Byty na prenájom - ceny v Bratislave za rok 2005

V súčasnosti je veľa ľudí, ktorí sa rozhodli kúpiť si byt za účelom jeho prenájmu. Kto však chce prenajímať byt, kupovaný na úver, musí si veľmi dobre zrátať, nakoľko môže nájomné pokryť splátky úveru.

Treba si uvedomiť, že pravidelné mesačné splátky sa dajú investovať aj do iných produktov ako sú nehnuteľnosti, pričom napríklad pri finančných produktoch nedochádza k postupnému opotrebovávaniu, a tým k obmedzovaniu vplyvu inflácie na zvyšovanie ceny (výšky nájomného). Pri prenájme nehnuteľností treba rátať aj s určitou rezervou - keď sa povedzme mesiac či dva nepodarí nájsť nového nájomníka.


Graf č.1 - Analýzu cien prenajímaných bytov som robila na ponuke 14.013 bytov v období od januára 2005 do konca januára 2006. Dá sa povedať, že väčšina ponúkaných bytov na prenájom je v Starom Meste, naviac táto ponuka je v podstate cenovo vyrovnaná. Je vidieť, že majitelia bytov v centre veľmi často využívajú tento spôsob investície. Naproti tomu byty v Petržalke skôr slúžia na bývanie ako na podnikanie. V druhom a štvrtom okrese je stav vyrovnaný, v oboch okresoch sa vo veľkom stavia. Predposlednú priečku obsadil tretí okres, je to aj preto, že v lokalitách ako Koliba, Rača či Vajnory sú skôr rodinné domy ako byty.


Graf č.2 - Veľkosť metráže je tiež závislá od lokalít, vo všeobecnosti platí, že byty s najväčšími metrážami sú v Starom Meste, avšak veľmi rýchlo ich doháňajú novostavby, napríklad 6- izbová mezonetová novostavba na Vajnorskej ulici, so 4 terasami a 2 kúpeľňami s celkovou metrážou 200 m2. Ale takýchto výnimiek je veľmi málo.
 

Graf č.3 - Priemerná cena za m2 podľa izbovitosti v jednotlivých častiach mesta závisí hlavne od dostatku jednotlivých bytov na trhu v danej lokalite. Keď ceny prenájmu porovnávame podľa okresov, významne to skresľuje skutočnosť, lebo jednotlivé okresy sú rozľahlé a v rámci nich sú veľké cenové rozdiely medzi jednotlivými lokalitami, jednotlivými štvrťami mesta. Napríklad v treťom okrese prenájom bytu v Novom Meste stojí viac než v Rači. Rovnako je to však aj v druhom okrese - Nivy a Ružinov sú v cenovom rebríčku vysoko, ale Dolné hony a Pod.Biskupice naopak na chvoste - pritom patria spolu do druhého okresu. Najviac vyrovnané je preto Staré Mesto. Vo všeobecnosti sa dá povedať, že garsónky sa hýbu v rozpätí 277 Sk/m2 v BA V po 454 Sk/m2 v BA I, 1- izbové byty majú interval 370 Sk/m2 - BA I vs. 243 Sk/m2 - BA V; 2- izbové byty sú v rozpätí 382 Sk/m2 - BA I vs. 253 Sk/m2 - BA IV; 3-, 3,5- a 4- izbové byty majú v BA I až zarážajúco rovnakú cenu cca 373 - 376 Sk/m2.
 

Graf č.4 - Ukážka toho, aký byt a za koľko si v priemere vieme prenajať. Tiež je ale potrebné mať na pamäti, že údaje sa nevzťahujú na rôzne novostavby a luxusne zariadené byty.


Graf č.5, Graf č.6 - Okrem iného som pri analýze vývoja cien prenájmov v Bratislave podľa jednotlivých lokalít jasne zistila súvislosť ceny s novostavbami: tam, kde sa práve dokončili nové výstavby, vyhnali cenu prenájmu hore. Tento stav však nikdy netrvá veľmi dlho, pretože tieto byty sa väčšinou veľmi rýchlo prenajmú. V Starom Meste sa byty nestavajú a ceny sa tu veľmi nemenia, naviac je tu veľmi veľká ponuka, ktorá nepustí cenu vyššie. Cenový rozdiel medzi jednotlivými lokalitami mesta je vidieť nielen pri predaji, ale aj pri prenájme. Na prvom mieste s najdrahším nájomným je samozrejme BA I, na druhom mieste sa v rebríčku stretávajú druhý a tretí bratislavský okres.


