Neplatnosť právneho úkonu v konaní o dedičstve


Sme štyria súrodenci. Naša mama zomrela v roku 2005, kedy prebehlo aj dedičské konanie. Mama ešte za života uzavrela s naším bratom kúpnu zmluvu, ktorou mu predala časť „rodičovského“ domu a časť mu darovala. V zmluve si vyhradila právo doživotného bývania a darovanie podmienila, že ju brat doopatruje a bude sa o ňu starať. Nestalo sa tak, odcestoval na dlhé obdobie do Nemecka a o mamu sa staral náš otec a my. Dokonca brat nezaplatil ani cenu za kúpu domu, ale ako vlastník domu figuruje on. Brat nám zmluvu nechce ukázať, mama nám kúpnu zmluvu tiež odmietala predložiť. Je možné túto zmluvu napadnúť, žeby sa dom prerozdelil medzi všetkých súrodencov - dedičov? Ako máme postupovať, je možné niečo podniknúť? Ďakujem vám za radu.

 

Júlia K., Zollikofen, Švajčiarsko


 

Kúpna zmluva bola zavretá medzi vašou matkou a bratom. V tejto súvislosti ide o dvojstranný právny úkon, v rámci ktorého sú stanovené práva a povinnosti oboch zmluvných strán. Vaša matka mala povinnosť odovzdať predmet kúpy, tejto povinnosti korešpondovala povinnosť vášho brata prevziať predmet kúpy a zaplatiť dohodnutú kúpnu cenu - teda pokiaľ ide o časť domu, ktorej predaj bol predmetom kúpnej zmluvy. Vychádzajme zo stavu, že v tejto zmluve bolo naozaj uvedené právo doživotného bývania, ako sama uvádzate.

K darovaniu dochádza na základe písomnej zmluvy, ak teda vaša matka , resp. brat tvrdili, že došlo k darovaniu, musela byť vyhotovená darovacia zmluva. Obe zmluvy slúžili ako podklad na zápis vlastníckeho práva k domu do katastra nehnuteľností. Ak máte záujem oboznámiť sa s obsahom kúpnej, či darovacej zmluvy, kontaktujte príslušnú správu katastra - správa príslušná podľa miesta, kde sa predmetná nehnuteľnosť nachádza - za účelom nahliadnutia do týchto materiálov.

Ak váš brat za predanú časť domu nezaplatil matke kúpnu cenu, pričom cenu treba pritom dojednať v súlade so všeobecne záväznými právnymi predpismi, inak je zmluva neplatná, došlo k porušeniu záväzku čo založilo právo na odstúpenie od zmluvy. V tomto prípade sa váš brat mohol bezdôvodne obohatiť, nakoľko získal majetkový prospech plnením bez právneho dôvodu. Prípadne môže kúpna zmluva trpieť neplatnosťou, pokiaľ cena nebola dojednaná a pod. Alebo, ak v zmluve nebolo zahrnuté ustanovenie o práve doživotného bývania pre vašu matku, opäť mohlo dôjsť k zneplatneniu zmluvy, keďže by sa mohlo jednať o zavretie zmluvy v tiesni za nápadne nevýhodných podmienok. Tieseň môže byť spôsobená inou osobou, alebo účastník zmluvy si tieseň mohol spôsobiť sám. O nevýhodné podmienky ide vtedy, ak plnenie poskytované poskytnuté jednou zmluvnou stranou je v zjavnom nepomere k s plnením, ktoré poskytuje druhá zmluvná strana.

Nie je vylúčená ani možnosť , že by mohlo ísť o tzv. zastrený právny úkon (tzv. dissimulácia). Pri dissimulácii účastníci právneho úkonu zastierajú iný právny úkon, ktorý medzi sebou urobili,  napr. pri darovaní veci sa predstiera, že ide o kúpnu zmluvu a pod. Dissimulácia neodporuje zákonu, avšak zastretý právny úkon platí, ak  vyjadruje vôľu účastníkov právneho vzťahu a ak popritom spĺňa všetky náležitosti konkrétneho právneho úkonu. Vyjadrím tak domnienku, že by za určitých okolností mohlo ísť v tomto prípade o snahu o vydedenie ostatných súrodencov, avšak ide len o teoretickú úvahu, nakoľko úkony (zmluvy) nenapĺňajú znaky vydedenia.

