Neplatnosť právneho úkonu v konaní o dedičstve


Sme štyria súrodenci. Naša mama zomrela v roku 2005, kedy prebehlo aj dedičské konanie. Mama ešte za života uzavrela s naším bratom kúpnu zmluvu, ktorou mu predala časť „rodičovského“ domu a časť mu darovala. V zmluve si vyhradila právo doživotného bývania a darovanie podmienila, že ju brat doopatruje a bude sa o ňu starať. Nestalo sa tak, odcestoval na dlhé obdobie do Nemecka a o mamu sa staral náš otec a my. Dokonca brat nezaplatil ani cenu za kúpu domu, ale ako vlastník domu figuruje on. Brat nám zmluvu nechce ukázať, mama nám kúpnu zmluvu tiež odmietala predložiť. Je možné túto zmluvu napadnúť, žeby sa dom prerozdelil medzi všetkých súrodencov - dedičov? Ako máme postupovať, je možné niečo podniknúť? Ďakujem vám za radu.

 

Júlia K., Zollikofen, Švajčiarsko


 

Kúpna zmluva bola zavretá medzi vašou matkou a bratom. V tejto súvislosti ide o dvojstranný právny úkon, v rámci ktorého sú stanovené práva a povinnosti oboch zmluvných strán. Vaša matka mala povinnosť odovzdať predmet kúpy, tejto povinnosti korešpondovala povinnosť vášho brata prevziať predmet kúpy a zaplatiť dohodnutú kúpnu cenu - teda pokiaľ ide o časť domu, ktorej predaj bol predmetom kúpnej zmluvy. Vychádzajme zo stavu, že v tejto zmluve bolo naozaj uvedené právo doživotného bývania, ako sama uvádzate.

K darovaniu dochádza na základe písomnej zmluvy, ak teda vaša matka , resp. brat tvrdili, že došlo k darovaniu, musela byť vyhotovená darovacia zmluva. Obe zmluvy slúžili ako podklad na zápis vlastníckeho práva k domu do katastra nehnuteľností. Ak máte záujem oboznámiť sa s obsahom kúpnej, či darovacej zmluvy, kontaktujte príslušnú správu katastra - správa príslušná podľa miesta, kde sa predmetná nehnuteľnosť nachádza - za účelom nahliadnutia do týchto materiálov.

Ak váš brat za predanú časť domu nezaplatil matke kúpnu cenu, pričom cenu treba pritom dojednať v súlade so všeobecne záväznými právnymi predpismi, inak je zmluva neplatná, došlo k porušeniu záväzku čo založilo právo na odstúpenie od zmluvy. V tomto prípade sa váš brat mohol bezdôvodne obohatiť, nakoľko získal majetkový prospech plnením bez právneho dôvodu. Prípadne môže kúpna zmluva trpieť neplatnosťou, pokiaľ cena nebola dojednaná a pod. Alebo, ak v zmluve nebolo zahrnuté ustanovenie o práve doživotného bývania pre vašu matku, opäť mohlo dôjsť k zneplatneniu zmluvy, keďže by sa mohlo jednať o zavretie zmluvy v tiesni za nápadne nevýhodných podmienok. Tieseň môže byť spôsobená inou osobou, alebo účastník zmluvy si tieseň mohol spôsobiť sám. O nevýhodné podmienky ide vtedy, ak plnenie poskytované poskytnuté jednou zmluvnou stranou je v zjavnom nepomere k s plnením, ktoré poskytuje druhá zmluvná strana.

Nie je vylúčená ani možnosť , že by mohlo ísť o tzv. zastrený právny úkon (tzv. dissimulácia). Pri dissimulácii účastníci právneho úkonu zastierajú iný právny úkon, ktorý medzi sebou urobili,  napr. pri darovaní veci sa predstiera, že ide o kúpnu zmluvu a pod. Dissimulácia neodporuje zákonu, avšak zastretý právny úkon platí, ak  vyjadruje vôľu účastníkov právneho vzťahu a ak popritom spĺňa všetky náležitosti konkrétneho právneho úkonu. Vyjadrím tak domnienku, že by za určitých okolností mohlo ísť v tomto prípade o snahu o vydedenie ostatných súrodencov, avšak ide len o teoretickú úvahu, nakoľko úkony (zmluvy) nenapĺňajú znaky vydedenia.

Uvádzate, že po smrti vašej matky prebehlo konanie o dedičstve, pričom práve „rodičovský“ dom nebol zahrnutý do aktív po poručiteľovi. Pokiaľ ide o darovaciu zmluvu, podľa ust. § 484 Občianskeho zákonníka, pri dedení zo zákona sa dedičovi do jeho podielu započíta to, čo za života poručiteľa od neho bezplatne dostal, pokiaľ nejde o obvyklé darovanie. Zo strany darcu môže ísť napríklad o také predmety darovania, ktoré svojou povahou a výškou ceny prekračovali obvyklé darovanie zodpovedajúce jeho zárobkovým a majetkovým pomerom. Pokiaľ táto záležitosť bola v konaní o dedičstve opomenutá, treba obnoviť konanie a predmet darovania pripočítať k cene dedičstva (kolácia). Postupujte tak v zmysle ustanovení Piatej hlavy Občianskeho súdneho poriadku (OSP), § 175a a nasl.

