Situácia na trhu so stavebnými pozemkami

V súčasnosti ale aj  nedávnej minulosti sa už veľa hovorilo a písalo o tom, ako finančná kríza zahýbala realitným trhom v oblasti predaja a kúpy bytov či rodinných domov. No predtým, ako sa postaví nová budova pre bývanie či prácu, je dobré si zaobstarať dobrý a kvalitný pozemok. Zmapovanie situácie na trhu s pozemkami a následné vykreslenie možností na čo všetko by sme si mali dať pozor pri ich kúpe je rovnako dôležité, ako neskoršia stavba nehnuteľnosti na tom ktorom pozemku.

Všeobecná sitácia na trhu s pozemkami

Hneď na úvod by sa dalo povedať, že realitný trh s pozemkami nezaznamenal až také veľké turbulencie ako trh s bytovými priestormi či rodinnými domami, kde ceny od minulého roka začali v niektorých prípadoch extrémne klesať. V prípade pozemkov je táto situácia stabilnejšia a to vo všetkých typoch pozemkov. V súčasnosti sú stavebné pozemky zatiaľ jednou z mála investícií, pri ktorých cena výrazne neklesá. Aj keď kde tu možno nájsť ponuky na predaj pozemku s cenou nižšou ako v minulosti. Ľudia, ktorí chcú stavať rodinný dom, však väčšinou s kúpou vyčkávajú. Túto situáciu nám potrdili viaceré realitné kancelárie. Podobnú skúsenosť majú aj developeri, ktorí sa zaujímajú o stavebné pozemky s väčšou rozlohou. Dokazuje to aj tvrdenie Klári Čvikotovej, konateľky developerskej spoločnosti POSCA,:“v projekte kde sme ponúkali minulý rok stavebné pozemky, sa zo 17 pozemkov na výstavbu rodinných domov predal jediný pozemok.“ Ako nám však ďalej uviedla, situácia sa na trhu v tomto roku mierne zlepšila.
Táto situácia je v rámci uchovania cien a menšieho záujmu o kúpu oproti minulosti spôsobená aj tým, že počet pozemkov s dobrou lokalitou je relatívne obmedzený. Jednoducho povedané, v prípade bytov a rodinných domov sa ich počet rozširuje, čo ovplyvňuje aj ich ceny, pričom rozširovanie pozemkov, hlavne stavebných, nie je až tak rýchle a ich počet je v konečnom dôsledku viacej obmedzený.

Aj keď je situácia na trhu s pozemkami relatívne stabilná, v prípade developerských projektov je tento segment prakticky zastavený. Ponuka sa výrazne zvýšila a dominujú v nej pozemky, ktoré sa predávajú už dlhší čas. Sú prípady, kedy sa niektoré stavebné pozemky predávajú už niekoľko rokov a na svoje „lepšie časy“ ešte len čakajú. Medzi ďalší typ pozemkov ktoré nejdú až tak na odbyt sú pozemky, pri ktorých je potrebná zmena územného plánu, prípadne im chýba infraštruktúra. No v ponukách realitných kancelárií a developerov sú však aj pozemky po ktorých sa v minulosti len tak zaprášilo a dnes ich takmer nikto nechce.

Čo ovplyňuje cenu pozemku

Niekedy je až úsmevné, ako pri otázke: „Čo hlavne ovplyvňuje cenu pozemku?“, vám skoro každý zástupca realitnej kancelárie dá odpoveď ako zo školenia finančných retailových poradcov. Tou odpoveďou zväčša býva lokalita, lokalita a lokalita. Medzi ďalšie podstatné faktory ktoré robia cenu toho ktorého pozemku patrí aj to, či ponúkaný pozemok v sebe zahŕňa inžinierske siete alebo nie. Ak ponúkaný pozemok zahŕňa inžinierke siete, tak pri samotnej cene je dôležité najmä to, či sú tieto siete nie len vybudované, ale aj skolaudované. Tento „detail“ má totiž riadny podiel na celkovej cene stavebného pozemku. Navýšenie ceny pozemku o inžienierske siete predstavuje hodnotu tak z hľadiska materiálov a práce, ako aj času potrebného na ich vybudovanie. Práve na to by sme nemali zabúdať vtedy, ak kupujeme pozemok bez sietí za nižšiu sumu len aby sme rýchlo ušetrili.

