Výtvarné umenie ako okrasa nehnuteľnosti

Pri sťahovaní sa do nového domova si ľudia dávajú záležať na mnohých detailoch. Záleží im na tom, aby sa ich byt alebo dom stal útočiskom. Miestom, ktoré budú milovať a starať sa oň. Jedným z najväčších pomocníkov pri vytváraní žiadanej atmosféry nehnuteľnosti je výtvarné umenie. Dokáže zázraky.

Aké druhy výtvarného umenia sú vhodné do Vášho interiéru?

Hoci poznáme mnoho odvetví výtvarného umenia, nie každé je vhodné umiestniť do Vášho obytného priestoru. Viete si predstaviť blokovať stred Vašej obývačky veľkou plastickou sochou antického hrdinu? Pravdepodobne nie... 

Z umenia sú to práve závesné obrazy, ktoré sú vhodné do každého interiéru a len ťažko niečo pokazíte pri rozhodnutí investovať do nového klenotu Vašej obývačky. Avšak treba vyberať veľmi obozretne. Nestačí, aby sa Vám páčil samotný obraz ktorý si vyberiete. Mohlo by sa stať, že sa Vaša predstava o bývaní nebude zhodovať s takýmto obrazom a Vy budete nútený obraz nechať v prachu v pivnici s ďalšími nepotrebnými vecami.



Paleta farieb

Paleta farieb je pri výbere diela jeden z najdôležitejších aspektov, podľa ktorého by ste mali vyberať obraz. Pri výbere je dôležité naplánovať si, do akých farieb sa snažíte zladiť Vaše bývanie a rovnakej tematiky sa držať aj pri výbere obrazu. Pokiaľ chcete, aby Váš obraz nekričal, snažte sa udržať ho v maximálne piatich farbách, ktoré sa vo vašom bývaní objavujú najčastejšie. Snažte sa zapojiť neutrálne farby, ktoré obraz s miestnosťou zjednotia. Dajte si záležať a vyhraďte si na kúpu čas, aby ste sa nerozhodli zbrklo. 



Najčastejší výber žánrov závesných obrazov    

Každý človek má vlastný štýl a svoju osobitú povahu. Pravdepodobnosť že postarší automechanik si zavesí nad kuchynský stôl rovnaký obraz ako čerstvá absolventka pedagogickej fakulty, je len veľmi nepravdepodobná. I napriek tomu dokážeme s určitosťou vymenovať pár najčastejšie sa opakujúcich motívov používaných v interiéroch. Sú to prevažne krajinomaľby (pohľad na krajinu-prírodu) a veduty (pohľad na mesto). Takýto typ obrazov človeka zaujme najčastejšie. Dokáže dodať interiéru na útulnosti, no často aj pozdvihnúť bývanie na luxusnejšiu úroveň.                                                                                     

Často využívané sú i zátišia, ktoré sa najčastejšie v bytoch vyskytujú v podobe vázy s kvetmi. Každý má rád doma kvety, ale predsa tie na obraze sú nenáročnejšie na starostlivosť a človeka dokážu potešiť skoro tak ako skutočné.


Kde hľadať obrazy do domácnosti

Pokiaľ nemáme v rodine šikovného výtvarníka, ktorý by Vám obraz namaľoval, máte dve možnosti na zváženie. Ich najväčším rozdielom je cena. Ide o galérie a veľkoobchody s nábytkom. Hoci galérie môžu človeka stáť často nemalý peniaz, kvalita obrazu stojí za vyskúšanie. Galérie ponúkajú obrovský výber rozmerov diel, tém, žánrov a aj cien obrazov. Výhodou je práve šikovnosť s akou dokáže takýto obraz pozdvihnúť vnímanie hodnoty Vašej nehnuteľnosti.  

V kontraste s galériami môžete zvážiť aj ponuku veľkoobchodov, ktoré hoci ponúkajú často len grafiku či plagátovú tvorbu, môžu poskytnúť dostatočnú spokojnosť pri už spomenutom dotváraní atmosféry domácnosti. Príkladom takéhoto veľkoobchodu je IKEA, ktorá ponúka široký sortiment rámov a plagátov vhodných do všetkých typov obývacích priestorov. Výhodou týchto obrazov je, že ak sa rozhodnete experimentovať a často obrazy vymieňať, nebude Vás to stáť veľkú sumu peňazí, ako je to pri kúpe v galérii.


Možností ako si obrazom zútulniť bývanie je mnoho a určite sa oplatí byť kreatívny a prechádzať rôzne katalógy s názornými ukážkami ako sa obrazy dajú v interiéroch využiť. Nápomocné môžu byť i aplikácie ako je napríklad Pinterest či Instagram, na ktorých sa môžete rôznymi štýlmi interiérového dizajnu inšpirovať.

Tak už len veľa šťastia pri dolaďovaní Vášho bývania.


 Redakcia TRH.sk

Späť

Ceny dobre nacenených novostavieb už dole veľmi nepôjdu

    Realitná analytička Veronika Komorníková tvrdí, že cenové dno zachytí len málokto: Po poklese cien starších panelových domov, zleteli v Bratislave aj ceny niektorých novostavieb. Viete odhadnúť o koľko padnú ceny a kedy to naplno prepukne? VK: Treba podotknúť, že síce „zleteli“ ceny novostavieb, ale nie všetkých. Doslovne „luxusných a nadštandardných“, ktoré boli vysoko nad cenami iných novostavieb a to nielen v desiatkach, ale dokonca v stovkách percent. Tieto novostavby síce majú garantovaný vysoký štandard prevedenia, s ich predajom..

