Podlahové kúrenie

 

O čo je lepšie ako radiátor?
Kedy pociťuje človek tepelnú pohodu?
Čo so sebou prináša montáž?
Takže ako ho namontovať?
Finále inštalácie
Termoregulátory, snímače teploty
Teplá podlaha
A ďalšie výhody
Zahrejte aj steny


Podlaha z kameňa a dlaždíc má niečo do seba, ale nelahodí našim bosým nohám. Ľahko sa umýva, nemusíte sa báť, že vylejete polievku pri sobotňajšom obede pred televízorom. Ako radi by sme sa ale, niekedy prešli po teplej dlážke v obývačke, alebo večer pozerali vysielanie bez troch párov ponožiek na nohách. Nie je to nič ťažké. Stačí vybaviť svoj domček jednoduchým podlahovým kúrením a bude vám vďačná celá rodina. Je efektívnou a úspornou alternatívou vykurovania rodinných domov, kancelárií, obchodov a rôznych objektov, jednoducho všade kde je potrebné príjemné teplo.
 
 

O čo je lepšie ako radiátor?

 


Podlahové kúrenie umožňuje znížiť teplotu v miestnosti o 2 až 3 °C pri zachovaní príjemného pocitu tepla v porovnaní s inými druhmi kúrenia. Systém zaistí teplú, rovnomerne sálajúcu celú podlahu - ostatné ponecháva na prírodné zákony.


Tradičné vykurovacie telesá sálajú horúci vzduch, ktorý zostáva pod stropom, kým sa neochladí, potom klesá dole a spôsobuje prievan pri podlahe. Tak vzniká chladná podlaha. Teplota v miestnosti sa zdá byť nízka a účet za kúrenie sa zvyšuje.

Povrch podlahy so zabudovaným podlahovým vykurovaním má mať v priestoroch, kde sa dlhodobo zdržiavame, napríklad v obývacej izbe, teplotu asi 22 – 27°C. Vtedy pociťujeme aj príjemnú tepelnú pohodu v miestnosti. Vyššiu maximálnu teplotu povrchu podlahy – 35° C – si môžeme zvoliť v priestoroch, kde sa zdržiavame kratší čas, napríklad v kúpeľni.

V súvislosti s konštrukčným riešením podlahového vykurovania ako aj s fyzikálnou podstatou odovzdávania tepla z vykurovacej plochy je reálne možné ušetriť približne 15 - 20 % energie. S reálnymi úsporami oproti klasickému vykurovaniu 20 - 25 % sa stáva podlahové vykurovanie progresívnym vykurovaním s reálnou cenovou návratnosťou.
 
 

Kedy pociťuje človek tepelnú pohodu?


 
 
Stav tepelnej pohody vyjadrujeme šiestimi faktormi, z čoho 4 z nich charakterizujú stav prostredia (teplotu vnútorného vzduchu, rýchlosť prúdenia vnútorného vzduchu, relatívnu vlhkosť vnútorného vzduchu a účinnú teplotu okolitých plôch) a 2 stav človeka (tepelný odpor oblečenia a činnosť človeka). Teplota vzduchu sa má pohybovať v rozmedzí 18 až 22 °C.

Za ideálne sa považuje vykurovanie s takým vertikálnym rozložením teplôt, keď v oblasti hlavy stojaceho človeka je teplota vzduchu cca 2-3 °C nižšia ako pri nohách. Pri horizontálnom rozložení teplôt by mala mať teplota vo všetkých rovinách konštantnú hodnotu. Uvedenému ideálu sa najväčšmi približuje sálavý spôsob vykurovania.

V našich podmienkach si volíme teplotu v miestnosti v rozpätí od 18 °C do 22 °C. Obvykle týmto podmienkam zodpovedá teplota povrchu podlahy od 22 °C do 25 °C. V miestnostiach s dlhodobým pobytom osôb, napr. obývacia izba, kancelária a pod., môže byť z hľadiska hygienických noriem teplota povrchu podlahy maximálne 29 °C. V miestnostiach s krátkodobým pobytom osôb, napr. v kúpeľni, môže byť teplota povrchu podlahy až 33 °C. Kúpeľňa vyžaduje vyššiu teplotu a navyše sa tam často pohybujeme bosí. Dotyk bosej nohy s teplou dlážkou je veľmi príjemný. Teplotu, akú potrebujeme, si môžeme voliť sami jednoducho ovládateľnými a presnými elektronickými termostatmi, ktoré registrujú nielen teplotu v miestnosti, ale i teplotu podlahy. Pred veľkými zasklenými plochami (francúzske okná, zimné záhrady,...) je dobré uložiť lokálne zóny s vyšším výkonom ako v ostatných vykurovaných plochách, aby sme vykompenzovali zvýšené tepelné straty.