Veľa klientov realitných kancelárií chce práve pri kúpe pozemku ušetriť na inžinierkých sieťach. V takomto prípade je podľa Eleny Frýbertovej z realitnej kancelárie Mediator dôležité vedieť: „ako ďaleko sú siete a či sa dá vôbec na ne napojiť. Samozrejme je dôležité i to, čo bude napojenie pozemku na siete finančne stáť a koľko času človek strávi ich samotným vybavovaním. Každopádne cena pozemku bez možnosti napojenia na inžinierske siete by mala zodpovedať cene pozemku ako poľnohospodárskej pôdy.“ Mnohým klientom dnes pri kúpe pozemkov stačí napojenie na elektrinu. V súčasnej situáci, a nie je to len v súvislosti s finančnou krízou a následným šetrením domácností, veľa rodín i keď majú možnosť napojenia napr. na plyn, túto možnosť nevyužíva. Táto možnosť pri kúpe stavebného pozemku je skôr využívana nar dedinách ako v prímestských častiach, kde sú ceny pozemkov vyššie. Klienti, ktorí sa rozhodli pre kúpu stavebného pozemku na dedine, pri jeho výbere nepotrebujú automaticky všetky inžinierske siete, keďže si kúria a vodu ohrievajú elektricky tepelnými čerpadlami, no a samotné čerpanie vody sa v takýchto prípadoch rieši vlastnými studňami a odpad žumpami.

Investovanie do pozemkov bez inžinierských sietí by malo byť predovšetkým chápané ako dlhodobejšia investícia. Veď napríklad pozemok vedený v súčasnosti ako vinica či orná pôda, sa môže zmenou územného plánu zmeniť na stavebný pozemok, čo pochopiteľne ovplyvní jeho cenu. V prípade väčších miest na Slovensku je táto možnosť viac ako pravdepodobná. Medzi ďalšie faktory ktoré ovplyvňujú cenu pozemkov patrí výmera pozemku, tvar, orientácia, či okolie pozemku.

Na čo si pri kúpe treba dať pozor

Podobne ako pri samotnej kúpe nehnuteľnosti, tak aj pri kúpe pozemku ide klietom zväčša o dlhodobejšiu investíciu z ich strany. Práve preto by mali byť klienti oboznámení s čo najväčším počtom informácií o tom ktorom pozemku a lokalite. Táto oblasť je o to viac pálčivá, keďže v minulosti preniklo na verejnosť viacero prípadov, kedy klient ktorý si kúpil pozemok bol s ním v  konečnom dôsledku nespokojný, alebo nejakým spôsobom bol pri jeho predaji oklamaný.
Medzi časté formy podvodov pri kúpe pozemkov patria tie, keď firma ponúka pozemky, zvyčajne v štádiu zahrnutia v územnom pláne obce, avšak bez povolení a inžinierskych sietí za veľmi zaujímavú cenu. V takýchto prípadoch si klienti mali len počkať na samotné vybavenie týchto povolení. Práve vtedy sa často krát stávalo, že tieto povolenia boli z mesiaca na mesiac odkladané. Pri sťažnostiach a domáhaní sa vrátenie záloh, ktoré zaplatili, dostali negatívnu, respektíve žiadnu odpoveď. Výsledkom preto nebolo nič iné iba strata značných čiastok peňazí takto sklamaných klientov. V tejto súvislosti nám Klára Čvikotová zo spoločnosti POSCA uviedla: „Aj z týchto dôvodov klientom predkladáme kópiu všetkých dokumentov k pozemku a snažíme sa zodpovedať na všetky otázky. Klienti sú tak ochotní zaplatiť požadovanú kúpnu cenu, lebo presne vedia, čo nakupujú“.

