Krby a kozuby. Spríjemnime si zimu i leto.

Na prvý pohľad sa môže zdať, že otázka krbov a kozubov nie je v súčasnom ročnom období aktuálna; pravdou však je, že na tieto veci je lepšie myslieť ešte v čase, keď nás treskúca zima nenúti k zbytočne rýchlym a prvoplánovým riešeniam. Ďalším faktom je, že mnohí z nás sú po zime „poučení“, ako sa pripraviť na tú ďalšiu. Poďme sa teda pozrieť na možnosti, ktoré v tejto oblasti máme, a zároveň sa môžeme pristaviť aj pri otázke ohňa v záhrade, ktorý môžeme využiť oveľa skôr. 

Kozub je nielen skvelým zdrojom tepla, ale i mimoriadne obľúbeným interiérovým doplnkom. Obývacia izba, v ktorej sa nachádza, vďaka nemu získa úplne iný „rozmer“, pôsobí útulnejšie a vľúdnejšie. Navyše už kozuby a krby nie sú len výstrelkom pre elitu, ale stali sa dostupnými prakticky pre každého.

                Trend dizajnu a umiestnenia sa tiež v posledných rokoch posunul k lepšiemu; kedysi vládla tendencia vykurovacie telesá „spratať z dohľadu“, čo zaiste súviselo s ich veľkým a neforemným vzhľadom. Dnes je, naopak, v móde ukazovať ich, samozrejme v dostatočne štýlovom prevedení a pre krby a kozuby to platí dvojnásobne. Zároveň však treba vybrať miesto pre ne čo najlogickejšie, čo je niekedy primárny problém; otázka čo najefektívnejšieho využitia je prvoradá, ale „k slovu“ sa dostane aj interiér. Spojenie príjemného s užitočným je prvým a hlavným krokom, od ktorého sa potom odvíjajú ostatné. Ak si ideme stavať domček, môžeme si kozub od začiatku v tej-ktorej izbe naplánovať, ak však nejakú nehnuteľnosť kúpime, musíme si poradiť v rámci obmedzení, ktoré nám daná stavba v rámci svojich možností ponúkne. Tu vyvstáva ďalšia kľúčová otázka, a to je využitie alebo účel.

Kúrenie alebo ozdoba?

Vlastniť krb je prirodzene najmä o otázke tepla; neznamená to síce, že nás pri ich plánovaní vizuálna otázka zaujímať nebude, avšak primárnym bodom bude umiestnenie v zmysle čo najväčšej efektivity. Tu to zvyčajne funguje tak, že ich doladíme k zvyšku izby a tešíme sa z tepla, ktoré poskytujú. Otázka kozuba má v tomto smere širší záber; sú dokonca i takí záujemcovia, pre ktorých je tu otázka tepla druhoradá a ide im najmä o vizuálny efekt. Dodržať tu treba ladenie steny, presnejšie kompatibilitu najmä s tým nábytkom, ktorý bude v jeho bezprostrednej blízkosti. Opačný postup by mohol vniesť rušivosť, ktorá by výsledný efekt úplne potlačila, a aj keď je v prípade kozuba možné a dokonca vhodné uvažovať o ňom ako o dominantnom prvku izby, istý cit si treba zachovať. Poďme si teda povedať viac, z akých možností si pri otázke krbu môžeme vybrať.

Otvorené krby

Tento druh sa vyznačuje najdlhšou tradíciou; výrazným negatívom však je vysoká spotreba paliva, ktorému nezodpovedá adekvátny pomer získaného tepla. Je to otvorené ohnisko napájajúce sa na komín a z pohľadu obsluhy predstavuje prácnejšiu alternatívu. Treba rátať s tým, že poschodový dom ním určite nevykúrite a stačiť bude možno počas vľúdnejšej jesene a jari. Romantiku mu nemožno uprieť, avšak treba rátať aj s istou „špinavou prácou“.

Uzavreté teplovzdušné krby

Tento druh sa vyznačuje vysokou efektivitou po vykurovacej stránke, čo predstavuje v domácich položkách na konci zimy značnú úsporu. Ak máme poschodový dom, ideálne je umiestniť ho na prízemí, čím získame vďaka stúpajúcemu teplému vzduchu aj vyhriate poschodie. Treba tu však rátať so samostatným komínom.

