Rodinný spor o dedičstvo - kto dedí a kto nie

Rád by som sa spýtal na možnosť riešenia ohľadne spôsobu vysporiadania nehnuteľného majetku po mojom staršom bratovi, ktorý pred nedávnom zomrel. Jedná sa o rodinný dom s pozemkom. Malý podiel pozemku nadobudol môj starší brat dedením od našej tety ešte predtým, ako sa oženil. Manželstvo bolo bezdetné a v úradných listinách je brat vedený ako jediný majiteľ. Vysporiadanie medzi mnou a mojou sestrou je možné len predajom nehnuteľnosti, na čom sme sa aj dohodli. V prípade, ak by túto nehnuteľnosť dedila aj vdovy po bratovi, predaj nehnuteľnosti by sa skomplikoval jej nesúhlasom. Zaujíma ma, či nehnuteľnosti po bratovi bude dediť jeho manželka - vdova alebo i my súrodenci.

Oskar N., Plachtince

Podstatnou právnou skutočnosťou v súvislosti s dedením, a teda hlavným predpokladom na to, aby sa začalo konanie o dedičstve, je smrť poručiteľa. Dedičstvo sa tak nadobúda smrťou poručiteľa, pričom sa dedí buď zo zákona alebo zo závetu, prípadne z obidvoch týchto dôvodov. Prioritné postavenie pri dedení majú osoby, ktoré sú uvedené v závete. Samozrejme, že musí existovať platný a v zákonom ustanovenej forme spísaný závet. Ak by nenadobudol dedičstvo dedič zo závetu, nastupujú namiesto neho dedičia zo zákona. Tiež sa môže vyskytnúť situácia, kedy časť z poručiteľovho majetku zdedí dedič zo závetu. V takom prípade, zvyšná časť pripadne dedičom zo zákona. Dedičstvo, ktoré by nenadobudol žiadny dedič, napr. ak poručiteľ bol osamelou osobou bez rodinných príbuzných, dedičstvo pripadne štátu ako tzv. odúmrť.

Predovšetkým sa treba zaoberať otázkou, či existuje závet po vašom bratovi. Danú záležitosť má na starosti notár poverený súdom na to, aby prejednal dedičstvo po poručiteľovi ako súdny komisár. Notár tak je povinný vykonať lustráciu v notárskom registri závetov, ako aj lustráciu majetku poručiteľa a zistiť okruh osôb, ktoré sú spôsobilé dediť - teda ktoré osoby prichádzajú do úvahy ako dedičia.

Skupiny zákonných dedičov

Zákonný dedičia sa delia na štyri skupiny (A - D):

A. V prvej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom. Ak nededí niektoré dieťa, nadobúdajú jeho dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti. Ak nededia ani tieto deti alebo niektoré z nich, dedia rovnakým dielom ich potomkovia. Keďže ako uvádzate, manželstvo vášho brata bolo bezdetné, v prvej skupine prichádza ako dedič do úvahy jeho manželka - vdova.

B. V druhej skupine - a to pod podmienkou, že nededia poručiteľovi potomkovia - dedí manžel, poručiteľovi rodičia ako aj tí, ktorí žili s poručiteľom najmenej po dobu jedného roka pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti a ktorí sa z tohto dôvodu starali o spoločnú domácnosť alebo boli odkázaní výživou na poručiteľa. Dedičia patriaci do druhej skupiny dedia rovnakým dielom, avšak manžel vždy najmenej polovicu dedičstva.

C. V tretej skupine - ak nededí manžel ani žiadny z rodičov - dedia rovnakým dielom poručiteľovi súrodenci a tí, ktorí žili s poručiteľom najmenej po dobu jedného roka pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti a ktorí sa z toho dôvodu starali o spoločnú domácnosť alebo boli odkázaní výživou na poručiteľa. Ak by niektorý zo súrodencov poručiteľa nededil, nadobúdajú jeho dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti.

D. V štvrtej skupine - ak žiadny dedič nededí v tretej skupine - dedia rovnakým dielom prarodičia poručiteľa, a ak nededí žiaden z nich (napr. z dôvodu, že už nežijú), dedia rovnakým dielom ich deti.

