Zabezpečenie bytu proti strate v hazardných hrách

 
Spolu s manželom sme vlastníkmi bytu, ktorý sme kúpili počas trvania manželstva. Môj manžel je nezamestnaný, hrá hazardné hry, nestará sa o rodinu; dozvedela som sa tiež, že si už niekoľkokrát požičal na hru. Bojím sa, že prehrá aj náš byt. Ako sa proti tomu zabezpečiť?

Božena R., Nitra


Keďže uvádzate, že ste nadobudli byt počas trvania manželstva, byt je predmetom vášho bezpodielového spoluvlastníctva manželov, ktoré zaniká rozvodom alebo iným zánikom manželstva. Avšak aj pokiaľ manželia nemajú v úmysle sa rozviesť, Občiansky zákonník umožňuje za istých okolností zrušenie bezpodielového spoluvlastníctva manželov.

Na Váš prípad sa vzťahuje ustanovenie Občianskeho zákonníka, podľa ktorého zo závažných dôvodov, najmä ak by ďalšie trvanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov odporovalo dobrým mravom, môže súd na návrh niektorého z manželov toto spoluvlastníctvo zrušiť i za trvania manželstva. Hoci zákon presne nedefinuje závažné dôvody, ktoré môžu viesť k zrušeniu bezpodielového spoluvlastníctva, súdna prax ako príklady takýchto dôvodov uvádza nehospodárne nakladanie so spoločným majetkom zo strany jedného z manželov, ničenie alebo iné ohrozovanie spoločného majetku, skutočnosť, že jeden z manželov sa na nadobúdaní a zveľaďovaní spoločného majetku vôbec nepodieľa a pod. Pokiaľ váš manžel hrá hazardné hry v takom rozsahu, že ohrozuje spoločný majetok a nepodieľa sa na starostlivosti o rodinu, je možné, že prinajmenšom niektoré dôvody, ktoré by mohli viesť k zrušeniu vášho bezpodielového spoluvlastníctva sú naplnené. Uvedené dôvody bude samozrejme nevyhnutné súdu preukázať svedeckými výpoveďami, znaleckými posudkami prípadne inými dôkaznými prostriedkami. Rozhodnutie súdu sa bude týkať celého majetku, ktorý patrí do Vášho bezpodielového spoluvlastníctva. Nemožno podať súdu návrh, ktorým by ste sa domáhali zrušenia bezpodielového spoluvlastníctva manželov len v časti týkajúcej sa bytu.

Nakoľko v rozsudku zrušujúcom Vaše bezpodielové spoluvlastníctvo manželov sa súd nebude zaoberať jeho vyporiadaním, po zrušení bezpodielového spoluvlastníctva manželov bude nevyhnutné pristúpiť k jeho vyporiadaniu. Manželia môžu uzavrieť dohodu o vyporiadaní ich bezpodielového spoluvlastníctva - v prípade, že sa týka nehnuteľností (vrátane bytov), dohoda musí byť písomná. Pokiaľ sa s manželom na vyporiadaní nedohodnete, môžete podať ďalší návrh na súd, v ktorom navrhnete vyporiadanie. Súd bude pri vyporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva vychádzať z toho, že podiely manželov na spoločnom majetku sú rovnaké. Každý z manželov však bude oprávnený požadovať náhradu za to, čo zo svojho majetku (teda toho, ktorý nepatril do bezpodielového spoluvlastníctva manželov) vynaložil na spoločný majetok a naopak, bude povinný uhradiť to, čo sa z majetku patriaceho do bezpodielového spoluvlastníctva manželov vynaložilo na jeho osobný majetok. Súd tiež prihliadne na podiel každého manžela na starostlivosti o rodinu, na potreby maloletých detí a na zásluhy na nadobudnutí a zveľaďovaní spoločných vecí.

