Úložné priestory

Rodina se dusí! Povedala manželka svojej polovičke pred sťahovaním sa vo filme Kulový blesk. Aby táto veta nebola na dennom poriadku aj v tej vašej rodine a pritom nemáte v záujme sťahovať sa do väčšieho príbytku, povieme si pár rád ako riešiť efektivitu úložných priestorov. Veď komu by sa pre pár vecí, ktoré nemáte momentálne kde uložiť, chcelo predávať svoju nehnuteľnosť a zháňať si väčšiu?

Aby ste si s týmto problémom poradili čo najefektívnejšie, tak kľúčovým slovom celého priestorového problému je skriňa. Dnes máme celý rad možností v tom, akú skriňu si zadovážime. Asi tým najdôležitejším predpokladom bude pre tento úložný priestor to, že šatníková skriňa už neslúži iba ako úložný priestor, ale stáva sa elegantným doplnkom interiéru. Predtým ako sa rozhodnete pre zmenu svojich skríň a šatníkov, mali by ste si najprv uvedomiť, čo vlastne chcete ďalej „skladovať“ a s čím by ste sa mali nadobro rozlúčiť. Najväčším „žrútom“ vášho úložného priestoru je často obyčajná nostalgia za niektorými vecami, ktoré aj tak už nikdy nosiť nebudete. No a keď je vo vašej rodine populárna veta „To sa ešte raz zíde“, tak problém s priestorom vám naozaj nevyrieši ani tá najmodernejšia a najpraktickejšia skriňa s perfektným dizajnom. Takže najprv musíte problém priestoru vyriešiť v samotných veciach a až potom môžete zháňať informácie o tom, aké úložné priestory ponúka trh na predaj. Samotné úložné priestory môžeme v skratke rozdeliť do dvoch línií. Ide o klasické sektorové skrine, ktoré sú už hotové a vstavané skrine, ktoré sa tvoria presne na mieru.

Aký nábytok si vybrať?

Ak sa rozhodnete pre jednu alebo druhú možnosť, musíte toto rozhodnutie brať ako stav na niekoľko rokov. Do úvahy by ste mali brať aj fakt, či svoje úložné priestory riešite v byte, v ktorom chcete stráviť zvyšok svojho života, alebo ho beriete ako „prestupnú stanicu“ pokiaľ sa vám nerozrastie rodina. Ak by ste totiž uvažovali, že v budúcnosti chcete svoj štartovací byt predať, tak by vám mohli skôr vyhovovať sektorové skrine, ktorých sa možete kedykoľvek zbaviť a pri sťahovaní do nového bytu vám nebude ľúto vyhodených peňazí za vstavanú skriňu. Tú si totiž do nového bytu zobrať nemôžete a musíte ju potom predať aj s bytom. Otázne potom je aj, či nový majiteľ vašej starej nehnuteľnosti by tento typ úložného priestoru vôbec chcel. Výhodou pri sťahovaním so sektorovým nábytkom je aj to, že keď vám v novom byte či rodinnom dome nebude vyhovovať, tak stále ho môžete predať. Pri vstavenej skrini táto možnosť automaticky odpadá.

Sektorové zostavy sú síce akýmsi symbolom minulosti, ale niektoré praktické stránky si zachovali aj v súčasnosti. Ešte v nedávnych dobách sme sa často stretávali so skriňami v zostavách, ktoré boli na ďalšie časti nábytku pevne konštrukčne naviazané. Nuž, ale aj v tomto poli sa situácia zmenila a jednotlivé časti nábytku sa dajú dnes od seba ľahko oddeliť. Takže doby, kedy nábytok vyzeral ako veľký čínsky múr sú nenávratne preč. Dnes si naopak môžete rovnomerne a ľahko rozdeliť sektorový nábytok po celej izbe, ktorá tak vyzerá oveľa útulnešie ako v minulosti. Medzi najväčšie výhody sektorového nábytku patrí bez pochýb cena, ktorá je nižšia ako pri skriniach na mieru.

Na rozdiel od nábytku vyrobeného na mieru, si kvalitu sektorového nábytku môžete doslova ohmatať priamo v predajni. Pri vstavanom nábytku si môžete kvalitu koštrukcie ohmatať až vtedy, keď už bude stáť hotový vo vašom byte. Jednoducho budete odkázaní na kvalitnú prácu majstrov, ktorí vám vstavaný nábytok zhotovia. Mali by ste sa preto obracať výlučne na firmy, ktoré majú v tejto oblasti značné skúsenosti.

