TA3: Reportáž - Ceny bytov neklesajú, ale stagnujú

Aj napriek hospodárskej kríze neklesajú ceny bytov tak, ako sa očakávalo. Predávajúci aj kupujúci momentálne vyčkávajú, čo bude ďalej. Inak na tom nie sú ani developeri, rozostavané stavby sa snažia dokončiť - s výstavbou nových sa však neponáhľajú.

Ceny starých bytov ale aj novostavieb sa v závislosti od regiónu či mestskej štvrti výrazne líšia. Pri súčasných podmienkach by sa podľa odborníkov mali optimálne ceny novostavieb pohybovať okolo 1.700 € za meter štvorcový, staré byty by mali byť v priemere o tretinu lacnejšie. Momentálna situácia kedy ceny stagnujú však nahráva viac predávajúcim ako kupujúcim.

Ceny bytov závisia aj od toho kedy sa dokončia rozostavané novostavby. Mnohé z nich, najmä tie ktoré financujú banky sú podľa odborníkov momentálne pozastavené a termíny dokončenia sa posúvajú.

Veľkí developeri ale aj banky zhodne tvrdia že sú síce obozretnejší pri plánovaní nových projektov, tie staré ako tvrdia však idú podľa plánu.

Na Slovensku ceny bytov síce klesli podľa odborníkov však stále neodrážajú realitu. Ako sa trh bude ďalej vyvíjať si nikto netrúfa odhadnúť.



DOPLNOK  KTN:

Ceny novostavieb strednej triedy by sa v Bratislave mali hýbať v rozmedzí 1.660 €/m2 (50.000 Sk/m2) až 2.000 €/m2 (60.252 Sk/m2) vrátane DPH od lokality a prevedenia stavby.

„Ideálne“ ceny starých bytov v Bratislave by sa mali hýbať v rozmedzí o štvrtinu až tretinu menej. Záleží od veku a prevedenia starej stavby.

T.j. ceny starých bytov by sa mali hýbať v rozmedzí 1.245 €/m2 (37.507 Sk/m2) až 1.500 €/m2 (45.189 Sk/m2) pri „novších“ starých bytoch (zníženie ceny o 1/4 = 25%),

prípadne v rozmedzí 1.110 €/m2 (33.440 Sk/m2) až 1.340 €/m2 (40.369 Sk/m2) pri „starších“ starých bytoch (zníženie ceny o 1/3 = 33,3%).

Tieto „ideálne“ ceny však vychádzajú zo stavu, že bytovka má platiacich majiteľov a majiteľov v budúcnosti schopných zaplatiť obnovu bytových jadier a rozvodov, výťahov, zateplenia, chýb konštrukcie a pod.

Ak má však dom stav, že ani v súčasnosti nie je dom schopný opraviť základné chyby, alebo vymaľovať chodby, pretože majitelia bytov sa zdráhajú zvýšiť si odvody do fondu opráv v priemere o 5 € (150,63 Sk) na byt mesačne, takýto dom sa opráv asi nedočká a bude len chátrať. V tomto prípade treba dať z hore uvedených cien ešte minimálne 20% z ceny dole.

 

 

Späť

Spálňa a posteľ

Orientácia na svetové stranyFarby, svetlo, materiályNezabudnite vetraťPOSTEĽVýber a umiestnenie posteleLôžkoMatracPrikrývkyEstetický aspekt vašej posteleČo tak vodná posteľ?Typy postelíPrach a roztoče Prvoradou úlohou spálne je, aby sme sa v nej cítili dobre. Má nám spolu s posteľou poskytnúť oddych a regeneráciu nášho organizmu po namáhavom dni. V žiadnom prípade by nemala slúžiť ako sklad, či odkladací priestor pre nadbytočné veci a pôsobiť pri tom preplneným dojmom. Socialistická výstavba panelových domov nám však zanechala množstvo bytov s malou..

Možné riziká pri hypotekárnych úveroch

Hypotekárny úver je stálej aj v dnešných časoch asi najbežnejším spôsobom, ako si ľudia dokážu zabezpečiť vlastné bývanie. A keďže hospodárska kríza je v súčasnosti snáď najviac skloňovaným pojmom, oslovili sme preto niekoľko finančných inštitúcií, aby sme sa od nich dozvedeli, aká je terajšia situácia na tomto poli a aké sú hlavné riziká pri poskytovaní týchto úverov.Ak sa rozhodneme zabezpečiť si bývanie pomocou hypotekárneho úveru, mali by sme si uvedomiť, že sme sa pustili do projektu, ktorý je behom na dlhé trate. Ak by sme ostali pri..

Starajte sa o záhradu prakticky a rozumne pomocou kvalitnej kosačky Starajte sa o záhradu prakticky a rozumne pomocou kvalitnej kosačky

Ako majiteľ nového domu chcete, aby váš dvor a záhrada vyzerali čo najlepšie. Ale pri všetkých rôznych povinnostiach, ktoré súvisia s údržbou nehnuteľnosti, ako je trávnik, môže byť ťažké nájsť si čas na to, aby ste všetko stihli. Jedným z riešení je investovať do kvalitnej kosačky na trávu.   Kosačka na trávu je stroj, ktorý sa postará o váš trávnik, aby vám doslova neprerástol cez hlavu. Kosačky na trávu môžu byť poháňané ľudskou silou, napríklad elektromotorom alebo spaľovacím motorom, alebo batériou. Ktorý typ kosačky zvolíte..

