Byty nižšieho štandardu a ubytovacie zariadenia - ich preslnenie, minimálne požiadavky na ich plochu, vybavenie a súčasti

Dnešné pokračovanie týkajúce sa bytov nižšieho štandradu a ubytovacích zariadení sa zameriava na uvedené nehnuteľnosti, vrátane zákonných požiadaviek na ich preslnenie v zmysle vyhlášky MZ SR č. 259/2008 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na vnútorné prostredie budov a o minimálnych požiadavkách na byty nižšieho štandardu a na ubytovacie zariadenia.

Minimálne požiadavky na byty nižšieho štandardu

Byt nižšieho štandardu je byt, ktorého obytná plocha nie je nižšia ako 12 m2 na užívateľa a 6 m2 na každú ďalšiu osobu, ktorá s užívateľom žije v domácnosti. Pojem domácnosť upravuje Občiansky zákonník v § 116. Pokiaľ ide o úžitkovú plochu bytu nižšieho štandardu, tá je predmetnou vyhláškou limitovaná na 15 m2, pričom ide o spodnú hranicu, prekročenie ktorej má za následok, že daná nehnuteľnosť nespĺňa ani len minimálne štandardy na byty nižšieho štandardu a nemôže byť považovaná za trvalo obývateľnú nehnuteľnosť. 

Vyhláška medzi minimálne požiadavky na vybavenie bytu nižšieho štandardu zaraďuje napojenie na prívod pitnej vody, ktoré musí byť spôsobilé - mať technickú možnosť inštalovania zariadenia na varenie, prípravu teplej vody, ako aj možnosť inštalovania zariadenia na osobnú hygienu. Ďalej sem patrí odvod odpadových vôd s technickou možnosťou inštalovania splachovacieho záchoda, ako aj možnosť inštalovania vykurovacích telies na lokálne vykurovanie obytných miestností. Vyhláška ustanovuje v § 9 ods. 3 aj súčasti domového vybavenia budov s bytmi nižšieho štandardu a samotných bytov nižšieho štandardu, ktoré sú lokálne vykurované tuhým palivom, pričom týmito súčasťami sú priestory na uskladnenie paliva. Uvedené môže vyznieť ako neuveriteľný jav, avšak i napriek skutočnosti, že sa píše 21. storočie, vykurovanie bytov tuhým palivom je stále reálne a vzhľadom na sociálnu situáciu slovenského obyvateľstva aj čoraz častejšie.

Požiadavky na ubytovacie zariadenia

Základnou podmienkou pre ubytovacie zariadenia (napr. vysokoškolské internáty, ubytovne, domovy dôchodcov a i.) je napojenie na prívod studenej pitnej vody a teplej vody. Vyhláška č. 259/2008 Z. z. v súvislosti s plochou ubytovacích zariadení, so svetlou výškou izby, počtom izieb v ubytovacích bunkách, počtom ubytovaných a základným vybavením odkazuje na tabuľku č. 8 v prílohe č. 5 vyhlášky. Ubytovacie zariadenie musí mať osobitnú miestnosť na vypranie osobnej bielizne a odevov, priestory na sušenie a žehlenie osobnej bielizne a odevov, sklad inventára a miestnosť na ukladanie pracovných pomôcok na upratovanie, s možnosťou vetrania.

Štandardom podľa § 11 vyhlášky, a teda samozrejmosťou v ubytovacích zariadeniach, sú zariadenia na osobnú hygienu, teda umyvárne a záchody so samostatným vchodom z predsiene ubytovacej bunky alebo spoločné umyvárne a spoločné záchody pre viac ubytovacích miestností, oddelené pre mužov a ženy. Stavebné riešenie vchodu do spoločných záchodov a spoločných umyvární musí zabraňovať priamemu pohľadu do týchto priestorov. Vyhláška ustanovuje povinné každodenné upratovanie, umývanie a dezinfekciu priestorov ubytovacieho zariadenia, ako aj minimálne štvrťročné upratovanie spojené s umytím okien, dverí, svietidiel, vykurovacích telies a s vyprášením matracov a prikrývok. Otáznym je tak skutočný stav ubytovacích zariadení, nie ten, ktorý predpokladá a požaduje vyhláška. Posteľná bielizeň musí byť vymieňaná v minimálnej periodicite 14 dní, v prípade zmeny ubytovanej osoby vždy. Nakoľko zdravie človeka by malo byť vždy na prvom mieste, vyhláška MZ SR č. 259/2008 Z. z. ukladá prevádzkovateľovi ubytovacieho zariadenia povinnosť zabezpečiť lekárničku prvej pomoci, ktorá musí byť umiestnená  na vhodnom a dostupnom mieste.