Na čo všetko treba myslieť

Nevýhodou sektorového nábytku v minulosti nebola len samotná veľkosť a pospájané časti s iným nábytkom, ale predovšetkým hmotnosť. Z ich sťahovaním mala niekedy problém aj partia silných chlapov. Vyniesť skriňu z masívu na 12 poschodie bez výťahu, ktorý bol na ňu malý, bolo často poriadnym atletickým výkonom. Dnes sa sektorové skrine vyrábajú z ľahších materiálov a slúžia skôr ako nábytok určený na „mobilitu“. Takže ako tu už bolo spomenuté, ak sa v budúcnosti chcete sťahovať, investujte radšej svoje peniaze do tohto druhu nábytku. A nebojte sa, aj keď oproti minulosti stratili zo svojej hmotnosti, automaticky tým nestratili svoju stabilitu. Takže sa nemusíte báť sťahovania z toho dôvodu, aby sa nesprávnou manipuláciou kusy nábytku ihneď poškodili.

Ďalšou nevýhodou sektorového nábytku je fakt, že sa nedokáže maximálne prispôsobiť prostrediu, do ktorého je zakomponovaný a jeho majiteľ tak nemôže využiť celý priestor, ktorý v byte či rodinnom dome má. Rozmery jednotlivých kusov sektorového nábytku sú dopredu určené. Aj keď si vyberiete nábytok v predajni alebo v katalógu, ktorý sa vám páči, nemáte zaručené, že vybraný sektorový nábytok rozmerovo dokonale „zapasuje” do miestnosti. Jednoducho všetky rozmery sektorového nábytku sú modulovo odstupňované. Veľkosti jednotlivých častí toho istého druhu nábytku je v najlepšom prípade odstupňovaný od 5 do 10 centimetrov. Samotný výrobca s najväčšou pravdepodobnosťou iný rozmer nevyrobí, ak nepôjde o naozaj veľkú objednávku. Tá sa však bude týkať skôr kancelárskeho nábytku pre veľké firmy ako nábytku pre domácnosti.

Súčasťou aj tej najdokonalejšie prevedenej stavby bytu či rodinného domu, sú väčšie či menšie nerovnosti stien. Ďalej je to nevodorovnosť podlahy či nepravouhlé rohy miestností. Na tieto podmienky je sektorový nábytok nepripravený. Tým pádom môžu v zariaďovanej miestnosti vzniknúť nepekné detaily. Menšie škáry sa dajú ako tak pekne zahladiť silikónovým tmelom rovnakej farby ako je omietka alebo povrch nábytku. Ak vám však vznikne 10 či 100 milimetrová škára, sektorový nábytok začína byť problémom. Preto ak sa chcete vyhnúť týmto problémom a plánujete svoju nehnuteľnosť využiť ako celoživotnú investíciu, lepším riešením pre vás je vstavaný nábytok.

Využitie priestoru

Ak vám naozaj záleží na využití každého centimetra vo vašom príbytku, tak otázku úložných priestorov vám k spokojnosti vyrieši vstavaný nábytok. Medzi najväčšie výhody vstavaného nábytku patrí rozmanité využitie vnútorného priestoru. Najmä v panelových bytoch sa využívajú tieto skrine na chodbách na uloženie športových potrieb, bicyklov, či lyží. Mnohí majitelia bytov si do týchto priestorov umiestňujú vysávače, dosky na žehlenie, či náradie na opravu bytového zariadenia. Vnútorné usporiadanie vstavaného nábytku by malo závisieť od toho, v akej miestnosti sa nachádza a aký druh vecí doň budete ukladať.

