Uznesenia vlastníkov bytov na schôdzi a ukladanie povinností

Správu nášho bytového domu vykonávala pôvodne firma XY Bratislava, pričom od januára 2009 došlo ku zmene správcu. K zmene došlo podľa mňa nezákonne, nakoľko nie všetci sme sa ustanovili na schôdzu a hlasovali za nového správcu, a tiež došlo k neúmernému nárastu poplatkov za jednotlivé poskytované služby - rozdiel činí až 1.500 Sk za mesiac. Rovnako namietam, že ja ako staršia osoba, budem mať 86 rokov, by som mala byť povinná prispieť spolu s ostatnými vlastníkmi bytov v našom dome sumou 13.000 Sk ako tzv. jednorazový príspevok na sadové úpravy a vybudovanie detského ihriska, pričom mi ani nebol ani oznámený termín a čas konania schôdze. Veď moje deti sú už dávno dospelé a vnúčatá tiež. Myslím, že ide o akýsi princíp nemiestnej solidarity. Pokiaľ ide o firmu na sadové úpravy okolia domu, tá bola vybraná neviem kým, lebo o nej sa na schôdzi nerozhodovalo - vyplýva to so zápisnice, ktorú som dostala po 49 dňoch od konania schôdze! Môžem nejakým spôsobom sa domôcť svojich práv, ktoré ako sa domnievam, boli porušené? Ďakujem Vám za odpoveď.

Pavlína Š., Bratislava

Hlasovanie na schôdzi

Otázku hlasovania vlastníkov bytov a nebytových priestorov v rámci bytových domov upravuje zákon č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov v znení neskorších predpisov. Podľa ust. § 14 zákona o vlastníctve bytov, má vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome právo a povinnosť zúčastňovať sa na správe domu a hlasovaním rozhodovať ako spoluvlastník o spoločných častiach domu a spoločných zariadeniach domu, spoločných nebytových priestoroch, príslušenstve a pozemku na schôdzi vlastníkov. Oznámenie o schôdzi vlastníkov musí byť v písomnej forme doručené každému vlastníkovi bytu alebo nebytového priestoru v dome minimálne päť dní pred dňom konania schôdze. Výsledok hlasovania oznamuje ten, kto schôdzu vlastníkov alebo zhromaždenie zvolal, a to do piatich pracovných dní od konania schôdze vlastníkov alebo zhromaždenia spôsobom v dome obvyklým. Je pravdou, že o výbere firmy na výkon sadových úprav sa malo hlasovať na schôdzi, kde mali byť vlastníkov bytov predložené viaceré ponuky za účelom výberu tej najvýhodnejšej.

Zákon rozlišuje hlasovanie nadpolovičnou väčšinou hlasov všetkých vlastníkov prítomných na schôdzi a dvojtretinovou väčšinu hlasov všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome. Ak by počet zúčastnených vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome neumožňoval hodinu po začatí schôdze vlastníkov právoplatné hlasovanie, rozhoduje sa nadpolovičnou väčšinou zúčastnených. Uvedené pravidlo však neplatí, ak ide o hlasovanie napr. o schválení zmluvy o výkone správy, jej zmene alebo zániku, ďalej o výške úhrady do fondu prevádzky, údržby a opráv a pod. V týchto prípadoch ako aj ak sa na schôdzi rozhoduje o úvere a o zabezpečení úveru, o zmluve o vstavbe alebo nadstavbe bytov alebo nebytových priestorov v dome a o zmene formy výkonu správy, vyžaduje sa dvojtretinová väčšina hlasov.