Graf č.7 - Vývoj cien v druhom okrese, tak ako som už spomínala vyššie, odzrkadľuje fakt, že Nivy a Ružinov sú v cenovom rebríčku vyššie, ako Pod.Biskupice a Vrakuňa. Napriek tomu, že Pod.Biskupice a Vrakuňa sú si cenovo veľmi blízke, väčšia ponuka bytov vo Vrakuňa na začiatku roku 2005 znížila cenu v danej oblasti, a naopak po ponuke novostavieb na Kazanskej v Pod.Biskupice ku koncu roka vytiahol cenu vyššie ako v ostatných lokalitách BA II. Avšak tiež sa tu prejavil jav, že sa tieto ponuky novostavieb veľmi rýchlo prenajmú a ponuka zase spadne na pôvodnú úroveň. Ceny na Nivách sú najstabilnejšie, hýbu sa v rozpätí od 280 do 320 Sk/m2. Oproti tomu Ružinov je viac ovplyvňovaný kolaudáciami novostavieb.
 

Graf č. 8 - Nájom na Kramároch sa vyhupol na prelome roka na základe ponuky novostavby na Klenovej, inak Kramáre mali najstabilnejší vývoj z tretieho bratislavského okresu. V ponuke Nového Mesta sa na jeseň objavilo množstvo luxusne zariadených a rekonštruovaných ponúk, ktoré sa však veľmi rýchlo prenajali. Vývoj cien na Kolibe je veľmi diskutabilný. Je to hlavne veľkým nedostatkom bytov v tejto lokalite. Veľkú časť tu predstavujú prenájmy častí rodinných domov, ktoré skresľujú cenu, avšak nedajú sa zo súboru vylúčiť, pretože fungujú ako samostatné poschodia jednotlivých rodinných domov. Keď sa takýchto častí rodinných domov nahromadí, tak ako to bolo pred Vianocami, veľmi to zahýbe s cenou.
 

Graf č. 9 - Na čele sa drží Karlova Ves, v tesnom závese s Dlhé diely a kuchyňa ku koncu roka prekvapivo s Devínskou Novou Vsou. Byty v Dúbravka sú na nižšej úrovni, spolu s Lamačom a Záhorskou Bystricou. Tu je vidieť nárast cien len v prípade odovzdávania novostavieb na Studenohorskej a neskôr na Heyrovského ulici v Lamači.

Späť

Ako znížiť hlučnosť práčky a kúpeľne: Efektívne riešenia pre tichší domov Ako znížiť hlučnosť práčky a kúpeľne: Efektívne riešenia pre tichší domov

Asi nikdy predtým sme sa nesnažili tak ako v dnešnej hektickej dobe, nájsť vo svojom vlastnom dome príjemné ticho a pohodlie. Možné je to vďaka niekoľkým jednoduchým opatreniam, medzi ktoré sa radí aj odstránenie najväčších zdrojov hluku. A nakoľko je jedným z nich práve práčka, pozrieme sa na spôsoby, ako znížiť jej hlučnosť a premeniť kúpeľňu na oázu pokoja a harmónie. Kvalitná kročajová izolácia Kročajová izolácia je kľúčovým prvkom pri znížení hluku v domácnosti. Ide o materiál, ktorý sa používa na izoláciu podláh a stien,..

Ako zariadiť malú obývačku? Ako zariadiť malú obývačku?

Obývačka patrí k miestnostiam, ktoré sú využívané najviac, a na ich zariadení si dávame záležať. Lenže ak máte malú obývačku, musíte viac premýšľať o rozmeroch aj umiestnení nábytku. Čo by vám ani v malej obývačke určite nemalo chýbať? Pohovka je základ Pohovky alebo sedačky sú základom každej obývačky. V malom priestore ale treba využiť každý centimeter. Starostlivo tak vyberajte miesto, kam pohovku umiestnite. Najlepšie spravíte, ak jej nájdete miesto pri stene, prípadne aj pod oknami. Steny s oknami sa zariaďujú horšie, pretože si..

Rekonštrukcia rodinných domov vs novostavby

Stačí kozmetická úprava?Nechajme si poradiťA tak niečo k novostavbeAko postupovať podľa práva?Budete potrebovať právne overené dokumentyTak kedy sa konečne môžete pustiť do práce?Súčasná bytová situácia sa zdá neúnosná a tak sa mnoho ľudí začína radiť, či si zaobstará starší, dostupnejší dom a postupne mu dá novú tvár, alebo si splní všetky svoje sny, zadĺži sa na dlhé roky a pôjde cestou novostavby. Čo je lepšie? Ako všade, aj tu narazíme na dve strany mince, aj tu záleží na mnohých faktoroch. Každá stavba je jedinečná, naše predstavy a..

