Niektoré zásady občianskeho práva a ich význam pre platnosť zmluvných vzťahov o nehnuteľnostiach

Zásada rovnosti účastníkov

 

V oblasti občianskeho súdneho procesu je zásada rovnosti účastníkov ustanovená v čl. 12 ods. 1 Ústavy SR a v občianskom súdnom konaní sa transformuje do zásady rovnosti účastníkov konania (čl. 47 ods. 3 ústavy) a vzťahuje sa na všetky materiálne a procesné zákony a na každého. Rovnosť pred súdom je len výrazom rovnosti strán pred zákonom, v tomto prípade pred Občianskym súdnym poriadkom. Z toho vyplýva, že rovnosť pred zákonom a rovnosť pred súdom je obsahom toho istého pojmu a znamená rovnaké postavenie oboch procesných strán pri aplikácii hmotných i procesných predpisov ktorýmkoľvek súdom voči ktorémukoľvek účastníkovi konania. Zásada rovnosti strán v civilnom procese sa prejavuje vytváraním rovnakých procesných podmienok a rovnakého procesného postavenia subjektov, o právach a povinnostiach ktorých rozhoduje občianskoprávny súd (PL. ÚS 43/95). 

 

Zásada individuálnej autonómie (tzv. sloboda vôle)

 

Je jednou z najtypickejších a esenciálnych zásad občianskeho práva, nakoľko vyjadruje významný atribút v rovine záväzkovo - právnych vzťahov, v rámci zmlúv - a to zmluvnú slobodu (alebo zmluvnú autonómiu) účastníkov právnych úkonov, ako aj vlastnícku slobodu – sloboda nadobúdať a užívať majetok, či slobodu tvorby súvisiacu s tvorivou duševnou činnosťou osôb (napr. architekti, umelci a pod.). Platné právo obsiahnuté napr. v Občianskom zákonníku obsahuje prevažne tzv. dispozitívne normy upravujúce správanie sa subjektov - zmluvných strán - teda také, ktoré im tak ponechávajú voľný priestor na vlastnú úpravu toho - ktorého právneho vzťahu. Výnimku sú kogentné normy, ktoré sú rigidné a nemožno sa od nich odchýliť - napr. zákon č. 116/1990 Zb. o nájme a podnájme nebytových priestorov ustanovuje obligatórnu písomnú formu nájomnej, resp. podnájomnej zmluvy.

 

Zásada „všetko čo je dovolené, nie je zakázané“

 

Uvedená zásada sa prejavuje v oblasti súkromného práva, medzi ktoré zaraďujeme občianske právo, ako aj právo obchodné. Je tak aplikovateľná, vlastne, nevyhnutne musí byť aplikovaná do právnych úkonov, a to záväzkovo-právne vzťahy (zmluvy, dohody a pod.) nevynímajúc. Protipólom tejto zásady v oblasti, kde sa rozhoduje o právach, povinnostiach fyzických a právnických osôb - teda v oblasti verejnoprávnej, v rámci ktorej sa vedie zo strany štátneho orgánu napr. stavebné konanie a pod., sa uplatňuje opačná zásada - „všetko je zakázané, čo nie je dovolené“. Vzhľadom na vyššie uvedené tak účastníci právnych úkonov aj v súvislosti s nehnuteľnosťami bez ohľadu na ich povahu môžu realizovať svoje práva (vlastnícke právo, právo z nájmu, záložné právo ai.) v súlade so zákonom a v jeho medziach. Pokiaľ by sa právne úkony nimi urobené vymykali zákonným limitom, išlo by o protiprávne konanie a mohlo by mať za následok aj napr. neplatnosť konkrétneho právneho úkonu.  

 

Zásada ekvity

 