Zelené a modré budovy - bytové a nerezidenčné Zelené a modré budovy - bytové a nerezidenčné

Nízkoenergetický dom je pojmom, ktorý sa v súčasnosti skloňuje čoraz častejšie; myšlienka zdravého a úsporného bývania sa už stala takmer samozrejmosťou. Osobitnou kapitolou je však pojem zelený dom - význam tohto slova má podobný, ale predsa iný rozmer ako len vlastnosti úspornej budovy. Energetická efektivita samozrejme zostáva, avšak projekt zeleného domu ponúka svojim obyvateľom aj mnoho iných vlastností, ktoré nielen "potešia", ale sú i priateľské k životnému prostrediu. Modré budovy idú ešte o čosi ďalej; predstavíme si oba tieto pojmy a..

Chystáte sa stavať dom? Dobre zvážte, ako budete vykurovať vašu domácnosť Chystáte sa stavať dom? Dobre zvážte, ako budete vykurovať vašu domácnosť

Vykurovanie domu patrí medzi kľúčové prvky domácnosti. Už pri výstavbe sa radí medzi tie drahšie položky a na nesprávne zvolený spôsob vykurovania budete doplácať po celý čas užívania domu. Preto treba všetko dobre zvážiť a nedať sa odradiť predsudkami alebo výškou počiatočnej investície.   Dnes máme takmer neobmedzené možnosti ako vykurovať dom. Poďme si ich jednu po druhej rozobrať. Kúrenie plynom Ide o klasický spôsob vykurovania domácnosti. V ideálnom prípade poskytuje lacné a bezproblémové teplo. Stačí mať prípojku, kvalitný..

Základné povinnosti prenajímateľov - všeobecná právna úprava

Povinnosť prenechať prenajatú vec nájomcovi v stave spôsobilom na dohodnuté užívanie alebo obvyklé užívanie Uvedená povinnosť prenajímateľa je upravená v § 664 OZ. K odovzdaniu predmetu nájmu nájomcovi by malo dôjsť v jeho celistvosti, teda naraz a s príslušenstvom veci. V súvislosti s nájmom bytov je osobitná právna úprava obsiahnutá v § 687 ods. 1 OZ. Pokiaľ by nedošlo k odovzdaniu predmetu nájmu, mnohí si myslia, že tým sa stáva nájomná zmluva neplatnou. Opak je však pravdou - neodovzdanie veci nespôsobuje neplatnosť nájomnej zmluvy. Ak nájomná..

Spoluvlastnícky podiel ako predmet záložného práva a postihnutie spoluvlastníckeho podielu exekúciou

Podľa vami uvedených skutočností má dotknutý spoluvlastník viacero podlžností, a to počnúc od dlhu voči hypotekárnej banke až po vami bližšie nešpecifikovaný počet veriteľov, ktorí si svoje pohľadávky voči spoluvlastníkovi uplatnili v exekučnom konaní. Pokiaľ ide o záložné právo hypotekárnej banky na jemu prislúchajúci spoluvlastnícky podiel, záložné právo tu vzniklo priamo zo zmluvy o hypotekárnom úvere. Súčasťou takej zmluvy je samozrejme klauzula o zriadení záložného práva na nehnuteľnosť preukázateľne patriacu osobe, ktorej sa hypotekárny..

Zabezpečenie bytu proti strate v hazardných hrách

 Spolu s manželom sme vlastníkmi bytu, ktorý sme kúpili počas trvania manželstva. Môj manžel je nezamestnaný, hrá hazardné hry, nestará sa o rodinu; dozvedela som sa tiež, že si už niekoľkokrát požičal na hru. Bojím sa, že prehrá aj náš byt. Ako sa proti tomu zabezpečiť?Božena R., NitraKeďže uvádzate, že ste nadobudli byt počas trvania manželstva, byt je predmetom vášho bezpodielového spoluvlastníctva manželov, ktoré zaniká rozvodom alebo iným zánikom manželstva. Avšak aj pokiaľ manželia nemajú v úmysle sa rozviesť, Občiansky zákonník umožňuje..

Investing in Real Estate in Slovakia - reality - nehnutelnosti - as Slovaks call it

Investing in Real Estate in Slovakia             Apart from the landmarks and notable touristic attractions this country has to offer, in recent years, the Slovakian Real Estate ( TRH Nehnutelnosti ) market has proven to be a profitable investment for potential real estate investors.   Real Estate Pricing ( Reality ) in Slovakia The average price of flats in Slovakia in the year 2018 stands at 1,612 €/m2.   Reasons to Invest in Real Estate (Reality) in Slovakia There are many reasons to invest in Real estate..

Dom na predaj

Prečo a ako si správne poistiť nehnuteľnosť

Stalo sa Vám už, že ste počuli o niekom kto prišiel o svoj dom alebo byt? Nečakané nehody ako prasknuté potrubie, požiar alebo spadnutý strom na strechu sa môžu pripliesť do života každému. Každý z Nás si svoju nehnuteľnosť necháva poistiť z rôznych dôvodov. Najčastejšími pocitmi, ktoré nami hýbu sú strach, chtíč po pocite istoty a bezpečia, alebo pre niektorých dokonca prestíž. Sú ale tieto pocity hodné toho, aby sme pravidelne platili sumu, za ktorú snáď nikdy nebudeme musieť vyžadovať protislužbu? ÁNO. Každému..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.