Timesharing - atypická forma nájmu nehnuteľností

Iste sa už mnohí z vás, vážení čitatelia, stretli s novinkou na našom trhu, a to s dovolenkovými pobytmi, ktoré si záujemcovia tak povediac predplatili aj na obdobie niekoľkých rokov. Ide o timesharing, o právny inštitút pôvodne pochádzajúci spoza Atlantického oceánu, ktorého základy u nás sú dané najmä právom Európskej únie.

 Timesharing v práve EÚ a SR

Právnym rámcom pre oblasť nájmu práva na tzv. sezónne, alebo, aby sme sa vyjadrovali v súlade so znením právnych textov, práva užívať budovu alebo jej časť v časovo vymedzených úsekoch, je v prvom rade smernica č. 94/47/ES Európskeho parlamentu a Rady zo dňa 26.10.1994 o kúpe práva na sezónne užívanie nehnuteľností a smernica č. 93/13/EHS o nekalých podmienkach v spotrebiteľských zmluvách. Príslušné právne predpisy EÚ boli zakomponované do slovenského právneho poriadku prostredníctvom zákona č. 150/2004 Z. z., ktorý nadobudol účinnosť 1.4.2004 a ktorým bol novelizovaný Občiansky zákonník. Jedná sa o ustanovenia § 55 a nasl. upravujúce spotrebiteľskú zmluvu o práve užívať budovu alebo jej časť v časovo vymedzených úsekoch.

Pre platnosť takej zmluvy zákon vyžaduje písomnú formu a ustanovuje tiež časové úseky, na ktoré sa predmetná „timesharingová“ zmluva môže uzavrieť. Táto zmluva sa uzatvára medzi dodávateľom práva a spotrebiteľom (kvázi nájomcom, ktorý bude nehnuteľnosť uvedenú v zmluve dočasne užívať na jedno alebo viac určených alebo určiteľných časových období ). Časové obdobia nesmú byť kratšie ako týždeň a zmluva o o práve užívať budovu sa uzatvára na dobu minimálne troch rokov. Občiansky zákonník vyžaduje, aby zmluva bola zrozumiteľná pre zmluvné strany - teda aby bola spísaná v slovenskom jazyku . Jazyk si tak volí spotrebiteľ a dodávateľ práva je povinný zabezpečiť pre spotrebiteľa osvedčený preklad zmluvy v úradnom jazyku, či úradnom jazyku členského štátu EÚ, v ktorom sa budova nachádza.

Zmluvy o práve užívať budovu alebo jej časť v časovo vymedzených úsekoch

Pokiaľ sa rozhodnete investovať svoje peniaze do timesharingu, v prvom rade si riadne preštudujte, aby ste vedeli s kým a za akých podmienok uzatvárate zmluvný vzťah. V hre sú vaše peniaze a váš čas. Zmluva o kúpe práva užívať budovu alebo jej časť v časových úsekoch musí obsahovať:

1. identifikáciu spotrebiteľa (meno, priezvisko, dátum narodenia)

2. identifikáciu dodávateľa (obchodné meno, sídlo, predmet podnikania, IČO, meno a priezvisko osoby oprávnenej konať v mene právnickej osoby)

3. identifikáciu vlastníka budovy alebo jej časti

4. polohové umiestnenie budovy, jej presný popis a vybavenosť, evidenčné a súpisné číslo

5. vymedzenie práva užívať budovu na časové obdobia v roku spolu s uvedením podmienok, za ktorých možno uplatniť právo na území štátu, kde sa budova nachádza

6. informáciu o stave rozostavanosti budovy, príp. rozostavanosti inžinierskych sietí, termín ich dokončenia, úplný názov a adresu stavebného úradu, ako aj informáciu o zabezpečení záväzku pre prípad nedokončenia budovy/jej časti

Medzi ďalšie náležitosti zmluvy o práve užívať budovu patrí aj vymedzenie služieb, ktoré sú nevyhnutné a spojené s právom užívať budovu, ako aj vymedzenie rozsahu užívania spoločných priestorov a zariadení či vymedzenie rozsahu a spôsobu vykonávania údržby, opráv budovy.