Zmierne riešenie - prokuratúra - súd

Ak sa cítite postupom správcu alebo postupom a výsledkom schôdze vlastníkov dotknutá na svojich právach a oprávnených záujmoch, máte právo napr. obrátiť sa na príslušný súd v zmysle § 14 ods. 4 zákona o vlastníctve bytov, podľa ktorého má prehlasovaný vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome právo obrátiť sa do 15 dní od oznámenia o výsledku hlasovania na súd, aby vo veci rozhodol. Naviac, môže ísť v súvislosti s vybudovaním detského ihriska o dôležitú zmenu spoločnej veci podľa § 139 ods. 3 Občianskeho zákonníka . Ak ste sa ako vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome nemohli o výsledku hlasovania dozvedieť, máte právo obrátiť sa na súd najneskôr do troch mesiacov od hlasovania. V oboch prípadoch platí, že ak lehotu nestihnete, vaše právo zaniká.

V prvom rade môžete vyzvať správcu alebo osobu, ktorá schôdzu zvolala, vyzvať na riešenie veci s cieľom dosiahnuť zmierne vyriešenie veci. Ak neuspejete, máte možnosť obrátiť sa na prokuratúru s podnetom na prešetrenie zákonnosti a prijatie príslušných postupov podľa zákona o prokuratúre alebo podať priamo žalobu na súd. Podľa vašich vyjadrení by ste mohli vo svojom podnete namietnuť rozpor so zákonom o vlastníctve bytov, príp. porušenie dobrých mravov v súvislosti s vyslovením povinnosti uhradiť sumu 13.000,- Sk na sadové úpravy okolia domu a zriadenie detského ihriska. Vo veci podľa vás neúmerného zvýšenia platieb za služby sa môžete obrátiť na Slovenskú obchodnú inšpekciu ( www.soi.sk ), nakoľko sa jedná o poskytovanie služieb spotrebiteľom.

Zákon nepozná pojem „jednorazový príspevok“, spôsob ukladania povinností občanom

Uvádzate, že sa má jednať o jednorazový príspevok. V danej súvislosti sa musím vyjadriť, že zákon o vlastníctve bytov pojem „jednorazový príspevok“ nepozná a nepozná ho ani Občiansky zákonník, ktorý predstavuje vo vzťahu k zákonu o vlastníctve bytov všeobecnú právnu úpravu. Na opravy, údržbu alebo investovanie do spoločných častí a pozemku, teda i na sadové úpravy a vybudovanie detského ihriska na priľahlom pozemku sa môžu použiť prostriedky z fondu prevádzky, údržby a opráv. Zákon o vlastníctve pozná len nasledovné platby - mesačná úhrada za plnenia poskytované v súvislosti s užívaním bytov a nebytových priestorov, mesačnú platbu za správu, príspevok do fondu prevádzky, údržby a opráv a vyúčtovanie úhrad za plnenia.

Povinnosti možno podľa Ústavy SR ukladať zákonom alebo na základe zákona, v jeho medziach a pri zachovaní základných práv a slobôd. Občiansky zákonník v súvislosti s výkonom práv a povinností uvádza, že výkon práv a povinností vyplývajúcich z občianskoprávnych vzťahov nesmie bez právneho dôvodu zasahovať do práv a oprávnených záujmov iných a nesmie byť v rozpore s dobrými mravmi.

 Čitateľské otázky adresujte na: lasak@defensa.sk

 

Späť

Okná Okná

DrevoPlastové okenné rámové vlysyOceľové okenné rámové vlysyHliníkové rámové vlysyKombinovanéPLASTOVÉ OKNÁ - z čoho si vybrať?Výhody plastových okien oproti ostatným rámomKoľko také okno vydrží?Údržba plastových okienPridanie ďalšieho sklaNáhrada jednoduchého zasklenia izolačnými dvojsklamiMontáž plastových okienNalepenie priehľadnej izolačnej fólie priamo na sklo okna Z funkčného hľadiska majú okná dve základné poslania. Ich úlohou je zaistiť prirodzené vetranie miestnosti a jej prirodzené osvetlenie. Presne na takýto účel sa používali od..

Ochránia nás bleskozvody?