Elektrické krby

Toto riešenie je čisté, ekologické a odpadá starosť s riešením komína. Možno ich síce označiť za ilúziu, avšak z tohto pohľadu je veľkým plusom eliminácia vzniku požiaru v prípade, že sú zabezpečené proti prehriatiu. Absencia dymu zrejme nebude prekážať niekomu, avšak ako všetky ilúzie, i táto nevyhovuje každému a je mnoho záujemcov, ktorým by chýbala možnosť rozložiť si oheň pomocou polienok. Opäť teda platí, že koľko ľudí, toľko chutí.

 Záhradné kozuby

Sú skvelým exteriérovým doplnením záhrady a ich využitie oceníme v letných mesiacoch, ktoré nás práve čakajú. Výber je tu široký a voliť si treba najmä podľa toho, či ho chceme na pravidelné grilovačky pre väčší počet ľudí, alebo malý gril na občasnú večeru pre dvoch. Ak sa rozhodneme pre fixný (neprenosný) variant, dostatok pozornosti treba venovať jeho umiestneniu; každá záhrada je špecifická a majiteľ dokáže odhadnúť, kde bude vhodné kozub umiestniť jednak tak, aby účastníci grilovačky pravidelne nekončili v dyme, jednak aby sa na ňom nedobrovoľne „nepriživovali“ susedia. Najlepším receptom proti nezhodám tohto druhu však bude, ak ich na grilovačku občas pozvete.

                Murovaný kozub: minimálne projekt si treba nechať pripraviť od odborníka. Dôraz sa vždy kladie na komín a jeho prieduch, pre správny ťah je potrebné dodržať určený pomer v rozmere ohniskového otvoru. Ako materiál môžeme použiť buď murivo alebo prírodný kameň. Tento variant sa v posledných rokoch teší veľkej obľube.

                Prenosný kozub: ten sa hodí buď do menšej záhrady, alebo v prípade, že ho z nejakého dôvodu nechceme mať vonku po celý rok. Volia si ho aj záujemcovia, ktorí majú záľubu v občasnej zmene exteriéru a nechcú napríklad celý rok sedieť v záhrade na jedno mieste. Často sú celé z plechu a v porovnaní s predchádzajúcim variantom vyjdú majiteľa podstatne lacnejšie.

 Nebezpečenstvo otvoreného ohňa

O opatrnosti pri obsluhe krbov a kachlí sa nie je potrebné príliš rozpisovať;  každý súdny človek vie, na čo si dať pozor, aby ich vlastnenie trpko neoľutoval. Oheň má byť od okolia oddelený vrstvou nehorľavých materiálov a mala by byť dodržaná aj rozumná vzdialenosť.  Samozrejmosťou je dostatočný prívod vzduchu a ochrana pred vetrom. Osobitnou kapitolou sú malé deti, ktoré do ich blízkosti vôbec nepatria ani v prípade, že na ne dávame pozor. Ak preferujeme tuhé palivo, treba dávať pozor aj na iskry, najmä v prípade otvoreného ohniska.

                Zabúdať však netreba ani na izoláciu; napríklad teplovzdušné krby sa rozvádzajú hadicami, ktoré musia byť kvalitne odizolované, inak by sa s vysokou pravdepodobnosťou mohli chytiť trámy na streche. Na izoláciu sa používa kovová fólia a minerálna vlna. Tieto skutočnosti však treba v prípade potreby naprávať ešte pred začiatkom vykurovacieho obdobia.   

 Ekologická otázka

Samozrejme, myslí sa pod ňou používané palivo; základnou definíciou ekologického spaľovania je vyprodukovať čo najmenej škodlivých splodín. Základom je palivo, avšak veľa „urobí“ aj druh a konštrukcia kozuba či krbu. Správnou kombináciou týchto faktorov môžeme docieliť prijateľný ekologický variant.

                Roštové spaľovanie: jeho princíp je jednoduchý, tradícia dlhá a celkovo je u nás najpoužívanejšie. Máme rošt, palivo a vzduch, ktorý sa k palivu dostáva cez uvedený rošt. V spodnej vrstve paliva vznikne oheň a rozšíri sa aj do vrchných vrstiev paliva. Tento spôsob má svojich odporcov kvôli údajne nedokonalému spáleniu paliva a tým pádom aj vzniku škodlivých plynov, avšak v mnohých oblastiach, kde sa kúri tuhým palivom, je to takmer výlučne používaný spôsob.