V skrini na chodbe budete určite odkladať iné veci ako v spálni. V praxi to znamená, čo izba, to iné vybavenie vnútra skrine. Veď napr. vysúvateľné koše na ponožky, spodné prádlo, zásuvky na košele budú vo vstavanej skrini umiestnenej na chodbe absolútne zbytočné. Avšak v spálni sú úplnou samozrejmosťou. Väčší priestor pre stavanú skriňu na chodbe treba nechať na vrchné šatstvo ako sú kabáty, vetrovky, sezónne oblečenie, ale aj kufre, tašky, topánky. V spálni treba znova vychádzať z druhu oblečenia, ktoré vo vašom šatníku prevažuje. Ak sú to košele, obleky, blúzky, kostýmy, treba im vyčleniť viac miesta. Veľmi diskutabilným je vonkajšie umiestnenie veľkého zrkadla na zasúvacích dverách vstavanej skrine, ktorá sa nachádza na chodbe. Toto riešenie je síce praktické keď sa chcete vidieť v zrkadle tesne pred odchodom do práce, ale môže sa vám vypomstiť, ak máte deti vo veku, keď neposedia na jednom mieste ani päť minút.

V tomto veku totiž loptové hry či, nebodaj hokej s loptičkou nebudú hrať len vonku ale určite aj na chodbe. No a na tieto radovánky si určite nájdu čas, keď vy práve nebudete doma. Takto sa ľahko môže stať, že keď sa večer vrátite unavení z práce, tak vás nebudú čakať len vaše ratolesti, ale aj hŕba rozbitého skla na chodbe. No a na miesto oddychu, budete narýchlo zháňať sklenára. Nie len z tohto dôvodu bude mať veľké zrkadlo lepšie využitie na vstavanej skrini umiestenej v spálni. Aj pre tieto spomenuté dôvody myslite na každý detail pred tým ako si zadovážite vstavaný nábytok do vášho príbytku.

A čo takto šatník?

Ak ste vlastníkom rodinného domu, alebo väčšieho bytu, určite by vás ako úložný priestor mohol zaujať samostatný šatník. Umiestnenie šatníka ako samostatnej miestnosti, je dnes už súčasťou skoro každého nového domu a môžeme ho nájsť aj v niektorých nových bytoch. Veľkou prednosťou je možnosť mať všetky veci uložené prehľadne na jednom mieste, ako aj možnosť prirodzeného vetrania šatstva či lepších možností osvetlenia. Ak sa však naň necítite, ale by to vo vás vyvolávalo pocit snobstva, podobným riešením je vytvorenie šatníka pomocou posuvných presklených systémov, napr. v rohu spálne. Takéto riešenie je priestorovo nenáročné a efektné. Čo sa týka vybavenia šatníka, treba sa držať rovnakých odporúčaní ako pri šatníkových skriniach. Na zariadenie šatníkov dostať špeciálne maximálne variabilné systémy umožňujúce využitie priestoru podľa vašich potrieb.

Toto je len niekoľko možností akými cestami by ste si mohli vyriešiť svoje trápenia úložným priestorom. Aby ste sa s ním netrápili každých pár rokov, skúste si nájsť pre váš príbytok také riešenia, ktoré by rátali s viacerými zmenami vo vašej budúcnosti, ako sú napr. deti, či vaše hobby. Ak budete pamätať aspoň na tie základné, tak problém s riešením úložného priestoru sa bude vyskytovať veľmi sporadicky.

Viac sa dozviete v relácii REALITY na TA3


Späť

Bývanie v roku 2021- kúpiť si radšej byt alebo postaviť dom? Bývanie v roku 2021- kúpiť si radšej byt alebo postaviť dom?

Každý z nás túži po vlastnom bývaní, do ktorého sa bude vždy rád vracať. No tu začína zásadná rozhodovacia dilema. Bude to byt alebo dom? Podľa čoho sa rozhodnúť a čo je v roku 2021 výhodnejšie?Cena – byt verzus rodinný domRodinné domy sú pre mnohých synonymom luxusu, ktorý si nemôžu dovoliť. Veď predsa kým pri byte platíte „len“ za byt, do ceny rodinného domu vstupuje aj cena pozemku. Mnohí si preto myslia, že rodinný dom preto musí vyjsť drahšie. Hoci by sa mohlo zdať, že naozaj nastáva pri cene rodinných domov takáto..

Škodcovia a naša domácnosť Škodcovia a naša domácnosť

-->-->--> „Každý rodinný dom či byt by mal pre svojich majiteľov slúžiť predovšetkým ako oáza pokoja a bezpečia. Mnohí ľudia si pri naplnení týchto slov zabezpečia svoju nehnuteľnosť tými najmodernejšími systémami proti vlámaniu. Pritom tá ozajstná bezpečnosť nášho bývania spočíva aj v dostatočnej miere ochrany pred nepovolanými hosťami v našich príbytkoch, ako sú nepríjemný hmyz, či čoraz viac prefíkanejšie hlodavce, ktoré sú nočnou morou každého, kto už musel s týmto druhom návštevy neplánovane bojovať.“ Medzi návštevníkov..