Preslnenie

Umiestnenie budovy, v ktorej sa nachádzajú byty nižšieho štandardu alebo umiestnenie ubytovacieho zariadenia, musí byť realizované tak, aby zabezpečovalo preslnenie bytov, obytných miestností v detských domovoch, v domovoch dôchodcov a podobných zariadeniach slúžiacich na dlhodobý pobyt a tiež miestností určených na denný pobyt detí v predškolských zariadeniach. Preslnenie bytov sa určuje podľa osobitného predpisu, ktorým v súčasnosti je vyhláška Ministerstva životného prostredia SR č. 532/2002 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o všeobecných technických požiadavkách na výstavbu a o všeobecných technických požiadavkách na stavby užívané osobami s obmedzenou schopnosťou pohybu a orientácie. Požadovaný čas preslnenia sa musí zabezpečovať od 10.00 do 15.00 hod.

Žiaľ, často dochádza k realizácii nových stavieb, v dôsledku ktorých je spôsobené zatienenie už stojacich stavieb v okolí. Zatienenie by v zmysle vyhlášky č. 259/2008 Z. z. nemalo znižovať veľkosť preslnenej vonkajšej plochy predškolského zariadenia určenej na pobyt detí na menej ako 50 % jej celkovej rozlohy. Ak súčasná veľkosť preslnenej plochy je menšia ako 50 %, novými stavbami sa nesmie ďalej znižovať.

Čitateľské otázky adresujte na: lasak@defensa.sk


Autor: Mgr. Ján Lasák
KTN: 14-15/11

Späť

Situácia na trhu so stavebnými pozemkami

V súčasnosti ale aj  nedávnej minulosti sa už veľa hovorilo a písalo o tom, ako finančná kríza zahýbala realitným trhom v oblasti predaja a kúpy bytov či rodinných domov. No predtým, ako sa postaví nová budova pre bývanie či prácu, je dobré si zaobstarať dobrý a kvalitný pozemok. Zmapovanie situácie na trhu s pozemkami a následné vykreslenie možností na čo všetko by sme si mali dať pozor pri ich kúpe je rovnako dôležité, ako neskoršia stavba nehnuteľnosti na tom ktorom pozemku.Všeobecná sitácia na trhu s pozemkamiHneď na úvod by sa dalo povedať, že..

Aké zariadenie kancelárie môže a dokáže podporiť vašu produktivitu? Aké zariadenie kancelárie môže a dokáže podporiť vašu produktivitu?

V dnešnom hektickom svete je efektívne zariadená kancelária základným kameňom pre dosiahnutie vysokého stupňa produktivity a pohody pri práci. Nielen v čase osobného voľna, počas spánku alebo dovolenky, ale aj v práci predsa potrebujeme na dobrý výkon adekvátne podmienky. Príjemnou správou je, že v ich vytvorení vám nemusí pomôcť len zamestnávateľ, ale veľa vecí si môžete zariadiť aj sami. Ktoré prvky môžete zahrnúť do svojej kancelárie, aby ste podporili svoju produktivitu? Správna kancelárska technika Moderná technológia je v súčasných..

Ako ušetriť na kúrení a zbytočne neplytvať teplom Ako ušetriť na kúrení a zbytočne neplytvať teplom

 Pravidelná údržba tepelných zariadení zabezpečí spoľahlivú vykurovaciu sezónu. Aby počas hlavnej vykurovacej sezóny bola pre odberateľov zabezpečená bezporuchová dodávka tepla a teplej vody, je potrebné vykonanie revízie a údržby tepelných zariadení pred jej začiatkom.  Rady ako zbytočne neplytvať teplomNajjednoduchším opatrením, ktoré môžu odberatelia urobiť sami, je vymeniť dlhé závesy a záclony kratšie, ktoré budú  siahať po parapetnú dosku. Keďže radiátory odovzdávajú teplo sálaním a prúdením, odstránením..