Spoluvlastnícky podiel ako predmet záložného práva a postihnutie spoluvlastníckeho podielu exekúciou

Podľa vami uvedených skutočností má dotknutý spoluvlastník viacero podlžností, a to počnúc od dlhu voči hypotekárnej banke až po vami bližšie nešpecifikovaný počet veriteľov, ktorí si svoje pohľadávky voči spoluvlastníkovi uplatnili v exekučnom konaní. Pokiaľ ide o záložné právo hypotekárnej banky na jemu prislúchajúci spoluvlastnícky podiel, záložné právo tu vzniklo priamo zo zmluvy o hypotekárnom úvere. Súčasťou takej zmluvy je samozrejme klauzula o zriadení záložného práva na nehnuteľnosť preukázateľne patriacu osobe, ktorej sa hypotekárny..

Uznesenia vlastníkov bytov na schôdzi a ukladanie povinností

Správu nášho bytového domu vykonávala pôvodne firma XY Bratislava, pričom od januára 2009 došlo ku zmene správcu. K zmene došlo podľa mňa nezákonne, nakoľko nie všetci sme sa ustanovili na schôdzu a hlasovali za nového správcu, a tiež došlo k neúmernému nárastu poplatkov za jednotlivé poskytované služby - rozdiel činí až 1.500 Sk za mesiac. Rovnako namietam, že ja ako staršia osoba, budem mať 86 rokov, by som mala byť povinná prispieť spolu s ostatnými vlastníkmi bytov v našom dome sumou 13.000 Sk ako tzv. jednorazový príspevok na sadové úpravy a..

Premlčanie a preklúzia - môže ísť o byty alebo iné reality či nehnutelnosti?

PremlčaniePreklúzia “Vaše právo je premlčané, nemôžete sa ho dovolávať na súde“. - a podobné vyjadrenia možno počuť z úst vašich faktických alebo potenciálnych zmluvných strán, či iných subjektov. Nastáva čas vytriezvenia a pohľad do očí reality. Premlčanie a preklúzia sú veľmi významné právne inštitúty, ktoré dlžník môže využiť pri svojej obrane, v prípade, ak veriteľ uplatní svoj nárok. V praxi však dochádza k zamieňaniu ich významu. Čo však pre vás znamená, že vaše právo sa premlčalo, či dokonca je prekludované?..

Ako získať bývanie, ak nemáte nič usporené? Ako získať bývanie, ak nemáte nič usporené?

Potreba bývania tu vždy bola a stále bude. Nič na tom nemení ani pandémia COVID-19, ktorá podaktorým aj v tomto roku poriadne prevetrala peňaženky. Na Slovensku pritom výrazne prevyšuje trend vlastného bývania nad prenájmom. Je možné v súčasnej nepriaznivej finančnej situácii získať bývanie, aj keď nemáte nič usporené? O tom si povieme v našom článku Dom alebo byt?V prípade, ak nemáte žiadnu finančnú úsporu sa môže zdať, že bývanie vo vlastnom dome je len krásnym snom, a že to jediné, na čo máte, je nejaký priemerný 2-3 izbový byt. Nemusí to..

Ako ušetriť prostredníctvom stavebného sporenia Ako ušetriť prostredníctvom stavebného sporenia

Stavebné sporenie patrí dnes medzi najbežnešie formy sporenia ako si finančne zhmotniť svoje predstavy o vlastnom bývaní. Tak ako v každom segmente trhu, aj možnosti stavebného sporenia prinášajú novinky, ktoré sa prispôsobujú aktuálnym potrebám svojich spotrebiteľov. Hlavne pri súčasných možnostiach stavebného sporenia platí ono známe: „Kto šetrí má za tri.“ Aj preto prináša Prvá stavebná sporiteľňa, a. s. nové alternatívy ako urobiť svoje bývanie úspornejším.Ekologické šetrenieOd 1. januára 2008 platí novela zákona o stavebnom sporení, ktorá..

Ako bezpečne platiť pri kúpe nehnutelnosti a aké riziká hrozia pri platení hotovosťou za nehnuteľnosti?

Kúpa nehnutelnosti predstavuje z pohľadu bežného človeka pomerne zásadný krok. Ceny nehnuteľností sa totiž pohybujú v desiatkach, niekedy až stovkách tisícoch eur, a preto je na mieste zachovať čo najvyššiu možnú mieru opatrnosti s úhradou kúpnej ceny. Pre zachovanie spomenutej opatrnosti je pritom nevyhnutné poznať aspoň základné princípy prevodu nehnuteľnosti.   Prevod vlastníckeho práva k nehnuteľnosti Kúpa nehnuteľnosti sa realizuje na základe kúpnej zmluvy, avšak samotný podpis kúpnej zmluvy ešte neznamená nadobudnutie..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.