Pokiaľ by ste s manželom do troch rokov dohodu o vyporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva neuzatvorili alebo pokiaľ by ste do troch rokov nepodali návrh na jeho vyporiadanie súdnou cestou, vaše bezpodielové spoluvlastníctvo bude vyporiadané uplynutím tejto trojročnej lehoty. V takom prípade platí, že hnuteľné veci, ktoré niektorý z manželov užíva výlučne pre svoju osobnú potrebu ako vlastník sa stávajú jeho výlučným vlastníctvom. Spoločne užívané veci, nehnuteľnosti (vrátane bytov) ako aj ostatné majetkové práva sa stávajú spoluvlastníctvom oboch manželov, pričom obaja majú rovnaké podiely. V tomto prípade však už veci nie sú predmetom bezpodielového spoluvlastníctva manželov, ale predmetom ich podielového spoluvlastníctva, ktorého právny režim je odlišný od právneho režimu bezpodielového spoluvlastníctva manželov. Aj podielové spoluvlastníctvo však možno zrušiť dohodou spoluvlastníkov a za istých okolností aj súdnou cestou.

V prípade vyporiadania bezpodielového spoluvlastníctva dohodou je dohoda účinná až vkladom do katastra nehnuteľností. V prípade vyporiadania súdom je vyporiadanie účinné dňom právoplatnosti rozhodnutia súdu a v prípade vyporiadania uplynutím trojročnej lehoty uplynutím uvedenej lehoty. V oboch posledných prípadoch je však tiež potrebné podať návrh na záznam do katastra nehnuteľností.

Vzhľadom na skutočnosť, že podrobná analýza Vášho prípadu by vyžadovala viac priestoru a zváženie viacerých okolností, odporúčam Vám, aby ste sa s Vašim prípadom obrátili na právnika špecializujúceho sa na právne vzťahy k bytom.



Späť

Realitná kancelária – áno či nie?

Bytoví podvodníciV čom vám pomôže realitná kanceláriaNa čo si dať pozor pri výbere realitnej kancelárieTakže ako postupovať?Ako sa pohybujú ceny bytov a rodinných domov? Čo ich ovplyvňuje?Zhrnutie výhod využitia služieb realitnej kancelárieMožno práve teraz stojíte pred dôležitou transakciou s vašou nehnuteľnosťou a zvažujete, či zveriť alebo nie určité kompetencie realitnej kancelárii. Nie je to jednoduché rozhodnutie, pretože ak sledujete realitný trh, sem tam sa vyskytnú aj podvodníci. A možno máte predstavu, že to budú zbytočne vynaložené peniaze,..

Merače tepla v našich domácnostiach

Hovorí sa, že kto šetrí má za tri. Toto pravidlo platí dvojnásobne pri spotrebe tepla v našich bytoch či rodinných domoch. Pri dnešných cenách dodávaného tepla má čo najvhodnejšie riešenie ako ušetriť na dodávanom teple snáď cenu zlata. Veď položka za dodané teplo býva často v mnohých rodinných rozpočtoch najväčšou položkou súvisiacou s užívaním bytu. Práve tomuto pálčivému problému pri šetrení sa v nasledujúcich riadkoch pozrieme na „zúbky“. Oproti západnej Európe máme v oblasti šetrenia na dodanom teple do domácností čo doháňať...

Komín a jeho praktické využite

 „Ak sa aj v dnešných časoch prejdete podvečer po malebnej dedinke, chatovej oblasti, či vo štvrti rodinných domov v ktoromkoľvek meste v chladných mesiacoch, ako jedna z mála vecí ktorá vám udrie do nosa bude určite jemný zápach po hnedom uhlí, ktoré sa stále vo veľkej miere používa ako základné palivo pri zabezpečení si tepla v rodinnom dome. Preto aj v dnešnej dobe patrí k základnej výbave rodinného domu pri zabezpečení si spoľahlivého vykurovania dobrý a hlavne fungujúci komín.“ Ak by sme mali porovnať rodinný dom či rekreačnú chatu k..

