Prevod vlastníctva družstevného (obecného) bytu a daňové povinnosti

Dobrý deň, máme záujem o vaše poradenstvo. Potrebovali by sme radu ohľadom predaja bytu. Vlastníme od roku 2002 družstevný byt, v ktorom máme zriadenú kanceláriu. Teraz ho chceme predať, ale realitný maklér nám odporučil ho odkúpiť do vlastníctva s ohľadom na lepšiu možnosť jeho prípadného ďalšieho predaja. Chceli by sme vedieť, či budeme musieť platiť daň z predaja nehnuteľnosti alebo nie.

Svetozár K., konateľ obchodnej spoločnosti s.r.o., Bratislava 

Občianskoprávny režim a režim daňový

Predmetná otázka súvisí v prvom rade s právnym stavom danej nehnuteľnosti a jej zákonným režimom, a na strane druhej s daňovými povinnosťami pri prevode vlastníctva nehnuteľnosti. V zmysle § 8 ods. 1 písm. b) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov, zdaňovaným príjmom je aj príjem z prevodu vlastníctva nehnuteľnosti. 

Pokiaľ ide o právny stav vami uvádzanej nehnuteľnosti a jej právny režim, treba vychádzať z povahy jej vlastníka, ktorým je v tomto prípade bytové družstvo. Na prevod vami obývaného bytu sa vzťahuje najmä zákon č. 182/1993 Z. z. o prevode vlastníctva bytov a nebytových priestorov, ďalej je to Občiansky zákonník  pri otázkach nájmu družstevného bytu a samozrejme prechodu vášho členského podielu. Bytové družstvo je v zmysle ust. § 221 a 222 Obchodného zákonníka spoločenstvom neuzavretého počtu osôb založeným za účelom podnikania alebo zabezpečovania hospodárskych, sociálnych alebo iných potrieb svojich členov a právnickou osobou

Oslobodenie od platenia dane z prevodu vlastníctva nehnuteľnosti 

Povinnosť platiť daň z prevodu vlastníctva nehnuteľnosti vzniká pri predaji nehnuteľnosti, a to  v prípade, že ste jej vlastníkom boli kratšie než 5 rokov pred predajom. Tento stav vám však nesvedčí, nakoľko vlastníkom je družstvo. Túto skutočnosť musím zdôrazniť, nakoľko vo formulácii vašej otázky používate spojenie vlastním od roku 1999 družstevný byt“. Daný byt nevlastníte vzhľadom na už uvedené skutočnosti, avšak tento len užívate z titulu vášho členstva v družstve a z titulu vám prislúchajúceho členského podielu v družstve.

Povinnosť platiť daň z prevodu vlastníctva nehnuteľnosti nevzniká, ak subjekt vlastní nehnuteľnosť 
alebo inú nehnuteľnosť viac ako päť rokov, čo v danom prípade je jednoznačné. Zákon o dani z príjmov ustanovuje situácie, kedy vlastníci nie sú povinný platiť daň z prevodu vlastníctva nehnuteľnosti. Od dane z prevodu vlastníctva nehnuteľnosti je oslobodená osoba, ktorá:

1.        získala nehnuteľnosť do vlastníctva pred 1.januárom 2011 (najneskôr do 31.12.2010)

2.       a ktorá mala súčasne v nehnuteľnosti prihlásený trvalý pobyt najmenej 2 roky pred predajom nehnuteľnosti

3.       získala nehnuteľnosť v rámci konania o dedičstve, teda dedením v priamom rade od poručiteľa, ak uplynulo 5 rokov od  nadobudnutia tejto nehnuteľnosť do vlastníctva alebo spoluvlastníctva poručiteľa

4.       je právnickou osobou (obchodná spoločnosť) a daná nehnuteľnosť bola vyradená z jej obchodného majetku, kde samozrejme podmienkou je, aby nehnuteľnosť bola vôbec predtým zahrnutá do obchodného majetku spoločnosti.

