Konanie v rozpore s dobrými mravmi


Obraciam sa na vás s prosbou o radu. Pred 30 rokmi svokrovci vybudovali dom u rodičov na pozemku. Dostali 8 árov. Ale vchodovú bránu postavili na vedľajšej parcele, ktorá patrila rodičom môjho svokra. Po smrti svokrovcov a ich rodičov, brat môjho svokra si dal všetko prepísať na seba takže aj tu parcelu kde bola brána. Chceli sme tu parcelu odkúpiť, ale nám to nepredal. Predal to úplne cudzím ľuďom aj s rodičovským domom cca 27 árov. A vtedy nastal problém podľa nového výmeru hranica pozemku je 1,5 m od nášho domu. Takže nemáme vchodovú bránu a ani miesto nato aby sme si ju postavili. Chceli sme sa dohodnúť s novým majiteľom, aby pozemok vymerali o 2 metre širšiu a o toľko kratšiu, aby vyšlo tých 8 árov. Ale s tým nesúhlasil a teraz to chcú oplotiť. Takže s autom sa nedostanem na svoj pozemok ani do garáže. Preto vás prosím o radu či existuje na môj problém riešenie. Za odpoveď Vám vopred ďakujem.

    Jozef F., Košice

 

Vo všeobecnosti sa v rámci verejných ale aj súkromnoprávnych vzťahoch uplatňuje zásada - všetko čo nie je zakázané, je dovolené a moje právo, sloboda je obmedzená právom a slobodou druhého.
 

Za iných okolností by riešením bolo uzatvorenie dohody o tzv. predkupnom práve. Uzavretím takejto dohody by vám v prípade, ak by svokrov brat chcel predať daný pozemok, vzniklo predkupné právo. To znamená, že ako prvému by bol povinný ponúknuť daný pozemok na predaj vám. Ak by ste nemali záujem alebo by nedošlo ku konsenzu ohľadne kúpnej ceny, mohol by pozemok predať inej osobe.
 

Nakoľko ide o susediace pozemky bezprostredne sa dotýkajúce, treba uplatniť všeobecnú právnu úpravu tzv. susedských práv. Susedské právo predstavuje súhrn právnych noriem, ktoré upravujú susedské vzťahy vznikajúce najmä z vlastníctva susediacich nehnuteľností. V rámci susedských práv sa premieta zásada vzájomnosti. Tá spočíva v tom, že každý má rovnaké práva i povinnosti a súčasne každý požíva rovnaký stupeň ochrany - jednoducho, ochrana poskytnutá jednému z vlastníkov nesmie byť v nepomere k spravodlivej ochrane druhého vlastníka.
 

Skutočnosť, že váš rodinný príslušník vám odmietol predať nehnuteľnosť susediacu s vaším pozemkom, vyplýva z jeho vlastníctva danej veci - teda dispozične je oprávnený s pozemkom naložiť ľubovoľne podľa svojho uváženia. Svokrov brat vo svojej dispozičnej slobode k pozemku je však limitovaný zákonom, a tiež vašimi právami ako vlastníka susednej nehnuteľnosti. V rámci slovenskej spoločnosti sa v súčasnosti a vo zvýšenej miere nedôvodne zasahuje do práv iných subjektov, či už z pozície sily, arogancie, či z dôvodu intolerancie, resp. nevedomosti (ľudskej hlúposti). Bez ohľadu na to, ak ide o neoprávnený zásah spočívajúci v obmedzení práv druhého - vám bolo znemožnené nakladať so svojím pozemkom a odňatá možnosť prístupu naň - zákon stojí na vašej strane. Nový vlastník susednej nehnuteľnosti je povinný zdržať sa všetkého, čím by vás nad mieru primeranú pomerom obťažoval, alebo čím by vážne ohrozoval výkon vašich práv.
 