Aby ste čo najviac predišli sklamaniam z toho že kúpený pozemok vám vlastne nevyhovuje, mali by ste si predovšetkým podľa Ing. Michala Ružeka s investičnej a realitnej spoločnosti MITAN.SK: „prezrieť pozemok v rôznych časoch. Napr. ráno, na obed, večer, ale aj vo všedný deň a víkend. Potom si musíte podrobne preštudovať list vlastníctva a porovnať si parcelné čísla s číslami v katastrálnej mape. Zároveň je potrebné zájsť na stavebný úrad a verifikovať si údaje v územno plánovacej informácii. Nakoniec si kupujúci musí preveriť existenciu vedení inžinierských sietí na pozemku u správcov týchto sietí.“

Problémov ktoré môžu vzniknúť pri kupovaní pozemkov je celý rad. Medzi časté problematické situácie patrí aj to, keď sa samotný pozemok nenachádza v zastavanej časti obce či mesta. To znamená, že už v existujúcej ulici musí byť riešený územným plánom, prípadne súhlasom obce s výstavbou rodinného domu. Aby ste v tejto súvislosti predišli problémom, vždy je dobré vyžiadať si stanovisko miestneho stavebného úradu. Podrobne si aj preštudujte list vlastníctva k pozemku. Taktiež je dôležité informovať sa, či cez pozemok nejdú diaľkové telekomunikačné káble,elektrické vedenie, meloriačné potrubie a či sa v blízkosti pozemku nenachádza ochranné pásmo, ktoré zasahuje do pozemku.

Aký pozemok vlastne kúpiť

Odporučiť čo najvhodnejší tvar pre kúpu pozemku je takmer nemožné. Týka sa to aj rozmerov, sklonu, či geologických a hydrologických parametrov. Každý človek má o svojom bývaní iné predstavy. Iný priestor potrebujete pre malý rodinný domček a iný zasa pre honosnú vilu, ktorá by na pozemku s rozmermi napr. 600 m2 vyzerala ako dospelý človek sediaci na detskej stoličke. Avšak táto rozloha pri spomínanom malom rodinnom domčeku by bola priam ideálna. Ak si budete vyberať stavebný pozemok, je dobré jeho kúpu konzultovať aj s architektom, ktorý napr. bude pre vás pripravovať projekt stavby rodinného domu. Jeho pomoc oceníte hlavne vtedy, ak pozemok ktorý ste si vybrali môže mať komplikovanejší terén. Taktiež vám môže byť užitočný pri predstavách ako „napchať“ váš domček na relatívne malý priestor. Pretože čo pre vás bude neriešiteľný problém, architekt to môže vidieť úplne ináč. Pri výbere pozemku treba pamätať aj na jeho údržbu, pretože s veľkosťou pozemku rastú aj náklady na starostlivosť oň.
Nuž, aby ste sa o svojom budúcom pozemku na ktorom chcete stavať svoj rodinný dom dozvedeli čo najviac, mali by ste si spomenúť na časy keď ste boli malými deťmi a pýtali ste sa skoro na všetko čo bolo vôkol vás. Túto metaforu sme nezvolili na záver náhodne. Bolo by veľmi užotočné aby sa toto malé dieťa prebudilo vo vás práve vtedy, keď budete kupovať pozemok. Jeho zvedavosť by vám určite pri jeho kúpe značne pomohla pri minimalizácii budúcich problémov.

Viac sa dozviete na TA3 v relácii REALITY


Späť

Ako využiť úložný priestor Ako využiť úložný priestor

Výber nábytku Ak sa rozhodnete pre jednu alebo druhú možnosť, musíte toto rozhodnutie brať ako stav na niekoľko rokov. Do úvahy by ste mali brať aj fakt, či svoje úložné priestory riešite v byte, v ktorom chcete stráviť zvyšok svojho života, alebo ho beriete ako „prestupnú stanicu“ pokiaľ sa vám nerozrastie rodina. Ak by ste totiž uvažovali, že v budúcnosti chcete svoj štartovací byt predať, tak by vám mohli skôr vyhovovať sektorové skrine, ktorých sa môžete kedykoľvek zbaviť a pri sťahovaní do nového bytu vám nebude ľúto vyhodených peňazí za..

Nehnuteľnosti a byty v roku 2023, vývoj cien bytov v posledných rokoch Nehnuteľnosti a byty v roku 2023, vývoj cien bytov v posledných rokoch

Trh Nehnuteľností sa sa v roku 2023 mení z trhu predávajúceho na trh kupujúceho, potom čo ponuka začala presahovať dopyt. Ceny nehnuteľností na bývanie na meter štvorcový v roku 2023 klesli v priemere na Slovensku pod 2 500 € / m2. Po prudkom náraste za posledné 3 roky, kedy v roku 2020 tieto priemerné ceny rástli vyše 10% a v rokoch 2021 a 2022 dokonca vyše 20% sa ceny stabilizovali a v 2. polroku 2022 mierne klesli. Zdroj: trh.sk https://www.trh.sk/statistiky-cien-nehnutelnosti/slovensko.htm Rast od roku 2020 bol spôsobený niekoľkými..

