Ceny pozemkov stúpajú, je ich nedostatok


Pozemkov je nedostatok, na stavebné parcely sa menia aj lesy a poľnohospodárska pôda
Prečo sa oplatí navštíviť pred podpisom kúpnej zmluvy katastrálny úrad
Na čo nezabudnúť pri kúpe stavebného pozemku
Orientačný prehľad cien pozemkov v niektorých slovenských mestách


Ceny stavebných pozemkov vyháňa hore najmä zvýšený dopyt po nich. Záujem o pozemky zvyšuje hlavne dostupnosť hypotekárnych úverov pre širšie vrstvy obyvateľstva a väčší záujem o stavbu rodinných domov.

Nedostatok stavebných pozemkov a ich vysoké ceny sú najvýraznejšie práve v Bratislave a okolí, smerom na východ republiky ceny pozemkov klesajú. Medzi cenami pozemkov sú na Slovensku veľké rozdiely. Najlacnejšie sa parcely predávajú v ekonomicky najslabších regiónoch. Situáciu na trhu s pozemkami ovplyvňuje však príchod automobiliek Peugeot a Hyundai, s ktorým prišlo výraznejšie ekonomické posilnenie spomínaných oblastí. Cena za meter štvorcový tu stúpla v priemere o 500 Sk za meter štvorcový.

Rozdiel medzi sumami za predaj môže predstavovať až 12 tisíc korún, v extrémnych prípadoch aj viac. Za pozemok v niektorej obci pri Bratislave zaplatí záujemca sumu okolo 2.000 korún. Za pozemok na bratislavskom Slavíne táto suma môže predstavovať aj 14 tisíc korún.

Podľa prognóz ľudí pohybujúcich sa na realitnom trhu ceny za pozemky ešte stúpnu. samozrejme do úvahy treba brať všetky faktory vplývajúce na ceny stavebných parciel. Ceny sa udržia len v ekonomicky slabších oblastiach, kde prebieha výstavba v minimálnej miere.

Pozemkov je nedostatok, na stavebné parcely sa menia aj lesy a poľnohospodárska pôda




Stavebných pozemkov je nedostatok. Obce v snahe, aby sa rozširovalo ich územie, ako aj kvôli zisku, využívajú možnosť zmeniť polia a lesy na jej území na stavebné pozemky. Musia však požiadať o ich vyňatie z pôdneho fondu. Urobiť tak môžu nielen ľudia ale aj majitelia lesnej a poľnohospodárskej pôdy, ktorí ju majú v osobnom vlastníctve.

Tejto možnosti však predchádza niekoľko krokov.

1. Obec musí zahrnúť svoj zámer do územného plánu. Ak o vyňatie žiada súkromná osoba, musí mu najprv túto žiadosť schváliť obec.

2. Obec musí požiadať o schválenie žiadosti príslušné orgány na ochranu poľnohospodárskej alebo lesnej pôdy - obvodný pozemkový alebo obvodný lesný úrad.

3. So súhlasom týchto orgánov štátnej správy môže obec zmeniť územno-plánovaciu dokumentáciu a vydať na pozemky územné rozhodnutie.

4. Na katastrálnom úrade treba územie zaevidovať ako ,,stavebný pozemok“.

5. Následne začína premena plochy na stavebnú parcelu.

Prečo sa oplatí navštíviť pred podpisom kúpnej zmluvy katastrálny úrad




Pri návšteve katastra je potrebné pýtať si list vlastníctva. Na jeho poskytnutie potrebuje žiadateľ vedieť číslo listu vlastníctva alebo parcelné číslo príslušného pozemku (parcelné číslo poskytuje aj správa katastra).

List vlastníctva má niekoľko častí. V prvej časti pod písmenom A sa v ňom uvádza, o aký typ pozemku ide a či je vedený ako stavebný pozemok. V časti B sa dá overiť, či je predávajúci naozaj majiteľom pozemku a či je jediným vlastníkom. Ak nie je jediným majiteľom, v časti B sa dozviete, aký podiel na parcele mu prináleží. V časti C sa uvádza, či pozemok nie je predmetom záložného práva alebo naň nie je uvalené vecné bremeno.

Na čo nezabudnúť pri kúpe stavebného pozemku




Orientácia na svetové strany: pri výbere pozemku by mal mať budúci stavebník aspoň základnú predstavu o tom, aký dom sa chystá stavať. Nie každý projekt rodinného domu je určený pre každý typ stavebného pozemku. Najmä projekty typových rodinných domov nie je možné postaviť na každom pozemku. Niektoré firmy na požiadanie síce zmenia orientáciu domu, zákazník si však musí za túto nadštandardnú službu priplatiť. Pri obhliadke pozemku je potrebné uvažovať nasledovné: vstup do domu by mal byť orientovaný na severnú stranu, obytné miestnosti, ako napríklad kuchyňa alebo obývačka by mali mať orientáciu na juh.


