Zelené a modré budovy - bytové a nerezidenčné

Nízkoenergetický dom je pojmom, ktorý sa v súčasnosti skloňuje čoraz častejšie; myšlienka zdravého a úsporného bývania sa už stala takmer samozrejmosťou. Osobitnou kapitolou je však pojem zelený dom - význam tohto slova má podobný, ale predsa iný rozmer ako len vlastnosti úspornej budovy. Energetická efektivita samozrejme zostáva, avšak projekt zeleného domu ponúka svojim obyvateľom aj mnoho iných vlastností, ktoré nielen "potešia", ale sú i priateľské k životnému prostrediu. Modré budovy idú ešte o čosi ďalej; predstavíme si oba tieto pojmy a ich výhody, ktoré môžu ponúknuť svojim obyvateľom.

 

Zelené budovy

Táto oblasť u nás ešte celkovo nie je natoľko udomácnená, aby sa o všetkých náležitostiach a vlastnostiach zeleného domu dokázal zorientovať aj laik; ukazovateľom tu teda zostávajú enviromentálne certifikácie. Tie určujú kritériá, ktoré musí stavba spĺňať. Tie sa odvíjajú od zvýšenia efektivity využívaných zdrojov, a teda energie, vody a stavebných materiálov. Rešpektuje sa tak nielen ľudské zdravie, ale aj dopad stavby a jej využívania na životné prostredie. Do úvahy sa teda berie celá životnosť stavby, a teda sa už dopredu zohľadňuje voľba primeraného umiestnenia v prostredí, prevádzka, údržba a ďalšie podobné faktory. Medzi prvými aspektmi sa hodnotí okrem už spomenutého efektívneho využitia energie a vody aj denné svetlo, teplota vzduchu, znižovanie odpadu a znečistenia životného prostredia a podobne.


Najznámejšími certifikačnými systémami používanými v medzinárodnom meradle sú BREEAM, LEED, SBTool, DGNB. Posledný patrí k najobsiahlejším, keďže berie do úvahy okrem ekologických aspektov aj ekonomické a sociokultúrne vlastnosti. Treba však dodať, že ekonomická dimenzia zelených budov sa hodnotí len zriedka, takisto aj sociokultúrne aspekty, ktoré patria do "kompetencie" modrých budov, ktoré sa zameriavajú aj na tieto stránky života obyvateľov budovy. Od developérov sa už automaticky začína očakávať, že budú už pri plánovaní projektu uvažovať ekologicky s ohľadom na užívateľov aj prostredie, čo však neznamená, že sa táto otázka pri nich začína aj končí; po postavení budovy sa automaticky prenáša na tých, ktorí budú v budove bývať a budú tak mať v rukách ďalšie rozhodovanie. Robia to v konečnom dôsledku najmä sami pre seba, keďže prostredie má priamy vplyv nielen na psychiku, ale i na zdravie užívateľov.

 

Modré budovy

V porovnaní so zelenými, ktorých vlastnosti sme si popísali, idú ešte o kúsok ďalej; nielenže vďaka efektívnemu odpadovému hospodárstvu a znižovaniu závislosti od fosílnych zdrojov, ktoré sú jednak obmedzené a jednak finančne náročné, znižujú aj náklady na svoju prevádzku, ale zdôrazňujú zdravotné, sociokultúrne i ekonomické aspekty. Dá sa teda povedať, že v porovnaní so zelenými budovami majú istý náskok a viac "myslia" na kvalitu života svojich obyvateľov nielen po zdravotnej stránke. Nemusí sa pritom jednať len o obytné domy - môžu to byť aj obchodné centrá, rezidenčné komplexy, administratíva a podobne. Projekty modrých budov vychádzajú z myšlienky, že život obyvateľa sa neskladá len z jeho domova, ale aj z pracovného prostredia, kde trávime veľkú časť svojho života, a teda by sa naň nemalo zabúdať.

Modré budovy sú zaujímavé aj z pohľadu zamestnávateľov, ktorí do nich umiestnia svoje firmy; vďaka ich vlastnostiam možno povedať, že vedú aj k podstatnému zlepšeniu produktivity práce, keďže nepoznajú syndróm „chorých budov“. Na rozdiel od štandardným budov nepoznajú zvýšenú chorobnosť, a teda udržujú zdravotnú kondíciu zamestnancov, ktorú každý zamestnávateľ ocení. Vplyv pracovného prostredia sa okrem zdravia samozrejme odrazí i na psychike - pojem pracovnej pohody či nepohody sa tak od pracovného prostredia odvíja viac či menej priamo a v zmysle pracovných vzťahov či efektivite práce má tiež nezanedbateľné dôsledky.