Uvádzate, že po smrti vašej matky prebehlo konanie o dedičstve, pričom práve „rodičovský“ dom nebol zahrnutý do aktív po poručiteľovi. Pokiaľ ide o darovaciu zmluvu, podľa ust. § 484 Občianskeho zákonníka, pri dedení zo zákona sa dedičovi do jeho podielu započíta to, čo za života poručiteľa od neho bezplatne dostal, pokiaľ nejde o obvyklé darovanie. Zo strany darcu môže ísť napríklad o také predmety darovania, ktoré svojou povahou a výškou ceny prekračovali obvyklé darovanie zodpovedajúce jeho zárobkovým a majetkovým pomerom. Pokiaľ táto záležitosť bola v konaní o dedičstve opomenutá, treba obnoviť konanie a predmet darovania pripočítať k cene dedičstva (kolácia). Postupujte tak v zmysle ustanovení Piatej hlavy Občianskeho súdneho poriadku (OSP), § 175a a nasl.

Ak budete fyzicky disponovať hore uvedenými zmluvami, dajte ich preštudovať právnikovi, ktorý zmluvy posúdi a následne zvolí vhodný postup. Môže byť podaná v prvom rade na súde žaloba o určenie neplatnosti zmluvy, a vzhľadom na to následne postupovať ohľadne dedičstva. Ak by sa ukázalo, že zmluva naozaj trpí vadami, bol by tu vzhľadom na účastníkov a skutkové okolnosti priestor pre spojenie vecí v zmysle § 112 OSP.

 

Späť

Nehnuteľnosti a byty v roku 2023, vývoj cien bytov v posledných rokoch Nehnuteľnosti a byty v roku 2023, vývoj cien bytov v posledných rokoch

Trh Nehnuteľností sa sa v roku 2023 mení z trhu predávajúceho na trh kupujúceho, potom čo ponuka začala presahovať dopyt. Ceny nehnuteľností na bývanie na meter štvorcový v roku 2023 klesli v priemere na Slovensku pod 2 500 € / m2. Po prudkom náraste za posledné 3 roky, kedy v roku 2020 tieto priemerné ceny rástli vyše 10% a v rokoch 2021 a 2022 dokonca vyše 20% sa ceny stabilizovali a v 2. polroku 2022 mierne klesli. Zdroj: trh.sk https://www.trh.sk/statistiky-cien-nehnutelnosti/slovensko.htm Rast od roku 2020 bol spôsobený niekoľkými..

Ako zariadiť malú obývačku? Ako zariadiť malú obývačku?

Obývačka patrí k miestnostiam, ktoré sú využívané najviac, a na ich zariadení si dávame záležať. Lenže ak máte malú obývačku, musíte viac premýšľať o rozmeroch aj umiestnení nábytku. Čo by vám ani v malej obývačke určite nemalo chýbať? Pohovka je základ Pohovky alebo sedačky sú základom každej obývačky. V malom priestore ale treba využiť každý centimeter. Starostlivo tak vyberajte miesto, kam pohovku umiestnite. Najlepšie spravíte, ak jej nájdete miesto pri stene, prípadne aj pod oknami. Steny s oknami sa zariaďujú horšie, pretože si..

Nízkoenergetické domy

Energetická hospodárnosť budovEnergetická certifikáciaNízkoenergetický domInštitút pre energeticky pasívne domyV januári 2006 bol na Slovensku prijatý zákon o energetickej hospodárnosti budov a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Platnosť nadobúda 1. Januára 2008. Zákon nadväzuje na smernicu Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie 2002/91/ES zo 16. decembra 2002 o energetickej hospodárnosti budov, ktorá obmedzuje spaľovanie neobnoviteľných prírodných zdrojov a tým chce prispieť k obmedzeniu tvorby oxidu uhličitého. Cieľom smernice je zlepšenie energetickej..