Exkluzívna zmluva - exkluzivita

 Ak chcete predávaťAk kupujeteExkluzivita - čo to vlastne je?Výhody exkluzívnej zmluvyDôležitá je dôveraPrečo je pre realitné kancelárie podpísanie exkluzivity výhrou?Čo obsahuje exkluzívna zmluva?Zhrnieme si to Aj vy potrebujete predať či kúpiť nehnuteľnosť a rozhodli ste sa zveriť svoj osud do rúk realitnej kancelárie? Za predpokladu, že ste si vybrali naozaj spoľahlivú a serióznu agentúru ste urobili to najlepšie, čo ste mohli. Ako a čo robiť pri obchodných transakciách prostredníctvom realitnej kancelárie vám poradíme v nasledujúcich riadkoch. Ak..

Maloletí a ich spôsobilosť nadobúdať majetok - darovanie a vydržanie

Maloletí môžu nadobúdať majetok do svojho vlastníctva, avšak tento je spravovaný ich zákonnými zástupcami, predovšetkým rodičmi. Maloletí môžu nadobudnúť majetok nielen darovaním, ale aj vydržaním. V danej súvislosti poukazujeme na judikát - rozsudok Najvyššieho súdu SR, spis. zn. 4 Cdo 21/2004. Jedná sa o vec, v ktorej sa prejednávalo dedičstvo - nehnuteľnosti po poručiteľovi, pričom niektorí z oprávnených dedičov namietali darovanie nehnuteľností v tom čase maloletému dieťaťu. “Vydržaním môže nadobudnúť vlastníctvo aj maloletý, ktorý..

Úroky z omeškania pri vyporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva manželov

 Súd v konaní o vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov nemôže zároveň s uložením povinnosti zaplatiť vyčíslenú sumu na vyrovnanie podielu, uložiť z tejto sumy aj povinnosť zaplatiť úroky z omeškania; bráni tomu chýbajúci predpoklad pre vznik takéhoto nároku - omeškanie dlžníka s plnením peňažného dlhu. (Rozsudok Najvyššieho súdu Slovenskej republiky zo 14. októbra 1999, sp. zn. 5 Cdo 117/99)Rozvod - v rozvodovom konaní sa rozhoduje aj o rodičovských právach a povinnostiach, ako aj o rozdelení spoločného majetku, ktorý manželia nadobudli..

Dedičská otázka - päť dedičov a jeden byt

Rada by som sa spýtala na možnosť riešenia ohľadne spôsobu vysporiadania nehnuteľného majetku po mojom otcovi, ktorý nedávno zomrel. Otec bol dvakrát ženatý a bol vlastníkom 2-izbového bytu , ktorý zdedil po svojich rodičoch, takže moja mama nefiguruje na liste vlastníctva. Otec mal podľa maminho vyjadrenia spísať závet, pričom z prvého manželstva má 3 deti , s ktorými nebol v kontakte asi aj 15 rokov, proste sa vzájomne o seba nezaujímali. Po rozvode s prvou manželkou sa otec odsťahoval z ich spoločného bytu a prenechal im ho. Jeho bývalá žena tam do dnes..

Najlepšie investície do nehnutelnosti ...

Dom na predaj

Problémy s hypotékou?

Problém je na sveteKeď musí zasiahnuť bankaBanky znižujú úrokové sadzby   Nie je nič ľahšie. Jednoduchá cesta k bývaniu. Stačí len prísť. Riešenie ušité priamo na mieru. To sú len niektoré reklamné slogany, ktoré nás tak často oslovujú a pútajú našu pozornosť na rôzne produkty vedúce k vlastnému bývaniu.Spôsobov, ciest a produktov vedúcich k vlastnému bývaniu je v dnešnej dobe a situácii na trhu skutočne mnoho. Pritom nemusí ísť bezpodmienečne len o získanie nového bytu či domu, ale aj napríklad o kúpu zariadenia, stavbu garáže či bazénu,..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.