Rekonštrukcia domu a bytové náhrady

 
Bývam v bytovom dome, ktorý v súčasnosti prechádza rozsiahlou rekonštrukciou. Stavebná firma, s ktorou vlastníci bytov v našom dome uzavreli zmluvu o vstavbe bytov v podkrovných priestoroch domu, odstránila strešnú krytinu. Nepochybne z dôvodu nedostatočného zaistenia strechy pred vplyvmi počasia došlo k zatopeniu nášho bytu dažďovou vodou. Voda zatopila náš byt na niekoľkých miestach, steny začali dokonca pukať a a na stenách izieb sa objavila pleseň. V danej situácii je nemožné v byte ďalej bývať -bojíme sa o naše zdravie a život. Prosím Vás o radu. Počula som o nejakých bytových náhradách. O čo ide, ako by sme mohli vyriešiť daný stav?
 
Katarína S., Nitra
 
 

 

Stavebník, ktorý vykonáva rekonštrukciu Vášho domu, je povinný počínať si tak, aby nedochádzalo ku škodám na majetku ostatných vlastníkov bytov a nebytových priestorov. V liste uvádzate, že ste so stavebníkom uzavreli zmluvu o výstavbe bytov. Z Vášho listu však nevyplýva, či stavebník je vlastníkom stavby alebo ide o iný subjekt. V tejto súvislosti zákon č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (Stavebný zákon) ustanovuje v § 86, že vlastník stavby je v súlade s dokumentáciou overenou stavebným úradom a s rozhodnutím stavebného úradu (stavebné povolenie, kolaudačné rozhodnutie) povinný udržiavať stavbu v dobrom stave tak, aby nevznikalo nebezpečenstvo požiarnych a hygienických závad, aby nedochádzalo k jej znehodnoteniu alebo ohrozeniu jej vzhľadu a aby sa čo najviac predĺžila jej užívateľnosť. V predmetnej zmluve musia byť upravené jednotlivé práva a povinnosti oboch zmluvných strán - vás a ostatných vlastníkov bytov a stavebníka. Predpokladám, ak je zmluva kvalitne vypracovaná a myslelo sa v nej na všetky okolnosti, ku ktorým môže v súvislosti s vykonávanými stavebnými prácami dôjsť, v zmluve musí byť upravená aj zodpovednosť stavebníka za prípadnú škodu ním spôsobenú. Stavebník je vždy povinný zabezpečiť stavbu pred prípadnými poveternostnými vplyvmi, a v prípade ak túto svoju povinnosť zanedbá, stavebník tak nesie plnú zodpovednosť, a to bez ohľadu, či škodu - vo Vašom prípade k popraskaniu múrov a zatopeniu interiéru dažďovou vodou - spôsobil priamo stavebník alebo firma, ktoré pre neho stavbu vykonáva.


Mali by ste sa obrátiť priamo na stavebníka a vyzvať ho na riešenie vzniknutej situácie. Stavebník by Vám mal nahradiť spôsobenú škodu - k čomu sa určite zaviazal v zmluve - a to buď uvedením Vášho bytu do pôvodného stavu (tzv. restitutio in integrum), alebo poskytnutím peňažnej sumy zodpovedajúcej vzniknutej škode. V obdobných prípadoch je vhodné, aby si stavebník pred uzavretím zmluvy o výstavbe či inej zmluvy prehliadol stav bytov ostatných vlastníkov bytov v dome, prípadne, aby si vlastníci vyhotovili aspoň drobnú fotodokumentáciu. Tá by mohla slúžiť ako dôkazný prostriedok v prípade, ak by došlo k súdnemu sporu. V zmysle § 94 Stavebného zákona, ak stavba svojim stavom ohrozuje život alebo zdravie osôb, prípadne značné majetkové alebo kultúrne hodnoty, a ak nie je nevyhnutné stavbu ihneď odstrániť, nariadi stavebný úrad vykonať neodkladné zabezpečovacie práce vlastníkovi stavby.