                Bezšrotové spaľovanie: je u nás málo používané a pre väčšinu ľudí prakticky neznáme. Vzduch, ktorý sa v predchádzajúcom prípade privádzal k palivu roštom, tu vniká iba dverami ohniska. Zapáli sa oheň a keď drevo zuhoľnatie, dvierka by sa mali zatvárať. Nie je natoľko praktické ako predošlý spôsob, a to najmä preto, že ak sa zatváranie dvierok  neodhadne, následkom je dym, ktorý sa vovalí do izby a „osladí život“ jej obyvateľom. Naučiť sa tento systém správne obsluhovať je teda, v prípade, že sa preň rozhodneme, nevyhnutnosť.

                Bioohnisko: k vrstve paliva preniká vzduch tak, aby cirkuloval tesne nad jeho hornou vrstvou. Výsledkom tohto systému je, že horenie nezasahuje naraz všetko palivo, ale iba jeho vrchnú časť. Plusom je, že takto údajne vzniká podstatne menej splodín, možným mínusom zasa nízky plameň.

 Palivo

Používa sa najmä drevo a uhlie, avšak k slovu sa čoraz viac dostávajú aj ekologické varianty. Tu môžeme zaradiť rôzne druhy biomasy, piliny, drevené brikety, drevenú štiepku atď. Ich popol neobsahuje toxické kovy a ak sa nechceme rozhodnúť výhradne iba pre ne, je možné biomasu primiešavať do klasického uhlia a vytvoriť tak v istom zmysle kompromis. Možno však pri nich uviesť, že sú palivami budúcnosti.

                Krby a kozuby sú spríjemnením našich domovov i záhrad. Pri správnej starostlivosti o ne sa z okrasy aj úžitku môžeme tešiť roky a ak nezanedbáme uvedené bezpečnostné opatrenia, argumentov na ich zaobstaranie nám zostane zaiste dosť.

               

Autor: Mgr. Katarína Macková

KTN: 09/11


Späť

Merače tepla v našich domácnostiach

Hovorí sa, že kto šetrí má za tri. Toto pravidlo platí dvojnásobne pri spotrebe tepla v našich bytoch či rodinných domoch. Pri dnešných cenách dodávaného tepla má čo najvhodnejšie riešenie ako ušetriť na dodávanom teple snáď cenu zlata. Veď položka za dodané teplo býva často v mnohých rodinných rozpočtoch najväčšou položkou súvisiacou s užívaním bytu. Práve tomuto pálčivému problému pri šetrení sa v nasledujúcich riadkoch pozrieme na „zúbky“. Oproti západnej Európe máme v oblasti šetrenia na dodanom teple do domácností čo doháňať...

Čo treba urobiť pred nasťahovaním do novopostaveného rodinného domu

Sťahovanie do novopostaveného rodinného domu so sebou prináša radosti a očakávania. Každý majiteľ nového domu sa teší, že si splní svoje želania a predstavy o dokonalom bývaní. No na druhej strane prináša sťahovanie aj niekoľko povinností a starostí so zariaďovaním a presunom starej domácnosti do novej. Keď si odmyslíme náročné sťahovanie, ktoré pozostáva s prenášania plných škatúľ niekedy aj nepotrebných vecí, s ktorými sa nevieme rozlúčiť, zostane nám ešte niekoľko základných povinností, bez ktorých by sme si komfort nového domova užívali..

Predaj apartmánov na zimnú dovolenku

Praskajúci oheň v krbe, zimná lyžovačka pod oknom, to je hádam sen každého, kto má v obľube zimné dovolenky v zasneženej prírode. V poslednom období sa na Slovensku stala doslova módna kúpa apartmánových domov po väčšinou vo vysokohorských lyžiarskych strediskách. V porovnaní s ostatnými typmi nehnuteľností spájajú v sebe niekoľko výhod. V prvom rade sú výhodnou investíciou, pre tých, ktorí radi vidia svoje peniaze rásť. Ich prenájom počas obdobia, kedy ich práve neobývate, vám môže vyniesť pár tisícok navrch. No v neposlednom rade im nemožno uprieť,..

