Bývanie v roku 2021- kúpiť si radšej byt alebo postaviť dom?


Každý z nás túži po vlastnom bývaní, do ktorého sa bude vždy rád vracať. No tu začína zásadná rozhodovacia dilema. Bude to byt alebo dom? Podľa čoho sa rozhodnúť a čo je v roku 2021 výhodnejšie?

byt či dom


Cena – byt verzus rodinný dom

Rodinné domy sú pre mnohých synonymom luxusu, ktorý si nemôžu dovoliť. Veď predsa kým pri byte platíte „len“ za byt, do ceny rodinného domu vstupuje aj cena pozemku. Mnohí si preto myslia, že rodinný dom preto musí vyjsť drahšie. Hoci by sa mohlo zdať, že naozaj nastáva pri cene rodinných domov takáto priama úmera, opak je pravdou. Aj pri menšom rozpočte, ktorý by vám napríklad postačoval na kúpu 2 izbového bytu, môžete získať vlastné súkromie v dome.

Podľa údajov Národnej banky Slovenskej republiky je dom možné kúpiť priemerne za 1 318€ za m 2 , pričom priemerná cena za m 2 sa pri všetkých druhoch bytov pohybuje okolo 2 000 € za m 2 . A to už je rozdiel, ktorý naozaj stojí za zváženie. Platí to najmä v prípade, ak nie ste bytové typy a vlastné súkromie, sedenie na záhrade, či hrabanie sa v hline sú vašimi zatiaľ len nesplnenými tajnými snami.

V prípade projektov najlacnejších montovaných domov sa cena začína už pod 50 000 €. Jedná sa skôr o štartovací dom vhodný skôr pre pár, alebo rodinu s jedným dieťaťom. Cena platí pre stavbu do štádia holodom, čiže je potrebné ešte počítať s dodatočnou investíciou. Prípadne máte aj možnosť, aby vám firma dokončila dom do štádia "na kľúč". V tomto prípade si pri najlacnejších domoch priplatíte približne 4 až 5 tisíc Eur.


Rýchlosť výstavby a dostupnosť novostavieb

kúpa domu a bytu

Rozhodujúcim faktorom pri rozhodovaní sa medzi domom a bytom v minulosti bola najmä dlhá doba potrebná na stavbu rodinného domu a takmer okamžitá dostupnosť bývania v byte. 
Dnes už tento faktor úplne neplatí. Najmä pokiaľ máte záujem o novostavbu. Ponuka novostavieb bytov v mestách je obmedzená a väčšina bytov je zatiaľ len vo výstavbe – čo znamená, že si na ich dokončenie musíte počkať. A to trvá štandardne aj rok. Tu už sa dostávame k časovému obdobiu, za ktoré bez problémov môžete mať aj vlastný dom. Dokončenie napríklad bungalovu je možné už za 3 mesiace od začatia výstavby. V takomto prípade teda môžete bývať v novom ešte rýchlejšie, než keby ste sa rozhodli pre bývanie v byte.


Výhody a nevýhody rodinného domu

kúpa domu

Rodinné domy so sebou prinášajú výhody, ktoré ocení najmä rodina milujúca súkromie a vlastný priestor:
1. Vďaka rodinnému domu získate vyšší level súkromia – nebude vás rušiť výťah, vŕtajúci susedia od vedľa, hudobný hluk suseda, ktorý sa rozhodol zdokonaliť svoju hru na klavír, či dupotajúce susedove deti.
2. Aj malý pozemok pri dome prinesie množstvo radosti celej rodine – deti sa majú kde hrať, rodičia si posedieť na slniečku, či využiť výhody okrasnej alebo úžitkovej záhrady.
3. Vďaka množstvu predpripravených projektov domov typu bungalov si ľahko vyberiete dispozičné riešenie, ktoré najviac vyhovuje vaším potrebám a nezruinuje váš rodinný rozpočet.
4. V porovnaní s bytom môžete v dome chovať rôzne domáce zvieratká, ktoré by v byte až tak spokojné neboli.
5. Máte vlastné parkovacie miesto a nemusíte každý deň riešiť dilemu, kde zaparkovať.

Počítať však musíte s tým, že domy sa zvyčajne stavajú v okrajových častiach miest, prípadne satelitných dedinách, preto na vás čaká v prípade potreby pravidelné dochádzanie. Rodinné domy zároveň potrebujú o niečo väčšiu starostlivosť ako byty. S vlastníctvom rodinného domu vám pribudnú starosti ako napríklad kosenie trávy a starostlivosť o záhradu.