Čo so sebou prináša montáž?




Aby sa zabezpečila optimálna, bezproblémová a trvalá funkčnosť, predpokladá každý priestor vykurovaný podlahovým kúrením plánovanie a koordináciu s ohľadom na vykurovací systém, potery a rôzne podlahové krytiny. Pri realizácii takýchto špeciálnych podlahových konštrukcií je veľmi dôležité vykonávať všetky práce odborne a podľa platných noriem.

Elektrické podlahové vykurovanie je ukryté v podlahe, a preto nijako nenarúša architektúru priestoru. Dá sa pomerne jednoducho nainštalovať do nových, ale aj do zrenovovaných podláh všetkých druhov (betónové podlahy, renovované podlahy, laminátové podlahy, drevené podlahy), stačí mať betónový podklad. Výhodou je, že na správne umiestnené vykurovacie teleso môžete položiť akúkoľvek podlahovú krytinu od jemného plyšového koberca až po drevené parkety a klasické doskové palubovky. Ak sa vám z akýchkoľvek dôvodov starú podlahu nechce dávať preč a zhodou okolností je statická, nemusíte. Dva a pol milimetrové vykurovacie rohože sa dajú položiť aj priamo na pôvodnú dlažbu.

Obidva z dvoch termokáblových systémov v súčasnosti používaných na Slovensku sa skladajú z tenkých vykurovacích rohoží a káblov, elektronických priestorových a podlahových termostatov. Termokáble sú votkané do termorohože s rozstupom slučiek po 6,5 cm a majú rovnakú vykurovaciu účinnosť po celej dĺžke. Montujú sa jednoducho a zabezpečujú rovnomerné vykurovanie a vyhrievanie aj tvarovo zložitejších podláh dnešných kúpeľní s rohovými vaňami, zamurovanými umývadlami, sprchovacími kútmi, WC či bidetmi.

Podlahové kúrenie súčasnosti by malo mať dlhú životnosť. To znamená, že keď raz nainštalujete termokáble, alebo tenké vykurovacie rohože do vášho obydlia, ich životnosť bude porovnateľná so životnosťou vášho domu a to bez ďalších nákladov na údržbu. Dodávky a pracovné postupy /opatrenia pri spracovaní/ musia samozrejme zodpovedať stavu techniky a dostupným predpisom.


Takže ako ho namontovať?




Ideálny vykurovací systém má dávať čo najviac sálavého tepla. Najväčším zdrojom takého tepla v prírode je slnečné žiarenie. V skutočnosti nás slnko ohrieva tým, že ohrieva predmety okolo nás a nie vzduch. Ten sa ohrieva až neskôr tým, že prijíma teplo, ktoré sála z ohriatych predmetov. Preto nám môže byť teplo aj vtedy, keď ešte nie je teplý vzduch. Na takomto princípe sú založené aj podlahové vykurovacie systémy, lenže ako ,slniečko" tu slúžia vykurovacie termokáble alebo rohože zabudované v podlahe. Predmetom rovnomerne sálajúcim teplo sa stala naša podlaha. Rovnomerne preto, lebo sa nevytvárajú teplé a studené miesta v priestore.

Do obývacích a pracovných priestorov s bežnými tepelnými stratami sa zvyčajne inštaluje výkon 100 W/m2. Do kúpeľní a tam, kde podlaha nie je tepelne izolovaná, by sa mal inštalovať výkon až 150 W/m2. Pred veľké zasklené plochy, francúzske okná a zimné záhrady, je vhodné inštalovať lokálne vykurovacie zóny s vyšším výkonom, aby sme sa vyhli zvýšeným tepelným stratám. Elektrické termokáblové vykurovacie systémy možno inštalovať prakticky pod každý typ podlahovej krytiny. Vykurovacie rohože sa zatierajú tenkou, 5 mm vrstvou betónovej mazaniny s prídavkom plastifikátora alebo špeciálnym tmelom, na ktorý sa kladie ľubovoľná podlahová krytina od keramickej dlažby, či dlažby z prírodných materiálov, až po linoleum, koberce, doštenú palubovku, parkety i veľkoplošné laminované vlysy.


