Svetlo naše každodenné

 „Pri predstave čo by mohlo byť pre nehnuteľnosť najdôležitejšie aby sa v nej dobre bývalo alebo pracovalo, človeku napadnú mnohé maličkosti a detaily, ktorými by si chcel spríjemniť pobyt v tej ktorej miestnosti pri oddychu či práci. Mnohokrát pritom nemyslíme nato, čo je snáď pre dobrý pocit z bývania najdôležitejšie a napadne nám to až vtedy keď nás „režú“ oči pri zlom osvetlení, či jednoducho nám praskne žiarovka. Zväčša až vtedy začneme uvažovať o tom, či sme pre dobré odsvetlenie urobili naozaj všetko.“

Osvetlenie a oči

Aby sme sa predišli problémom s osvetlením interiérov, je dobré si dopredu premyslieť ako bude osvetlenie vo vlastnej nehnuteľnosti či pracovisku vyzerať. Vyhli by sme sa tak budúcim problémom pri nekvalitnom osvetlení miestností. Úloha osvetlenia je dôležitá najmä preto, lebo nám takto ušetrí energie za osvetlenie, pretože si musíme uvedomiť že najväčšia časť z osvetlenie je energia premenená na teplo ktoré nám zbytočne uniká a neposlednom rade nám šetrí to najcennejšie čo máme - náš zrak. A práve pri tejto zmienke o našich očiach a osvetlení by si vzdychol nejeden očný lekár, ktorý značnú časť svojej pracovnej doby vysvetľuje svojim pacientom úlohu dobrého osvetlenia, ktoré by malo v každej miestnosti pochádzať hlavne z prirodzeného zdroja - slnka. Podľa mnohých vyjadrení očných lekárov je veľmi dôležitá hygiena očí. Tá by mala predovšetkým spočívať k kombinácii niektorých faktorov. Predovšetkým je to výber vyhovujúceho osvetlenia ktoré nie je príliš žiarivé a hlavne ako už bolo spomenuté, je to využívanie prirodzeného svetla v miestnosti. Svetlo predstavuje len malú časť slnečného žiarenia, ktoré obsahuje všetky farby spektra takmer v rovnakom pomere aj preto je toto svetlo pre ľudské oko najprirodzenejšie.

Na svetlo sa myslí už pri projektovaní

Na budúce osvetlenie bydliska je potrebné myslieť nielen pri súlade farieb, tónov či materiálov v jednotlivých miestnostiach, ale už pri samotnom projektovaní bytov či rodinných domov. Optimalizácia svetla do interiérov budov má tri úrovne. Ide o úroveň prípravnú pri projektovaní, pri realizácii stavby a počas prevádzky. Návrh stavby a hlavne osvetlenia začína totiž spracovaním svetlotechnickej štúdie, ktorá má preukázať vhodnosť osadenia stavby na tom ktorom pozemku. Ak má napríklad architekt komplex novostavieb ešte len v počítači či na papieri, jeho základným zámerom pre vydanie rozhodnutia o umiestnení stavby je dokladovať vhodnosť prirodzeného osvetlenia nielen u existujúcej stavby, ale aj v okolitých objektoch. Pri obytných budovách je dôležité aj posúdenie a doba preslnenia obytných priestorov a ekvivalentný uhol tienenia.
Umelé osvetlenie v tomto štádiu je nutné dokladovať potrebou elektrického príkonu a kapacitnými možnosťami jestvujúcich a navrhovaných rozvodov elektrickej energie. V štádiu ak existuje iba projekt novostavby a je potrebné stavebné povolenie, a nebola zatiaľ vyhotovená svetlotechnická štúdia, je nutné vyhotovenie dokladovania riešenia osvetlenia interiérov novostavby umelým osvetlením. Svetlotechnická štúdia sa však často nespracováva a jej potreba spracovania často vyvstane pri sporoch a námietky účastníkov územného či stavebného konania. A práve preto by sa výsledok svetlotechnickej štúdie nemal podceňovať