Pokiaľ sa preukáže, že stavba (Váš byt) je v takom stave, že bezprostredne ohrozuje život alebo zdravie osôb, nariadi stavebný úrad užívateľom stavby jej vypratanie; odvolanie proti rozhodnutiu nemá odkladný účinok. Ak ide o stavbu obsahujúcu byty, stavebný úrad upovedomí vlastníka stavby, aby užívateľom ohrozenej stavby zabezpečil bytovú náhradu, a ak nedôjde dobrovoľnému vyprataniu, aby zabezpečil vykonanie rozhodnutia. Rozhodnutie stavebného úradu o vyprataní stavby možno oznámiť ústne, pričom písomné vyhotovenie tohto rozhodnutia sa musí bezodkladne doručiť.

Stavebník by Vám mal zabezpečiť dočasné náhradné priestory na ubytovanie. Išlo by o dočasné riešenie, kým by nedošlo k odstráneniu nedostatkov na Vašom byte. Otázkou je, či byt máte odkúpený v osobnom vlastníctve alebo či ste len jeho nájomcami. Ak by ste boli nájomcami bytu a byt patrí napr. mestskej časti, stavebník by Vám mal - hlavne v súčinnosti s mestskou časťou poskytnúť náhradný byt. Takáto náhrada by sa mohla dať prirovnať tzv. bytovým náhradám, ktoré upravuje Občiansky zákonník v § 712.

 

Občiansky zákonník definuje tri druhy bytových náhrad, a to: I. náhradný byt, II. náhradné ubytovanie a III. prístrešie.

Ad I. : Náhradným bytom je byt, ktorý svojou veľkosťou a vybavením zabezpečuje ľudsky dôstojné bývanie nájomcu a členov jeho domácnosti.

Ad II. : Náhradným ubytovaním je byt s jednou obytnou miestnosťou alebo obytná miestnosť v slobodárni, ubytovni alebo v iných zariadeniach určených na trvalé bývanie alebo podnájom v zariadenej alebo nezariadenej časti bytu u iného nájomcu. Byt alebo obytnú miestnosť môžu užívať viacerí nájomcovia.

Ad III.: Prístreším je prechodné ubytovanie, najmä v spoločnej nocľahárni alebo v iných zariadeniach na to určených, a priestor na uskladnenie bytového zariadenia a ostatných vecí domácej a osobnej potreby. S otázkou prístrešia súvisí § 754 Občianskeho zákonníka, ktorý upravuje zmluvu o ubytovaní.

Verím, že Vaša záležitosť bude vyriešená k Vašej plnej spokojnosti. Ak by však k riešeniu nedošlo, odporúčam Vám obrátiť sa na právnika a uplatniť si svoje práva súdnou cestou - samozrejme až v krajnom prípade.

 

Späť

Okná Okná

DrevoPlastové okenné rámové vlysyOceľové okenné rámové vlysyHliníkové rámové vlysyKombinovanéPLASTOVÉ OKNÁ - z čoho si vybrať?Výhody plastových okien oproti ostatným rámomKoľko také okno vydrží?Údržba plastových okienPridanie ďalšieho sklaNáhrada jednoduchého zasklenia izolačnými dvojsklamiMontáž plastových okienNalepenie priehľadnej izolačnej fólie priamo na sklo okna Z funkčného hľadiska majú okná dve základné poslania. Ich úlohou je zaistiť prirodzené vetranie miestnosti a jej prirodzené osvetlenie. Presne na takýto účel sa používali od..

Ružová alebo šedá budúcnosť hypoték?

Ak by sme položili anketovú otázku, ako by ste si vedeli zabezpečiť vlastné bývanie, väčšina by po krátkom rozmýšľaní vydala zo seba slovné spojenie hypotekárny úver. Veď len málokto si môže dovoliť kúpiť nehnuteľnosť za celú hotovosť. Nuž poviete si, že získať hypotéku, keď máte nebodaj aj niečo našetrené, by nemal byť problém. Nuž ale z Bruselu k nám prichádzajú nie príliš lichotivé správy z tejto oblasti. A tieto „novinky“ by mohli mať neblahé dôsledky nielen na vývoj cien starých bytov ale hlavne na vývoj cien novostavieb, ako i..

