predstavuje dvojstranný konsenzuálny právny úkon, na základe ktorého vzniká nájomný vzťah medzi prenajímateľom a nájomcom. Nájomná zmluva ako právny úkon musí spĺňať všeobecné náležitosti právnych úkonov (§ 34 a nasl. Občianskeho zákonníka). Predmetnou právnou skutočnosťou akou je nájomná zmluva kreuje sa nájomný vzťah medzi zúčastnenými zmluvnými stranami - prenajímateľom a nájomcom - ktoré si upravujú medzi sebou svoje vzájomné práva a povinnosti. Na báze nájomnej zmluvy jedna strana (prenajímateľ) prenecháva druhej..

Nóvum v písomnom hlasovaní vlastníkov bytov- zjednodušenie účasti na správe bytového domu

Správca nášho domu nelegálne prevádzkuje kotolňu, ktorá patrí vlastníkom bytov a nebytových priestorov. Nemôže preukázať splnenie podmienok na podnikanie v tepelnej energetike podľa ustanovenia § 5 ods. 7 písm. a) zákona č. 657/2004 Z. z. o tepelnej energetike. V mesiaci marci bola zrealizovaná zástupkyňou vlastníkov bytov, ktorá háji skôr záujmy správcu a nie je ochotná akceptovať vlastníkov bytov, akási podpisová akcia, kedy táto pani „chodila po bytoch“ a dávala podpisovať súhlas, resp. nesúhlas s istými otázkami,..

Prečo a ako si správne poistiť nehnuteľnosť

Stalo sa Vám už, že ste počuli o niekom kto prišiel o svoj dom alebo byt? Nečakané nehody ako prasknuté potrubie, požiar alebo spadnutý strom na strechu sa môžu pripliesť do života každému. Každý z Nás si svoju nehnuteľnosť necháva poistiť z rôznych dôvodov. Najčastejšími pocitmi, ktoré nami hýbu sú strach, chtíč po pocite istoty a bezpečia, alebo pre niektorých dokonca prestíž. Sú ale tieto pocity hodné toho, aby sme pravidelne platili sumu, za ktorú snáď nikdy nebudeme musieť vyžadovať protislužbu? ÁNO. Každému..

Najlepšie investície do nehnutelnosti ...

Financovanie prác na bytovke domu

Keď sa obnova financuje prostredníctvom bankyNajlacnejšie požičiava štátMožnosti financovania obnovy bytových domovŠtátny fond rozvoja bývaniaŠtátna dotáciaAko dostať dotáciu ministerstvaStavebné sporiteľneKomerčné bankyPodmienky, za akých banky požičiavajú na obnovu bytovČo je pri poskytovaní úveru bankou dôležitéÚvery na obnovu bytového domu poskytujú komerčné banky aj stavebné sporiteľne, najvýhodnejšie však na tento účel požičiava štát.Keď sa obnova financuje prostredníctvom banky Na obnovu bytového domu si možno požičať aj od..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.