Umelé osvetlenie

Pri umelom osvetlení je spektrum celkom iné a pri takomto osvetlení sú pre naše oči priaznivé teplé a neutrálne farby spektra. Väčšina ľudí používa ako hlavný zdroj umelého osvetlenia žiarovku. Tok jej žiarenia je menej intenzívny ako napríklad pri žiarivkách. Preto ak sa niekto rozhodne používať žiarivky pri domácom osvetlení z dôvodu ich dlhšej trvácnosti, mal by požiť žiarivky, ktorých farba je podobná farbe svetla zo žiaroviek. V protiklade ku klasickým žiarovkám sa úsporné žiarivky vyrábajú s rôznymi farbami svetla. Ponúkaná paleta farieb na trhu siaha od bielej farby denného svetla až po extra teplú farbu. Práve táto žiarivka zodpovedá farbe klasickej žiarovky Táto farba je ideálna na oddychové zóny v byte. Úsporné žiarivky pre takýto typ osvetlenia majú označenie 827 alebo 2.700 Kelvina. Pracovné plochy najlepšie osvetlíme svetlom vo farbe neutrálnej bielej 840 alebo 4.000 Kelvina, alebo bielej denného svetla 860 alebo 6.000 Kelvina. Alfou a omegou pri dobrom umelom osvetlení je dobrá svietivosť žiarovky či žiarivky.
Podľa definície je svietivosť svetelný tok, vyžarovaný v určitom smere. Jednotka svietivosti je kandela. Preto medzi dôležité parametre svietivosti patrí svietivosť meraná v rôznych smeroch. Intenzita svetla je zasa svetelný tok, dopadajúci kolmo na určitý povrch alebo predmet. Jednotkou intenzity svetla je lux a závisí od vzdialenosti svetelného zdroja od osvetľovaného povrchu. Veľmi dôležitú úlohu pri umelom osvetlení má aj jas svetla. Ide o svetelný vnem, zaznamenávaný zrakom po odraze od povrchu daného prostredia. Jednotkou jasu je kandela/m2 a intenzita jasu závisí od materiálu a farby reflexného povrchu.

Osvetlenie vo vlastom

Priestory bytu či rodinného domu nám slúžia predovšetkým ako miesto na naberanie síl a regeneráciu po práci a predstavujú určité zázemie pre ich obyvateľov. Tomuto by sa malo prispôsobovať aj osvetlenie v našom vlastnom hniezdočku. Osvetlenie slúži predovšetkým na orientáciu a osvetlenie nábytku a predmetov v miestnostiach. Z dôvodu orientácie v miestnosti je dôležité aby sa svetlo mohlo zažať pri dverách alebo v prípade priechodnej miestnosti pri obidvoch dverách. Dekoratívne alebo menej intenzívne osvetlenie býva často jedným z veľmi účinných prostriedkov zariadenia bytu. Je to jedna z možností, ak potrebujeme určité predmety (obrazy, plastiky) alebo rastliny zvýrazniť pomocou osvetlenia, pričom od nich odrazené svetlo je natoľko dominantné, že vlastné osvetľovacie teleso takmer nevnímame. V inom prípade tvorí sama lampa dekoráciu svojím tvarom, povrchom alebo farbou. V týchto prípadoch je dobré osvetlenie veľmi dôležité, pretože ide o zvýšené namáhanie zraku. Ide väčšinou o orientované svetlo. Svetlo určené na takýto účel má svoj dopad iba na jeden smer, alebo osvetľuje niektorý konkrétny priestor. Úlohou funkčného osvetlenia je mať predovšetkým kvalitné osvetlenie pri rôznych činnostiach, napríklad pri jedle, práci, čítaní alebo hrách. Osvetlenie musí vyhovovať niekoľkým požiadavkám, aby zodpovedalo viacerým požiadavkám. Iné je priaznivé osvetlenie vo veľkom rodinnom dome a iné je v malom dvojizbovom byte.
Celkové rozloženie svetla je potom súhrou rozložených plôch a toho ako odrážajú svetlo v celej miestnosti. Zariadenie izby býva často zložené z rôznych materiálov, ktoré „spolupracujú so svetlom na rôznej báze.“ To isté platí aj pre farby, ktoré taktiež rôzne odrážajú svetlo v miestnostiach. Napríklad biele steny odrážajú najviac svetla. Farebné steny a povrchy s inou ako hladkou štruktúrou zasa odrážajú menej svetla a prirodzene tak tlmia jeho intenzitu.