Samozrejme, že predmetná zmluva musí obsahovať presné vymedzenie dátumu, od ktorého možno využiť svoje právo užívať budovu, dobu trvania tohto práva, príp. presne určenie doby užívania. Podstatnou náležitosťou je nepochybne cena, ktorú má spotrebiteľ (ten, ktorý si prenajíma budovu) uhradiť za právo užívať budovu, určenie ďalších prípadných platieb za služby spojené s užívaním budovy či iné poplatky a spôsob platby.

Právo odstúpiť od zmluvy

Zmluvný partner - dodávateľ práva je povinný potenciálneho spotrebiteľa v zmluve oboznámiť o možnostiach zapojenia sa do systému nadobúdania a výmeny užívacieho práva organizovaného dodávateľom/treťou stranou, o nákladoch s tým spojených, a poučiť spotrebiteľa o práve odstúpiť od zmluvy - poučenie musí obsahovať náležitosti a formu oznámenia o odstúpení, spôsob a miesto doručenia a osobu, ktorej sa oznámenie má doručiť, druh a výšku platieb, ktoré dodávateľ je oprávnený požadovať od spotrebiteľa pre prípad jeho odstúpenia od zmluvy. Podstatnou informáciu pre potenciálneho spotrebiteľa je aj informácia o možnosti a podmienkach prevodu alebo prechodu práva vyplývajúceho zo zmluvy o práve užívať budovu v časových úsekoch na tretiu osobu.

Spotrebiteľ je oprávnený odstúpiť od zmluvy v lehote troch mesiacov od jej uzavretia, ak táto neobsahuje zákonom predpísané náležitosti. Spotrebiteľ môže od zmluvy tiež odstúpiť, a to v kratšej desaťdňovej lehote, ktorá sa počíta od uzavretia zmluvy, od doplnenia chýbajúcich náležitostí v zmluve, alebo po uplynutí vyššie uvedenej trojmesačnej lehoty. V prípade odstúpenia od zmluvy zo stany spotrebiteľa vzniká dodávateľovi práva nárok na preukázateľne vynaložené náklady spojené s odstúpením od zmluvy.

Čitateľské otázky adresujte na: lasak@defensa.sk

 

Späť

Krb ako symbol domova Krb ako symbol domova

-->-->-->  „Po letných mesiacoch je jeseň v plnom prúde a naše mysle nám pri pohľade na sychravé počasie z poza okna viac blúdia v predstavách o posedení pri rodinnom v kresle. K tejto predstave o idylke čato patrí aj sen o veľkom či malom krbe z ktorého sála teplo do celej miestnosti. Nuž predstava je to pekná, ale čo všetko obnáša jej uskotočnenie si povieme v nasledujúcich riadkoch, aby teplo z vášho nového krbu vám prinášalo príjemne strávené chvíle v chladných mesiacoch.“ Stavebný materiál na krby Predtým ako si do svojho domova vyberieme..

Inovácia vo vývoji vodovodných batérií: prehľad najnovších trendov a technológií Inovácia vo vývoji vodovodných batérií: prehľad najnovších trendov a technológií

Vo svete, kde technológia neustále postupuje vpred, nie je prekvapením, že aj vodovodné batérie prechádzajú obdobím inovácií. Tieto zmeny nie sú iba kozmetické, často sa jedná o dôležité vylepšenia, ktoré zvyšujú účinnosť, pohodlie a estetiku. V tomto článku sa podrobnejšie pozrieme na to, ako sa posledné pokroky v oblasti designu, materiálov a technológií premietajú do každodenného života.   Energetická účinnosť a udržateľnosť Vo svete, kde je udržateľnosť stále dôležitejšou témou, sú vodovodné batérie navrhované s ohľadom..

Rekonštrukcia kúpeľne

Častým problémom pri rekonštrukcii kúpeľne býva na samotnom začiatku odstraňovanie umakartu. Ak sa pri rekonštrukcii kúpeľne rozhodnete pre jeho likvidáciu, musíte sa najprv rozhodnúť o tom, či nová tvár kúpeľne bude kopírovať jej predošlý charakter, alebo sa pustíte do úplne novej vizáže vašej kúpeľne. Ak si vyberiete prvú možnosť, tak odstránením umakartových stien získate väčšiu výšku v miestnosti. Samotné odstránenie umakartových stien trvá len niekoľko hodín, takže z hľadiska úspory času by to nemal byť problém. Prvé komplikácie pri..

Právo manželov k družstevnému bytu - kto z koho?

