Dedenie a prechod nájmu družstevného bytu

“Členstvo v stavebnom bytovom družstve a právo užívať byt môže prejsť smrťou užívateľa družstevného bytu, ktorý nebol v spoločnom užívaní manželov (§ 172 ods. 2 O.z.), len na jedného dediča poručiteľa, ktorému pripadol členský podiel, alebo na dvoch dedičov, ak sú manželmi” (§ 172 ods. 2 OZ.)

“V konaní o dedičstve je v takom prípade rozhodnutím podľa ustanovenia § 39 Not.por. riešené, kto z dedičov nadobúda členský podiel poručiteľa v stavebnom bytovom družstve, prípadne ako sa dedičia vyporiadajú ohľadne náhrady zostatkovej hodnoty tohto podielu. Dôsledky vyplývajúce z nadobudnutia členského podielu pre vznik členstva v družstve a pre prechod práva užívať družstevný byt nie sú predmetom rozhodovania v konaní o dedičstve.” (rozhodnutie NS SR, spis. zn. 1 Cz 67/71 zo dňa 8.9.1971)

Družstevný byt v spoločnom nájme manželmi

Predmetný judikát upravuje otázku prechodu nájmu bytu, ktorý sa nachádzal v spoločnom nájme manželov. Napriek tomu, že je tu uvedený pojem “byt v spoločnom užívaní” a právny inštitút spoločného užívania bytu upravoval Občiansky zákonník pred rokom 1990 v ust. § 172, v súčasnosti ide o inštitút spoločného nájmu bytu. Ten Občiansky zákonník v platnom znení upravuje v § 700 a nasl. Podľa predmetného ustanovenia byt môže byť v spoločnom nájme viacerých osôb. Nakoľko ide o družstevný byt, pri družstevnom byte môže spoločný nájom vzniknúť len medzi manželmi. V praxi vznikajú mnohé spory v súvislosti s právnym posúdením situácie, kedy spoločný nájom družstevného bytu prechádza na druhého z manželov alebo na inú osobu. Má sa tým na mysli situácia pri konaní o dedičstve. Práve pri konaní o dedičstve dochádza k častým dezinetrpretáciám zákonných ustanovení upravujúcich predmetnú otázku.

Prechod nájmu družstevného bytu

Zákon ustanovuje, že nájom družstevného bytu prechádza na: 1. pozostalého manžela alebo 2. dediča. K prechodu spoločného nájmu bytu manželmi na pozostalého manžela dochádza za podmienky, že právo na družstevný byt sa nadobudlo za trvania manželstva. Pozostalý manžel sa tak stane členom družstva a jemu patrí aj členský podiel. Súd má zo zákona povinnosť na uvedenú skutočnosť v konaní o dedičstve prihliadnuť. Hore uvedený judikát sa vzťahuje na iné prípady, a to kedy spoločný nájom bytu manželmi vznikol uzavretím manželstva, avšak zosnulý manžel nadobudol právo na družstevný byt už pred jeho uzavretím. Jeho smrťou prechádza členstvo v družstve a nájom družstevného bytu na toho dediča, ktorému pripadol členský podiel. Uvedené vyplýva z ust. § 707 ods. 2 Občianskeho zákonníka. Z dotknutých ustanovení Občianskeho zákonníka vyplýva, že právo spoločného užívania bytu môže prejsť na dvoch dedičov, ktorým pripadol členský podiel v stavebnom bytovom družstve, iba vtedy, ak sú manželmi.

Postup súdu (súdneho komisára)

V konaní o dedičstve by nemalo dôjsť k schváleniu dohody dedičov (dohoda o vyporiadaní dedičstva) , podľa ktorej by členský podiel mal pripadnúť viacerým dedičom, ktorí nie sú manželmi a ktorí uzavierali dohodu s tým, že takto nadobudnú právo spoločného užívania bytu. Povinnosťou súdu je poučiť dedičov o tom, že členský podiel a nájom družstevného bytu môže nadobudnúť iba jeden z nich. Na tieto dôsledky je nevyhnutné prihliadať aj pri vyporiadaní medzi dedičmi, ktorí neuzavreli dohodu. V prípade, ak by poručiteľ (jeden z nájomcov družstevného bytu) zanechal závet, podĺa ktorého by v prípade, ak sa užívateľmi bytu nemôžu stať obidvaja dediči, má byt pripadnúť konkrétnej osobe (jednému dedičovi), ktorý by mal následne vyplatiť druhého z dedičov, ide o nesplniteľnú vôľu poručiteľa. Súd musí vypočuť dedičov, či trvajú na doslovnom vykonaní závetu a poskytnúť im zákonné poučenie.

