Konanie v rozpore s dobrými mravmi


Obraciam sa na vás s prosbou o radu. Pred 30 rokmi svokrovci vybudovali dom u rodičov na pozemku. Dostali 8 árov. Ale vchodovú bránu postavili na vedľajšej parcele, ktorá patrila rodičom môjho svokra. Po smrti svokrovcov a ich rodičov, brat môjho svokra si dal všetko prepísať na seba takže aj tu parcelu kde bola brána. Chceli sme tu parcelu odkúpiť, ale nám to nepredal. Predal to úplne cudzím ľuďom aj s rodičovským domom cca 27 árov. A vtedy nastal problém podľa nového výmeru hranica pozemku je 1,5 m od nášho domu. Takže nemáme vchodovú bránu a ani miesto nato aby sme si ju postavili. Chceli sme sa dohodnúť s novým majiteľom, aby pozemok vymerali o 2 metre širšiu a o toľko kratšiu, aby vyšlo tých 8 árov. Ale s tým nesúhlasil a teraz to chcú oplotiť. Takže s autom sa nedostanem na svoj pozemok ani do garáže. Preto vás prosím o radu či existuje na môj problém riešenie. Za odpoveď Vám vopred ďakujem.

    Jozef F., Košice

 

Vo všeobecnosti sa v rámci verejných ale aj súkromnoprávnych vzťahoch uplatňuje zásada - všetko čo nie je zakázané, je dovolené a moje právo, sloboda je obmedzená právom a slobodou druhého.
 

Za iných okolností by riešením bolo uzatvorenie dohody o tzv. predkupnom práve. Uzavretím takejto dohody by vám v prípade, ak by svokrov brat chcel predať daný pozemok, vzniklo predkupné právo. To znamená, že ako prvému by bol povinný ponúknuť daný pozemok na predaj vám. Ak by ste nemali záujem alebo by nedošlo ku konsenzu ohľadne kúpnej ceny, mohol by pozemok predať inej osobe.
 

Nakoľko ide o susediace pozemky bezprostredne sa dotýkajúce, treba uplatniť všeobecnú právnu úpravu tzv. susedských práv. Susedské právo predstavuje súhrn právnych noriem, ktoré upravujú susedské vzťahy vznikajúce najmä z vlastníctva susediacich nehnuteľností. V rámci susedských práv sa premieta zásada vzájomnosti. Tá spočíva v tom, že každý má rovnaké práva i povinnosti a súčasne každý požíva rovnaký stupeň ochrany - jednoducho, ochrana poskytnutá jednému z vlastníkov nesmie byť v nepomere k spravodlivej ochrane druhého vlastníka.
 

Skutočnosť, že váš rodinný príslušník vám odmietol predať nehnuteľnosť susediacu s vaším pozemkom, vyplýva z jeho vlastníctva danej veci - teda dispozične je oprávnený s pozemkom naložiť ľubovoľne podľa svojho uváženia. Svokrov brat vo svojej dispozičnej slobode k pozemku je však limitovaný zákonom, a tiež vašimi právami ako vlastníka susednej nehnuteľnosti. V rámci slovenskej spoločnosti sa v súčasnosti a vo zvýšenej miere nedôvodne zasahuje do práv iných subjektov, či už z pozície sily, arogancie, či z dôvodu intolerancie, resp. nevedomosti (ľudskej hlúposti). Bez ohľadu na to, ak ide o neoprávnený zásah spočívajúci v obmedzení práv druhého - vám bolo znemožnené nakladať so svojím pozemkom a odňatá možnosť prístupu naň - zákon stojí na vašej strane. Nový vlastník susednej nehnuteľnosti je povinný zdržať sa všetkého, čím by vás nad mieru primeranú pomerom obťažoval, alebo čím by vážne ohrozoval výkon vašich práv.
 

Svokrov brat, ako aj nový vlastník susediaceho pozemku postupovali contra bonos mores, teda v rozpore s dobrými mravmi. Občiansky zákonník ustanovuje, že výkon práv a povinností vyplývajúcich z občianskoprávnych vzťahov nesmie bez právneho dôvodu zasahovať do práv a oprávnených záujmov iných a nesmie byť v rozpore s dobrými mravmi.
 

