Realitná kancelária alebo radšej na vlastnú päsť?


S podpisom kúpnej zmluvy sa neponáhľajte, nechajte si dostatok času na rozmyslenie
V čom vám pomôže realitná kancelária
Pozor na zmluvu
Na čo si dať pozor pri výbere realitnej kancelárie
Prečo sa oplatí využiť služby realitných kancelárií


S podpisom kúpnej zmluvy sa neponáhľajte, nechajte si dostatok času na rozmyslenie




Orientovať sa na trhu s nehnuteľnosťami nie je jednoduché. Podvody pri predaji bytov sa v posledných rokoch na Slovensku čoraz viac rozmáhajú. V policajných štatistikách figuruje stále viac prípadov, keď ľudia bez skúseností v oblasti realít, kupovali alebo predávali byt na vlastnú päsť a naleteli podvodníkom. Mnohí z nich prišli takýmto spôsobom nielen o peniaze, ale aj o byt. Najzákladnejšia situácia pri týchto nie najpríjemnejších záležitostiach nastáva vtedy, keď sa zistí, že predávajúci nie je majiteľom bytu.

Ako by však mal postupovať človek, ktorý s obchodmi podobného typu nemajú žiadne skúsenosti? “Pri kúpe alebo predaji bytu by som radila v každom prípade využiť minimálne služby v právnej oblasti," odporúča právnička Lívia Šutková. V podstate máte dve možnosti: využiť služby právnika alebo služby niektorej realitnej kancelárie. Riziko, že naletíte sa takto niekoľkonásobne zmenšuje.

V čom vám pomôže realitná kancelária




Možno stojíte pred kúpou alebo predajom bytu a zvažujete, či predsa len nevyužijete služby niektorej realitnej kancelárie. Zároveň si však myslíte, že tak zbytočne vynaložíte peniaze, ktoré by ste mohli využiť inde a transakciu zvládnete aj sami, “Realitná kancelária vám môže skutočne pomôcť, najmä vtedy ak nevyznáte sa v právnych veciach. Vtedy môže byť naozaj výhodné zveriť všetky náležitosti okolo predaja alebo kúpy nehnuteľnosti do rúk realitnej kancelárie. Zamerajte sa však na realitku, ktorá ponúka aj právne služby," radí právnička.

Pozor si však treba dať aj pri výbere realitnej kancelárie. Hľadajte realitnú kanceláriu, ktorej meno a povesť sa nespájajú so žiadnymi škandálmi. Nezabudnite si zistiť, či je kancelária poistená. “V zahraničí je bežným zvykom, overiť si, či je realitná kancelária poistená, u nás sa zatiaľ až tak na túto vec nedbá," vysvetľuje Šutková.

Ani v prípade, ak ste si objednali služby niektorej realitnej kancelárie sa však nevyhnete istému riziku, “Aj medzi realitnými maklérmi sa totiž môže nájsť neseriózny človek, ktorého cieľom je získať napríklad čo najvyššiu províziu, čím sa obohatí a vy zbytočne prichádzate o peniaze,“ pripomína Šutková. Medzi metódy niektorých menej serióznych kancelárií patrí aj to, že realitná kancelária uverejní inzerát o predaji vášho bytu bez toho, že by ste s kanceláriou uzavreli sprostredkovateľskú zmluvu.

Pozor na zmluvu




Ak ste sa rozhodli zveriť predaj alebo kúpu vášho bytu do rúk realitnej kancelárie, ušetríte minimálne čas, ktorí by ste strávili zháňaním potrebných náležitostí. “Aj v prípade, ak sa rozhodnete predaj alebo kúpu nehnuteľnosti realizovať cez realitnú kanceláriu je nanajvýš vhodné dávať si pozor na to, čo podpisujete,“ hovorí právnička.

“Aj keď realitná kancelária zamestnáva alebo spolupracuje s právnikom a zadá vypracovanie kúpnej zmluvy im, nie je na škodu nechať si odobriť znenie zmluvy nezávislým právnikom. Ak natrafíte na body v zmluve, s ktorými nesúhlasíte až v čase, keď je už listina podpísaná, ich náprava sa bude zjednávať oveľa ťažšie ako v prípade, keď sporné body vyriešite vopred," upozorňuje Šutková. Na papieri môže byť napísané totiž niečo iné ako ste sa dohodli s predávajúcim alebo realitným maklérom.