Do pozornosti dávam fakt, že povinnosť platiť daň z prevodu vlastníctva nehnuteľnosti aj vtedy, ak kúpna zmluva (zmluva o prevode vlastníctva nehnuteľnosti) by bola síce uzatvorená až po uplynutí piatich rokoch od  nadobudnutia prevádzanej nehnuteľnosti či jej vyradenia z obchodného majetku), ak došlo pred uzavretím kúpnej zmluvy k podpísaniu zmluvy o budúcej zmluve uzavretej pred uplynutím lehoty 5 rokov.

Prevod vlastníctva družstevného alebo obecného bytu - čisté riešenie

Otázky, ktoré by ste mali položiť bytovému družstvu, ktorého ste členom: aké sú  podmienky prevodu družstevného bytu do vášho vlastníctva a aká je výška nesplatenej časti anuity. Ako členovi družstva vám patrí právo požiadať bytové družstvo o prevod bytu a bytové družstvo je povinné vyhovieť vašej žiadosti, a to v lehote dvoch rokov.

Pokiaľ by vlastníkom bytu bola obec a medzi vami a obcou by jestvoval nájomný vzťah, obec by bola povinná s vami ako nájomcom bytu uzavrieť zmluvu o prevode vlastníctva bytu. Tuto povinnosť vyplývajúcu z ustanovenia § 29a zákona č. 182/1993 Z. z. by mala splniť do dvoch rokov odo dňa, keď nájomca požiada o prevod vlastníctva bytu podľa tohto zákona v dome, v ktorom požiada o prevod vlastníctva najmenej 50% nájomcov bytov. Negatívne vymedzenie je, že túto povinnosť obec nemá, ak nájomcom bytu je právnická osoba, ak ide o byt v rodinnom dome alebo ak ide o byt, na ktorý sa nevzťahovala povinnosť previesť vlastníctvo bytu podľa § 29 ods. 3 (služobné byty, byty štátnych rozpočtových alebo príspevkových organizácií a i.). 

V prípade právnych otázok sa na nás kedykoľvek obráťte, radi Vám pomôžeme.

Čitateľské otázky adresujte na: LASAK@DEFENSA.SK


Autor: Mgr. Ján Lasák
KTN: 21/11

Späť

Klimatizácia vo výškových budovách

V dnešnej dobe už nie je klimatizácia žiadnym luxusom, práve naopak, stala sa neoddeliteľnou výbavou našich domov, bytov, či pracovísk. Počas horúcich letných dní, prináša osvieženie, prevetrá miestnosť a dlhodobo udržiava chladnejšie prostredie. V zime naopak dokáže udržať stabilnú teplotu vzduchu v miestnosti. Len málokto si však uvedomuje, že klimatizácia pomaly pôsobí aj na náš organizmus, čo nemusí byť vždy len prospešné. Senzibilnejší ľudia, môžu citlivo reagovať najmä na veľké teplotné rozdiely, ktoré sa môžu objaviť počas letných horúčav...

Strecha - aký typ si vybrať

Strecha patrí asi medzi najpoužívanejšie slová pre vyjadrenie symbolu domova a rodiny. Dalo by sa povedať, že je akousi pomyselnou korunou každého rodinného domu. Jej funkcia je oveľa dôležitejšia ako by ste si mohli myslieť. Nedodáva domu len vizuálny charakter, ale má veľa základných funkcií pri ochrane vášho príbytku pred dažďom, únikom tepla či hlukom z okolia.Pri stavbe rodinného domu je dôležité myslieť na každý detail. Obzvlášť to platí pri plánovaní a následnej stavbe strechy. Takže ak sa už rozhodnete pre rovnú alebo šikmú strechu, myslite..

Ceny starých bytov klesajú! (vývoj cien)

  „Potenciálni kupci budú ešte chvíľu vyčkávať, kým ceny nepadnú na pomyselné dno. Predávajúci by si mali uvedomiť, že ak chcú predať, musia byt oceniť reálne, tak, aby jeho stav, vek, kvalita a lokalita zodpovedali cene,“ myslí si Veronika Komorníková, šéfredaktorka časopisu Kompletný TRH Nehnuteľností. Poklesli ceny starších nehnuteľností v Bratislave za posledne obdobie? Aké konkrétne byty a v ktorej lokalite? O koľko poklesli ceny? Cena starých bytov v Starom Meste je najustálenejšia a drží sa v cenovom pásme medzi 70-85 tis. Sk/m2 v závislosti..