Aké svetlo teda použiť

Vo všeobecnosti platí , že čo miestnosť to iná intenzita osvetlenia. Ak vstupujeme do bytu či rodinného domu cez predsieň, dosiahneme najlepší svietiaci efekt, ak lampy budú visieť zo stropu vo výške 230 až 240 cm alebo budú namontované na stenu vo výške 180 až 200 cm. Najlepšie je osvetlenie z dvoch strán. V obývacej izbe, ktorá býva s pravidla v byte najväčšou miestnosťou v byte či rodinnom dome je možné použiť smerované aj nepriame osvetlenie. Veľmi príjemným dojmom môže pôsobiť súprava svietidiel rovnakého dizajnu. V spálmi je zasa dôležité aby osvetlenie tvorilo celkové osvetlenie miestnosti spolu s lokálnym osvetlením pri posteliach. K posteliam použijeme svietidlá s možnosťou nastavovania smeru osvetlenia alebo lampy s priesvitným tienidlom. V detskej izbe je zasa dôležité pamätať výšku dieťaťa. Stropné osvetlenie by malo dostatočne rozsvietiť celú miestnosť. Samostatné svetlo má svoje nezastupiteľné miesto na pracovnom stole, kde dôležitú úlohu tvorí prirodzené svetlo. Takže pracovný stôl by mal byť umiedstnení najmä pri okne detskej izby.
V kuchyni je zasa veľmi dôležité priame osvetlenie pracovných plôch. Svetlo musí dopadať na pracovný stôl, sporák, umývací dres a nesmie vytvárať tiene. Taktiež je dôležité umiestnenie elektrických zásuviek a vhodným riešením je inštalácia svetelných rámp pod dolnou hranou skriniek. Samotný jedálny stôl ak sa nachádza v kuchyni, osvetľujeme samostatným telesom. V prípade kúpeľne je dôležité to, aby sme dobre videli sami seba pri umývaní, holení či líčení. Okrem celkového osvetlenia je dôležité mať osvetlenie pred zrkadlom. V malých kúpeľniach toto svetlo často postačuje aj ako svetlo celkové. V pracovni ak sa človek zdržiava veľmi dlho, hrozí aj najväčšie poškodenie zraku. Svetlo na pracovnom stole by nemalo oslepovať a odrážať sa od pracovnej plochy. Pri práci s počítačom sa odporúčajú lampy s asymetrickým delením svetla, aby sa predišlo vytváraniu rušivých odrazov na obrazovke.

Svetlo v práci

Samotnú kapitolu o dobrom osvetlení tvorí osvetlenie kancelárskych a iných pracovných priestorov. Štandardy pre hygienické predpisy a osvetlenie v práci určuje zákon o verejnom zdravotníctve, kde sa napríklad píše, že trvalé dopĺňanie denného svetla umelým svetlom sa nesmie zriaďovať v učebniach, obytných miestnostiach a im podobným priestorom. Základom dobrého osvetlenia je denné osvetlenie všetkých pracovísk Vychádza sa pritom z ustanovenia ešte zo smernice Európskych spoločenstiev. Veľmi nebezpečnými sú najmä veľké open space priestory, kde pri halogénovom osvetlení pracuje v jednej miestnosti aj 100 ľudí. Práve preto je pri pracovnom osvetlení dôležitá údržba osvetlenia napríklad pri zanášaní prachom, alebo keď počas vykurovacích prestávok vzniká povrchová kondenzácia. Veľmi dôležité sú aj materiály ktoré sa používajú pri zasklievaní okien. Napríklad polykarbonátom ktorý znižuje svietivosť. Práve osvetlenie v práci predstavuje zvýšené riziko pre človeka pretože tam strávi prevažnú časť dňa. Ochrana zdravia v tejto oblasti by si mala v budúcnosti vzhľadom na zvyšujúce nároky v práci nájsť u každého z nás vyššiu mieru pozornosti.

Viac informácií sa dozviete

v relácii na ta3



Späť

Dômyselná ochrana pred slnkom, vďaka ktorej nepotrebujete klimatizáciu Dômyselná ochrana pred slnkom, vďaka ktorej nepotrebujete klimatizáciu

Priemerné denné letné teploty sú čoraz vyššie, z čoho sa tešia najmä majitelia fotovoltických systémov. Na rozdiel od strechy je ale slnečné teplo v našom interiéri v tomto ročnom období skôr nežiaduce. Nehovoriac o interiéroch, ktoré sú vybavené modernými, no obrovskými oknami s veľkou sklenenou plochou. Klimatizácia sa ukazuje ako riešenie, ktoré však mnohým nevyhovuje nielen z finančného a časového, ale aj zdravotného hľadiska. Ako si teda užívať leto bez nepríjemných obmedzení? Ak chcete účinne blokovať slnko, je najlepšie použiť..

Laminátová podlaha vhodná do každého bývania Laminátová podlaha vhodná do každého bývania

Laminátové podlahy sú čoraz obľúbenejšou voľbou v domácnostiach, a to ako v domoch, tak aj v bytoch. Je to atraktívna, cenovo výhodná a odolná možnosť podlahy, ktorú možno použiť v ktorejkoľvek miestnosti. Vedeli ste, že laminátové podlahy sú vytvorené zo syntetického materiálu a sú skvelou náhradou drevených podláh? Výhody voči drevenej podlahe Hlavnou výhodou laminátovej podlahy je jej cenová dostupnosť. Je oveľa lacnejšia ako tvrdé drevo, čo z nej robí pre majiteľov domov oveľa atraktívnejšiu možnosť. Jej inštalácia je tiež..

