Rekonštrukcia kúpeľne

Častým problémom pri rekonštrukcii kúpeľne býva na samotnom začiatku odstraňovanie umakartu. Ak sa pri rekonštrukcii kúpeľne rozhodnete pre jeho likvidáciu, musíte sa najprv rozhodnúť o tom, či nová tvár kúpeľne bude kopírovať jej predošlý charakter, alebo sa pustíte do úplne novej vizáže vašej kúpeľne. Ak si vyberiete prvú možnosť, tak odstránením umakartových stien získate väčšiu výšku v miestnosti. Samotné odstránenie umakartových stien trvá len niekoľko hodín, takže z hľadiska úspory času by to nemal byť problém. Prvé komplikácie pri rekonštrukcii môžu nastať už pri odpojení inštalácií. Túto prácu by ste nemali vykonávať na vlastnú päsť a nechajte ju radšej pre odborníkov, aby sa vám „vlastná šikovnosť“ neskôr nevypomstila. Je to dôležite o to viac, lebo kúpeľňa je predsa len miestom, kde voda má hlavné slovo a jej kontakt s elektrinou má v každom prípade katastrofávne následky.

Pri samotnej rekonštrukcii však nemusíte meniť rozvody za každú cenu. Ak sú rozvody či vodoinštalácia v poriadku, vašu rekonštrukciu kúpeľne to finančne odľahčí a navyše ju dokážete zvládnuť aj svojpomocne. Táto možnosť je ale málo pravdepodobná ak chcete robiť zmeny v „paneláku“ ktorého výstavba začala niekedy v sedemdesiatych rokoch. Takže ak je vaším cieľom riadna rekoštrukcia s novými rozmermi a novou dispozíciou, prenechajte túto činnosť odborníkov vdanej oblasti. Obidve cesty v rekonštrukcii majú na svojom začiatku jednú spoločnú vec. Musíte o svojich úmysloch v prerábaní informovať stavebný úrad.

Zavolajte si odborníkov

Ak si zvolíte rekonštrukciu, ktorej výsledkom bude dispozične iná kúpeľňa, nevyhnetete sa zásahu do stien. Táto práca je dosť náročná a vyžaduje si odborníkov. Neodborný zásah totiž môže narušiť celú statiku. Samotná likvidácia steny, pomocou ktorej sa zmení tvar kúpeľne nie je lacná záležitosť. Pri vašich predstavách o prestavbe kúpeľne sa môže stať aj to, že ju budete musieť nahradiť inou nosnou konštrukciou. Medzi takéto možnosti patrí osadenie priestoru nenápadnými oceľovými stĺpmi. Každopádne po odstránení umakartovej konštrukcie sa musia všetky plochy dokonale vyčistiť a vymeria sa priestor pre nový tvar kúpeľne. Pracovníci firmy ktorú si na tieto práce objednáte, vám nový priestor označia vodorovnými a zvislými bodmi, ktoré prepoja drevenými lištami. Následne ich ukotvia zápustkami a prilepia polyuretánovým stavebným lepidlom k nosným stenám, presne podľa vopred pripraveného nákresu konštrukcie kotviacich líšt. Ich upevnením k stenám tak vzniká základný obrys nového tvaru kúpeľne.

Po samotnom nanesení polyuretánového lepidla na kotviacu lištu sa začnú rozmiestňovať stenové elementy. Samotné nové stenové panely sa do nosných stien vkladajú tak, že kotviaca lišta musí zapadnúť medzi prisahy dosiek na spodnej strane panela. Panel sa napokon k stene dotlačí tak, aby bočné presahy steny zakryli kotviacu lištu. Takýmto spôsobom sa zakomponujú aj ďašie časti, ako je napr. zárubňa. Na rad potom prichádzajú rozvody elektrického vedenia, ktoré sa môžu do kúpelne inštalovať spoločne so stavbou základnej konštrukcie. Čo sa týka samotnej montáže elektrických rozvodov, aj tu platia určité nemenné pravidlá, aby bola montáž naozaj kvalitná. Takéto rozvody sa musia realizovať iba z káblov určených na drevostavby s požiarným vyhotovením. Teoreticky by sa dalo povedať že v prípade prestavby kúpeľne sa dá pohnúť takmer so všetkým, no nie je tomu celkom tak. Určite sa nedá zmeniť napr. poloha stupačiek, teda zvislých rozvodov. Na ňu je pevne viazané umiestnenie záchodovej misy. Aj jej vzdialenosť je ohraničené, keďže sa musí dodržať potrebný spád odpadového potrubia.