Finále inštalácie




Po položení a dostatočne dlhom vyzretí poteru je možné začať s kúrením. Úplné vyschnutie, teda pripravenosť na pokládku, je nevyhnutným predpokladom rozhodujúceho významu. To preto, lebo merania vlhkosti, inak prevádzané v rámci previerky podkladu, pri vykurovaných podlahových konštrukciách nie je možné z dôvodu nebezpečenstva poškodenia spoľahlivo previesť. Z uvedeného vyplýva, že vysušenie musí byť prevedené pomocou zvyšovania a znižovania výkonu kúrenia spolu s prestávkami v kúrení ešte pred pokládkou akejkoľvek podlahovej krytiny.


Termoregulátory, snímače teploty




Primárnym zdrojom na ohrev teplonosnej látky vo vykurovacích podlahových rúrkach je teplovodný stacionárny alebo nástenný kotol. Teplota povrchu podlahy je pravdaže regulovateľná, potrebujete na to ale vhodnú konštrukciu kotla a regulačného systému vykurovania. Podlahový vykurovací systém riadia elektronické termostaty, ktoré podľa potreby využívajú priestorový alebo podlahový snímač teploty. Ak sa rozhodneme pre systém elektrického podlahového kúrenia ako hlavného vykurovania, nevyhnutne musíme použiť priestorový teplotný snímač.

Novodobé patentom chránené mysliace termostaty prevezmú vaše starosti s reguláciou kúrenia. Vedia samy odhadnúť, kedy je nutné kúrenie zapnúť, aby bola čo najhospodárnejším spôsobom dosiahnutá požadovaná teplota v čase, ktorý ste si určili. Vyrábajú sa väčšinou ako balenia dva v jednom. To znamená, že súčasťou vášho termoregulátora bude inteligentný časovač a adaptívny regulátor. Je to predvídavý systém, ktorý zabezpečí určenú teplotu v naprogramovanom čase. Ideálna je aj kombinácia priestorového teplotného snímača a externého podlahového teplotného snímača, ktorý však už je v základnej výbave balíka. Pri takejto regulácii priestorový termostat stráži optimálnu teplotu obytného priestoru a podlahový zasa teplotu podlahy.

Bez ohľadu na priestorovú teplotu v kúpeľni či inej miestnosti udržuje teplotu podlahy na nastavenej hodnote. S adaptívnym časovacím termostatom si môžeme načasovať periódy s požadovanou komfortnou teplotou a tie časové úseky, keď môže vykurovací systém pracovať v utlmenom režime. Takto výrazne ušetríme na výdavkoch za kúrenie, lebo termostatom môžeme okamžite meniť nastavenú teplotu. Pri doplnkovom temperovaní podlahy na príjemnú teplotu v kúpeľni spotrebuje systém asi 50 kWh/m2 za rok. Elektrické termokáblové systémy nevyžadujú nijakú údržbu a v terajšom technickom riešení dosahujú životnosť minimálne päťdesiat rokov. Taký dlhý čas však nevydrží termostat, ktorý treba vymeniť asi po pätnástich rokoch.

Ak sme chceli mať v každej miestnosti rodinného domu odlišnú teplotu, regulácia teploty v rozdeľovači ústredného kúrenia, by musela mať pre každý okruh vlastný regulačný systém. Technicky túto úlohu možno bez problémov zvládnuť, no musíme rátať s vyššími obstarávacími nákladmi.


Teplá podlaha




Rozdiel v typoch podláh je v tom, že kým studené podlahy typu keramickej dlažby a kachličiek je nutné vykurovať aj v prechodných obdobiach, pri drevených podlahách môže byť podlahové kúrenie z dôvodu prirodzeného tepla podlahy v prechodných obdobiach v porovnaní s keramickými podlahami skôr vypnuté.