Svokrov brat, ako aj nový vlastník susediaceho pozemku postupovali contra bonos mores, teda v rozpore s dobrými mravmi. Občiansky zákonník ustanovuje, že výkon práv a povinností vyplývajúcich z občianskoprávnych vzťahov nesmie bez právneho dôvodu zasahovať do práv a oprávnených záujmov iných a nesmie byť v rozpore s dobrými mravmi.
 

Ak došlo k zrejmému zásahu do pokojného stavu, môžete sa domáhať ochrany na obci. Obec vám môže poskytnúť právnu pomoc tým, že narušiteľovi zakáže zasahovať do pokojného stavu, alebo mu uloží odstrániť závadný stav - napr. oplotenie. Ide však o dočasné riešenie, lebo na vyriešenie spornej veci medzi vami je príslušný súd, ktorý nie je viazaný rozhodnutím orgánu štátnej správy alebo územnej samosprávy. Obráťte sa preto na súd žalobou, v ktorej sa budete domáhať, aby súd narušiteľovi uložil povinnosť umožniť vám prístup na váš pozemok. Pokiaľ ide o bezprostredný a trvajúci zásah do vašich práv (ak už susedný pozemok je oplotený a vy nemáte fyzicky prístup k svojmu domu, podajte spolu so žalobou na súd aj návrh na vydanie predbežného opatrenia. Inštitút predbežného opatrenia spočíva v poskytnutí dočasnej právnej ochrany. Predbežné opatrenie nariadi súd len na návrh. Návrh má obsahovať označenie účastníkov - teda vás, a súčasného vlastníka susednej nehnuteľnosti, ďalej opísanie rozhodujúcich skutočností odôvodňujúcich vydanie predbežného opatrenia, uvedenie podmienok dôvodnosti nároku, ktorému sa má poskytnúť predbežná ochrana, a odôvodnenie nebezpečenstva bezprostredne hroziacej ujmy. Z návrhu musí byť zrejmé, čoho sa mienite domáhať návrhom vo veci samej. Rozumným riešením by bolo odstúpenie časti spornej časti susedného pozemku za náhradu, resp. zriadenie vecného bremena.

 

Späť

Novostavby a ich výstavba

Zrejme nie je nič horšie pre podnikateľa, ak sa jeho výrobok či služba, ktorú ponúka, nepredáva. Ak táto situácia predsa len nastane, vykresľuje to podstatný fakt. Tým je jednoduché zistenie, že svoj produkt spravil nekvalitne, draho, alebo zvolil zlú cieľovú skupinu pre predaj. Oblasť, kde sa v nedávnej minulosti stretli všetky tieto vymenované negatíva, má jednoduché pomenovanie. Tou oblasťou je ponuka novostavieb a nevhodná až zlá stratégia niektorých developerov pri ich navrhovaní, stavbe a predaji.Na Slovensku býva často zvykom, že ak niekto objaví oblasť,..

Úložné priestory

Rodina se dusí! Povedala manželka svojej polovičke pred sťahovaním sa vo filme Kulový blesk. Aby táto veta nebola na dennom poriadku aj v tej vašej rodine a pritom nemáte v záujme sťahovať sa do väčšieho príbytku, povieme si pár rád ako riešiť efektivitu úložných priestorov. Veď komu by sa pre pár vecí, ktoré nemáte momentálne kde uložiť, chcelo predávať svoju nehnuteľnosť a zháňať si väčšiu? Aby ste si s týmto problémom poradili čo najefektívnejšie, tak kľúčovým slovom celého priestorového problému je skriňa. Dnes máme celý rad možností..

Konkurenčnou výhodou môže byť aj zníženie nákladov Konkurenčnou výhodou môže byť aj zníženie nákladov

Ako uspieť na trhu? Pozrime sa na konkrétny príklad z praxe. Recept na úspech sa samozrejme odvíja od kvality tovarov a služieb, ktoré ako firma poskytujete. V silnom konkurenčnom prostredí však niekedy ani to nemusí stačiť. Je totiž potrebné dostať sa do pomyselných čiernych čísiel, a to sa dá docieliť znížením nákladov. Pozor na veľkú chybu Nie je však zníženie nákladov ako zníženie nákladov. Dajte si pozor na jednu veľkú chybu, a to je znižovanie nákladov na úkor kvality poskytovaných služieb či vyrábaných tovarov...