Použitie materiálu

Tehla je síce najleepší stavebný materiál, ale na stavbu kúpelne v panelovom dome sa nehodí, pretože sú ťažké. Celkovo stavanie stien mokrou cestou je v takýchto priestoroch náročné. Predstava akosi miešate maltu na chodbe vášho bytu vás aj od rekonštrukčných prác niekedy aj odradí. Preto sa pri stavbe kúpelne radšej používa stavba tzv. suchou cestou. Najčastejšie používa v tomto prípade používa konštrukcia zo sadrokartónu alebo stavebnicový systém z hotových panelov sendvičového typu. Tieto materiály sú ľahké a pre kúpeľne, ktoré nebudú na pôvodnom mieste. Ich výhoda spočíva v tom, že zbytočne nezaťažujú stropnú konštrukciu. Náročnejšie sú na presné určenie, kde bude zavesená nejaká skrinka, polica či umývadlo, pretože v tých miestach sa musí vytvoriť nosná konštrukcia, na ktorú sa dajú upevniť ťažšie kusy. Ďalšou možnosťou je kombinácia murovanej a sadrokartónovej konštrukcie, napríklad priečka medzi kuchyňou a kúpeľňou môže byť murovaná, pretože na ňu pôjdu vrchné kuchynské skrinky, a ostatné priečky môžu byť so sadrokartónu.

Veľkosť kúpeľne

V prevažnej miere sa ľudia rozhodujú do „totálnej“ rekonštrukcie kúpeľne najmä preto, lebo im nevyhovuje jej veľkosť. Klasická kúpeľňa má našich končinách niečo cez 3 m2. Ak sme chceli mať v nej dostatočný priestro, mali by sme ju zväčšiť na 6 m2. Veď kto by nechcel mať v kúpelni pohodlnú vaňu, samostatný sprchovací kút, či dostatočnre veľké umývadlo.

Asi tým najväčším požieračom priestoru v kúpeľni je vaňa. Práve preto niektorí ľudia pri rekonštrukcii sa jej radšej vzdajú a nahradia ju iba sprchovacím kútom. Čo v prípade keď sa nechceme vzdať občasného leňošenia v teplej vode? Nuž vtedy je práca s priestorom trochu náročnejšia. Ak je kúpelňa malá, tak je potom vhodné prepojenie kúpeľne s WC.

Ale vráťme sa k samotnému umiestneniu vane. Niekedy pomôže, ak si vyberiete menší model vane, prípadne ak kratšiu vaňu inak umiestnite. Ak je napr. vaša kúpeľňa úzka, skúste vaňu umiestniť pri jej kratšej strane. Miestnosť takto dostane celkom iný „šmrnc“. Na trhu je aj nespočetné množstvo rôznych typov vaní tvarovaných tak, aby sa v nich mohol okúpať človek priemerného vzrastu, a zároveň aby sa na kúpeľni mohli otvoriť dvere bežných rozmerov.

Ak je vaša kúpeľňa naozaj malá, možno bude riešením, ak sa zrieknete kúpeľa. Na sprchovací kút alebo sprchovaciu kabínu treba podstatne menej miesta než na vaňu, a pritom je očista v nich iste praktickejšia a relax možno ešte príjemnejší než vo vani. Veď skúste si napr. porovnať obyčajnú vaňu s masážnym sprchovacím boxom, či panelom. Určite najmenej miesta zaberie polkruhový rohový sprchovací kút. Ak si ho pri rekonštrukcii zvolíte namiesto vane, ostane vám dostatok miesta napríklad aj na práčku.