A ďalšie výhody




Znie to nepravdepodobne, ale okrem výraznej prednosti s ekonomického aspektu (samozrejme, že nemyslíme na počiatočné investície, ale na úspory ušetrené za elektrickú energiu počas dlhodobého používania takejto formy vyhrievania príbytku), je vykurovanie podlahou vhodné i z hľadiska požiarnej bezpečnosti. Nehovoriac o tom, že pokojne môžete nechať deti hrať sa tam, kde ich to odjakživa najviac baví, na zemi. Dotyky či už bosých nôh, alebo aj iných častí tela s podlahou sú omnoho príjemnejšie

Dokonca si môžete dokúpiť aj doplnkové podlahové kúrenie za prístupnejšie ceny. Pomôže vám tak vyhriať aj kúpeľňu, zádveria, zimnú záhradu či veľké zasklené steny obývačiek.

Sálavé formy vyhrievania priestorov sú považované za biologicky najprirodzenejšie a zdravotne i hygienicky najvhodnejšie spôsoby vykurovania. Vedeli to aj vaše babičky, tiež používali kachľové pece. A nakoniec ako už bolo spomenuté, podlahové vykurovacie systémy sa vyznačujú veľmi dlhou životnosťou. Elektrické podlahové vykurovacie systémy majú trojnásobnú životnosť v porovnaní s klasickými vykurovacími systémami. To znamená, že životnosť podlahového vykurovania je väčšia ako životnosť kvalitnej podlahy. Nuž a to nie je pri dnešných cenách energií i samotných systémov práve zanedbateľnou výhodou.


Zahrejte aj steny




Celá táto procedúra bude mať sto percentný výsledný efekt, iba ak do svojho príbytku zabezpečíte ohrev stien. K sálavým vykurovacím systémom patrí okrem podlahového aj stropné a stenové vykurovanie a rôzne murované pece. Sú to väčšinou veľkoplošné nízkoteplotné systémy, ktoré podstatnú časť tepelnej energie odovzdávajú predmetom a osobám sálaním krátkovlnného tepelného žiarenia. Stenové vykurovanie ponúka neviditeľné a relatívne rýchle vykurovanie, vytvára pocit tepla aj pri nižšej teplote vzduchu. Patrí k skupine veľkoplošných vykurovaní pracujúcich s nižšími teplotami. Teplota stien je 22 - 24 °C, vzduch v miestnosti má 18 - 19 °C, čo je pre človeka veľmi príjemné.

Stenové vykurovanie sa hodí do všetkých typov miestností, treba však zvážiť rozmiestnenie nábytku. Je ideálnym v kombinácii s podlahovým vykurovaním.

Vhodné na to sú v podstate všetky druhy omietok, omietky na báze sadry majú min. sklon k zmrašťovaniu, čím sa javia ako najvhodnejšie na stenové vykurovacie systémy. Úplne nevhodné sú tepelnoizolačné omietky. Omietka sa ešte vystuží sklotextilnou výstužou, takisto aj v mieste otvorov. Inštalácia sa zabezpečuje suchým spôsobom vyhotovenia. Je to montáž predmontovaných vykurovacích registrov v sadrokartónových platniach pomocou skrutiek a hmoždiniek, alebo lepením priamo na steny.
Zaujímavá je skutočnosť, že v lete môžme stenový vykurovací systém využiť ako klimatizáciu bez prievanu a vysušovania tak, že rúrkami necháme pretekať studenú vodu.

 

Späť

Byty - Novostavby, aktuálny vývoj v Západoslovenskom kraji a Bratislave Byty - Novostavby, aktuálny vývoj v Západoslovenskom kraji a Bratislave

Byty, Novostavby, voľné byty v Bratislave a byty v Košiciach. Prehľad novostavieb bytov, voľné a predané. Posledné týždne sme mapovali situáciu na trhu s nehnuteľnosťami v celom Západoslovenskom kraji. Zisťovali sme dostupnosť bytov v novostavbách. Prieskumom sme zistili, že drvivá väčšina pár-ročných novostavieb bytov, je už vypredaná. Týka sa to novostavieb bytov v Bratislave ako sú Meander, Novanta v Ružinove a novostavba - Byty Laurinská. Novostavba Guthaus disponuje aktuálne ešte deviatimi voľnými bytmi, RNDZ 50 a Moruše má 14 voľných..