Vývoj ponukových cien bytov na prenájom za r. 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 a 2012

Realitný portál TRH.sk pre svojich návštevníkov pripravil analýzu ponukových cien bytov na prenájom za m2/mes. pre okresy Bratislavy (BA I, BA II, BA III, BA IV a BA V) ako aj pre vybrané lokality z Bratislavy.Analýza je za obdobie rokov 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 a 2012 (polročné údaje).Uvedené ceny sú ponukovými cenami za m2, ceny sú samozrejme očistené o extrémy. Kategória sledovaných bytov zahŕňa staršie byty ako aj novostavby. Podrobnejšie aktuálne štatistiky cien nehnuteľností. Okresy Bratislavy: Vybrané..

Právo manželov k družstevnému bytu - kto z koho?

V máji 1990 som uzavrela manželstvo. Krátko na to moji rodičia požiadali bytové družstvo o prepis ich členského podielu na moju osobu, rodičia mi teda byt darovali. Bola uzavretá dohoda o prevode členských práv, v rámci ktorej však bol uvedený aj môj muž, s ktorým sa v súčasnosti súdim o byt. Aj v samotnej dohode o odovzdaní a prevzatí bytu z decembra 1990 som uvedená ako osoba, ktorej bol byt pridelený len ja. Od roku 2005 spolu s mužom nežijeme v domácnosti. Byt bol medzičasom od družstva odkúpený do osobného vlastníctva na základe mnou podanej žiadosti..

Otázka platnosti nájomnej zmluvy dovolenie ako mimoriadny opravný prostriedok

Otázku platnosti nájomnej zmluvy môže súd v konaní o vypratanie nebytových priestorov riešiť ako otázku predbežnú; nedostatok samostatného návrhu na určenie neplatnosti nájomnej zmluvy nie je dôvodom prípustnosti dovolania podľa § 237 písm. e) OSP.(Uznesenie Najvyššieho súdu Slovenskej republiky z 30. septembra 2002, sp. zn. 2 Cdo 105/02) Okresný súd v P. vydal dňa 26.03.2001 rozsudok, č. k. 15 C 94/00-29, ktorým žalovanému uložil povinnosť vypratať nebytové priestory nachádzajúce sa na prvom poschodí v Divadle J. Z. v P. Predmetným nebytovým priestorom..

Dedenie a prechod nájmu družstevného bytu

“Členstvo v stavebnom bytovom družstve a právo užívať byt môže prejsť smrťou užívateľa družstevného bytu, ktorý nebol v spoločnom užívaní manželov (§ 172 ods. 2 O.z.), len na jedného dediča poručiteľa, ktorému pripadol členský podiel, alebo na dvoch dedičov, ak sú manželmi” (§ 172 ods. 2 OZ.) “V konaní o dedičstve je v takom prípade rozhodnutím podľa ustanovenia § 39 Not.por. riešené, kto z dedičov nadobúda členský podiel poručiteľa v stavebnom bytovom družstve, prípadne ako sa dedičia vyporiadajú ohľadne náhrady zostatkovej hodnoty..

Nehnuteľnosti sa viažu ...

Poistenie domácnosti a zodpovednost Poistenie domácnosti a zodpovednost

Pýtali ste sa niekedy sami seba, prečo by ste si mali vybavovať niečo ako poistenie domácnosti, alebo poistenie zodpovednosti keď už aj tak platíte za poistenie nehnuteľnosti a nechcete utrácať ďalších pár eur za mesiac, ktoré by ste si mohli ušetriť na krásny nový gauč, alebo na nový koberec ktorý ste videli v obchode? Treba si ozrejmiť predovšetkým, čo všetko zahŕňa poistenie nehnuteľnosti. Predstavte si, že Váš domov by niekto vzal, otočil ho strechou dolu, a začal by s ním triasť. Vaše veci, nábytok, oblečenie, knihy.... začali..

Problémy s hypotékou?

Problém je na sveteKeď musí zasiahnuť bankaBanky znižujú úrokové sadzby   Nie je nič ľahšie. Jednoduchá cesta k bývaniu. Stačí len prísť. Riešenie ušité priamo na mieru. To sú len niektoré reklamné slogany, ktoré nás tak často oslovujú a pútajú našu pozornosť na rôzne produkty vedúce k vlastnému bývaniu.Spôsobov, ciest a produktov vedúcich k vlastnému bývaniu je v dnešnej dobe a situácii na trhu skutočne mnoho. Pritom nemusí ísť bezpodmienečne len o získanie nového bytu či domu, ale aj napríklad o kúpu zariadenia, stavbu garáže či bazénu,..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.