Optické zväčšenie

Predstavte si situáciu že ste do kúpelne dostali naozaj všetko čo ste chceli ale predsa by ste v nej chceli maťpocit voľnosti. Tento chýbajúci pocit si môžete doplniť pomocou optiky. Asi najviac osvedčený zväčšovací prostriedok je veľké zrkadlo. Ak je dostatočne široké a zároveň včlenené bez rámu priamo do obkladu, optický klam budete mať priam dokonalý. Zrkadlo však môže byť dvojsečnou zbraňou. Znásobí totiž nie len priestor, ale aj všetky predmety a ozdoby. Ďalším osvedčeným trikom je na zväčšenie priestoru je sklo. Napr. tzv. mliečnym sklom môžete nahradiť všetky dvere, steny či zásteny. Je to ako keby ste si v kúpeľni zadovážili okno. Ak budú sklenené dvere posuvné, získate nielen efekt priestrannosti, ale aj naozajstný priestor navyše.V malej kúpeľni sú dôležitejšie než kdekoľvek inde farebnosť a členenie stien a podlahy. Dobrou voľbou v takomto prípade je svetlá farebnosť. Experimentovanie tu však nie na mieste, aspoň čo sa týka extravagantných vzorov s pestrými farbami. Opatrne treba narábať aj s formátom obkladov ktoré by nemali hýriť rôznymi vzormi. Takže asi najlepším radcom v tejto oblasti je striedmosť.

Prejsť dobrou rekoštrukciou kúpeľne nemusí byť až tak zapeklitá vec. Stačí len vedieť čo chcete a dohodnúť sa s odborníkmi. Samozrejme nezabudnite na porovnanie cien a kvality materálov, z ktorých budete vašu kúpeľňu rekonštruovať. Výsledkom bude pre vás dobrá nálada pri sprchovaní či ležaní vo vani a spokojný úsmev v zrkadle.

 

Späť

Meníte na byte plastové okná? Zateká vám do kuchyne? Pomôcť môže aj správca Meníte na byte plastové okná? Zateká vám do kuchyne? Pomôcť môže aj správca

Správa nehnuteľnosti je komplexným procesom, ktorý si vyžaduje odbornosť a starostlivý prístup, pretože veľmi často ide nielen o kvalitu, ale aj bezpečie obyvateľov konkrétnej nehnuteľnosti.  Jej správca má na starosti celý rad úloh, ktoré sú pre bezproblémový chod domu alebo bytového komplexu veľmi dôležité. Dokonca vám môže a v mnohých prípadoch aj musí byť nápomocný napríklad pri obyčajnej výmene plastových okien, vonkajších žalúzií alebo čistení fasády. Aké sú povinnosti správcu nehnuteľnosti a čo robiť, ak si svoje úlohy..

Rekreačné bývanie Rekreačné bývanie

Blíži sa leto a s ním aj čas našich dovoleniek; na rozhraní mája a júna začínajú riešiť otázku oddychu aj tí, ktorí si na to počas jari nenašli dostatok času. Možnosťou je klasická dovolenka, kde sa o všetko postará cestovná kancelária; ak však roky chodíte na to isté obľúbené miesto, bolo by neekonomické platiť v zime i v lete za ubytovanie v hoteli. Pre takýchto dovolenkárov je lepšou alternatívou investovať do apartmánu, chalupy či chaty. Poďme si teda povedať viac o týchto možnostiach, ktoré nám organizáciu dovoleniek podstatne uľahčia. Chalupa Tento spôsob..

Geodézia a jej úloha. Reálny dopad chýb pri vymeriavaní pozemkov v podobe susedských sporov.

Hranice pozemku sú pre každého vlastníka kúska zeme citlivou témou. Málokto sa v živote nestretol, či už priamo alebo nepriamo, s nejakým susedským sporom, ktorý sa niesol v tomto duchu. Tí, ktorých sa to netýka, majú svoje hranice vysporiadané rovnako ako ich susedia; ostatní už zrejme vopred vedia, o čom budeme hovoriť. V prípade takýchto sporov má kľúčovú úlohu geodézia a jej úloha pri vytyčovaní hraníc pozemkov. Poďme sa teda pozrieť bližšie na uvedené problémy. Na to, aby sme sporom v tejto oblasti mohli porozumieť, potrebujeme dôkladne poznať..