Výhody a nevýhody bytu

kúpa bytu

Bývanie v byte prináša výhody, bez ktorých si niektorí ľudia svoje fungovanie nevedia predstaviť:
1. Vďaka bývaniu v byte v správnej lokalite viete byť vždy v centre diania a všade to máte doslova na skok.
2. Starostlivosť o byt zahŕňa len starostlivosť o interiér.
3. V prípade, ak bývate a pracujete v jednom meste, ideálne v rovnakej lokalite, odpadá čas potrebný na dochádzanie.

Za najväčšiu nevýhodu bytov jednoznačne môžeme považovať nedostatok súkromia a riziko hlučných susedov. Problémom môže byť aj stiesnený priestor v dôsledku nešťastného dispozičného riešenia bytu.

Montované domy predstavujú ideálnu príležitosť ako si dopriať súkromie a aj ďalšie výhody rodinného domu aj v prípade nižšieho rozpočtu. Aj keď si k cene domu pripočítate cenu pozemku, stále môžete mať v tomto prípade vlastný rodinný dom za cenu porovnateľnú s cenou bytu. A to už je naozaj možnosť, ktorú sa oplatí zvážiť, najmä s pohľadom do budúcnosti. Pri kúpe vlastného bývania sa preto nerozhodujte len v krátkodobom horizonte, ale zamerajte sa aj ďalej do budúcnosti a zvážte všetky faktory, ktoré môžu byť pre vás pri rozhodovaní dôležité. Predsa len, ide o rozhodnutie, ktoré v zásadnej miere ovplyvní vaše ďalšie fungovanie, a preto nie je rozumné ho urýchliť.

Späť

Prepojená kuchyňa s obývacou izbou? Rozložte si priestor! Prepojená kuchyňa s obývacou izbou? Rozložte si priestor!

Ak bývate v malom byte, možno ste si už niekoľkokrát priali, aby ste mali viacej miesta takpovediac na všetko. Môže sa vám zdať, že vaša malá obývacia izba je ešte menšia, keď je plná ľudí. Našťastie existujú triky, vďaka ktorým sa ani v malom byte nebude cítiť „úzko“. Ako dosiahnuť to, aby ste sa cítili dobre, a zároveň mali oddelené jednotlivé miestnosti? Predstavte si situáciu, v ktorej k vám domov prišli na návštevu vaši kamaráti. Usadíte ich v obývačke. Avšak vaša obývačka je prepojená s kuchyňou, kde vaša polovička..

Vývoj ponukových cien pozemkov za r. 2009, 2010 a 2011

Realitný  portál TRH.sk pre svojich návštevníkov pripravil analýzu ponukových cien pozemkov za m2 pre vybrané lokality z Bratislavského kraja. Analýza je za obdobie rokov 2009, 2010, 2011. Uvedené ceny sú ponukovými cenami za m2, ceny uvedené v tabuľke sú samozrejme očistené o extrémy. Kategória sledovaných pozemkov - stavebné pozemky s IS (buď na pozemku alebo v blízkom dosahu). Podrobnejšie aktuálne štatistiky cien nehnuteľností.Vybrané obce z Bratislavského kraja:Okresy Bratislavy:Vybrané lokality z..

5 tipov pre začiatočníkov, ako vybudovať krásnu záhradu 5 tipov pre začiatočníkov, ako vybudovať krásnu záhradu

Záhrada je miestom odpočinku, kam chodíme naberať nové sily. Teda, aspoň sa o to pokúšame. Starostlivosť o záhradu, aby vyzerala ako z magazínu, je však náročnejšia, ako sa na prvý pohľad zdá. O sily častejšie prídeme, než ich nazbierame. Našťastie poznáme 5 jednoduchých trikov pre začiatočníkov, vďaka ktorým bude vaša záhrada vyzerať atraktívne a vy sa nezodriete.1. Krásny zelený trávnikSýtozelený zdravý trávnik je snom asi každého záhradkára. Už z diaľky informuje všetkých susedov, že ste poriadny a pracovitý človek...