Bývanie rozvedeného manžela - otázniky nad družstevnými bytmi

Dobrý deň. Chcel by som sa opýtať, či mám právo na polovicu bytu, ktorý na mňa a moju manželku (sme v rozvodovom konaní) prepísala svokra po našom sobáši. Jedná sa o družstevný byt, ktorý nie je ešte vo vlastníctve, sme tam len členmi družstva. Rastislav K., Rimavská Sobota Družstevným bytom sa rozumie byt, ktorý je vo vlastníctve bytového družstva, je prenajatý členovi družstva alebo ktorý je v spoločnom nájme manželov, pričom aspoň jeden z manželov je členom družstva. Tak ustanovuje rozsudok Najvyššieho súdu S SR, sp. zn. 5 Cdo 107/2000 z 30.1.2001...

Prenájom nehnuteľnosti a registračná povinnosť prenajímateľov

So začiatkom nového školského roka vyvstala pre mnohých študentov, prípadne pracujúcich, ktorí dochádzajú za prácou mimo svojho obvyklého bydliska, opäť otázka zabezpečenia svojho ubytovania. Mnohí z nich riešia uvedený problém, nakoľko kapacita internátov a ubytovní nemusí vždy pokryť ich vysoký dopyt, nájmom nehnuteľnosti - prevažne bytu alebo časti bytu. Mnohí občania sa na rubriku „Právnik radí“ obrátili s otázkami, či a kedy sú povinní sa registrovať na daňovom úrade a aký postup majú zvoliť pri prenájme nehnuteľnosti alebo jej časti,..

Dohoda o vysporiadaní vlastníckeho práva

Vlastnícke právo je právom absolútnym, pôsobí erga omnes (voči všetkým) a je nepremlčateľné. Právna úprava vlastníckeho práva je upravená nielen ústavou ale najmä zákonom č. 40/1964 Zb. Občianskym zákonníkom. Vlastník je v medziach zákona oprávnený predmet svojho vlastníctva držať, užívať, požívať jeho plody a úžitky a nakladať s ním. Rovnaké práva a povinnosti majú všetky subjekty vlastníckeho práva, a to tak fyzické osoby, ako právnické osoby, ako aj štát, ak je účastníkom občianskoprávnych vzťahov. Rovnaké postavenie vlastníkov vyplýva..

Ako financovať kúpu bytu v novostavbe

Podmienky určuje developerPoradenstvo v bankeHypotéka v skratke Záujemca o kúpu bytu v novostavbe má na výber niekoľko možností jej financovania. Kým pri kúpe starého bytu vyžadujú majitelia väčšinou peniaze v hotovosti, novostavbu možno zvyčajne financovať - kúpiť prostredníctvom úveru.Najčastejšie využívané možnosti sú stavebné sporenie, hypotekárny úver, prípadne ich kombinácia. Možná je aj ich kombinácia so spotrebným úverom. Výber spôsobu financovania podmieňuje predovšetkým to, aké podmienky pri kúpe bytu určí developerská spoločnosť. Iná..

Byty na prenájom - ceny v Bratislave za rok 2005

V súčasnosti je veľa ľudí, ktorí sa rozhodli kúpiť si byt za účelom jeho prenájmu. Kto však chce prenajímať byt, kupovaný na úver, musí si veľmi dobre zrátať, nakoľko môže nájomné pokryť splátky úveru.Treba si uvedomiť, že pravidelné mesačné splátky sa dajú investovať aj do iných produktov ako sú nehnuteľnosti, pričom napríklad pri finančných produktoch nedochádza k postupnému opotrebovávaniu, a tým k obmedzovaniu vplyvu inflácie na zvyšovanie ceny (výšky nájomného). Pri prenájme nehnuteľností treba rátať aj s určitou rezervou - keď sa..

Kúpte si pozemok, pretože ... (TRH Nehnutelnosti)


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.