Niektoré zásady občianskeho práva a ich význam pre platnosť zmluvných vzťahov o nehnuteľnostiach

Zásada rovnosti účastníkov   V oblasti občianskeho súdneho procesu je zásada rovnosti účastníkov ustanovená v čl. 12 ods. 1 Ústavy SR a v občianskom súdnom konaní sa transformuje do zásady rovnosti účastníkov konania (čl. 47 ods. 3 ústavy) a vzťahuje sa na všetky materiálne a procesné zákony a na každého. Rovnosť pred súdom je len výrazom rovnosti strán pred zákonom, v tomto prípade pred Občianskym súdnym poriadkom. Z toho vyplýva, že rovnosť pred zákonom a rovnosť pred súdom je obsahom toho istého pojmu a znamená rovnaké postavenie..

Bývanie rozvedeného manžela - otázniky nad družstevnými bytmi

Dobrý deň. Chcel by som sa opýtať, či mám právo na polovicu bytu, ktorý na mňa a moju manželku (sme v rozvodovom konaní) prepísala svokra po našom sobáši. Jedná sa o družstevný byt, ktorý nie je ešte vo vlastníctve, sme tam len členmi družstva. Rastislav K., Rimavská Sobota Družstevným bytom sa rozumie byt, ktorý je vo vlastníctve bytového družstva, je prenajatý členovi družstva alebo ktorý je v spoločnom nájme manželov, pričom aspoň jeden z manželov je členom družstva. Tak ustanovuje rozsudok Najvyššieho súdu S SR, sp. zn. 5 Cdo 107/2000 z 30.1.2001...

Ohováranie a otázka prostitúcie v susedských a nájomných vzťahoch - občianskoprávna a trestnoprávna zodpovednosť

V minulom čísle sme riešili právny problém dvoch študentiek - Jany K. a Zuzany T. - z Nitry, ktoré si spoločne prenajali byt a v dôsledku anonymnej správy (tzv. oznámenie o domovej schôdzi) rozšírenej v dome, kde sa nimi obývaný byt nachádza, boli obvinené z prostitúcie, predaja drog a zbraní v prenajatom byte. V danej príčinnej súvislosti sa značne zhoršil vzťah medzi študentkami - nájomcami a susedmi, ako aj vzťah medzi nájomcami a ich prenajímateľom, v dôsledku čoho im hrozí zo strany prenajímateľa, ktorého meno bolo dané do súvislosti s údajnou..

Nehnuteľnosti sa viažu ...

Ako bezpečne platiť pri kúpe nehnutelnosti a aké riziká hrozia pri platení hotovosťou za nehnuteľnosti?

Kúpa nehnutelnosti predstavuje z pohľadu bežného človeka pomerne zásadný krok. Ceny nehnuteľností sa totiž pohybujú v desiatkach, niekedy až stovkách tisícoch eur, a preto je na mieste zachovať čo najvyššiu možnú mieru opatrnosti s úhradou kúpnej ceny. Pre zachovanie spomenutej opatrnosti je pritom nevyhnutné poznať aspoň základné princípy prevodu nehnuteľnosti.   Prevod vlastníckeho práva k nehnuteľnosti Kúpa nehnuteľnosti sa realizuje na základe kúpnej zmluvy, avšak samotný podpis kúpnej zmluvy ešte neznamená nadobudnutie..

Problémy s hypotékou?

Problém je na sveteKeď musí zasiahnuť bankaBanky znižujú úrokové sadzby   Nie je nič ľahšie. Jednoduchá cesta k bývaniu. Stačí len prísť. Riešenie ušité priamo na mieru. To sú len niektoré reklamné slogany, ktoré nás tak často oslovujú a pútajú našu pozornosť na rôzne produkty vedúce k vlastnému bývaniu.Spôsobov, ciest a produktov vedúcich k vlastnému bývaniu je v dnešnej dobe a situácii na trhu skutočne mnoho. Pritom nemusí ísť bezpodmienečne len o získanie nového bytu či domu, ale aj napríklad o kúpu zariadenia, stavbu garáže či bazénu,..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.