Rozdelenie nehnuteľností po rozvode

 
Pred mesiacom som na súde podal návrh na rozvod manželstva. Počas neho sme dostali od svokry byt a postavili sme si rodinný dom. Zaujíma ma, akým spôsobom máme zabezpečiť rozdelenie týchto dvoch nehnuteľností, keď sme sa dohodli, že rodinný dom zostane mne, byt manželke a ja jej ešte doplatím určitú sumu.

Jozef Výbrus, Sviná




Vážený pán Výbrus, keďže platné právne predpisy oprávňujú manželov rozdeliť si veci, práva a iné majetkové hodnoty patriace do ich bezpodielového spoluvlastníctva až po jeho zániku, budete musieť s rozdelením Vášho majetku, a teda aj spomínaných nehnuteľností počkať až do momentu, keď nadobudne rozhodnutie súdu o rozvode Vášho manželstva právoplatnosť. Vychádzam však z predpokladu, že Vaše bezpodielové spoluvlastníctvo nezaniklo na základe súdneho rozhodnutia už skôr, napríklad z dôvodu začatia podnikania alebo neprimeraného chlastania (a prepíjania spoločného majetku) niektorého z Vás.

Po ukončení rozvodového konania môžete rozdeliť svoj spoločný majetok, teda ten, ktorý patrí do Vášho bezpodielového spoluvlastníctva, buď vzájomnou dohodou, alebo, pokiaľ by ste ju neboli schopní dosiahnuť, môžete sa obrátiť na súd, ktorý rozhodne, ako sa majetok rozdelí, a to nezávisle od Vašich návrhov. Vo Vašom prípade, ak sa Vaše postoje k rozdeleniu majetku nezmenia do ukončenia rozvodu, pravdepodobne nebude potrebné požiadať súd, aby rozdelil Váš majetok. Vzájomne sa vyrovnáte dohodou, ktorá, vzhľadom na skutočnosť, že jej predmetom budú aj nehnuteľnosti, musí mať písomnú formu.

Pri Vašom vzájomnom majetkovom vyrovnaní (Občiansky zákonník používa v tejto súvislosti termín vyporiadanie) je však nevyhnutné predovšetkým spoľahlivo zistiť, čo všetko patrí do bezpodielového spoluvlastníctva. Vo svojej otázke napríklad uvádzate, že byt, ktorého výlučnou vlastníčkou sa má stať Vaša manželka, ste dostali od svokry. Keďže podľa platnej právnej úpravy do bezpodielového spoluvlastníctva manželov nepatria veci, ktoré nadobudol čo i len niektorý z manželov darom, nemôže byť uvedený byt predmetom Vášho bezpodielového vlastníctva. Tento byt je teda vo Vašom podielovom spoluvlastníctve a jeho hodnota sa preto nezapočítava do celkovej hodnoty majetku v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov. Táto skutočnosť však nebráni tomu, aby ste z dôvodu kompenzácie pri vyporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva previedli svoj spoluvlastnícky podiel na uvedenom byte na Vašu v čase prevodu už bývalú manželku.

Aj napriek skutočnosti, že Občiansky zákonník nevyžaduje, aby mala dohoda manželov o vyporiadaní ich bezpodielového spoluvlastníctva písomnú formu (výnimkou je vyporiadanie nehnuteľností), v záujme právnej istoty rozhodne odporúčam, aby ste ju uzatvorili písomne, a to aj pokiaľ ide o vyporiadanie hnuteľného majetku. Keďže v rámci vyporiadania bezpodielového spoluvlastníctva manželov sa majú vyriešiť všetky otázky, ktoré sa ho týkajú, rozhodujúce je, ako som už uviedol, zistenie jeho rozsahu. Nemalo by sa pritom zabúdať na záväzky oboch manželov plynúce napríklad z pôžičiek. Aj ich hodnota a spôsob ich splnenia po zániku bezpodielového spoluvlastníctva manželov by sa mali zohľadniť a vyriešiť v rámci dohody o jeho vyporiadaní.