Používané stavebné materiály

 Vybrať si svoj byt či rodinný dom, ktorý by zohľadňoval všetky naše požiadavky býva často veľmi ťažkou úlohou. Pri kúpe nehnuteľnosti myslíme na celý rad faktorov ako sú cena, lokalita, či ide o staršiu stavbu alebo novostavbu, ale málo kedy sa zamyslíme nad úlohou materiálu z ktorého bol ten náš vyhliadnutý byt či rodinný dom postavený. Má preto zmysel sa nad takto postavenou otázkou pozastaviť? Verte že určite áno. Keď sa v päťdesiatych rokoch na Slovensku pomaly začala rozbiehať výstavba pre širšie skupiny obyvateľstva, môžeme podľa..

Zastúpenie fyzických osôb pri spravovaní ich nehnuteľného majetku

Pri právnych úkonoch súvisiacich s nehnuteľnosťami je možné dať sa zastúpiť inou fyzickou osobou, príp. právnickou osobou. Občiansky zákonník v danej súvislosti diferencuje medzi zákonným zastúpením a zastúpením na základe tzv. dohody o plnomocenstve. Zákonné zastúpenie Zákonné zastúpenie vzniká na základe zákona alebo rozhodnutia štátneho orgánu. Typickým príkladom zákonného zastúpenia je zastúpenie maloletého dieťaťa. Kto je jeho zákonným zástupcom, ustanovuje zákon č. 36/2005 Z. z. o rodine. Uvedené zastúpenie maloletého..

Ohováranie v nájomných a susedských vzťahoch

Dovoľujem si na vás obrátiť sa s prosbou o radu. Sme dve mladé pracujúce a podnikajúce študentky. V polovici minulého roka sme si našli ubytovanie v Nitre, jedná sa o byt v osobnom vlastníctve. S prenajímateľom sme mali dobré vzťahy, avšak pred dvomi týždňami sa stala nepríjemná vec - obyvateľom domu, kde bývame, boli do schránok vhodené pozvánky na domovú schôdzu s uvedením termínu - o deň, na ktorej sa malo riešiť údajné poskytovanie erotických služieb v byte prenajímateľa, s uvedením jeho mena, a s ktorým máme nájomnú zmluvu, ako aj údajný predaj..

Spoluvlastnícky podiel ako predmet záložného práva a postihnutie spoluvlastníckeho podielu exekúciou

Dobrý deň. Rád by som sa spýtal na možné riešenie nasledovného problému. Moja manželka je spoluvlastníkom domu. Ona vlastní 2/10 z domu a ďalej je tam viacej vlastníkov, pričom jeden z nich, ktorý má 1/10 z domu, ju dal pred niekoľkými rokmi založiť a spadla na to exekúcia ktorú on nie je schopný splácať dlhé roky. Ešte k tomu je na tú 1/10 domu viacej exekúcií, čo sme sa nedávno dozvedeli. Radi by sme to začali riešiť, len nevieme ako. Chceli by sme tú 1/10 vyplatiť alebo postupne splatiť, ak sa to dá, lebo musíme opraviť určité časti domu a nakoľko..

Ako ušetriť pri kúpe nehnuteľnosti na úrokoch z pôžičky Ako ušetriť pri kúpe nehnuteľnosti na úrokoch z pôžičky

Mnoho ľudí vie ako hypotéka funguje, ale pre prípadnú menšinu si zhrnieme základné informácie, ktoré by mohli byť pre každého zaujímavé a obohacujúce. Keď sa rozhodneme zainvestovať a kúpiť si konečne vlastné bývanie.... dom alebo byt, často a teda väčšinou nemáme dostatok financií na to, kúpiť si nehnuteľnosť za vlastné úspory. (Ak teda nesporíme už dvadsať rokov...) V takých chvíľach sa ponúka hypotéka. Tá ale uhrádza iba určité percento hodnoty domácnosti. V dnešných dňoch to je okolo osemdesiatich percent..

Kúpte si pozemok, pretože ... (TRH Nehnutelnosti)

Nehnutelnosti ...


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.