 Ako vzniká blesk?BleskozvodDnešné moderné bleskozvodyVnútorná ochranaUrob si sámSúčasti bleskozvoduZachytávačZvodUzemnenie Oblohu, ktorú križujú blesky videl už asi každý z nás. Na Slovensku to v letných mesiacoch nie je žiadny výnimočný zjav. Obloha dostane čierny ráz, spustí sa prudký dážď a všetko živé okamžite zalezie do svojich príbytkov, podaktorí príslušníci staršej generácie dokonca zapália do okien sviečky a povyťahujú zo zástrčiek všetky možné elektrospotrebiče. Je to naozaj nutné?  Ako vzniká blesk?Iskry pri česaní vlasov..

Ručenie nehnuteľnosťou. Bežné riešenie alebo koledovanie si o problém? Ručenie nehnuteľnosťou. Bežné riešenie alebo koledovanie si o problém?

V živote sa ocitáme v rôznych situáciách a stáva sa, že potrebujeme viac, ako máme momentálne našetrené. Pre ľudí, ktorí majú pravidelný príjem, nie je problém vybaviť si pôžičku štandardnou cestou; ak však táto okolnosť absentuje, môže sa stať, že potencionálny klient bude  vyhodnotený ako rizikový. V takomto prípade mu veľa možností nezostáva; buď mu niekto pomôže ako tzv. solidárny dlžník, alebo bude musieť, za predpokladu, že je to uňho reálne, ručiť nehnuteľnosťou. Ručenie nehnuteľnosťou je relatívne istý spôsob, ako si zabezpečiť..

Nárok na majetok pri dedení

 Moji rodičia sa rozviedli pred šiestimi rokmi. Otec je vlastníkom 4- izbového bytu v Piešťanoch a rodinného domu vo Veľkých Levároch. Pri našom poslednom rozhovore mi naznačil, že napísal závet, ktorým odkázal celý majetok svojej družke, s ktorou už asi dva roky žije v spomínanom byte v Piešťanoch. Mám nejaký nárok na otcov majetok aj v prípade, že ho chce celý odkázať svojej priateľke? Anna M., Veľké Leváre Vážená čitateľka, podľa ustanovení Občianskeho zákonníka máte ako potomok Vášho otca zaručený nárok na zákonný dedičský podiel,..

Narúšanie pokojného bývania ako predpoklad pre zánik nájmu bytu

Rada by som sa informovala, či nás bytové družstvo môže kvôli dcére vysťahovať z bytu? Nemáme kam íst bývať a dá sa tomu vyhnúť, ak bytové družstvo zruší dcére trvalý pobyt a ona odíde preč? Vlastníkom bytu  je bytové družstvo a ja a manžel ako spoloční členovia družstva sme nájomníkmi. Máme dospelú dcéru, ktorá má totožný trvalý pobyt ako my a v čase našej neprítomnosti (manžel je dlhodobo mimo bytu a ja kvôli práci) býva dcéra v byte a susedia sa sťažujú, zatiaľ len ústne, na bytovom družstve, že za dcérou chodia všelijaké..

Zrušenie spoluvlastníctva v kontexte násilného správania podielového spoluvlastníka

Dobrý deň, prosím o Váš právny názor v tejto záležitosti. Spolu so sestrou sme zdedili 2 izbový byt po našom otcovi. Každý vlastníme 1/2 podiel. Sestra v uvedenom byte bývala ešte za života nášho otca a po jeho smrti tam chce ďalej bývať. Ja s tým nesúhlasím a žiadam ju, aby byt opustila. Môže byt užívať a bývať v ňom bez súhlasu mňa ako polovičného spoluvlastníka tejto nehnuteľnosti? Aké sú právne kroky, ak by byt nechcela opustiť? Ďakujem za odpoveď. Emanuel J., Bratislava Áno, Vaša sestra môže v predmetnom byte bývať a nepotrebuje za tým..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.