V máji 1990 som uzavrela manželstvo. Krátko na to moji rodičia požiadali bytové družstvo o prepis ich členského podielu na moju osobu, rodičia mi teda byt darovali. Bola uzavretá dohoda o prevode členských práv, v rámci ktorej však bol uvedený aj môj muž, s ktorým sa v súčasnosti súdim o byt. Aj v samotnej dohode o odovzdaní a prevzatí bytu z decembra 1990 som uvedená ako osoba, ktorej bol byt pridelený len ja. Od roku 2005 spolu s mužom nežijeme v domácnosti. Byt bol medzičasom od družstva odkúpený do osobného vlastníctva na základe mnou podanej žiadosti..

Sporné nároky - náhrada nákladov vynaložených na cudziu nehnuteľnosť

Vážení čitatelia, mnohé z vašich písomných a elektronických otázok adresovaných do rubriky “Právnik radí” sa týkajú nárokov na náhradu nákladov vynaložených na nehnuteľnosť, ktorú mali vo svojej oprávnenej držbe nájomcovia, ktorí počas svojho užívania nehnuteľnosti túto zhodnotili stavebnými úpravami alebo inými úpravami interiérov. Pri ukončení nájomného vzťahu vznikajú problémy s tým, či ten, kto prenajatú nehnuteľnosť zhodnotil, má voči prenajímateľov nárok na náhradu vynaložených nákladov, od ktorého okamihu tento nárok vzniká..

Neplatnosť právneho úkonu v konaní o dedičstve

Sme štyria súrodenci. Naša mama zomrela v roku 2005, kedy prebehlo aj dedičské konanie. Mama ešte za života uzavrela s naším bratom kúpnu zmluvu, ktorou mu predala časť „rodičovského“ domu a časť mu darovala. V zmluve si vyhradila právo doživotného bývania a darovanie podmienila, že ju brat doopatruje a bude sa o ňu starať. Nestalo sa tak, odcestoval na dlhé obdobie do Nemecka a o mamu sa staral náš otec a my. Dokonca brat nezaplatil ani cenu za kúpu domu, ale ako vlastník domu figuruje on. Brat nám zmluvu nechce ukázať, mama nám kúpnu zmluvu tiež odmietala..

Financovanie nehnutelnosti

Právnické a fyzické osoby, ktoré ku svojej činnosti potrebujú vyhovujúce priestory, majú v dnešnej dobe hneď niekoľko možností ako ich získať. Každá z nich obsahuje výhody, nevýhody a skryté riziká. Spomínanými možnosťami sú kúpa nehnuteľnosti za vlastné prostriedky, kúpa nehnuteľnosti s použitím bankového úveru, kúpa nehnuteľnosti na leasingové splátky alebo iba prenájom nehnuteľnosti na určitú dobu.Kúpa nehnuteľnosti verzus nájomKúpa nehnuteľnosti za vlastné prostriedky je klasická možnosť kalkulovania: “čo si môžem dovoliť za peniaze,..

Daň z nehnuteľností

Čo je to daň z nehnuteľností?Vyrubenie daneKto je to daňovník?Predmet daneVýška sadzby daneNovinkyProblematika dane z nehnuteľností je upravená v zákone č.582/2004 Z. z.o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady (ďalej len "zákon"). V podstate sa teda už tri roky zachováva v pôvodnom stave. Každý rok sa ale dejú jemné úpravy.Čo je to daň z nehnuteľností?  Zákon rozlišuje 3 druhy dane z nehnuteľností:daň z pozemkov,daň zo stavieb,a daň z bytov (kam patria pre účely dane i nebytové priestory v bytovom..

Ako sa nestať obeťou realitného podvodu

 Ak sa spomenie termín realitný podvod, väčšinou každému napadne nejaký nedávny zločin bytovej mafie , táto otázka je však omnoho komplikovanejšia a jej „mafiánska“ stránka je len jednou časťou zla, aj keď má bezpochyby najviac tragických koncov. Podvody s realitami sa však netýkajú len osamelých starších ľudí a mŕtvol vylovených z rybníkov - oveľa viac je tých „prozaických“ prípadov, okolo ktorých sa robí menej kriku, avšak ich dôsledky sú pre postihnutých takisto ničivé a vo všeobecnosti by mali byť varovaním. Poďme sa teda pozrieť..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.