K právnej úprave nájmu nebytových priestorov a zánik nájmu

Ustanovenia zákona č. 116/1990 Zb. o nájme a podnájme nebytových priestorov v znení neskorších predpisov sú vo vzťahu k všeobecným ustanoveniam § 663 a nasl. Občianskeho zákonníka špeciálne. Na vzťahy vyplývajúce zo zmluvy o nájme a podnájme nebytových priestorov možno všeobecnú úpravu použiť len v prípade, ak ich neupravuje osobitný zákon. (rozsudok Najvyššieho súdu SR č. k. Cdo 3/1997) Skutkový stav prípadu Prenajímateľ a nájomca v roku 1992 uzavreli zmluvu o nájme nebytových priestorov na dobu piatich rokov s tým, že si dojednali vzájomné..

Úprava predkupného práva pri prevode nehnuteľností

Pojem „predkupné právo“Jedným z oprávnení vlastníka veci a teda aj nehnuteľnosti je právo nakladať s vecou. Vlastník môže s vecou disponovať - napr. vec užívať alebo aj previesť na iného. V prípade, ak vec vlastnia viaceré osoby, hovoríme o vzniku podielového spoluvlastníctva, v prípade manželov ide o bezpodielové spoluvlastníctvo manželov.Kým dispozičné oprávnenie nakladať so spoločnou nehnuteľnosťou prislúcha všetkým spoluvlastníkom spoločne, právo disponovať so svojím podielom na nehnuteľnosti prislúcha každému spoluvlastníkovi samostatne.Ak..

Poplatok za komunálny odpad

Dobrý deň. Som majiteľkou malej chatky neďaleko Banskej Bystrice. Môj manžel zomrel pred ôsmimi rokmi a tak chatku využívam len veľmi zriedkavo, asi 2-3x do roka na pár dní. Patrím k ekologickým chatárom, ktorí produkujú minimum odpadu a ktorí spravidla odvážam z chatovej oblasti späť do mesta. Nevyužívam vlastne odpadové nádoby patriace príslušnej obci, na území ktorej chatka stojí. Napriek tomu musím platiť obci poplatok za odpad. V apríli 2004 som požiadala obec o oslobodenie od poplatkovej povinnosti, avšak do dneška som nedostala žiadnu odpoveď. Naopak,..

Financovanie nehnutelnosti

Právnické a fyzické osoby, ktoré ku svojej činnosti potrebujú vyhovujúce priestory, majú v dnešnej dobe hneď niekoľko možností ako ich získať. Každá z nich obsahuje výhody, nevýhody a skryté riziká. Spomínanými možnosťami sú kúpa nehnuteľnosti za vlastné prostriedky, kúpa nehnuteľnosti s použitím bankového úveru, kúpa nehnuteľnosti na leasingové splátky alebo iba prenájom nehnuteľnosti na určitú dobu.Kúpa nehnuteľnosti verzus nájomKúpa nehnuteľnosti za vlastné prostriedky je klasická možnosť kalkulovania: “čo si môžem dovoliť za peniaze,..

Byty na prenájom - ceny v Bratislave za rok 2005

V súčasnosti je veľa ľudí, ktorí sa rozhodli kúpiť si byt za účelom jeho prenájmu. Kto však chce prenajímať byt, kupovaný na úver, musí si veľmi dobre zrátať, nakoľko môže nájomné pokryť splátky úveru.Treba si uvedomiť, že pravidelné mesačné splátky sa dajú investovať aj do iných produktov ako sú nehnuteľnosti, pričom napríklad pri finančných produktoch nedochádza k postupnému opotrebovávaniu, a tým k obmedzovaniu vplyvu inflácie na zvyšovanie ceny (výšky nájomného). Pri prenájme nehnuteľností treba rátať aj s určitou rezervou - keď sa..

Daň z nehnuteľností

Čo je to daň z nehnuteľností?Vyrubenie daneKto je to daňovník?Predmet daneVýška sadzby daneNovinkyProblematika dane z nehnuteľností je upravená v zákone č.582/2004 Z. z.o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady (ďalej len "zákon"). V podstate sa teda už tri roky zachováva v pôvodnom stave. Každý rok sa ale dejú jemné úpravy.Čo je to daň z nehnuteľností?  Zákon rozlišuje 3 druhy dane z nehnuteľností:daň z pozemkov,daň zo stavieb,a daň z bytov (kam patria pre účely dane i nebytové priestory v bytovom..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.