... odmietnutie dedičstva

Vy s vašou sestrou ako súrodenci po poručiteľovi dedíte v tretej skupine. Manželka vášho brata tak zdedí zo zákona minimálne polovicu z vami uvádzaných nehnuteľností, a ak ešte žijú vaši spoloční rodičia, tí by mali dediť v druhej skupine. Výnimku by bola situácia, kedy by vaši rodičia odmietli dedičstvo. Ide o možnosť upravenú v § 463 - 468 Občianskeho zákonníka. Odmietnutie dedičstva sa uskutočňuje ústnym vyhlásením na súde alebo písomným vyhlásením zaslaným súdu. Dedič môže dedičstvo odmietnuť aj prostredníctvom svojho zástupcu. Zástupca dediča môže za neho dedičstvo odmietnuť len podľa plnomocenstva, ktoré ho na to výslovne oprávňuje. Dedič je zákonom časovo limitovaný, keďže vyhlásenie o odmietnutí dedičstva môže urobiť len v lehote jedného mesiaca odo dňa, keď bol súdom o práve dedičstvo odmietnuť ako i o následkoch odmietnutia upovedomený. Z dôležitých dôvodov môže súd túto lehotu predĺžiť. Dôvodnosť predĺženia tejto lehoty musí dedič preukázať. Odmietnutie dedičstva sa musí vykonať bez akýchkoľvek výhrad alebo podmienok. Rovnako nie je prípustné čo i len čiastočné odmietnutie dedičstva. Ak by k tomu došlo, také vyhlásenia nemajú účinky odmietnutia dedičstva. Vyhlásenie o odmietnutí dedičstva nemožno odvolať.

V každom smere vyčkajte na súdne prejednanie dedičstva, v rámci ktorého zistíte, či váš brat náhodou nezanechal závet. V tom prípade by bolo nevyhnutné sa spravovať v prvom rade dedičmi zo závetu, až následne dedičmi podľa tu vyššie uvedených pravidiel dedenia. Akékoľvek dohoda medzi vami a vašou sestrou o nehnuteľnostiach po vašom bratovi je neprípustná, nezákonná.

Čitateľské otázky adresujte na: lasak@defensa.sk

 

Späť

Bývanie - relax - biznis

Spoločnosť Nadlan, a.s. člen skupiny Vara Group, prichádza na slovenský trh s novým polyfunkčným projektom, v ktorom spája možnosti bývania, práce a relaxácie. Z tohto spojenia vyplýva aj jeho názov, 3nity. Symbolika je znázornená aj v samotnom projekte, ktorý sa v podobe troch veží týči do výšky sto metrov.Polyfunkčný komplex 3nity je moderný, luxusný bytový dom v centre mesta, obklopený zeleňou, disponujúci aj vlastnými zelenými plochami v objekte. Investor, skúsená spoločnosť s medzinárodnými výsledkami i referenciami, pri výbere lokality Mlynské Nivy..

Realitná kancelária alebo radšej na vlastnú päsť? Realitná kancelária alebo radšej na vlastnú päsť?

S podpisom kúpnej zmluvy sa neponáhľajte, nechajte si dostatok času na rozmyslenieV čom vám pomôže realitná kanceláriaPozor na zmluvuNa čo si dať pozor pri výbere realitnej kanceláriePrečo sa oplatí využiť služby realitných kancelárií S podpisom kúpnej zmluvy sa neponáhľajte, nechajte si dostatok času na rozmyslenie Orientovať sa na trhu s nehnuteľnosťami nie je jednoduché. Podvody pri predaji bytov sa v posledných rokoch na Slovensku čoraz viac rozmáhajú. V policajných štatistikách figuruje stále viac prípadov, keď ľudia bez skúseností v oblasti realít,..