Tvar parcely:

pri obhliadke je vhodné overiť si, či šírka pozemku spĺňa náležitosti stavebného zákona.


Prístup na pozemok:

kvalitný pozemok by mal mať vlastnú príjazdovú cestu. Ak ju parcela nemá a neexistuje ani možnosť jej dobudovania, mala by sa táto skutočnosť prejaviť v cene pozemku. Je však na zvážení samotného záujemcu o pozemok, či je pre neho kúpa natoľko výhodná, že sa k svojmu domu bude dostávať prípadne cez nejaký ďalší pozemok.


Vzdialenosť od občianskej vybavenosti:

dôležité je vziať do úvahy aj to, ako ďaleko od pozemku sa nachádza napríklad železničná alebo autobusová stanica, obchody a podobne. Ich vzdialenosť takisto ovplyvňuje cenu pozemku.


Inžinierske siete:

ceny pozemkov už vybavených inžinierskymi sieťami sú logicky vyššie ako ceny stavebných parciel, ktoré napojenie na inžinierske siete nemajú a možnosť napojenia na siete je príliš komplikovaná. Predajca pozemku by mal vedieť podať informáciu o tom, či a za akých podmienok existuje možnosť napojenia sa na plynovod, vodovod, kanalizáciu, telefón a káblovú televíziu.


Územný plán:

pozemok musí byť zahrnutý v územnom pláne príslušnej obce alebo mesta ako miesto, kde sa počíta s výstavbou rodinných domov. V opačnom prípade je možné, že stavebný úrad nevydá stavebné povolenie na stavbu domu.


Druh pozemku:

na katastrálnom úrade je potrebné si overiť, či je plocha evidovaná ako stavebný pozemok v zmysle stavebného zákona. Ak plocha na katastri takto vedená nie je, kupujúci bude mať v budúcnosti problémy nielen s obstaraním potrebných povolení na výstavbu domu, ale komplikácie môžu nastať aj napríklad s odvážaním smetí.


Lokalita:

cenu pozemku dvíha predovšetkým oblasť, v ktorej sa nachádza. Atraktívnosť územia podmieňuje hlavne možnosť pracovných príležitostí v okolí, vybudovaná infraštruktúra a služby v okolí.

Orientačný prehľad cien pozemkov v niektorých slovenských mestách




Prešovský kraj:

od 250 Sk/m2 do 1.300 Sk/ m2


Košický kraj:

od 300 Sk/ m2 do 2.700 Sk/ m2


Banskobystrický kraj:

od 300 Sk/ m2 do 1.700 Sk/ m2


Žilinský kraj:

od 350 Sk/ m2 do 2.500 Sk/ m2


Trenčiansky kraj:

od 400 Sk/ m2 do 2.100 Sk/ m2


Trnavský kraj:

od 500 Sk/ m2 do 4.000 Sk/ m2


Nitriansky kraj:

od 400 Sk/ m2 do 2.500 Sk/ m22


Bratislavský kraj:

od 1.500 Sk/ m2 do 20.000 Sk/ m2

Zdroj: inzeráty a prehľady cenových ponúk realitných kancelárií

Späť

Riešenia, ktoré vám zjednodušia údržbu modernej kuchyne Riešenia, ktoré vám zjednodušia údržbu modernej kuchyne

Moderne kuchyne sa stali srdcom našich domovov, miestom, kde nie len príprava jedál, ale aj rodinné stretnutia a spoločenské udalosti zohrávajú dôležitú úlohu. Aby sme si ale mohli tieto okamihy plnohodnotne vychutnávať, je dôležité mať k tomu priestor, ktorý je nielen štýlový, ale aj ľahko udržiavateľný. Pokračujte v čítaní a zistíte, ktoré riešenia vám zjednodušia údržbu moderne vybavenej kuchyne? Moderné kuchynské linky na mieru Jedným z hlavných krokov k jednoduchej údržbe kuchyne je investícia do kuchynských liniek na mieru. Moderné..

Znalecký posudok nehnuteľností Znalecký posudok nehnuteľností

Znalecké posuky predstavujú dôležitý nástroj v slovenskom právnom systéme. Sú neoddeliteľnou súčasťou rôznych súdnych procesov, sporov a rozhodovania vo veciach vyžadujúcich špecializované vedomosti a odborné zhodnotenie. Tento článok sa zameriava na vysvetlenie, čo sú znalecké posudky, v akých oblastiach sa najčastejšie využívajú, ale ďalej uvedieme aj odporúčanie na rýchle znalecké posudky nehnuteľnosti od ceny okolo 200€.  Priebeh oceňovania nehnuteľnosti znalcom: Znalecký posudokDefinícia znaleckých posudkov:Znalecký posudok je dokument..