Ak došlo k zrejmému zásahu do pokojného stavu, môžete sa domáhať ochrany na obci. Obec vám môže poskytnúť právnu pomoc tým, že narušiteľovi zakáže zasahovať do pokojného stavu, alebo mu uloží odstrániť závadný stav - napr. oplotenie. Ide však o dočasné riešenie, lebo na vyriešenie spornej veci medzi vami je príslušný súd, ktorý nie je viazaný rozhodnutím orgánu štátnej správy alebo územnej samosprávy. Obráťte sa preto na súd žalobou, v ktorej sa budete domáhať, aby súd narušiteľovi uložil povinnosť umožniť vám prístup na váš pozemok. Pokiaľ ide o bezprostredný a trvajúci zásah do vašich práv (ak už susedný pozemok je oplotený a vy nemáte fyzicky prístup k svojmu domu, podajte spolu so žalobou na súd aj návrh na vydanie predbežného opatrenia. Inštitút predbežného opatrenia spočíva v poskytnutí dočasnej právnej ochrany. Predbežné opatrenie nariadi súd len na návrh. Návrh má obsahovať označenie účastníkov - teda vás, a súčasného vlastníka susednej nehnuteľnosti, ďalej opísanie rozhodujúcich skutočností odôvodňujúcich vydanie predbežného opatrenia, uvedenie podmienok dôvodnosti nároku, ktorému sa má poskytnúť predbežná ochrana, a odôvodnenie nebezpečenstva bezprostredne hroziacej ujmy. Z návrhu musí byť zrejmé, čoho sa mienite domáhať návrhom vo veci samej. Rozumným riešením by bolo odstúpenie časti spornej časti susedného pozemku za náhradu, resp. zriadenie vecného bremena.

 

Späť

Ako si spálňu zariadiš, tak budeš spať

Prvoradou úlohou spálne je, aby sme sa v nej cítili dobre. Má nám spolu s posteľou poskytnúť oddych a regeneráciu. V žiadnom prípade by nemala slúžiť ako sklad, či odkladací priestor pre nadbytočné veci a pôsobiť pri tom preplneným dojmom. Výstavba panelových domov nám však zanechala množstvo bytov s malou obytnou plochou, takže ich obyvatelia spálňu často umiestňujú do najmenšej izby. Dvôvod je jednoduchý: Veď tam trávime málo času! Ak bývate v panelovom byte, potom dobre viete, že rozhodnutie, kam dať spálňu je asi to najľahšie. Väčšinou toto..

Zelené a nízkoenergetické domy

Čo je zelený dom?Ako a kde stavať?Výstavba domuKde sme ušetriliSolárne domyPasívny solárny domAktívny solárny domIné ekologické materiály Nárast cien za energie, vyčerpateľnosť prírodných zdrojov či alarmujúci stav Zeme. Tieto a mnoho ďalších problémov núti spoločnosť hľadať nové technológie a ekologickejší materiál. S pojmom zelené a nízkoenergetické domy sa už stretol asi každý z vás, určite o nich aj niečo viete, ale bývať by ste v nich zatiaľ nechceli. Napriek nepopierateľným výhodám totiž ešte stále čelia tieto domy veľkej rade odmietavých..

Ako vybrať dvere sprchového kúta pre malú kúpeľňu Ako vybrať dvere sprchového kúta pre malú kúpeľňu

Sprchové kúty zaberajú výrazne menej priestoru než vane, preto sa nemusíme diviť, že sú častou voľbou majiteľov menších kúpeľní. Ak sa aj vy snažíte ušetriť každý centimeter, tak je dôležité rozmýšľať nad každým detailom, a to aj v prípade sprchových dverí. Ktoré sú tie najúspornejšie? Dvere na sprchový kút majú dôležitú úlohu – zaisťujú, aby voda v priebehu sprchovania nestriekala do celej kúpeľne. Ale aj taká maličkosť, ako sú dvere, môže ušetriť veľa priestoru. Najviac záleží na type, ktorý si zvolíte...