Vlastníctvo bytov a nebytových priestorov 2. časť

 Správa domu vlastníkmi bytov a nebytových priestorov v domeSpoločenstvoOrgány spoločenstvaPredsedaRadaZhromaždenie V prvej časti článku ste mali možnosť dozvedieť sa niečo o zákone o vlastníctve bytov a nebytových priestorov. Článok sa zaoberal tým, čo to vlastne z právneho hľadiska byt a nebytový priestor je, ako sa nadobúda vlastníctvo bytov a o zmluve o prevode vlastníctva. V druhej časti článku sa dozviete niečo viac o spravovaní nehnuteľnosti, o tom, čo to je spoločenstvo a kto je to správca, aké sú jeho práva a povinnosti. Informácie..

Premlčanie a preklúzia - môže ísť o byty alebo iné reality či nehnutelnosti?

PremlčaniePreklúzia “Vaše právo je premlčané, nemôžete sa ho dovolávať na súde“. - a podobné vyjadrenia možno počuť z úst vašich faktických alebo potenciálnych zmluvných strán, či iných subjektov. Nastáva čas vytriezvenia a pohľad do očí reality. Premlčanie a preklúzia sú veľmi významné právne inštitúty, ktoré dlžník môže využiť pri svojej obrane, v prípade, ak veriteľ uplatní svoj nárok. V praxi však dochádza k zamieňaniu ich významu. Čo však pre vás znamená, že vaše právo sa premlčalo, či dokonca je prekludované?..

Sporné nároky - náhrada nákladov vynaložených na cudziu nehnuteľnosť

Vážení čitatelia, mnohé z vašich písomných a elektronických otázok adresovaných do rubriky “Právnik radí” sa týkajú nárokov na náhradu nákladov vynaložených na nehnuteľnosť, ktorú mali vo svojej oprávnenej držbe nájomcovia, ktorí počas svojho užívania nehnuteľnosti túto zhodnotili stavebnými úpravami alebo inými úpravami interiérov. Pri ukončení nájomného vzťahu vznikajú problémy s tým, či ten, kto prenajatú nehnuteľnosť zhodnotil, má voči prenajímateľov nárok na náhradu vynaložených nákladov, od ktorého okamihu tento nárok vzniká..

Riešenie dedičskej otázky medzi živými a mimo testamentu

Čo je darované, patrí len jednému z manželov Rodinný dom, ktorý podľa vašich slov mal nadobudnúť darovaním počas existencie vášho manželstva manžel, je výlučne jeho majetkom. To, že v darovacej zmluve nefigurujete vy ako manželka, je tým, že darca chcel nehnuteľnosť darovať výlučne manželovi. Veci, ktoré jeden z manželov počas manželstva získal darovaním, príp. dedením, netvoria tak predmet bezpodielového spoluvlastníctva manželov. Skutočnosť, že predmetnú nehnuteľnosť užívate a obývate, je daná existenciou manželstva, a teda ju užívate z..

Kúpte si pozemky v blízkosti ... (TRH Nehnutelnosti)

Súčasná podoba finančných úverov

„Hypotéka, slovo ktoré sa v poslednom období hrnie na nás snáď zo všetkých strán. Na celom svete sa stala synonymom finančnej krízy. My si ju však budeme v tomto článku všímať ako produkt, pomocou ktorého si môžeme zabezpečiť svoj sen o bývaní. Z tohto dôvodu sme oslovili niekoľko finančných inštitúcií na Slovenskom finančnom trhu, aby mám pomocou modelových príkladov ponúkli svoje produkty.“Čo by ste mali vedieť o úveroch na bývanieNa začiatku by sme si mali povedať, na čo vlastne hypotekárny úver slúži. Tento druh služby pre klienta znamená..

Stavebné sporenie

Stavebné sporeniePrincíp a priebehVýhodyDôležité pojmyStavebné sporenie je dnes jedným z najefektívnejších nástrojov financovania bytovej výstavby nielen vo vyspelých západoeurópskych ekonomikách ale aj u nás. Prvým oficiálnym dňom, počas ktorého začala Prvá stavebná sporiteľňa, a. s., vykonávať svoju činnosť, bol 16. november 1992. Prvá stavebná sporiteľňa a. s., bola prvou špecializovanou bankou tohto druhu v strednej a východnej Európe. Založili ju tri renomované európske bankové domy: Slovenská štátna sporiteľňa, š.p.ú. (v súčasnosti Slovenská..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.