Prevod spoluvlastníckeho podielu na nehnuteľnosti

Sme dvaja súrodenci a po rodičoch sme zdedili na polovicu stavebný pozemok v Bratislave. Moja sestra svoju časť predala, o čom som sa dozvedel až po tom, ako mi to nový vlastník oznámil. Ja som sa chystal na tomto pozemku postaviť dom, ale v tejto situácii neviem, či sa mám do stavby naozaj pustiť. Ako mám ďalej postupovať?
 

 J. N., Bratislava


 

Pre riešenie Vášho problému je rozhodujúce, kto je nadobúdateľom spoluvlastníckeho podielu Vašej sestry na predmetnom pozemku. Ak ním totiž bola blízka osoba Vašej sestry, to znamená v zmysle Občianskeho zákonníka napríklad jej dieťa, predkupné právo na spoluvlastnícky podiel Vašej sestry ste nemali a ak neboli porušené žiadne ustanovenia právnych predpisov týkajúce sa prevodu spoluvlastníckeho podielu na nehnuteľnosti, spoluvlastnícke právo takéhoto nadobúdateľa nie je možné spochybniť.
 

Iná situácia by však nastala, keby nadobúdateľom spoluvlastníckeho podielu Vašej sestry nebola tzv. blízka osoba. V tomto prípade totiž bola Vaša sestra povinná rešpektovať Vaše predkupné právo. To znamená, že najskôr Vám ako spoluvlastníkovi mala ponúknuť svoj spoluvlastnícky podiel a tým Vám umožniť, aby ste ho mohli prednostne nadobudnúť. Len v prípade, že by ste toto svoje zákonné oprávnenie v poskytnutej primeranej lehote nevyužili, mohla Vaša sestra bez ďalšieho rizika previesť svoj spoluvlastnícky podiel na inú osobu. Ak teda s uvedeným prevodom zásadne nesúhlasíte, ste oprávnený namietať jeho neplatnosť. Podľa Občianskeho zákonníka ide o relatívne neplatný právny úkon, čo znamená, že napriek jeho vade spočívajúcej v nerešpektovaní Vášho zákonného predkupného práva sa považuje za platný za podmienky, že sa jeho neplatnosti nedovoláte. Na základe uvedeného Vám odporúčam, aby ste písomne oznámili Vašej sestre a nadobúdateľovi jej spoluvlastníckeho podielu, že považujete daný právny úkon za neplatný. Ak by Vaša sestra a nadobúdateľ napriek tomu trvali na platnosti kúpnej zmluvy, je nevyhnutné obrátiť sa na súd s návrhom na určenie neplatnosti právneho úkonu. Rozhodujúcou podmienkou úspešnosti v tomto konaní však môže byť moment jeho podania. Keďže v tomto prípade je premlčacia lehota na uplatnenie Vášho nároku trojročná a začína plynúť odo dňa platnosti právneho úkonu, v tejto lehote je potrebné podať uvedený návrh na súde. V prípade, že by bol totiž tento návrh podaný oneskorene a protistrana by v konaní namietala márne uplynutie spomínanej lehoty, neboli by ste v spore úspešný.
 

Váš ďalší postup v tomto prípade však závisí od mnohých faktorov. Domáhať sa, aby súd určil neplatnosť kúpnej zmluvy, nebude mať zmysel v prípade, že sa s nadobúdateľom pozemku budete schopný dohodnúť o jeho využití, a teda aj o stavbe domu. Ak by totiž v otázke stavby domu na predmetnom pozemku nevznikol medzi vami žiadny problém, nebudete mať zrejme dôvod napadnúť platnosť kúpnej zmluvy. Ak by ste však mali v úmysle kúpiť spoluvlastnícky podiel druhého spoluvlastníka, pričom jeho nadobúdateľ by nebol ochotný Vám ho predať, bolo by odôvodnené snažiť sa o určenie neplatnosti kúpnej zmluvy a následne spoluvlastnícky podiel Vašej sestry kúpiť.
 

Ako vyplýva z uvedeného, Vašu situáciu je možné riešiť viacerými spôsobmi, pričom voľba pre Vás najlepšieho závisí najmä od podrobného oboznámenia sa s celou situáciou, odporúčam, aby ste sa obrátili na právnika zaoberajúceho sa problematikou nehnuteľností. Iste tým predídete mnohým problémom a s nimi súvisiacou zbytočnou stratou času a peňazí.


Späť

Ako vybrať dvere sprchového kúta pre malú kúpeľňu Ako vybrať dvere sprchového kúta pre malú kúpeľňu

Sprchové kúty zaberajú výrazne menej priestoru než vane, preto sa nemusíme diviť, že sú častou voľbou majiteľov menších kúpeľní. Ak sa aj vy snažíte ušetriť každý centimeter, tak je dôležité rozmýšľať nad každým detailom, a to aj v prípade sprchových dverí. Ktoré sú tie najúspornejšie? Dvere na sprchový kút majú dôležitú úlohu – zaisťujú, aby voda v priebehu sprchovania nestriekala do celej kúpeľne. Ale aj taká maličkosť, ako sú dvere, môže ušetriť veľa priestoru. Najviac záleží na type, ktorý si zvolíte...

Úložné priestory

Rodina se dusí! Povedala manželka svojej polovičke pred sťahovaním sa vo filme Kulový blesk. Aby táto veta nebola na dennom poriadku aj v tej vašej rodine a pritom nemáte v záujme sťahovať sa do väčšieho príbytku, povieme si pár rád ako riešiť efektivitu úložných priestorov. Veď komu by sa pre pár vecí, ktoré nemáte momentálne kde uložiť, chcelo predávať svoju nehnuteľnosť a zháňať si väčšiu? Aby ste si s týmto problémom poradili čo najefektívnejšie, tak kľúčovým slovom celého priestorového problému je skriňa. Dnes máme celý rad možností..