Zákon kladie dôraz predovšetkým na dohodu dedičov (ak nejestvuje platný závet). Pokiaľ by však k jej uzavretiu nedošlo a závet poručiteľa by odporoval zákonu, notár v pozícii tzv. súdneho komisára by bol povinný vykonať vyporiadanie medzi dedičmi, a to podľa toho ustanovenia závetu, ktoré je vykonateľné, teda súladné so zákonom. Treba zdôrazniť, že právny úkon, ktorý svojím obsahom alebo účelom odporuje zákonu, alebo ho obchádza, alebo sa prieči dobrým mravom, je neplatný. Súd pri vyporiadaní medzi dedičmi, ako aj pri potvrdzovaní nadobudnutia dedičstva rozhoduje o tom, kto nadobúda poručiteľov členský podiel v družstve. Samotné dôsledky, ktoré vyplývajú z nadobudnutia členského podielu pre vznik členstva v družstve a pre vznik práva nájmu družstevného bytu, nie sú predmetom rozhodovania v konaní o dedičstve.

Máte právne otázky, potrebujete konzultáciu? Kontaktujte nás na: lasak@defensa.sk

 

Späť

Predaj nehnuteľnosti, ako zvýšiť hodnotu bytu pred predajom v 7 krokoch. Predaj nehnuteľnosti, ako zvýšiť hodnotu bytu pred predajom v 7 krokoch.

Predaj bytu je dôležitým rozhodnutím, preto je dôležité, aby bol byt v dobrej kondícii a mal čo najvyššiu hodnotu. Tu je 7 krokov, ako zvýšiť hodnotu vášho bytu pred predajom.   1. Vylepšenie vzhľadu a výber správnych farieb Prvým krokom je vylepšenie vzhľadu bytu. To môžete urobiť tým, že použijete svetlé a jasné farby na steny a vyberiete moderný nábytok. Tieto zmeny môžu zvýšiť atraktivitu bytu a pritiahnuť viac kupcov. Vzhľad bytu môže veľmi ovplyvniť to, ako sa v ňom cítite a ako sa bude páčiť potenciálnym nájomcom..

Ako by mala vyzerať detská izba Ako by mala vyzerať detská izba

-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->--> Koniec leta využíva veľa rodín na rekonštruovanie svojich príbytkov v rámci vyčerpania dovoleniek. Medzi takto často upravované izby patrí hlavne detská izba. Niekto to robí z dôvodu očakávania milého prírastku do rodiny, či už svoje odrastené ratolesti pripravuje na ďalší školský rok. O tom, ako by takáto miestnosť mala vyzerať, kam je najlepšie umiestniť posteľ a ostatný nábytok alebo ako správne..

Kúpa nehnuteľnosti. Aké kroky tento úkon zahŕňa a dokumenty, bez ktorých sa nezaobídeme Kúpa nehnuteľnosti. Aké kroky tento úkon zahŕňa a dokumenty, bez ktorých sa nezaobídeme

Pri otázke kúpy domu alebo bytu sa aspoň raz v živote ocitne každý človek; niekto po skončení štúdia, niekto pri zakladaní rodiny a iný zas v okamihu, keď si našetrí na takú nehnuteľnosť, akú chce mať. Pri tomto kroku je samozrejme nutné zvážiť niekoľko vecí: výšku sumy, ktorou chceme nové bývanie financovať, ostatné faktory, ktoré z pohľadu spotrebiteľa o vhodnosti daného domu či bytu rozhodujú (poloha, občianska vybavenosť a podobne), a v neposlednom rade otázku, či tento krok zveríme realitke, alebo..