Vážený pán Výbrus, z dôvodu veľmi obmedzeného množstva informácií nachádzajúcich sa vo Vašom liste nie je možné Váš problém vyriešiť touto formou. Vzhľadom na skutočnosť, že majetkové vyrovnanie manželov po zániku ich bezpodielového spluvlastníctva má závažné dôsledky, je potrebné venovať mu náležitú pozornosť. Preto Vám rozhodne odporúčam, aby ste sa s Vaším prípadom obrátili na právnika zaoberajúceho sa uvedenou problematikou. Iste tým predídete mnohým problémom a s nimi súvisiacou zbytočnou stratou času a peňazí.



Späť

Exekúcia a dražba. Čo tieto pojmy zahŕňajú a ako im predísť

Málokto by oponoval proti tvrdeniu, že slovo exekúcia má výrazne negatívny podtón; všetci akosi dúfame, že sa nás tento pojem nikdy priamo týkať nebude. Realita je však taká, že sa za istej životnej situácie môže dotknúť každého. Poveime si teda o nej bližšie a zároveň si načrtneme niekoľko zásad, ktorých sa je dobré držať, ak chceme toto nepríjemné riešenie zďaleka obísť.  Čo je exekúcia Exekúcia je nútený výkon súdnych a iných rozhodnutí, ktoré vykonáva splnomocnená osoba (exekútor) a predstavuje výrazný zásah do..

Spálňa a posteľ

Orientácia na svetové stranyFarby, svetlo, materiályNezabudnite vetraťPOSTEĽVýber a umiestnenie posteleLôžkoMatracPrikrývkyEstetický aspekt vašej posteleČo tak vodná posteľ?Typy postelíPrach a roztoče Prvoradou úlohou spálne je, aby sme sa v nej cítili dobre. Má nám spolu s posteľou poskytnúť oddych a regeneráciu nášho organizmu po namáhavom dni. V žiadnom prípade by nemala slúžiť ako sklad, či odkladací priestor pre nadbytočné veci a pôsobiť pri tom preplneným dojmom. Socialistická výstavba panelových domov nám však zanechala množstvo bytov s malou..

Znalecké ohodnotenie nehnuteľností

 „Koľko ľudí, toľko chutí,“ hovorí známe slovenské príslovie. O jeho pravdivosti sa mohli presvedčiť aj tí, ktorí sa v praxi stretli s znaleckým ohodnocovaním nehnuteľností. Práve u rčenie hodnoty pozemkov či nehnuteľností sa v mnohých rodinách stalo jablkom sváru. Dedičské či rozvodové konania a s tým spojená deľba majetku, sa tak môžu stať nepríjemnosťou pre viacerých rodinných príslušníkov. Je pravdou, že iný pohľad má na objekt predávajúci, ktorý chce v prvom rade zarobiť a dostať za svoj majetok čo najväčší obnos peňazí. No na..

Otázka platnosti nájomnej zmluvy dovolenie ako mimoriadny opravný prostriedok

Otázku platnosti nájomnej zmluvy môže súd v konaní o vypratanie nebytových priestorov riešiť ako otázku predbežnú; nedostatok samostatného návrhu na určenie neplatnosti nájomnej zmluvy nie je dôvodom prípustnosti dovolania podľa § 237 písm. e) OSP.(Uznesenie Najvyššieho súdu Slovenskej republiky z 30. septembra 2002, sp. zn. 2 Cdo 105/02) Okresný súd v P. vydal dňa 26.03.2001 rozsudok, č. k. 15 C 94/00-29, ktorým žalovanému uložil povinnosť vypratať nebytové priestory nachádzajúce sa na prvom poschodí v Divadle J. Z. v P. Predmetným nebytovým priestorom..

