Založenie spoločenstva vlastníkov


Pán Lasák. Dovoľujeme si vás touto cestou požiadať o poskytnutie informácie k založeniu bytového spoločenstva. Náš bytový dom je spravovaný správcom na základe zmluvy, ktorú sme s ním uzatvorili po odkúpení bytov do osobného vlastníctva v roku 1999. Zanikne správcovstvo vznikom spoločenstva automaticky alebo je nutná výpoveď vlastníkov bytov a nebytových priestorov? Ak je nutná výpoveď, čo všetko musí táto obsahovať? Za vlastníkov bytov

Mgr. Dušan S.




Správa bytov a nebytových priestorov sa uskutočňuje na základe mandátnej zmluvy uzatváranej podľa § 566 a nasl. Obchodného zákonníka alebo na základe tzv. zmluvy o výkone správy uzavretej podľa zákona č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov. Mandátnou zmluvou sa mandatár zaväzuje, že pre mandanta na jeho účet zariadi za odplatu určitú obchodnú záležitosť uskutočnením právnych úkonov v mene mandanta (teda vás, vlastníkov bytov) alebo uskutočnením inej činnosti a mandant sa zaväzuje zaplatiť mu za to odplatu.


Uvádzate, že ako vlastníci bytov ste v roku 1999 uzatvorili so správcom zmluvu. Otázkou teda je, či ide o mandátnu zmluvu podľa Obchodného zákonníka alebo o zmluvu o výkone správy podľa vyššie uvedeného zákona č. 182/193 Z. z. Podstatnými náležitosťami zmluvy o výkone správy podľa § 8 sú:


a) vymedzenie vzájomných práv a povinností správcu a vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome pri zabezpečovaní prevádzky, údržby a opráv domu,

b) spôsob výkonu správy spoločných častí domu, spoločných zariadení domu, spoločných nebytových priestorov, príslušenstva a pozemku,

c) zásady hospodárenia s prostriedkami fondu prevádzky, údržby a opráv vrátane rozsahu oprávnenia disponovať s nimi,

d) zásady platenia úhrad za plnenia a hospodárenie s nimi,

e) zásady určenia výšky platieb za správu (napr. vzájomným dohovorom medzi vlastníkmi bytov a správcom, alebo jednostranná akceptácia návrhu správcu na zvýšenie platieb vlastníkmi bytov...)

f) rozsah a obsah správy o činnosti správcu


Pokiaľ sa vo vašom prípade jedná o zmluvu o výkone správy, pri riešení vami položenej otázky treba vychádzať z ustanovenia § 8a ods. 3 zákona č. 182/1993 Z. z. Podľa neho, zmluva o výkone správy sa uzatvára so správcom písomne na neurčitý čas, pričom vlastníci bytov a nebytových priestorov v dome môžu vypovedať zmluvu o výkone správy len na základe rozhodnutia podľa § 14 citovaného zákona. To znamená, že výpoveď je možná na základe výkonu hlasovacieho práva každého vlastníka bytu alebo nebytového priestoru.


Výpovedná lehota je šesť mesiacov, ak sa zmluvné strany v zmluve o výkone správy nedohodnú inak. Výpovedná lehota začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede. Po jej uplynutí môžete riešiť nanovo spôsob výkonu správy domu, pôvodná zmluva teda zanikla. Záväzky vzniknuté z pôvodnej zmluvy však ostávajú zachované a zanikajú až ich splnením príslušnou zmluvnou stranou.


Každý vlastník má právo a povinnosť zúčastňovať sa na správe domu a hlasovaním rozhodovať ako spoluvlastník o spoločných častiach domu a spoločných zariadeniach domu, spoločných nebytových priestoroch, príslušenstve a pozemku na schôdzi vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome.
 
 
Ak máte záujem o ukončenie zmluvy o výkone správy, tento bod programu schôdze musí byť uvedený v oznámení o konaní schôdze vlastníkov. Toto musí mať písomnú formu a musí byť doručené každému vlastníkovi bytu alebo nebytového priestoru v dome minimálne desať dní pred dňom konania schôdze. Pokiaľ ide o samotný výsledok hlasovania, ten sa oznamuje bezodkladne spôsobom v dome obvyklým, teda spravidla jeho vyvesením na informačnej tabuli v dome a pod.


Spravidla sa pri hlasovaní na schôdzi vlastníkov rozhoduje nadpolovičnou väčšinou hlasov všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome, prípadne nadpolovičnou väčšinou zúčastnených, ak počet zúčastnených vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome neumožňuje hodinu po začatí schôdze vlastníkov právoplatné hlasovanie.


Keďže však predmetom schôdze bude otázka zmeny spôsobu výkonu správy, vlastníci bytov a nebytových priestorov v dome rozhodujú hlasovaním, a to dvojtretinovou väčšinou hlasov všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome. Pri počítaní hlasov dochádza často k omylu, že hlasovacie právo má údajne každý obyvateľ bytu, napr. každý z manželov samostatne. Nie, každý vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome alebo spoluvlastníci majú vždy len jeden hlas pripadajúci na ich byt alebo nebytový priestor v dome.


V nadväznosti na § 8a ods. 3 zákona č. 182/1993 Z. z. treba prihliadať aj na § 582 Občianskeho zákonníka, podľa ktorého ak je dojednaná zmluva na dobu neurčitú, ktorej predmetom je záväzok na nepretržitú alebo opakovanú činnosť, alebo záväzok zdržať sa určitej činnosti alebo strpieť určitú činnosť a ak zo zákona alebo zo zmluvy nevyplýva spôsob jej výpovede, možno zmluvu vypovedať v lehote troch mesiacov ku koncu kalendárneho štvrťroka. Výpoveď predstavuje jednu z foriem zániku záväzkov v zmysle občianskoprávnej úpravy. Výpoveď však nie je účinná ohľadne záväzku zdržať sa určitej činnosti, ak z povahy tohto záväzku alebo zo zmluvy vyplýva, že záväzok je časovo neobmedzený. V tomto prípade ide o všeobecnú právnu úpravu.