 

Prečo je dobré nezanedbávať tieto otázky

Veľa o tejto téme napovedia aj štúdie: napríklad v Prieskume nemeckých odborov bánk a poisťovní v roku 1995, v ktorom sa zisťovalo, kvôli čomu vzniká pocit nepohody v práci, 72% opýtaných poukazovalo na pracovné prostredie. Medzi najväčšie problémy patrila tepelno-vlhkostná mikroklíma (27 %), hluk (14 %), osvetlenie (11 %), stiesnenosť priestoru (10 %), fajčenie na pracovisku (10 %). K podobným výsledkom sa dopracoval aj Prieskum Stavebnej fakulty TU v Bratislave, katedry TZB v roku 2008 o kvalite vnútorného prostredia vo veľkoplošných kanceláriách.v moderných administratívnych budovách v Bratislave  (1295 respondentov) Ako najväčšie problémy boli uvedené hluk, tepelné prostredie/klimatizácia a vydýchaný vzduch v priestoroch. Výskyt nespokojnosti sa zvyšoval úmerne s veľkosťou veľkoplošných kancelárií. Ak sa chceme pozrieť do zahraničia, jasnou rečou hovoria aj čísla o stratách spôsobených práceneschopnosťou a nižšou produktivitou práce v dôsledku nekvality vzduchu v komerčných budovách   v USA, kde ročne dosahujú až 840 dolárov na jedného zamestnanca.

Bezpochyby každý zamestnávateľ túži po vyššej produktivite práce a nižšej práceneschopnosti zamestnancov. Za týchto okolností sa oplatí oželieť aj prípadné vyššie mesačné nájmy, ktoré sa vyrovnajú nižšími prevádzkovými nákladmi.

 

Dopyt po nich sa bude zvyšovať

Výhodou zelených i modrých budov sú okrem spomenutých faktorov aj nižšie emisie skleníkových plynov; Európska únia sa pritom zaviazala, že do roku 2020 zníži spotrebu energie o 20 %. Z tohto dôvodu sa teda dá predpokladať, že dopyt po úsporných a ekologických budovách sa bude zvyšovať a v ideálnom prípade tie klasické úplne nahradí.

Energetické otázky však ešte stále nedosiahli také postavenie, aby mohli byť definované ako priorita; hlavným problémom sú trhové bariéry. Svoju úlohu zohráva i fakt, že najmä v našich končinách ešte stále ide o niečo relatívne nové, čo si ešte nestihlo vybudovať úplnú dôveru. Časom sa tak ale zaiste stane a modré a zelené stavebné koncepty bezpochyby majú svoje opodstatnenie i svoju budúcnosť.

 

  So spracovaním tejto témy nám odborne pomohla Mgr. Jana Klúčiková, MBA, výkonná riaditeľka Key2B s.r.o., Marketing Communication Company


Autor: Mgr. Katarína Macková

KTN: 25/11


Späť

Bazény Bazény

Kam s bazénom?MateriálVodotesnosťOsvetlenieCelosezónne ošetrovanie bazénovAj vy riešite otázku, či je výhodnejšie chodiť dva krát týždenne na plaváreň, alebo jednorázovo investovať do stavby bazénu priamo na vašom pozemku? Bazény prestávajú byť považované na Slovensku za výsadu bohatej vrstvy a stále viac ľudí uvažuje o jeho výstavbe. Na čo všetko treba myslieť pri realizácii takéhoto projektu?Kam s bazénom?      Umiestnenie je asi tá najzákladnejšia časť. Bazén nesmieme postaviť na mieste, kde by nejakým spôsobom ovplyvňoval..

Prístupová cesta k nehnutelnosti - predchádzanie problémom ohľadom nehnuteľnosti

Kúpa pozemku je úkon, ktorý si vyžaduje pozornosť a obozretnosť oboch zainteresovaných strán; je pomerne ľahké dopustiť sa chýb, ktoré sa spätne nedajú napraviť a ak prehliadneme isté skutočnosti, je možné nielen to, že vzniknú okolnosti, ktoré výrazne znížia cenu predmetného pozemku, ale i to, že vznikne patová situácia, výsledkom ktorej bude jeho nevyužiteľnosť, ktorá vyústi do následnej nepredajnosti. Bratislava ale aj iné mestá sú toho príkladom. Opäť teda platí, že je nutné zodpovedne preveriť nielen každý detail kúpnopredajnej zmluvy,..