Dôkladne si prečítajte aj sprostredkovateľskú zmluvu, ktorú uzatvára kupujúci alebo predávajúci s realitnou kanceláriou. V sprostredkovateľskej zmluve si overte či realitná kancelária nenavyšuje cenu bytu bez súhlasu predávajúceho. Práve navyšovanie ceny spôsobuje, že ľudia sa zatiaľ nie veľmi hrnú do spolupráce s realitnými kanceláriami. Niektoré realitné kancelárie, ktorým zrejme nezáleží na ich povesti a dobrom mene navyše skupujú byty ponúkané za výhodné sumy a následne sa objavujú v ich ponuke s už nadhodnotenou cenou.

Podobných chýb sa môžete vyvarovať aj v prípade ak kupujete byt na vlastnú päsť, niektoré realitné kancelárie ponúkajú, že vám kúpnu zmluvu pripravia bez toho, že by ste byt kúpili cez ich realitnú kanceláriu. Realitnej kancelárii platíte len za využitie právnych služieb.

Pozor si dajte aj na veci spojené s výškou provízie. Ich výšku neupravuje žiaden zákon, Národná asociácia realitných kancelárií jej výšku iba odporúča. Províziu si tak stanovuje realitná kancelária sama. Pri podpise sprostredkovateľskej zmluvy si nezabudnite overiť, či platíte províziu len v prípade keď byt prostredníctvom realitnej kancelárie naozaj predáte alebo aj vtedy, ak vám kancelária zoženie kupca a k predaju však nepríde.

Na čo si dať pozor pri výbere realitnej kancelárie




Služby
 
Informujte sa na aké služby sa realitná kancelária zameriava. Nie každá realitka obchoduje so všetkými typmi nehnuteľností. Niektoré sa zameriavajú viac na predaj starších bytov, iné vo väčšej miere ponúkajú byty v novostavbách. Ďalšie sa orientujú skôr na pozemky alebo rodinné domy.

Zistite si, či realitná kancelária ponúka aj právne služby. Poradenstvo v otázkach financovania kúpy bytu alebo domu alebo či dokáže za klienta vybaviť všetky dokumenty potrebné pri obchodovaní s nehnuteľnosťami. Niektoré neposkytujú všetky uvedené služby a napríklad na vypracovanie kúpnej zmluvy si musíte nájsť svojho právnika.


Skúsenosti

Dôležitý je aj to, ako dlho pôsobí realitka na trhu. Od realitnej kancelárie, ktorá už má za sebou niekoľkoročné skúsenosti s obchodovaním s nehnuteľnosťami, možno očakávať, že sa na trhu realít orientuje istejšie. Určite je potrebné dať do istej miery aj na odporúčania ľudí, ktorí už s vami vybranou kanceláriou prišli do kontaktu.

S realitnou kanceláriou nekomunikujte len cez telefón. Veľa o spôsobe ich práce napovie aj vaša osobná návšteva vo firme.

Určitú záruku serióznosti dáva realitnej kancelárii aj členstvo v Národnej asociácii realitných kancelárií. Zoznam realitiek, ktoré sú členmi asociácie nájdete na internetovej stránke www.narks.sk

Informácie o realitnej kancelárii nájdete aj v obchodnom registri, ktorý je zverejnený na internete. Dozviete sa ako dlho firma funguje a kto sú jej konatelia.


Výška provízie

Nezabudnite sa informovať na výšku provízie, ktorú si realitná kancelária účtuje za sprostredkovaný obchod. Výška provízie sa zvyčajne platí od 3 do 5 percent z predajnej ceny nehnuteľnosti.

Provízia môže byť vyššia vtedy, ak realitka pre vás zrealizuje nejaký obzvlášť náročný obchod. Provízia by však nikdy nemala prekročiť hranicu 10 percent z kúpnej ceny. Provízia sa znižuje v prípade, ak sa predáva nehnuteľnosť nižšej hodnoty.

Provízia vopred sa platí zvyčajne pri kúpe staršieho bytu, pri kúpe bytu v novostavbe býva provízia zahrnutá v cene nehnuteľnosti. Akú časť provízie zaplatíte vopred (ešte pred podpisom kúpnej zmluvy) sa dohodnite s realitkou vopred.