Netradičné formy bývania

Síce realitný trh na Slovensku a vôbec na celom svete neprežíva práve aktívne obdobia, stále je dobré pre rozšírenie obzorov ísť aj do tých realitných tém, ktoré síce nezapĺńajú prvé stránky periodík, ale slúžia skôr na odľahčenie a inšpiráciu. Skúste si preto predstaviť bývanie v netradičných priestoroch ako je hausbót, či bývalé továrne. Alebo vedeli by ste si predstaviť bývanie v podzemí a vôbec pri tom nemáme na mysli úkryt pred vojenským útokom, ale celkom útulné bývanie?Netradičné formy bývania sa čoraz viac dostávajú do popredia,..

Vklad do katastra nehnutelnosti. Návrh na vklad nehnuteľnosti, priebeh procesu a ktoré dokumenty sú k nemu potrebné Vklad do katastra nehnutelnosti. Návrh na vklad nehnuteľnosti, priebeh procesu a ktoré dokumenty sú k nemu potrebné

Katastrálne konanie završuje proces prevodu vlastníckeho práva z prevádzajúceho na nadobúdateľa a je dôležitou časťou tohto procesu spolu s uzavretím samotnej scudzovacej zmluvy. Tento článok dá v tejto súvislosti podrobnú odpoveď na nasledovné otázky:   - Prečo je po uzavretí zmluvy potrebné ešte podať návrh na vklad vlastníckeho práva do katastra nehnutelnosti po kúpe nehnuteľnosti? - Čo musí obsahovať návrh na vklad a kam ho podať? - Aké prílohy musia byť k návrhu na vklad priložené? (skúsenosti z katastra nehnutelnosti..

Rodinné spory o byt - bývanie bez právneho dôvodu

 Moji rodičia žijú spolu s mojou staršou sestrou a jej dieťaťom v jednom byte, ktorého vlastníkmi sú rodičia. Keďže nájomné a ostatné poplatky sú pre nich privysoké, rozhodli sa byt vymeniť za iný, kde by boli poplatky nižšie. Moja sestra je tam však prihlásená na trvalý pobyt, avšak neprispieva na domácnosť a vznikli nedoplatky. Sú moji rodičia povinný sestre a jej dieťaťu poskytnúť náhradné ubytovanie? Ďakujem za odpoveď.Izabela R., Prešov Predmetný byt sa nepochybne nachádza v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov, teda vašich rodičov. Predpokladám,..

Podielové spoluvlastníctvo

Chcel by som vás poprosiť o radu. V mojom susedstve je starý dom so záhradou, ktorej vlastníkmi je niekoľko rodinných príslušníkov. Jeden zo spolumajiteľov, ktorému patrí časť záhrady - cca. 120m2, mi sľúbil, že mi odpredá svoju časť. Chcem sa vás opýtať, či je možné práve od jedného zo spolumajiteľov odkúpiť iba časť záhrady, ktorá patrí práve jej a nie cely komplex aj s domom a či na ten odpredaj potrebuje súhlas ostatných spolumajiteľov? Alebo je nejaký spôsob ako možno odkúpiť od jedného, ktorý má najväčšiu časť pozemku práve tú časť..

Byty na prenájom - ceny v Bratislave za rok 2005

V súčasnosti je veľa ľudí, ktorí sa rozhodli kúpiť si byt za účelom jeho prenájmu. Kto však chce prenajímať byt, kupovaný na úver, musí si veľmi dobre zrátať, nakoľko môže nájomné pokryť splátky úveru.Treba si uvedomiť, že pravidelné mesačné splátky sa dajú investovať aj do iných produktov ako sú nehnuteľnosti, pričom napríklad pri finančných produktoch nedochádza k postupnému opotrebovávaniu, a tým k obmedzovaniu vplyvu inflácie na zvyšovanie ceny (výšky nájomného). Pri prenájme nehnuteľností treba rátať aj s určitou rezervou - keď sa..

Aké sú ceny nehnutelnosti - realitná bublina 2018?

Ako zistiť, či sú nehnuteľnosti nadhodnotené a či kúpou nehnuteľnosti neriskujeme?   Veľmi dobrým zdrojom informácií o tom, či ceny nehnuteľností sú príliš vysoké alebo či sa už nachádzame v oblasti realitnej bubliny a cena za nehnuteľnosť nepredstavuje reálnu hodnotu, ktorú poskytne obytný priestor jej vlastníkovi prostredníctvom možnosti bývania na veľa rokov je kompozitný index, ktorý počíta Národná banka Slovenska.  Ako uvádzajú analytici ÚMS (NBS) ceny nehnuteľností sa v roku 2018 nachádzajú v pásme VZOSTUPU, ďaleko od pásma BUBLINY...

Nehnuteľnosti sa viažu ...


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.