Dômyselná ochrana pred slnkom, vďaka ktorej nepotrebujete klimatizáciu Dômyselná ochrana pred slnkom, vďaka ktorej nepotrebujete klimatizáciu

Priemerné denné letné teploty sú čoraz vyššie, z čoho sa tešia najmä majitelia fotovoltických systémov. Na rozdiel od strechy je ale slnečné teplo v našom interiéri v tomto ročnom období skôr nežiaduce. Nehovoriac o interiéroch, ktoré sú vybavené modernými, no obrovskými oknami s veľkou sklenenou plochou. Klimatizácia sa ukazuje ako riešenie, ktoré však mnohým nevyhovuje nielen z finančného a časového, ale aj zdravotného hľadiska. Ako si teda užívať leto bez nepríjemných obmedzení? Ak chcete účinne blokovať slnko, je najlepšie použiť..

Nájomná zmluva I.

Rada by som dala do prenájmu môj byt, lebo sa chystám odcestovať do cudziny na brigádu. V byte býva so mnou moja sestra, neviem či je možné prenajať napr. len jednu - dve izby. Aké sú moje práva, povinnosti v súvislosti s nájmom, musí byť zmluva písomná alebo stačí ústna dohoda? Ďakujem za odpoveď.Inge T., Považská BystricaNájomná zmluva je dvoj a viacstranný právny vzťah, v rámci ktorého prenajímateľ prenecháva za odplatu nájomcovi vec, aby ju dočasne užíval alebo z nej bral aj úžitky, pričom prenajímateľ je povinný prenechať prenajatú vec nájomcovi..

Ohováranie a otázka prostitúcie v susedských a nájomných vzťahoch - občianskoprávna a trestnoprávna zodpovednosť

V minulom čísle sme riešili právny problém dvoch študentiek - Jany K. a Zuzany T. - z Nitry, ktoré si spoločne prenajali byt a v dôsledku anonymnej správy (tzv. oznámenie o domovej schôdzi) rozšírenej v dome, kde sa nimi obývaný byt nachádza, boli obvinené z prostitúcie, predaja drog a zbraní v prenajatom byte. V danej príčinnej súvislosti sa značne zhoršil vzťah medzi študentkami - nájomcami a susedmi, ako aj vzťah medzi nájomcami a ich prenajímateľom, v dôsledku čoho im hrozí zo strany prenajímateľa, ktorého meno bolo dané do súvislosti s údajnou..

Energetická hospodárnosť budov - nové povinnosti vlastníkov budov

V mnohých vyspelých krajinách sveta je moderným trendom znižovanie nákladov na výrobu a spotrebu energie, účelom čoho je okrem iného aj dodržanie tzv. „environmental friendly“ prístupu k životnému prostrediu, a teda zabezpečenie trvalo udržateľného rozvoja. Právo EÚ a vnútroštátna právna úpravaEurópska únia v danej súvislosti prijala dňa 16. decembra 2002 smernicu 91/2002/ES, ktorá nadobudlo účinnosť 04.01.2003. Členské štáty EÚ boli zaviazané predmetnú smernicu implementovať do svojich právnych poriadkov, pričom Slovenská republika tak vykonala..

Vývoj cien bytov v Bratislave v roku 2008

Skoro každého, ktorý či už má byt alebo si ho ešte len plánuje obstarať, zaujíma vývoj cien bytov a hlavne prognóza do budúcnosti. Prvé sa dá ukázať na základe zozbieraných údajov, druhé sa dá v súčasnosti len veľmi obtiažne predpovedať.Pozrime sa teda, čo sa na trhu s bratislavskými bytmi dialo od januára 2008 po čiastočnom cca mesačnom (vianočnom) útlme, ktorý nastal po zatiaľ najväčšom realitnom boome na Slovensku v jeseni 2007, kedy boli ceny za meter štvorcový starých bytov v hlavnom meste drahšie ako ceny za meter štvorcový v novostavbách.Realitný..

Súčasná podoba finančných úverov

„Hypotéka, slovo ktoré sa v poslednom období hrnie na nás snáď zo všetkých strán. Na celom svete sa stala synonymom finančnej krízy. My si ju však budeme v tomto článku všímať ako produkt, pomocou ktorého si môžeme zabezpečiť svoj sen o bývaní. Z tohto dôvodu sme oslovili niekoľko finančných inštitúcií na Slovenskom finančnom trhu, aby mám pomocou modelových príkladov ponúkli svoje produkty.“Čo by ste mali vedieť o úveroch na bývanieNa začiatku by sme si mali povedať, na čo vlastne hypotekárny úver slúži. Tento druh služby pre klienta znamená..

Hypotekárny úver na nehnuteľnosť I. - financovanie a registrácia

     Jedným z najčastejších spôsobov financovania kúpy nehnuteľnosti je hypotekárny úver. Hypotekárny úver je využívaný na riešenie otázky bývania v prípade, že záujemca o kúpu napr. bytu nedisponuje dostatočnou finančnou hotovosťou. Účelom záložného práva (z lat. hypotheca) je zabezpečiť pohľadávku a jej príslušenstvo. Z toho dôvodu existencia záložného práva je závislá od existencie pohľadávky, ktorú zabezpečuje. V prvom rade predstavuje donútenie dlžníka, aby splnil svoj záväzok a v prípade, že záväzok nie je riadne..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.