Exekučný predaj nehnuteľnosti v dražbe II.

-->-->--> S priateľom sme sa rozhodli kúpiť rodinný dom s tým, že polovica bude napísaná na neho a druhá polovica na mňa. Moja otázka znie, v prípade, že by priateľ ako živnostník skrachoval, môžem prísť v exekútorskej dražbe o svoju časť domu ? Ako to právne ošetriť a ako prebieha taký exekučný predaj? Ďakujem za odpoveď.Oľga M., KremnicaZačiatok článku - Exekučný predaj nehnuteľností v dražbe I.Udelenie príklepu a vznesenie námietokPo tom, ako sú splnené všetky zákonné predpoklady na vyhlásenie dražby - vydanie dražobnej vyhlášky,..

Kúpa bytu a náležitosti kúpnej zmluvy

„Nedodržanie zákonom ustanovenej formy právneho úkonu spôsobuje jeho absolútnu neplatnosť. Absolútna neplatnosť právneho úkonu nastáva priamo zo zákona (ex lege) a pôsobí od začiatku (ex tunc) voči každému. Právne úkony postihnuté absolútnou neplatnosťou nemajú za následok vznik, zmenu ani zánik práv a povinností. Súd musí na túto neplatnosť prihliadať a musí z nej vyvodzovať dôsledky aj bez návrhu z úradnej povinnosti (ex officio).“ (Rozsudok Krajského súdu v Košiciach z 18.03.1999, sp. zn. 5 S 8/98) Podstatné náležitosti kúpnej zmluvy Podstatné..

Kúpa nehnuteľnosti v zahraničí Kúpa nehnuteľnosti v zahraničí

Pri kúpe nehnuteľnosti v zahraničí, najmä v krajinách ako Španielsko a Taliansko, je mimoriadne dôležité dôkladne preveriť všetky právne, technické a finančné aspekty, keďže pravidlá a postupy sa môžu líšiť od tých na Slovensku. V tomto článku nájdete praktické rady a kroky, ako preveriť nehnuteľnosť v Španielsku a Taliansku, a na čo si dať pozor, aby ste sa vyhli nepríjemným prekvapeniam.1. Právny stav nehnuteľnostia) Právne dokumenty (Kataster nehnuteľností)V Španielsku a Taliansku fungujú podobné systémy katastra nehnuteľností ako na..

Financovanie prác na bytovke domu

Keď sa obnova financuje prostredníctvom bankyNajlacnejšie požičiava štátMožnosti financovania obnovy bytových domovŠtátny fond rozvoja bývaniaŠtátna dotáciaAko dostať dotáciu ministerstvaStavebné sporiteľneKomerčné bankyPodmienky, za akých banky požičiavajú na obnovu bytovČo je pri poskytovaní úveru bankou dôležitéÚvery na obnovu bytového domu poskytujú komerčné banky aj stavebné sporiteľne, najvýhodnejšie však na tento účel požičiava štát.Keď sa obnova financuje prostredníctvom banky Na obnovu bytového domu si možno požičať aj od..

Dom na predaj

Poistenie domácnosti a zodpovednost Poistenie domácnosti a zodpovednost

Pýtali ste sa niekedy sami seba, prečo by ste si mali vybavovať niečo ako poistenie domácnosti, alebo poistenie zodpovednosti keď už aj tak platíte za poistenie nehnuteľnosti a nechcete utrácať ďalších pár eur za mesiac, ktoré by ste si mohli ušetriť na krásny nový gauč, alebo na nový koberec ktorý ste videli v obchode? Treba si ozrejmiť predovšetkým, čo všetko zahŕňa poistenie nehnuteľnosti. Predstavte si, že Váš domov by niekto vzal, otočil ho strechou dolu, a začal by s ním triasť. Vaše veci, nábytok, oblečenie, knihy.... začali..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.