Nehnuteľnosti a byty v roku 2023, vývoj cien bytov v posledných rokoch

Trh Nehnuteľností sa sa v roku 2023 mení z trhu predávajúceho na trh kupujúceho, potom čo ponuka začala presahovať dopyt. Ceny nehnuteľností na bývanie na meter štvorcový v roku 2023 klesli v priemere na Slovensku pod 2 500 € / m2. Po prudkom náraste za posledné 3 roky, kedy v roku 2020 tieto priemerné ceny rástli vyše 10% a v rokoch 2021 a 2022 dokonca vyše 20% sa ceny stabilizovali a v 2. polroku 2022 mierne klesli.

Zdroj: trh.sk https://www.trh.sk/statistiky-cien-nehnutelnosti/slovensko.htm

Rast od roku 2020 bol spôsobený niekoľkými faktormi, ako je silná ekonomika, nízke úrokové sadzby a zvýšený dopyt po nehnuteľnostiach a to vo veľkej miere investičným sentimentom s očakávaním výhodného uloženia peňazí s vysokým rastom v porovnaní s úložkami v banke a dlhopismi. V posledných rokoch sa slovenskej ekonomike darilo, s nízkymi mierami nezamestnanosti a stabilným rastom HDP. To viedlo k zvýšeniu spotrebiteľskej dôvery a zvýšeniu dopytu po nehnuteľnostiach pri nízkej úrokovej miere bezrizikových investícii. Navyše, nízke úrokové sadzby na hypotekárnych úveroch uľahčovali ľuďom získavať dodatočné zdroje a investovať do realít. Nájomné sa dlhodobo držalo na stabilnej úrovni, čo spolu so zhodnotením investécie vysoko prekračovalo platené úroky na úveroch a dokonca často pokrylo celú splácanú istinu. To viedlo k zvýšeniu dopytu po bývaní, najmä v hlavnom meste Bratislave. Napriek celkovému trendu rastúcich cien sú na Slovensku niektoré oblasti, kde ceny zostali relatívne stabilné. Napríklad v menších mestách a vidieckych oblastiach sa ceny nezvyšujú tak rýchlo ako v mestách. To môže byť pripisované nižšiemu dopytu po nehnuteľnostiach v týchto oblastiach a nedostatku investícií do infraštruktúry a výstavby nehnuteľností.

V roku 2021 počet transakcií na realitnom trhu klesol o 8,9% oproti roku predtým. To naznačovalo, že trh sa stával opatrnejším, a že rast cien môže spomaliť. V roku 2022 sa ale po udalostiach v úvode roka začali zdražovať energie, rásť úrokové sadzby v Eurozóne a ešte výraznejšie na Slovensku. V čase keď už bol trend všeobecne viditeľný sa snažilo ešte veľké množstvo ľudí zabezpečiť hypotekárny úver s dobrou úrokovou sadzbou na dlhšie obdobie a peniaze investovať do nehnuteľností. To v prvej polovici roku 2022 ešte výraznejšie zvýšilo dopyt po bytoch a najmä malých bytoch (investičných bytoch).Nárast úrokových sadzieb banky s malými oneskoreniami premietali do hypotekárnych úverov a spotrebných úverov na dofinancovanie a financovanie stavebných úprav. Nárast nákladov a tým pádom aj zhoršenie postavenia dlžníkov pri vyhodnocovaní bonity spôsobilo ochladenie trhu. Následne sa v lete 2022 rast cien nehnuteľností zastavil a do konca roka mierne klesol hlavne na základe poklesu dopytu. Podstatou ceny nehnuteľností je cena stavebného materiálu a cena stavebných prác. Z pohľadu inflácie cien materiálov sa v roku 2022 sa cena bytov mala ďalej zvyšovať, nakoľko sa obstarávacia cena novostavieb bytov ďalej zvyšovala. Ale to sa bude prejavovať z dlhodobého hľadiska.


Zdroj: NBS, https://nbs.sk/ceny-nehnutelnosti/

V súčasnosti sa zdá, že trh s nehnuteľnosťami na Slovensku prešiel zreálnením. Avšak, v budúcnosti môže byť cena bytov ovplyvnené aj vnútornými aj vonkajšími faktormi, ako je politická situácia na európskych trhoch energií a materiálov, hospodárska situácia a rast nezamestnanosti, inflácia, úrokové sadzby a regulácie v oblasti nehnuteľností.

V každom prípade, trh s nehnuteľnosťami na Slovensku je v súčasnosti relatívne stabilný aj keď s miernym klesaním a výhľadovo z dlhodobého hľadiska stále pozitívny. Dostupnosť bývania môže pozitívne ovplyvniť aj zabezpečovanie nájomného bývania a predajné ceny bytov budú tlačiť náklady na ich výstavbu. To je dobrá správa pre tých, ktorí hľadajú investičné príležitosti v nehnuteľnostiach ako alternatívu voči akciovým a dlhopisovým trhom, ktoré si ešte stále na začiatku roku 2023 pripisujú ďalšie straty. Avšak, je dôležité, aby investori v tejto oblasti boli opatrní a dobre si uvedomovali potenciálne riziká, aby sa vyhli možným problémom.