Zúženie bezpodielového spoluvlastníctva manželov

Mam problém ktorý by som potreboval nejako rozlúsknuť a vyriešiť. Som slepec, invalidný dôchodca a s manželkou nežijem v spoločnej domácnosti, predali sme dom a každý si ideme riešiť svoju bytovú otázku. S manželkou nebývame v spoločnej domácnosti, deti si ona dala napísať na seba čo už ľutujem. Potrebujem si riešiť bytovú otázku a mám byt, ktorý chcem kúpiť, lebo dom čo sme mali spolu, sme predali a jediný záznam o tom je jedine kúpno - predajná zmluva. A zvyšné veci medzi nami sú jedine v ústnej forme. Ide mi jedine o to ako ošetriť aby nemala nárok..

Vymoženie práva k vydraženej veci a zodpovednosť dražiteľa

V dobrovoľnej dražbe som vydražila dom, o ktorom som si myslela, že je neobývaný - celkový dojem aj informáciu od dražobnej spoločnosti, že majiteľ je v Čechách - dom bez vody, plynu, elektriny. Bývalý majiteľ - môj dlžník, nebol nikdy prítomný. Ukázalo sa, že dom je predsa obývaný jedným Rómom. Povedal mi, že sa mu nechce odísť. Pracuje a prenájom si môže dovoliť, len nechce. Dala so mu 2 týždne na odsťahovanie, ale myslím, že sa nepohne, nič si zo mňa nerobí. Dom chcem čo najrýchlejšie predať. Dagmar I., Hradská Na dobrovoľné dražby sa vzťahuje..

Obťažuje vás sused hlasnou hudbou? Bráňte sa!

„ Pokiaľ sa žalobca domáha ako vlastník nehnuteľnosti ochrany proti hluku, je potrebné žalobný návrh formulovať tak, že žalovaný je povinný zdržať sa obťažovania žalobcu hlukom z (v žalobe uvedeného) pozemku žalovaného (prípadne i z inej veci patriacej žalovanému), prenikajúcim na (v žalobe uvedenú) nehnuteľnosť žalobcu. Pokiaľ súd zistí, že dochádza k obťažovaniu nad mieru primeranú pomerom (prípadne, že ide o vážne ohrozenie výkonu jeho práva), žalobe vyhovie; v odôvodnení rozsudku určí mieru obťažovania, ktorá je v danej veci primeraná..

Ako získať bývanie, ak nemáte nič usporené? Ako získať bývanie, ak nemáte nič usporené?

Potreba bývania tu vždy bola a stále bude. Nič na tom nemení ani pandémia COVID-19, ktorá podaktorým aj v tomto roku poriadne prevetrala peňaženky. Na Slovensku pritom výrazne prevyšuje trend vlastného bývania nad prenájmom. Je možné v súčasnej nepriaznivej finančnej situácii získať bývanie, aj keď nemáte nič usporené? O tom si povieme v našom článku Dom alebo byt?V prípade, ak nemáte žiadnu finančnú úsporu sa môže zdať, že bývanie vo vlastnom dome je len krásnym snom, a že to jediné, na čo máte, je nejaký priemerný 2-3 izbový byt. Nemusí to..

Ako ušetriť prostredníctvom stavebného sporenia Ako ušetriť prostredníctvom stavebného sporenia

Stavebné sporenie patrí dnes medzi najbežnešie formy sporenia ako si finančne zhmotniť svoje predstavy o vlastnom bývaní. Tak ako v každom segmente trhu, aj možnosti stavebného sporenia prinášajú novinky, ktoré sa prispôsobujú aktuálnym potrebám svojich spotrebiteľov. Hlavne pri súčasných možnostiach stavebného sporenia platí ono známe: „Kto šetrí má za tri.“ Aj preto prináša Prvá stavebná sporiteľňa, a. s. nové alternatívy ako urobiť svoje bývanie úspornejším.Ekologické šetrenieOd 1. januára 2008 platí novela zákona o stavebnom sporení, ktorá..

Ako ušetriť pri kúpe nehnuteľnosti na úrokoch z pôžičky Ako ušetriť pri kúpe nehnuteľnosti na úrokoch z pôžičky

Mnoho ľudí vie ako hypotéka funguje, ale pre prípadnú menšinu si zhrnieme základné informácie, ktoré by mohli byť pre každého zaujímavé a obohacujúce. Keď sa rozhodneme zainvestovať a kúpiť si konečne vlastné bývanie.... dom alebo byt, často a teda väčšinou nemáme dostatok financií na to, kúpiť si nehnuteľnosť za vlastné úspory. (Ak teda nesporíme už dvadsať rokov...) V takých chvíľach sa ponúka hypotéka. Tá ale uhrádza iba určité percento hodnoty domácnosti. V dnešných dňoch to je okolo osemdesiatich percent..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.