Uvedená zásada sa vzťahuje ne tzv. mimoprávne systémy pravidiel, podľa ktorých by sa v rámci právnych vzťahov malo konať a brať na ne zreteľ - dobré mravy. Ide o určité morálne pravidlá, ktoré v danom čase a mieste sú všeobecne považované za správne, sú uznávané ako meradlá zákonnosti a slušnosti v rámci právnych vzťahov medzi osobami, fyzickými i právnickými, príp. navzájom. Zásada ekvity má význam, nakoľko príliš tvrdé dodržiavanie zákona môže mať aj nepriaznivé vplyvy na spoločnosť - ako napr. v prípade otázky vypratania nehnuteľnosti, alebo vo sfére sociálnoprávnej otázky priznania/nepriznania dôchodku len z dôvodu absencie pár dní do splnenia podmienok pre nárok na daný dôchodok a pod. V minulosti jestvoval inštitút tzv. odstránenia tvrdosti zákona, ktorý bol však z nášho právneho poriadku vyňatý. Súhrnne, právne úkony účastníkov (občania, podnikatelia, realitné kancelárie) musia byť v súlade s právom, avšak aj s dobrými mravmi  (viď § 44, § 264 Obchodného zákonníka - dobré mravy v hospodárskej súťaži, obchodné zvyklosti).

 

  Zásada prevencie

Je lepšie upraviť si zmluvu takým spôsobom, aby v budúcnosti nedochádzalo k pochybnostiam a prípadným sporom medzi zmluvnými stranami. Priamo v § 3 ods. 2 Občianskeho zákonníka je uvedené,  že fyzické a právnické osoby, štátne orgány a orgány miestnej samosprávy dbajú o to, aby nedochádzalo k ohrozovaniu a porušovaniu práv z občianskoprávnych vzťahov a aby sa prípadné rozpory medzi účastníkmi odstránili predovšetkým ich dohodou. A samozrejme, že subjekty práva sú vo svojom konaní a právnych vzťahoch povinné počínať si tak, aby nedochádzalo ku škodám na zdraví, na majetku, na prírode a životnom prostredí.

Odporúčam preto osloviť právneho poradcu, aby vám zmluvu zanalyzoval a právne posúdil, aby ste predišli prípadným negatívnym  následkom, ktoré vás môžu stáť zdravie a peniaze.

Čitateľské otázky adresujte na: lasak@defensa.sk  


Autor: Mgr. Ján Lasák

KTN: 09/11

Späť

Aké sú možnosti pri výbere podlahy Aké sú možnosti pri výbere podlahy

Každý, kto si zariaďuje svoj nový domov alebo renovuje starý, bude zaiste súhlasiť s tým, že jednou z kľúčových otázok pri jeho úprave je podlaha. Klasikou sú koberce, avšak nie každý je ich fanúšikom a je tu aj otázka alergií; dnes už nimi trpí pomerne vysoké percento populácie a roztoče v nich alergikovi zaiste dobrú službu neurobia. Za týchto okolností je namieste uvažovať o druhej forme klasiky - o parketách. Sú vkusné, praktické, ľahko sa udržiavajú čisté a zákazník si môže vybrať zo širokého spektra možností podľa svojich predstáv. Zrejme..

Latexové, penové a pružinové matrace – aký typ si vybrať? Latexové, penové a pružinové matrace – aký typ si vybrať?

Výber matraca vôbec nie je taká jednoduchá záležitosť! Na trhu je k dispozícii široká škála riešení, z ktorých každé má svoje výhody a nevýhody. Ako si teda vybrať najlepší model matraca? Povieme vám, čím sa vyznačujú vlastnosti jednotlivých typov matracov a kto z nich bude mať najlepší úžitok.   Moderné matrace – aký model si vybrať? Hlavným kritériom pri výbere matraca by mal byť typ vložky, tj. výplne vo vnútri. V závislosti od toho, pre ktorý materiál sa rozhodnete, bude mať váš matrac trochu iné vlastnosti. V súčasnosti..

Predaj apartmánov na zimnú dovolenku

Praskajúci oheň v krbe, zimná lyžovačka pod oknom, to je hádam sen každého, kto má v obľube zimné dovolenky v zasneženej prírode. V poslednom období sa na Slovensku stala doslova módna kúpa apartmánových domov po väčšinou vo vysokohorských lyžiarskych strediskách. V porovnaní s ostatnými typmi nehnuteľností spájajú v sebe niekoľko výhod. V prvom rade sú výhodnou investíciou, pre tých, ktorí radi vidia svoje peniaze rásť. Ich prenájom počas obdobia, kedy ich práve neobývate, vám môže vyniesť pár tisícok navrch. No v neposlednom rade im nemožno uprieť,..