Budúcnosť Smart City: Moderné technológie a efektívne riešenia pre lepší život Budúcnosť Smart City: Moderné technológie a efektívne riešenia pre lepší život

Rýchly technologický pokrok zmenil spôsob, akým vnímame naše mestá a ich infraštruktúru. Potvrdzujú to aj stĺpy verejného osvetlenia a plotové tvárnice, ktoré sa stali súčasťou vývoja smart city, kombinujúceho moderné technológie a efektívne riešenia pre lepší život občanov.   Akú kľúčovú úlohu zohrávajú tieto systémy v budúcnosti moderného a inteligentného mesta? Stĺpy verejného osvetlenia: Viac než len svetlo Stožiare verejného osvetlenia sú dnes oveľa viac než len zdrojom svetla v noci. S príchodom inteligentných technológií..

Ohováranie v nájomných a susedských vzťahoch

Dovoľujem si na vás obrátiť sa s prosbou o radu. Sme dve mladé pracujúce a podnikajúce študentky. V polovici minulého roka sme si našli ubytovanie v Nitre, jedná sa o byt v osobnom vlastníctve. S prenajímateľom sme mali dobré vzťahy, avšak pred dvomi týždňami sa stala nepríjemná vec - obyvateľom domu, kde bývame, boli do schránok vhodené pozvánky na domovú schôdzu s uvedením termínu - o deň, na ktorej sa malo riešiť údajné poskytovanie erotických služieb v byte prenajímateľa, s uvedením jeho mena, a s ktorým máme nájomnú zmluvu, ako aj údajný predaj..

Náhrada škody pri zmluve o budúcej zmluve

Pred štvrťrokom som uzavrel zmluvu o budúcej zmluve, predmetom ktorej bola kúpa pozemku. Dojednali sme sa, že pred uzavretím kúpnej zmluvy zložím predávajúcemu zábezpeku 350.000,- Sk, čo som aj urobil a tiež sme si dohodli zmluvnú pokutu pre prípad porušenia zmluvy. Ja som medzičasom uzavrel s mojimi klientmi ďalšie zmluvy o budúcej zmluve, na základe ktorých som sa zaviazal následne predať im predmetný pozemok, ktorého vlastníkom som sa mal stať. Potenciálny predávajúci od zmluvy odstúpil a pozemok predal inému záujemcovi. Odmieta so mnou komunikovať. Prišiel..

Činnosť notárov a advokátov

Zamýšľam predať moje pozemky a rozhodla som sa vyhľadať právnu pomoc. Aký je rozdiel v postavení notárov, advokátov a právnych poradcov? Akú náplň činnosti majú napr. notári, čo môžu vykonávať (aj v súvislosti s realitami), a aké služby poskytujú právnici - advokáti?Edita G., Považský InovecV prípade notárov ako aj advokátov sa jedná o osoby s právnickým vzdelaním, teda o osoby práva znalé. Rozdiel medzi týmito dvomi právnickými profesiami spočíva v náplni ich činnosti, ktorá je upravená osobitnými zákonmi. V prípade notárov ide o zákon..

Ako ušetriť pri kúpe nehnuteľnosti na úrokoch z pôžičky Ako ušetriť pri kúpe nehnuteľnosti na úrokoch z pôžičky

Mnoho ľudí vie ako hypotéka funguje, ale pre prípadnú menšinu si zhrnieme základné informácie, ktoré by mohli byť pre každého zaujímavé a obohacujúce. Keď sa rozhodneme zainvestovať a kúpiť si konečne vlastné bývanie.... dom alebo byt, často a teda väčšinou nemáme dostatok financií na to, kúpiť si nehnuteľnosť za vlastné úspory. (Ak teda nesporíme už dvadsať rokov...) V takých chvíľach sa ponúka hypotéka. Tá ale uhrádza iba určité percento hodnoty domácnosti. V dnešných dňoch to je okolo osemdesiatich percent..

Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti)

Záujem Slovákov zlepšovať svoje bývanie je akcelerovaný predovšetkým dostupnosťou úverov, aj rastúcou ponukou nových projektov. Nie každý si však hypotéku môže dovoliť alebo sa ľudia jednoducho boja zadĺžiť na dekády, resp. založiť nehnuteľnosť, v ktorej bývajú. Zlepšovanie kvality bývania je však jednou zo základných ľudských potrieb. Stále málo využívanou možnosťou sú systémové rekonštrukcie existujúceho domu či bytu. Štatistiky potvrdzujú, že byt alebo dom, ktorý má spĺňať potreby svojho užívateľa, by mal prejsť po 15 rokoch modernizačnou..

Nehnutelnosti ...


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.