Redakcia trh.sk

Späť

Ochrana pred vlhkosťou v nehnuteľnostiach

Mať strechu nad hlavou a nohy v teple a suchu. Často obyčajné želanie mnohých ľudí, ktorí túžia po bežných veciach. Ale mnohokrát väčším problémom pri tomto želaní nebýva ani tak postaranie sa o vlastný príbytok, ale skôr udržanie sucha vo vlastnom príbytku. Zatekajúce a plesnivé steny mátajú totiž nejedného majiteľa rodinného domu či bytu aj v dnešnej dobe. Mnohokrát si preto dávame pri pohľade na takto prikrášlenú stenu otázku: „Kde sa vlastne stala chyba?"S vlhkosťou stien a plesňou sa stretávame pri veľkom množstve nehnuteľností. Bohužiaľ..

Výtvarné umenie ako okrasa  nehnuteľnosti Výtvarné umenie ako okrasa nehnuteľnosti

Pri sťahovaní sa do nového domova si ľudia dávajú záležať na mnohých detailoch. Záleží im na tom, aby sa ich byt alebo dom stal útočiskom. Miestom, ktoré budú milovať a starať sa oň. Jedným z najväčších pomocníkov pri vytváraní žiadanej atmosféry nehnuteľnosti je výtvarné umenie. Dokáže zázraky.Aké druhy výtvarného umenia sú vhodné do Vášho interiéru?Hoci poznáme mnoho odvetví výtvarného umenia, nie každé je vhodné umiestniť do Vášho obytného priestoru. Viete si predstaviť blokovať stred Vašej obývačky veľkou plastickou..

Malá spálňa? Poradíme vám, ako ju zariadiť! Malá spálňa? Poradíme vám, ako ju zariadiť!

Máte malú spálňu, s ktorej zariadením si neviete rady? Inšpirujte sa našimi tipmi a využite každý centimeter štvorcový. Poslúžia vám na to vstavaná skriňa na mieru, závesné nočné stolíky a posteľ s úložným priestorom. Udržujte poriadok V malej spálni je nevyhnutné udržiavať poriadok a zbaviť sa všetkých nepotrebných vecí, ktoré iba zbytočne zaberajú miesto. Zo všetkého najskôr si preto ujasnite, čo naozaj potrebujete a bez čoho sa v spálni nezaobídete. Možno zistíte, že šatníková skriňa sa vojde do chodby alebo že sa pohodlne vyspíte..

Neplatnosť právneho úkonu v konaní o dedičstve

Sme štyria súrodenci. Naša mama zomrela v roku 2005, kedy prebehlo aj dedičské konanie. Mama ešte za života uzavrela s naším bratom kúpnu zmluvu, ktorou mu predala časť „rodičovského“ domu a časť mu darovala. V zmluve si vyhradila právo doživotného bývania a darovanie podmienila, že ju brat doopatruje a bude sa o ňu starať. Nestalo sa tak, odcestoval na dlhé obdobie do Nemecka a o mamu sa staral náš otec a my. Dokonca brat nezaplatil ani cenu za kúpu domu, ale ako vlastník domu figuruje on. Brat nám zmluvu nechce ukázať, mama nám kúpnu zmluvu tiež odmietala..

Domáce násilie a otázka bývania

Dobrý deň. Chcela by som vás poprosiť o radu. S druhom žijeme spolu takmer 10 rokov. Pred siedmymi rokmi sme si kúpili byt. Na liste vlastníctva a na všetkých zmluvách figuruje iba moje meno. Máme spoločné dieťa. Môj druh si našiel inú priateľku, žije však stále s nami v jednej domácnosti (niekedy nie), do ktorej finančne prispieva, ale občas sa prejaví aj jeho násilná povaha. Nedokážem s ním už ďalej žiť. Mám právo vymeniť zámok na byte s tým, že ho upozorním na termín, dokedy si má vysťahovať veci z bytu? Aké kroky musím podniknúť, aby som pristúpením..

Podnájom bytu (časti bytu) nielen v judikatúre súdov

Právnym základom podnájmu je podnájomná zmluva, ktorej forma nie je predpísaná,. Vychádzajúc z ust. § 865 a 686 Občianskeho zákonníka, ktoré upravujú otázku nájmu bytu, je nepochybné, že podnájomná zmluva k bytu môže byť uzavretá aj inak než písomne, teda ústne alebo konkludentne. Táto by mala obsahovať okrem iného podmienky skončenia podnájmu a to najmä možnosť dať výpoveď zo strany prenajímateľa. Pre vznik podnájomného vzťahu je potrebná zmluva, teda konsenzus medzi nájomcom a treťou osobou - teda podnájomníkom, a najmä - pre kreáciu podnájomného..

Kúpte si pozemok, pretože ... (TRH Nehnutelnosti)

Stavebné sporenie

Stavebné sporeniePrincíp a priebehVýhodyDôležité pojmyStavebné sporenie je dnes jedným z najefektívnejších nástrojov financovania bytovej výstavby nielen vo vyspelých západoeurópskych ekonomikách ale aj u nás. Prvým oficiálnym dňom, počas ktorého začala Prvá stavebná sporiteľňa, a. s., vykonávať svoju činnosť, bol 16. november 1992. Prvá stavebná sporiteľňa a. s., bola prvou špecializovanou bankou tohto druhu v strednej a východnej Európe. Založili ju tri renomované európske bankové domy: Slovenská štátna sporiteľňa, š.p.ú. (v súčasnosti Slovenská..

Nehnuteľnosti sa viažu ...


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.