Kúpa bytu a náležitosti kúpnej zmluvy

Mgr. Ján Lasák Kúpa bytu a náležitosti kúpnej zmluvy „Nedodržanie zákonom ustanovenej formy právneho úkonu spôsobuje jeho absolútnu neplatnosť. Absolútna neplatnosť právneho úkonu nastáva priamo zo zákona (ex lege) a pôsobí od začiatku (ex tunc) voči každému. Právne úkony postihnuté absolútnou neplatnosťou nemajú za následok vznik, zmenu ani zánik práv a povinností. Súd musí na túto neplatnosť prihliadať a musí z nej vyvodzovať dôsledky aj bez návrhu z úradnej povinnosti (ex officio).“ (Rozsudok Krajského súdu v Košiciach z 18.03.1999, sp...

Výstavba ihrísk pre deti - ako po novom?

Naša obec disponuje pozemkom, na ktorom by sme chceli obnoviť materskú škôlku, zriadiť detské ihrisko, ktoré by malo byť prístupné pre všetky deti. Ihrisko bude vybudované svojpomocne s pomocou našich obyvateľov, tiež financované zo zbierky. Dostala sa nám informácia, že ihriská musia spĺňať nejaké nové a prísne kritériá, v opačnom prípade by nebolo možné ihrisko pre deti - preliezačky, pieskovisko a pod. sprístupniť deťom. Musí by teda ihrisko vybudované podľa nejakých noriem (napr. kovové), vraj EÚ niečo uzákonila. Ktorý zákon upravuje spôsob výstavby..

Exekúcia vyprataním nehnuteľnosti

V poslednom čísle Kompletného trhu nehnuteľností sme sa zaoberali otázkou nedotknuteľnosti obydlia, domovej slobody. Ako bolo už uvedené, nedotknuteľnosť obydlia nie je absolútna a jedným zo zákonom prípustných obmedzení tejto nedotknuteľnosti je napr. inštitút vypratania nehnuteľnosti. Mnohé médiá v súčasnosti prinášajú správy o tzv. deložovaní neplatičov, vyprataní bytov dlžníkov, ktorí neboli schopní zaplatiť svoje pôžičky včas a pod. V každom smere ide o závažný zásah ovplyvňujúci život občana. Exekúciu vykonáva exekútor, ktorý je..

Kúpte si pozemok, pretože ... (TRH Nehnutelnosti)

Aké sú ceny nehnutelnosti - realitná bublina 2018?

Ako zistiť, či sú nehnuteľnosti nadhodnotené a či kúpou nehnuteľnosti neriskujeme?   Veľmi dobrým zdrojom informácií o tom, či ceny nehnuteľností sú príliš vysoké alebo či sa už nachádzame v oblasti realitnej bubliny a cena za nehnuteľnosť nepredstavuje reálnu hodnotu, ktorú poskytne obytný priestor jej vlastníkovi prostredníctvom možnosti bývania na veľa rokov je kompozitný index, ktorý počíta Národná banka Slovenska.  Ako uvádzajú analytici ÚMS (NBS) ceny nehnuteľností sa v roku 2018 nachádzajú v pásme VZOSTUPU, ďaleko od pásma BUBLINY...

Kúpa nehnutelnosti zaťaženej vecným bremenom alebo záložným právom na nehnuteľnosti?

Pred samotnou kúpou zaťaženej nehnutelnosti je vhodné, aby si kupujúci v prvom rade jasne ozrejmil, či skutočne chce nadobudnúť nehnuteľnosť s ťarchou alebo nezaťaženú nehnuteľnosť. Jeho postup závisí od toho, či nehnuteľnosť je nadobúdaná priamo konaním kupujúceho alebo cez sprostredkovateľa - realitnú kanceláriu. Kupujúci by si mal vyžiadať relevantné a najmä aktuálne doklady ohľadne predmetnej nehnuteľnosti, napr. originál  listu vlastníctva. Na liste vlastníctva, ktorý môže získať od predávajúceho, od realitnej kancelárie..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.