Svojpomoc namiesto štátnej moci

Pred rokom som privolila môjmu známemu, aby sa ku mne nasťahoval. Dohodli sme sa, že budeme spolu bývať, pričom obaja sme mali prispievať na „spoločnú domácnosť“. Súhlasila som, nakoľko išlo o rodinného priateľa, ktorému boli moji rodičia z minulosti zaviazaní. Po čase nastali však rozpory, prišiel o zamestnanie, začal byť agresívny - slovné útoky, negativizmus. Na domácnosť prestal prispievať, prácu si nehľadal, čo bolo pre mňa už neudržateľné. Som zúfalá, lebo vo svojom vlastnom byte nemám pokoj, dotyčný sa mi smeje do očí a vyhráža sa mi súdmi,..

Predaj domu v exekúcii - nadobudnutie spoluvlastníckeho podielu

 Pred tromi rokmi som začal podnikať ako živnostník, no nedarilo sa mi. Z mojej činnosti mi zostali len dlhy, a čo čert nechcel, došla mi exekúcia. Keďže som nemal iný majetok, exekútor založil náš rodinný dom. Dom vlastnia dovedna štyri osoby, ja v jednej štvrtine. V rámci domu ešte má prenajaté priestory jedna firma, s ktorou máme nájomnú zmluvu. Obávam sa, že prídeme o dom ako aj o príjem za prenájom. Dá sa predísť predaju domu, môže nás žalovať firma, ktorej prenajímame priestor?Cyprián H., HlohovecPredpoklady na predaj nehnuteľnostiV prvom rade by..

Právne postavenie a zodpovednosť súdneho exekútora

 Dobrý deň. Potrebujem odbornú radu. Pred dvomi rokmi som obdržala od exekútora upovedomenie o začatí exekúcie, proti čomu som podala námietky. Ako som sa informovala, o námietkach súd do teraz však nerozhodol a exekútor zriadil na môj dom záložné právo, stiahol z môjho účtu peniaze, a naďalej ho zablokoval. Cítim sa týmto jeho konaním ukrivdená, uškodil mi. Okrem toho o námietkach nie je stále rozhodnuté, námietky sú dôvodné - samotné súdne rozhodnutie je mylné a ja by som ani nemala byť účastníkom exekúcie. Ďakujem za vašu pomoc.Miloslava H.,..

Nehnuteľnosti sa viažu ...

Máte drahú hypotéku? Vymeňte ju!

Nie ste spokojní s aktuálnymi podmienkami vašej hypotéky? Nahraďte ju Flexihypotékou od VÚB banky s lepšou úrokovou sadzbou a bez poplatku za poskytnutie. Roman zo Senca dostal vo februári po piatich rokoch splácania hypotéky od svojej starej banky oznámenie o novej úrokovej sadzbe. Úrok bol 5,7% ročne, čo bolo približne toľko ako doteraz. Roman však dnes zarába viac, ako v čase, keď si bral úver, a so sadzbou tak nebol spokojný. „Navštívil som preto pobočku VÚB banky a oni ponúkli mi o percento lepší úrok. Nad..

Kúpa nehnutelnosti zaťaženej vecným bremenom alebo záložným právom na nehnuteľnosti?

Pred samotnou kúpou zaťaženej nehnutelnosti je vhodné, aby si kupujúci v prvom rade jasne ozrejmil, či skutočne chce nadobudnúť nehnuteľnosť s ťarchou alebo nezaťaženú nehnuteľnosť. Jeho postup závisí od toho, či nehnuteľnosť je nadobúdaná priamo konaním kupujúceho alebo cez sprostredkovateľa - realitnú kanceláriu. Kupujúci by si mal vyžiadať relevantné a najmä aktuálne doklady ohľadne predmetnej nehnuteľnosti, napr. originál  listu vlastníctva. Na liste vlastníctva, ktorý môže získať od predávajúceho, od realitnej kancelárie..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.