Spoločná kúpa bytu

 Žijeme spolu ako druh a družka už niekoľko rokov a máme v úmysle kúpiť si spoločne byt. Ako naformulovať kúpnu zmluvu? Čo sa stane s bytom, keď uzavrieme manželstvo? Pavol K. a Mária M., BratislavaPokiaľ nie ste manželmi, môžete nadobudnúť byt len do podielového spoluvlastníctva. V takom prípade je potrebné uzatvoriť kúpnu zmluvu, ktorá musí obsahovať náležitosti uvedené v zákone o vlastníctve bytov a nebytových priestorov s tým, že obaja budete uvedení na strane kupujúcich. V kúpnej zmluve by mali byť určené vaše spoluvlastnícke podiely na nadobúdanom..

Občianska a trestná zodpovednosť za protiprávne obmedzovanie práv užívať nehnuteľnosť

„Každý má právo vlastniť majetok. Vlastnícke právo všetkých vlastníkov má rovnaký zákonný obsah a ochranu. Majetok nadobudnutý v rozpore s právnym poriadkom ochranu nepožíva. Dedenie sa zaručuje. Vlastníctvo zaväzuje. Nemožno ho zneužiť na ujmu práv iných a v rozpore so všeobecnými záujmami chránenými zákonom. Výkon vlastníckych práv nesmie poškodzovať ľudské zdravie, prírodu, kultúrne pamiatky a životné prostredie nad mieru ustanovenú zákonom.“ (Ústava Slovenskej republiky, článok 20 ods. 1 a 3)  V roku 1993 som uzavrela manželstvo..

Budúca zmluva na kúpu pozemku

Realitná kancelária sa na nás obrátila s ponukou na uzatvorenie budúcej zmluvy na kúpu pozemku. Je bezpečné takúto zmluvu podpisovať? Čo to je vlastne za zmluvu?Jozef Ž., Stupava Realitná kancelária sa na Vás obrátila s požiadavkou na uzatvorenie zmluvy o budúcej zmluve (označovaná niekedy ako predbežná zmluva). Obsahom takejto zmluvy je záväzok oboch alebo len jednej zo strán uzatvoriť do dohodnutej doby určitú zmluvu. Podstatné náležitosti takejto zmluvy musia byť uvedené už zmluve o budúcej zmluve. Pokiaľ ide o podstatné náležitosti samotnej kúpnej zmluvy,..

Súčasná podoba finančných úverov

„Hypotéka, slovo ktoré sa v poslednom období hrnie na nás snáď zo všetkých strán. Na celom svete sa stala synonymom finančnej krízy. My si ju však budeme v tomto článku všímať ako produkt, pomocou ktorého si môžeme zabezpečiť svoj sen o bývaní. Z tohto dôvodu sme oslovili niekoľko finančných inštitúcií na Slovenskom finančnom trhu, aby mám pomocou modelových príkladov ponúkli svoje produkty.“Čo by ste mali vedieť o úveroch na bývanieNa začiatku by sme si mali povedať, na čo vlastne hypotekárny úver slúži. Tento druh služby pre klienta znamená..

Máte drahú hypotéku? Vymeňte ju!

Nie ste spokojní s aktuálnymi podmienkami vašej hypotéky? Nahraďte ju Flexihypotékou od VÚB banky s lepšou úrokovou sadzbou a bez poplatku za poskytnutie. Roman zo Senca dostal vo februári po piatich rokoch splácania hypotéky od svojej starej banky oznámenie o novej úrokovej sadzbe. Úrok bol 5,7% ročne, čo bolo približne toľko ako doteraz. Roman však dnes zarába viac, ako v čase, keď si bral úver, a so sadzbou tak nebol spokojný. „Navštívil som preto pobočku VÚB banky a oni ponúkli mi o percento lepší úrok. Nad..

Najlepšie investície do nehnutelnosti ...


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.