Dedičská otázka - päť dedičov a jeden byt

Rada by som sa spýtala na možnosť riešenia ohľadne spôsobu vysporiadania nehnuteľného majetku po mojom otcovi, ktorý nedávno zomrel. Otec bol dvakrát ženatý a bol vlastníkom 2-izbového bytu , ktorý zdedil po svojich rodičoch, takže moja mama nefiguruje na liste vlastníctva. Otec mal podľa maminho vyjadrenia spísať závet, pričom z prvého manželstva má 3 deti , s ktorými nebol v kontakte asi aj 15 rokov, proste sa vzájomne o seba nezaujímali. Po rozvode s prvou manželkou sa otec odsťahoval z ich spoločného bytu a prenechal im ho. Jeho bývalá žena tam do dnes..

Spoluvlastnícky podiel ako predmet záložného práva a postihnutie spoluvlastníckeho podielu exekúciou

Podľa vami uvedených skutočností má dotknutý spoluvlastník viacero podlžností, a to počnúc od dlhu voči hypotekárnej banke až po vami bližšie nešpecifikovaný počet veriteľov, ktorí si svoje pohľadávky voči spoluvlastníkovi uplatnili v exekučnom konaní. Pokiaľ ide o záložné právo hypotekárnej banky na jemu prislúchajúci spoluvlastnícky podiel, záložné právo tu vzniklo priamo zo zmluvy o hypotekárnom úvere. Súčasťou takej zmluvy je samozrejme klauzula o zriadení záložného práva na nehnuteľnosť preukázateľne patriacu osobe, ktorej sa hypotekárny..

Zastúpenie fyzických osôb pri spravovaní ich nehnuteľného majetku

Pri právnych úkonoch súvisiacich s nehnuteľnosťami je možné dať sa zastúpiť inou fyzickou osobou, príp. právnickou osobou. Občiansky zákonník v danej súvislosti diferencuje medzi zákonným zastúpením a zastúpením na základe tzv. dohody o plnomocenstve. Zákonné zastúpenie Zákonné zastúpenie vzniká na základe zákona alebo rozhodnutia štátneho orgánu. Typickým príkladom zákonného zastúpenia je zastúpenie maloletého dieťaťa. Kto je jeho zákonným zástupcom, ustanovuje zákon č. 36/2005 Z. z. o rodine. Uvedené zastúpenie maloletého..

Súčasná podoba finančných úverov

„Hypotéka, slovo ktoré sa v poslednom období hrnie na nás snáď zo všetkých strán. Na celom svete sa stala synonymom finančnej krízy. My si ju však budeme v tomto článku všímať ako produkt, pomocou ktorého si môžeme zabezpečiť svoj sen o bývaní. Z tohto dôvodu sme oslovili niekoľko finančných inštitúcií na Slovenskom finančnom trhu, aby mám pomocou modelových príkladov ponúkli svoje produkty.“Čo by ste mali vedieť o úveroch na bývanieNa začiatku by sme si mali povedať, na čo vlastne hypotekárny úver slúži. Tento druh služby pre klienta znamená..

Stavebné sporenie

Stavebné sporeniePrincíp a priebehVýhodyDôležité pojmyStavebné sporenie je dnes jedným z najefektívnejších nástrojov financovania bytovej výstavby nielen vo vyspelých západoeurópskych ekonomikách ale aj u nás. Prvým oficiálnym dňom, počas ktorého začala Prvá stavebná sporiteľňa, a. s., vykonávať svoju činnosť, bol 16. november 1992. Prvá stavebná sporiteľňa a. s., bola prvou špecializovanou bankou tohto druhu v strednej a východnej Európe. Založili ju tri renomované európske bankové domy: Slovenská štátna sporiteľňa, š.p.ú. (v súčasnosti Slovenská..

Poistenie domácnosti a zodpovednost Poistenie domácnosti a zodpovednost

Pýtali ste sa niekedy sami seba, prečo by ste si mali vybavovať niečo ako poistenie domácnosti, alebo poistenie zodpovednosti keď už aj tak platíte za poistenie nehnuteľnosti a nechcete utrácať ďalších pár eur za mesiac, ktoré by ste si mohli ušetriť na krásny nový gauč, alebo na nový koberec ktorý ste videli v obchode? Treba si ozrejmiť predovšetkým, čo všetko zahŕňa poistenie nehnuteľnosti. Predstavte si, že Váš domov by niekto vzal, otočil ho strechou dolu, a začal by s ním triasť. Vaše veci, nábytok, oblečenie, knihy.... začali..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.