Budúcnosť Smart City: Moderné technológie a efektívne riešenia pre lepší život Budúcnosť Smart City: Moderné technológie a efektívne riešenia pre lepší život

Rýchly technologický pokrok zmenil spôsob, akým vnímame naše mestá a ich infraštruktúru. Potvrdzujú to aj stĺpy verejného osvetlenia a plotové tvárnice, ktoré sa stali súčasťou vývoja smart city, kombinujúceho moderné technológie a efektívne riešenia pre lepší život občanov.   Akú kľúčovú úlohu zohrávajú tieto systémy v budúcnosti moderného a inteligentného mesta? Stĺpy verejného osvetlenia: Viac než len svetlo Stožiare verejného osvetlenia sú dnes oveľa viac než len zdrojom svetla v noci. S príchodom inteligentných technológií..

Feng šuej

Placebo efekt alebo pravda?ExteriérOrientácia podľa svetových stránInteriérVchod a chodbaSpálňaVaša kanceláriaKuchyňaObývačkaJedáleňKúpeľňa Čínska kultúra sa snaží v každom smere dodržiavať predovšetkým rovnováhu. O prvkoch Jing a Jang počul už asi každý z nás. Sú vzájomne prepojené, jeden potrebuje druhý na dosiahnutie cieľa. Približne pred dvetisíc rokmi vznikla, ako už iste tušíte, v Číne filozofia Tao, ktorá učí, že na svete nie je nič stále, všetko sa mení a všetko so všetkým súvisí. Zakladateľ taoizmu, staročínsky filozof Lao,..

Novela právnej úpravy vlastníctva bytov a nebytových priestorov II

Vážení čitatelia. V predchádzajúcom čísle Kompletného trhu nehnuteľností sme sa venovali novele právnej úpravy vlastníctva bytov a nebytových priestorov upravenej zákonom č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov, ktorá bola prijatá a vyšla v Zbierke zákonov ako zákon č. 70/2010 Z. z. Okrem eliminácie nejednoznačnosti a nezrovnalostí týkajúcich sa úloh správcu bytového domu, vzťahov medzi vlastníkmi bytov a nebytových priestorov a správcom, príp. orgánmi spoločenstva vlastníkov bytov ako aj úpravy zakladania spoločenstiev..

Prevod spoluvlastníckeho podielu na nehnuteľnosti Prevod spoluvlastníckeho podielu na nehnuteľnosti

Sme dvaja súrodenci a po rodičoch sme zdedili na polovicu stavebný pozemok v Bratislave. Moja sestra svoju časť predala, o čom som sa dozvedel až po tom, ako mi to nový vlastník oznámil. Ja som sa chystal na tomto pozemku postaviť dom, ale v tejto situácii neviem, či sa mám do stavby naozaj pustiť. Ako mám ďalej postupovať?  J. N., Bratislava Pre riešenie Vášho problému je rozhodujúce, kto je nadobúdateľom spoluvlastníckeho podielu Vašej sestry na predmetnom pozemku. Ak ním totiž bola blízka osoba Vašej sestry, to znamená v zmysle Občianskeho zákonníka..

Prenájom nehnuteľnosti a registračná povinnosť prenajímateľov

So začiatkom nového školského roka vyvstala pre mnohých študentov, prípadne pracujúcich, ktorí dochádzajú za prácou mimo svojho obvyklého bydliska, opäť otázka zabezpečenia svojho ubytovania. Mnohí z nich riešia uvedený problém, nakoľko kapacita internátov a ubytovní nemusí vždy pokryť ich vysoký dopyt, nájmom nehnuteľnosti - prevažne bytu alebo časti bytu. Mnohí občania sa na rubriku „Právnik radí“ obrátili s otázkami, či a kedy sú povinní sa registrovať na daňovom úrade a aký postup majú zvoliť pri prenájme nehnuteľnosti alebo jej časti,..

Hypotekárne úvery = pomocná ruka?

 Čo by ste mali vedieť o hypotekárnych úverochCieľová skupina pre bankyPostup pri vybavovaní hypotekárneho úveruTakže ako to prebieha?Podmienky, za akých môžete požiadať o hypoúverS akými poplatkami musíte počítať?Aká môže byť úroková sadzba? Môže ju klient nejakým spôsobom ovplyvniť?Spôsoby ručenia pri výstavbe nového domu   Hypotekárny úver znamená pôžičku na prefinancovanie kúpy alebo výstavby nehnuteľnosti, je to úver, ktorý je zaručený nehnuteľnosťou. V súčasnosti ho na Slovensku poskytuje osem bankových subjektov. Každá..

Najlepšie investície do nehnutelnosti ...

Ceny nehnuteľností


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.