Prístup na nehnuteľnosti v rámci výkonu exekúcie

Dobrý deň, chcem Vás poprosiť či je exekútor oprávnený vstúpiť na pozemok (rodinný dom), ktorý už 3 roky nie je v našom vlastníctve ale figuruje tam ešte trvalý pobyt, nakoľko sa nemám kam prehlásiť. Exekútor chce z tohto domu vziať všetok nehnuteľný majetok. Terajší majiteľ je povinný ho vpustiť do domu? Ďakujem Vám vopred za radu. Karin T., Prešov Vstup exekútora na nehnuteľnosť pri súpise hnuteľných vecí Súdny exekútor je oprávnený, pri výkone exekučnej činnosti, vstupovať na pozemky, do bytov, či iných priestorov, avšak za podmienok uvedených..

Novela právnej úpravy vlastníctva bytov a nebytových priestorov II

Vážení čitatelia. V predchádzajúcom čísle Kompletného trhu nehnuteľností sme sa venovali novele právnej úpravy vlastníctva bytov a nebytových priestorov upravenej zákonom č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov, ktorá bola prijatá a vyšla v Zbierke zákonov ako zákon č. 70/2010 Z. z. Okrem eliminácie nejednoznačnosti a nezrovnalostí týkajúcich sa úloh správcu bytového domu, vzťahov medzi vlastníkmi bytov a nebytových priestorov a správcom, príp. orgánmi spoločenstva vlastníkov bytov ako aj úpravy zakladania spoločenstiev..

Zmluvy pri predaji nehnuteľnosti

Hovorí sa, že dobré zmluvy robia dobrých priateľov. Nie je to len veta, ktorú počujete pri uzatváraní akejkoľvek zmluvy, ale aj skoro v každom hollywoodskom filme s právnickou tematikou. Dobrá zmluva pri predaji a kúpe nehnuteľnosti totiž stavia všetkých jej účastníkov do pozície rovnocenných partnerov, kde nikto nie je zvýhodnený na úkor toho druhého. Opodstatnenosť tohto pravidla vám pomôže predísť rôznym komplikáciám pri predaji či kúpe akejkoľvek nehnuteľnosti.Pri predaji či kúpe akéhokoľvek typu nehnuteľnosti by ste si mali na začiatku tohto..

Ako získať bývanie, ak nemáte nič usporené? Ako získať bývanie, ak nemáte nič usporené?

Potreba bývania tu vždy bola a stále bude. Nič na tom nemení ani pandémia COVID-19, ktorá podaktorým aj v tomto roku poriadne prevetrala peňaženky. Na Slovensku pritom výrazne prevyšuje trend vlastného bývania nad prenájmom. Je možné v súčasnej nepriaznivej finančnej situácii získať bývanie, aj keď nemáte nič usporené? O tom si povieme v našom článku Dom alebo byt?V prípade, ak nemáte žiadnu finančnú úsporu sa môže zdať, že bývanie vo vlastnom dome je len krásnym snom, a že to jediné, na čo máte, je nejaký priemerný 2-3 izbový byt. Nemusí to..

Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti)

Záujem Slovákov zlepšovať svoje bývanie je akcelerovaný predovšetkým dostupnosťou úverov, aj rastúcou ponukou nových projektov. Nie každý si však hypotéku môže dovoliť alebo sa ľudia jednoducho boja zadĺžiť na dekády, resp. založiť nehnuteľnosť, v ktorej bývajú. Zlepšovanie kvality bývania je však jednou zo základných ľudských potrieb. Stále málo využívanou možnosťou sú systémové rekonštrukcie existujúceho domu či bytu. Štatistiky potvrdzujú, že byt alebo dom, ktorý má spĺňať potreby svojho užívateľa, by mal prejsť po 15 rokoch modernizačnou..

Ako sa nestať obeťou realitného podvodu

 Ak sa spomenie termín realitný podvod, väčšinou každému napadne nejaký nedávny zločin bytovej mafie , táto otázka je však omnoho komplikovanejšia a jej „mafiánska“ stránka je len jednou časťou zla, aj keď má bezpochyby najviac tragických koncov. Podvody s realitami sa však netýkajú len osamelých starších ľudí a mŕtvol vylovených z rybníkov - oveľa viac je tých „prozaických“ prípadov, okolo ktorých sa robí menej kriku, avšak ich dôsledky sú pre postihnutých takisto ničivé a vo všeobecnosti by mali byť varovaním. Poďme sa teda pozrieť..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.