Porozvodové otázniky - spor o vypratanie družtevného bytu

V roku 1977 mi spolu s manželkou bol pridelený družstevný byt, obaja sme boli členmi družstva. Tento byt som nerušene obýval a užíval. Požiadal som družstvo o prevod vlastníctva k tomuto bytu. V apríli a máji roku 2003 mi však zo strany družstva boli doručené výzvy na vydanie bytu, dôvodom bolo, že mojej manželke, s ktorou som neviedol dlhodobo spoločnú domácnosť, bol v roku 1990 pridelený družstvom iný byt a vraj som sa spolu s ňou družstvu písomne zaviazal tento byt odovzdať a presťahovať sa do novoprideleného bytu. V roku 2000 kedy sme sa s manželkou rozvádzali,..

Smernica č. 2008/122/ES a náležitosti timesharingovej zmluvy

Minulým článkom sme započali miniseriál týkajúci sa otázok tzv. timesharingových vzťahov, teda vzťahov založených timesharingovými zmluvami. Ako už bolo povedané, timesharing je inštitút alebo obchodný produkt spojený s dovolenkovými pobytmi v hotelových a iných ubytovacích zariadeniach, ktoré si občan prenajíma na určité vymedzené časové obdobie počas kalendárneho roka, a to na obdobie niekoľkých rokov. Jedná sa o osobitný druh nájmu v kombinácii s kúpou. Smernica č. 2008/122/ES Smernica č. 2008/122/ES o ochrane spotrebiteľa vo vzťahu k niektorým..

Obťažuje vás sused hlasnou hudbou? Bráňte sa!

„ Pokiaľ sa žalobca domáha ako vlastník nehnuteľnosti ochrany proti hluku, je potrebné žalobný návrh formulovať tak, že žalovaný je povinný zdržať sa obťažovania žalobcu hlukom z (v žalobe uvedeného) pozemku žalovaného (prípadne i z inej veci patriacej žalovanému), prenikajúcim na (v žalobe uvedenú) nehnuteľnosť žalobcu. Pokiaľ súd zistí, že dochádza k obťažovaniu nad mieru primeranú pomerom (prípadne, že ide o vážne ohrozenie výkonu jeho práva), žalobe vyhovie; v odôvodnení rozsudku určí mieru obťažovania, ktorá je v danej veci primeraná..

Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti)

Záujem Slovákov zlepšovať svoje bývanie je akcelerovaný predovšetkým dostupnosťou úverov, aj rastúcou ponukou nových projektov. Nie každý si však hypotéku môže dovoliť alebo sa ľudia jednoducho boja zadĺžiť na dekády, resp. založiť nehnuteľnosť, v ktorej bývajú. Zlepšovanie kvality bývania je však jednou zo základných ľudských potrieb. Stále málo využívanou možnosťou sú systémové rekonštrukcie existujúceho domu či bytu. Štatistiky potvrdzujú, že byt alebo dom, ktorý má spĺňať potreby svojho užívateľa, by mal prejsť po 15 rokoch modernizačnou..

Výhody a nevýhody stavebného sporenia

 Pri dnešných finančných pomeroch v spoločnosti je v tejto problematike jasné, že nasporiť na byty pre dve alebo tri deti je v priemernej rodine vecou nie ťažkou, ale nemožnou; na druhej strane by však všetci rodičia veľmi radi zabezpečili svojich potomkov najmä po tejto stránke, aby mali pri štarte do samostatného života vlastnú strechu nad hlavou. Keďže však "odkladaním pod vankúš" nemajú šancu tento problém vyriešiť, mnohí siahajú po produkte vyvinutom presne na tento účel - stavebnému sporeniu. Je už takmer samozrejmosťou, že sa takýto..

Ako získať bývanie, ak nemáte nič usporené? Ako získať bývanie, ak nemáte nič usporené?

Potreba bývania tu vždy bola a stále bude. Nič na tom nemení ani pandémia COVID-19, ktorá podaktorým aj v tomto roku poriadne prevetrala peňaženky. Na Slovensku pritom výrazne prevyšuje trend vlastného bývania nad prenájmom. Je možné v súčasnej nepriaznivej finančnej situácii získať bývanie, aj keď nemáte nič usporené? O tom si povieme v našom článku Dom alebo byt?V prípade, ak nemáte žiadnu finančnú úsporu sa môže zdať, že bývanie vo vlastnom dome je len krásnym snom, a že to jediné, na čo máte, je nejaký priemerný 2-3 izbový byt. Nemusí to..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.