Províziu by mal platiť ten, kto si služby realitky objednal. Častejšie ju platia predávajúci. Seriózna realitná kancelária by mala pri pri neuzavretom obchode odpočítať nevyhnutné náklady adekvátnu časť provízie klientovi vrátiť.

Prečo sa oplatí využiť služby realitných kancelárií




Keď byt predávate

1) Realitná kancelária zaradí byt bezplatne do svojej ponuky nehnuteľností. Ľudia hľadajúci vhodný byt na kúpu častejšie využívajú ponuky realitiek ako ponuky súkromných inzerátov či už v tlači alebo na webe.

2) Realitná kancelária podľa potreby zaistí všetky právne a technické náležitosti. Pri predaji napríklad zaistí vypracovanie kúpnej zmluvy.

3) Predaj nehnuteľnosti realizovaný cez realitku predstavuje menšie riziko, že obchod neprebehne podľa platných právnych predpisov a vy o svoje peniaze prídete. Realitka zaistí zloženie a uhradenie kúpnej ceny.

 
Keď byt kupujete

1) Ak hľadáte vhodný byt prostredníctvom realitnej kancelárie, táto z vás sleduje aktuálnu ponuku a predkladá vám vhodné byty alebo domy na obhliadku.

2) V prípade ak pri kúpe napríklad cez hypotekárny úver potrebujete znalecký posudok, realitná kancelária ho nechá na vašu požiadavku vypracovať u registrovaného znalca nehnuteľností.

3) Realitka takisto za klienta na požiadanie vybaví aktuálny výpis z katastra nehnuteľností. Bežným pravidlom je, že realitní makléri zároveň preveria, či na dom alebo byt nie je uvalené vecné bremeno alebo nie je predmetom záložného práva.

4) Takisto ako v prípade predaja bytu aj pri jeho kúpe kancelária zaistí právne služby ako aj uhradenie a zloženie sumy za predaj.

Záujemcovi o kúpu bytu by realitná kancelária mala vedieť poradiť aj v súvislosti s financovaním kúpy.



Späť

Systémové omietky Ytong hrejú a chránia pred hlukom aj plesňami Systémové omietky Ytong hrejú a chránia pred hlukom aj plesňami

Jednou z prednostívnútorných vápennocementových omietok Ytong je skutočnosť, že zlepšujú tepelnoizolačné vlastnosti stien. Navyše vďaka vysokej paropriepustnosti znižujú riziko vzniku plesní. Pri práci s nimi realizačná firma alebo stavebník ocenia aj ľahké spracovanie, vysokú výdatnosť a pevnosť. Tieto omietky dokonale ladia s priedušnosťou muriva Ytong a Silka. Užívatelia domu či bytu potešia ich dobré tepelnoizolačné vlastnosti: (tepelný odpor λ10 s hodnotou 0, 13 W/m.K). Tie im dodáva špeciálna ľahčená zložka z recyklovaného skla. Vďaka..

Vykupovanie pozemkov developermi

Ste vlastníkom ornej pôdy a plánujete na nej začať výstavbu? V tom prípade, by ste mali zmenu ornej pôdy na stavebný pozemok stihnúť od konca júna. Koncom minulého mesiaca bola schválená novela zákona o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy. Účinnosť nadobúda 1. júla 2008. To znamená, že ak si po tomto dátume budete chcieť urobiť zmenu poľnohospodárskej pôdy na stavebný pozemok, zaplatíte za to podľa toho, v ktorej oblasti sa vaša pôda nachádza a do ktorej z deviatich skupín spadá. Ako na zmenu pôdy dnesSúčasná legislatíva v oblasti premeny..

Nepodceňujte význam ergonomického sedenia v kancelárii - investícia do pohodlia a produktivity Nepodceňujte význam ergonomického sedenia v kancelárii - investícia do pohodlia a produktivity

Kancelárska práca so sebou často prináša nutnosť presedenia dlhých hodín na nie vždy pohodlných stoličkách. To však môže priniesť nepríjemné zdravotné problémy a aj zhoršenú pracovnú výkonnosť. Naše telo nebolo pri svojej evolúcii pripravené na tak dlhé hodiny strávené v sede. Tobôž nie na nevhodnom type sedenia. Kancelárske zamestnania, kde sme nútení v tejto polohe zotrvávať často značnú časť pracovného dňa, preto môžu predstavovať problém. Pomôžte organizmu, ale aj vašim pracovným výsledkom využitím ergonomickej kancelárskej..