Kúpa bytu v prospech maloletej osoby a zákonné zastúpenie

Chceme pre dcéru, ktorá ešte nedosiahla 18 rokov, kúpiť byt ako odmenu k maturite. Ako máme v danej veci postupovať, je potrebné uviesť jej meno priamo v kúpnej zmluve ako aj uviesť jej podpis? Alebo kto podpisuje zmluvu, keď byt nadobudne naša dcéra. Niekde som počula, že vraj sa vyžaduje aj zásah súdu, hoci mi to pripadá divné. Ako to bude s elektrárňami, správcom a pod.? Ďakujem za odpoveď. Jana Š., Nitra Maloletý zmluvu nepodpisuje V samotnom texte zmluvy o nadobudnutí nehnuteľnosti (kúpna zmluva a pod.) uveďte vašu dcéru ako nadobúdateľa nehnuteľnosti...

Obnovenie nájomnej zmluvy a predaj obecného bytu

 S manželom a rodinou bývame v obecnom byte, nájom máme založený zmluvou z roku 1982. V minulosti sme vzhľadom na ťažkú sociálnu situáciu mali nedoplatky na nájomnom, ktoré sme sa však snažili vždy korektne vyrovnať. V roku 2003 nám od mestskej časti Bratislava bola daná výpoveď z nájmu z dôvodu neplatenia nájmu. Súčasne nás vyzvali na vypratanie bytu. Byt sme chceli odkúpiť, mestská časť sa vyjadrila dokonca kladne a k dnešnému dňu naďalej bývame v našom byte. Keď sme sa opätovne domáhali kúpy bytu do osobného vlastníctva, obec nás odbila s konštatovaním,..

Ako bezpečne platiť pri kúpe nehnutelnosti a aké riziká hrozia pri platení hotovosťou za nehnuteľnosti?

Kúpa nehnutelnosti predstavuje z pohľadu bežného človeka pomerne zásadný krok. Ceny nehnuteľností sa totiž pohybujú v desiatkach, niekedy až stovkách tisícoch eur, a preto je na mieste zachovať čo najvyššiu možnú mieru opatrnosti s úhradou kúpnej ceny. Pre zachovanie spomenutej opatrnosti je pritom nevyhnutné poznať aspoň základné princípy prevodu nehnuteľnosti.   Prevod vlastníckeho práva k nehnuteľnosti Kúpa nehnuteľnosti sa realizuje na základe kúpnej zmluvy, avšak samotný podpis kúpnej zmluvy ešte neznamená nadobudnutie..

Novinky v stavebnom sporení

Správa bytových domovCieľ projektu a konferencieNovela zákona o stavebnom sporeníOkruh poberateľov štátnej prémieAsi nikoho v súčastnej dobe neprekvapí, že medzi základné túžby človeka patrí splnenie si sna o vlastnom bývaní či zmodernizovaní toho, čomu hovoríme vlastný domov. Cesta k peknému a hlavne útulnému bývaniu vedie viacerými cestami. Medzi tie najviac využívané cesty ako sa k tomuto cieľu priblížiť patrí na Slovensku stavebné sporenie. Aby tento nástroj na splenie si sna o peknom bývaní mohol lepšie reagovať na potreby ľudí, dochádza na tomto..

Hypotekárny úver na nehnuteľnosť I. - financovanie a registrácia

     Jedným z najčastejších spôsobov financovania kúpy nehnuteľnosti je hypotekárny úver. Hypotekárny úver je využívaný na riešenie otázky bývania v prípade, že záujemca o kúpu napr. bytu nedisponuje dostatočnou finančnou hotovosťou. Účelom záložného práva (z lat. hypotheca) je zabezpečiť pohľadávku a jej príslušenstvo. Z toho dôvodu existencia záložného práva je závislá od existencie pohľadávky, ktorú zabezpečuje. V prvom rade predstavuje donútenie dlžníka, aby splnil svoj záväzok a v prípade, že záväzok nie je riadne..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.