Späť

Možné riziká pri hypotekárnych úveroch

Hypotekárny úver je stálej aj v dnešných časoch asi najbežnejším spôsobom, ako si ľudia dokážu zabezpečiť vlastné bývanie. A keďže hospodárska kríza je v súčasnosti snáď najviac skloňovaným pojmom, oslovili sme preto niekoľko finančných inštitúcií, aby sme sa od nich dozvedeli, aká je terajšia situácia na tomto poli a aké sú hlavné riziká pri poskytovaní týchto úverov.Ak sa rozhodneme zabezpečiť si bývanie pomocou hypotekárneho úveru, mali by sme si uvedomiť, že sme sa pustili do projektu, ktorý je behom na dlhé trate. Ak by sme ostali pri..

Merače tepla v našich domácnostiach

Hovorí sa, že kto šetrí má za tri. Toto pravidlo platí dvojnásobne pri spotrebe tepla v našich bytoch či rodinných domoch. Pri dnešných cenách dodávaného tepla má čo najvhodnejšie riešenie ako ušetriť na dodávanom teple snáď cenu zlata. Veď položka za dodané teplo býva často v mnohých rodinných rozpočtoch najväčšou položkou súvisiacou s užívaním bytu. Práve tomuto pálčivému problému pri šetrení sa v nasledujúcich riadkoch pozrieme na „zúbky“. Oproti západnej Európe máme v oblasti šetrenia na dodanom teple do domácností čo doháňať...

Realitná kancelária alebo radšej na vlastnú päsť? Realitná kancelária alebo radšej na vlastnú päsť?

S podpisom kúpnej zmluvy sa neponáhľajte, nechajte si dostatok času na rozmyslenieV čom vám pomôže realitná kanceláriaPozor na zmluvuNa čo si dať pozor pri výbere realitnej kanceláriePrečo sa oplatí využiť služby realitných kancelárií S podpisom kúpnej zmluvy sa neponáhľajte, nechajte si dostatok času na rozmyslenie Orientovať sa na trhu s nehnuteľnosťami nie je jednoduché. Podvody pri predaji bytov sa v posledných rokoch na Slovensku čoraz viac rozmáhajú. V policajných štatistikách figuruje stále viac prípadov, keď ľudia bez skúseností v oblasti realít,..

Nóvum v písomnom hlasovaní vlastníkov bytov- zjednodušenie účasti na správe bytového domu

Správca nášho domu nelegálne prevádzkuje kotolňu, ktorá patrí vlastníkom bytov a nebytových priestorov. Nemôže preukázať splnenie podmienok na podnikanie v tepelnej energetike podľa ustanovenia § 5 ods. 7 písm. a) zákona č. 657/2004 Z. z. o tepelnej energetike. V mesiaci marci bola zrealizovaná zástupkyňou vlastníkov bytov, ktorá háji skôr záujmy správcu a nie je ochotná akceptovať vlastníkov bytov, akási podpisová akcia, kedy táto pani „chodila po bytoch“ a dávala podpisovať súhlas, resp. nesúhlas s istými otázkami,..

Prevod nehnuteľnosti na základe dedenia

V súvislosti s problematikou prechodu a prevodu nehnuteľností, najmä na základe dedenia, je nutné ozrejmiť teoretické pojmy niektorých základných ustanovení Občianskeho zákonníka, s ktorými sa v konkrétnych prípadoch každodenného života stretávame. V zásade sa dedičstvo nadobúda okamihom smrti poručiteľa § 406. Odvtedy môžu dedičia s dedičstvom zásadne nakladať. V tejto dispozičnej voľnosti sú však obmedzení tým, že na každé nakladanie z dedičstvom, ktoré presahuje rámec obvyklého hospodárenia, potrebujú súhlas súdu, a to až do skončenia..

Nájom a podnájom nebytových priestorov ako odplatný vzťah a výpoveď z nájmu

Právna úprava nebytového nájmu   Občiansky zákonník zaraďuje nájom a podnájom nebytových priestorov medzi osobitné  prípady nájmu (§  720 Občianskeho zákonníka, ďalej v texte ako „OZ“), jeho vlastná úprava je však obsiahnutá v osobitnom zákone, na ktorý odkazuje ustanovenie § 720 OZ. Ide o zákon č. 116/1990 Zb. Medzi Občianskym zákonníkom a zákonom č. 116/1990 Zb. je vzťah lex specialis k lex generalis, čo znamená, že ustanovenia zákona č. 116/1990 Zb. o nájme a podnájme nebytových priestorov v znení..

Nehnuteľnosti sa viažu ...

Prečo a ako si správne poistiť nehnuteľnosť

Stalo sa Vám už, že ste počuli o niekom kto prišiel o svoj dom alebo byt? Nečakané nehody ako prasknuté potrubie, požiar alebo spadnutý strom na strechu sa môžu pripliesť do života každému. Každý z Nás si svoju nehnuteľnosť necháva poistiť z rôznych dôvodov. Najčastejšími pocitmi, ktoré nami hýbu sú strach, chtíč po pocite istoty a bezpečia, alebo pre niektorých dokonca prestíž. Sú ale tieto pocity hodné toho, aby sme pravidelne platili sumu, za ktorú snáď nikdy nebudeme musieť vyžadovať protislužbu? ÁNO. Každému..

Nehnutelnosti ...


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.