Konanie v rozpore s dobrými mravmi

Obraciam sa na vás s prosbou o radu. Pred 30 rokmi svokrovci vybudovali dom u rodičov na pozemku. Dostali 8 árov. Ale vchodovú bránu postavili na vedľajšej parcele, ktorá patrila rodičom môjho svokra. Po smrti svokrovcov a ich rodičov, brat môjho svokra si dal všetko prepísať na seba takže aj tu parcelu kde bola brána. Chceli sme tu parcelu odkúpiť, ale nám to nepredal. Predal to úplne cudzím ľuďom aj s rodičovským domom cca 27 árov. A vtedy nastal problém podľa nového výmeru hranica pozemku je 1,5 m od nášho domu. Takže nemáme vchodovú bránu a ani miesto nato..

Rozdelenie nehnuteľností po rozvode

 Pred mesiacom som na súde podal návrh na rozvod manželstva. Počas neho sme dostali od svokry byt a postavili sme si rodinný dom. Zaujíma ma, akým spôsobom máme zabezpečiť rozdelenie týchto dvoch nehnuteľností, keď sme sa dohodli, že rodinný dom zostane mne, byt manželke a ja jej ešte doplatím určitú sumu. Jozef Výbrus, Sviná Vážený pán Výbrus, keďže platné právne predpisy oprávňujú manželov rozdeliť si veci, práva a iné..

Zúženie bezpodielového spoluvlastníctva manželov

Mam problém ktorý by som potreboval nejako rozlúsknuť a vyriešiť. Som slepec, invalidný dôchodca a s manželkou nežijem v spoločnej domácnosti, predali sme dom a každý si ideme riešiť svoju bytovú otázku. S manželkou nebývame v spoločnej domácnosti, deti si ona dala napísať na seba čo už ľutujem. Potrebujem si riešiť bytovú otázku a mám byt, ktorý chcem kúpiť, lebo dom čo sme mali spolu, sme predali a jediný záznam o tom je jedine kúpno - predajná zmluva. A zvyšné veci medzi nami sú jedine v ústnej forme. Ide mi jedine o to ako ošetriť aby nemala nárok..

Problémy s hypotékou?

Problém je na sveteKeď musí zasiahnuť bankaBanky znižujú úrokové sadzby   Nie je nič ľahšie. Jednoduchá cesta k bývaniu. Stačí len prísť. Riešenie ušité priamo na mieru. To sú len niektoré reklamné slogany, ktoré nás tak často oslovujú a pútajú našu pozornosť na rôzne produkty vedúce k vlastnému bývaniu.Spôsobov, ciest a produktov vedúcich k vlastnému bývaniu je v dnešnej dobe a situácii na trhu skutočne mnoho. Pritom nemusí ísť bezpodmienečne len o získanie nového bytu či domu, ale aj napríklad o kúpu zariadenia, stavbu garáže či bazénu,..

Máte drahú hypotéku? Vymeňte ju!

Nie ste spokojní s aktuálnymi podmienkami vašej hypotéky? Nahraďte ju Flexihypotékou od VÚB banky s lepšou úrokovou sadzbou a bez poplatku za poskytnutie. Roman zo Senca dostal vo februári po piatich rokoch splácania hypotéky od svojej starej banky oznámenie o novej úrokovej sadzbe. Úrok bol 5,7% ročne, čo bolo približne toľko ako doteraz. Roman však dnes zarába viac, ako v čase, keď si bral úver, a so sadzbou tak nebol spokojný. „Navštívil som preto pobočku VÚB banky a oni ponúkli mi o percento lepší úrok. Nad..

Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti)

Záujem Slovákov zlepšovať svoje bývanie je akcelerovaný predovšetkým dostupnosťou úverov, aj rastúcou ponukou nových projektov. Nie každý si však hypotéku môže dovoliť alebo sa ľudia jednoducho boja zadĺžiť na dekády, resp. založiť nehnuteľnosť, v ktorej bývajú. Zlepšovanie kvality bývania je však jednou zo základných ľudských potrieb. Stále málo využívanou možnosťou sú systémové rekonštrukcie existujúceho domu či bytu. Štatistiky potvrdzujú, že byt alebo dom, ktorý má spĺňať potreby svojho užívateľa, by mal prejsť po 15 rokoch modernizačnou..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.