Kúpa bytu v prospech maloletej osoby a zákonné zastúpenie

Chceme pre dcéru, ktorá ešte nedosiahla 18 rokov, kúpiť byt ako odmenu k maturite. Ako máme v danej veci postupovať, je potrebné uviesť jej meno priamo v kúpnej zmluve ako aj uviesť jej podpis? Alebo kto podpisuje zmluvu, keď byt nadobudne naša dcéra. Niekde som počula, že vraj sa vyžaduje aj zásah súdu, hoci mi to pripadá divné. Ako to bude s elektrárňami, správcom a pod.? Ďakujem za odpoveď. Jana Š., Nitra Maloletý zmluvu nepodpisuje V samotnom texte zmluvy o nadobudnutí nehnuteľnosti (kúpna zmluva a pod.) uveďte vašu dcéru ako nadobúdateľa nehnuteľnosti...

Neplatnosť závetu a účastníci konania o dedičstve

Takmer jeden rok som býval so svojou manželkou a dieťaťom v dome u môjho kamaráta, ktorý bol vlastníkom domu z ½. Kamarát, inak rozvedený a aspoň pokiaľ viem i bezdetný, pred dvoma mesiacmi žiaľ zomrel. Po jeho smrti som sa dozvedel, že po sebe zanechal závet, podľa ktorého mi odkázal svoj podiel na dome. Kontaktoval som jeho vzdialenú rodinu, ktorá však odmietla prispieť na pohreb, ten som teda uhradil ja. Pohreb platiť nie, ale zato sa ozvala nejaká kamarátová teta z Nemecka, že vraj ona je jeho príbuzná a teda by vraj mala dediť. Kto je účastníkom dedičského..

Právne postavenie a zodpovednosť súdneho exekútora

 Dobrý deň. Potrebujem odbornú radu. Pred dvomi rokmi som obdržala od exekútora upovedomenie o začatí exekúcie, proti čomu som podala námietky. Ako som sa informovala, o námietkach súd do teraz však nerozhodol a exekútor zriadil na môj dom záložné právo, stiahol z môjho účtu peniaze, a naďalej ho zablokoval. Cítim sa týmto jeho konaním ukrivdená, uškodil mi. Okrem toho o námietkach nie je stále rozhodnuté, námietky sú dôvodné - samotné súdne rozhodnutie je mylné a ja by som ani nemala byť účastníkom exekúcie. Ďakujem za vašu pomoc.Miloslava H.,..

Real estate quoats - Slovak Nehnutelnosti

Financovanie prác na bytovke domu

Keď sa obnova financuje prostredníctvom bankyNajlacnejšie požičiava štátMožnosti financovania obnovy bytových domovŠtátny fond rozvoja bývaniaŠtátna dotáciaAko dostať dotáciu ministerstvaStavebné sporiteľneKomerčné bankyPodmienky, za akých banky požičiavajú na obnovu bytovČo je pri poskytovaní úveru bankou dôležitéÚvery na obnovu bytového domu poskytujú komerčné banky aj stavebné sporiteľne, najvýhodnejšie však na tento účel požičiava štát.Keď sa obnova financuje prostredníctvom banky Na obnovu bytového domu si možno požičať aj od..

Stavebné sporenie a Euro

V prípade zavedenia Eura na Slovensku sa už toho popísalo veľa. Poslednou témou týchto dní, je napríklad duálne zobrazovanie cien v obchodoch. My vám však ponúkame informácie, ktoré sú pri zavedení tejto meny taktiež dôležité. Veľa spoluobčanov si na svoje bývanie sporí prostredníctvom stavebného sporenia. Ako to bude v prípade zavedenia Eura a jeho vplyvu na stavebné sporenie, sa dozviete v nasledujúcich riadkoch ktoré vám pomôžu sa lepšie zorientovať v tejto problematike.Kto a ako si sporíPribližne tretina občanov Slovenskej republiky má uzatvorenú zmluvu..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.