Prístupová cesta k nehnutelnosti - predchádzanie problémom ohľadom nehnuteľnosti

Kúpa pozemku je úkon, ktorý si vyžaduje pozornosť a obozretnosť oboch zainteresovaných strán; je pomerne ľahké dopustiť sa chýb, ktoré sa spätne nedajú napraviť a ak prehliadneme isté skutočnosti, je možné nielen to, že vzniknú okolnosti, ktoré výrazne znížia cenu predmetného pozemku, ale i to, že vznikne patová situácia, výsledkom ktorej bude jeho nevyužiteľnosť, ktorá vyústi do následnej nepredajnosti. Bratislava ale aj iné mestá sú toho príkladom. Opäť teda platí, že je nutné zodpovedne preveriť nielen každý detail kúpnopredajnej zmluvy,..

Základné povinnosti prenajímateľov - všeobecná právna úprava

Povinnosť prenechať prenajatú vec nájomcovi v stave spôsobilom na dohodnuté užívanie alebo obvyklé užívanie Uvedená povinnosť prenajímateľa je upravená v § 664 OZ. K odovzdaniu predmetu nájmu nájomcovi by malo dôjsť v jeho celistvosti, teda naraz a s príslušenstvom veci. V súvislosti s nájmom bytov je osobitná právna úprava obsiahnutá v § 687 ods. 1 OZ. Pokiaľ by nedošlo k odovzdaniu predmetu nájmu, mnohí si myslia, že tým sa stáva nájomná zmluva neplatnou. Opak je však pravdou - neodovzdanie veci nespôsobuje neplatnosť nájomnej zmluvy. Ak nájomná..

Predaj domu v exekúcii - nadobudnutie spoluvlastníckeho podielu

 Pred tromi rokmi som začal podnikať ako živnostník, no nedarilo sa mi. Z mojej činnosti mi zostali len dlhy, a čo čert nechcel, došla mi exekúcia. Keďže som nemal iný majetok, exekútor založil náš rodinný dom. Dom vlastnia dovedna štyri osoby, ja v jednej štvrtine. V rámci domu ešte má prenajaté priestory jedna firma, s ktorou máme nájomnú zmluvu. Obávam sa, že prídeme o dom ako aj o príjem za prenájom. Dá sa predísť predaju domu, môže nás žalovať firma, ktorej prenajímame priestor?Cyprián H., HlohovecPredpoklady na predaj nehnuteľnostiV prvom rade by..

Náhrada škody spôsobenej stavebnou činnosťou

Na našej bytovke nadstavuje stavebná firma (s.r.o.), s ktorou vlastníci bytov uzavreli zmluvu o výstavbe, podkrovné byty. V podkrovnej časti sa nachádza 5 bytov doterajších vlastníkov vrátane môjho a jeden byt, ktorý ak dobre viem, patrí mestu. Stavebník sa v zmluve zaviazal uzatvoriť pred začatím stavebných prác zmluvu o poistení stavby. Poistenie sa má vzťahovať na vznik škôd pri výstavbe. Po odstránení strechy došlo začiatkom septembra k rozsiahlemu zatečeniu dažďovej vody do bytov, okrem toho popraskali aj steny. Stavebník tvrdí, že sme mu neposkytli súčinnosť..

Byty na prenájom - ceny v Bratislave za rok 2005

V súčasnosti je veľa ľudí, ktorí sa rozhodli kúpiť si byt za účelom jeho prenájmu. Kto však chce prenajímať byt, kupovaný na úver, musí si veľmi dobre zrátať, nakoľko môže nájomné pokryť splátky úveru.Treba si uvedomiť, že pravidelné mesačné splátky sa dajú investovať aj do iných produktov ako sú nehnuteľnosti, pričom napríklad pri finančných produktoch nedochádza k postupnému opotrebovávaniu, a tým k obmedzovaniu vplyvu inflácie na zvyšovanie ceny (výšky nájomného). Pri prenájme nehnuteľností treba rátať aj s určitou rezervou - keď sa..

Ako bezpečne platiť pri kúpe nehnutelnosti a aké riziká hrozia pri platení hotovosťou za nehnuteľnosti?

Kúpa nehnutelnosti predstavuje z pohľadu bežného človeka pomerne zásadný krok. Ceny nehnuteľností sa totiž pohybujú v desiatkach, niekedy až stovkách tisícoch eur, a preto je na mieste zachovať čo najvyššiu možnú mieru opatrnosti s úhradou kúpnej ceny. Pre zachovanie spomenutej opatrnosti je pritom nevyhnutné poznať aspoň základné princípy prevodu nehnuteľnosti.   Prevod vlastníckeho práva k nehnuteľnosti Kúpa nehnuteľnosti sa realizuje na základe kúpnej zmluvy, avšak samotný podpis kúpnej zmluvy ešte neznamená nadobudnutie..

Ceny nehnuteľností


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.