Ak budete fyzicky disponovať hore uvedenými zmluvami, dajte ich preštudovať právnikovi, ktorý zmluvy posúdi a následne zvolí vhodný postup. Môže byť podaná v prvom rade na súde žaloba o určenie neplatnosti zmluvy, a vzhľadom na to následne postupovať ohľadne dedičstva. Ak by sa ukázalo, že zmluva naozaj trpí vadami, bol by tu vzhľadom na účastníkov a skutkové okolnosti priestor pre spojenie vecí v zmysle § 112 OSP.

 

Späť

Ergonomické stoličky - základ pre zdravú kancelársku prácu Ergonomické stoličky - základ pre zdravú kancelársku prácu

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, koľko času denne strávite sedením? Každý priemerný Slovák strávi sedením približne šesť hodín denne. Možno aj viac - závisí to od vykonávanej práce, fyzickej aktivity a iných faktorov. Údaje však ukazujú, že ako spoločnosť trávime každým rokom viac a viac času sedením. Ak si myslíte, že tieto dlhé hodiny na stoličke či kresle nemajú žiadny vplyv na vaše zdravie, bohužiaľ sa mýlite. Preto je výber správnej stoličky taký dôležitý.Vplyv sedavej práce na zdravieDivíte sa, že sedavý spôsob života má veľmi..

Ako si spálňu zariadiš, tak budeš spať

Prvoradou úlohou spálne je, aby sme sa v nej cítili dobre. Má nám spolu s posteľou poskytnúť oddych a regeneráciu. V žiadnom prípade by nemala slúžiť ako sklad, či odkladací priestor pre nadbytočné veci a pôsobiť pri tom preplneným dojmom. Výstavba panelových domov nám však zanechala množstvo bytov s malou obytnou plochou, takže ich obyvatelia spálňu často umiestňujú do najmenšej izby. Dvôvod je jednoduchý: Veď tam trávime málo času! Ak bývate v panelovom byte, potom dobre viete, že rozhodnutie, kam dať spálňu je asi to najľahšie. Väčšinou toto..

Na krásu záhradného jazierka musíte myslieť už v zime Na krásu záhradného jazierka musíte myslieť už v zime

Umelo vybudované záhradné jazierko v blízkosti domu na záhrade môže byť pre vás  skvelým miestom na odpočinok nielen v horúcom letnom dni. Aj teraz počas jesene si ešte môžete pri tejto nádhernej malej vodnej ploche užiť veľa radosti a pokoja. Už o pár dní tu ale máme zimu a chlad, pred ktorými treba ochrániť nielen naše príbytky, ale aj tento vysnívaný kúsok raja. Ak to podceníte, potešenie s privítania jari nemusí byť tak príjemné. Ktoré kroky treba pre splnenie tohto cieľa podniknúť? Vyčistite dno Aby ste sa mohli tešiť na jar z krásneho..

Zima sa už blíži: Kto je zodpovedný za sneh padajúci z balkónov? Zima sa už blíži: Kto je zodpovedný za sneh padajúci z balkónov?

Ani sa nenazdáme a o pár mesiacov tu máme zimu, ktorá je charakteristická nielen nízkymi teplotami, ale aj snehom a ľadom, ktoré sa môžu v nevhodnej chvíli premeniť na život ohrozujúcu situáciu s vážnymi následkami. Zranenie človeka padajúcim snehom alebo tvrdým ľadom zo strechy budovy, balkóna alebo markízy môže byť vážne a vám, ako majiteľovi takejto stavby alebo nehnuteľnosti spôsobiť nemalé problémy. Mnohí však ani netušia, že ako majitelia sú za sneh a cencúle padajúce z ich balkónov alebo modernej markízy vôbec zodpovední a hrozí im..

Prístup na pozemky v rámci susedských vzťahov

Na jednej z hospodárskych budov na mojom pozemku som potreboval opraviť strešnú krytinu. Do budovy začalo zatekať a hrozilo, že časť strojov uskladnených vnútri bude dažďovou vodou poškodená. Poškodená časť budovy sa nachádza v mieste, kam sa však nedá dostať z môjho pozemku. Musím prejsť cez záhrady ďalších dvoch susedov, avšak jeden z nich namieta, že na jeho pozemok nesmiem vstúpiť. Tvrdí, že je to jeho pozemok a nikto cudzí nemá právo naň vstupovať bez jeho povolenia. Ide o dôsledok dlhoročných susedských sporov. Mne však hrozí škoda a strechu..

Právne postavenie a zodpovednosť súdneho exekútora

 Dobrý deň. Potrebujem odbornú radu. Pred dvomi rokmi som obdržala od exekútora upovedomenie o začatí exekúcie, proti čomu som podala námietky. Ako som sa informovala, o námietkach súd do teraz však nerozhodol a exekútor zriadil na môj dom záložné právo, stiahol z môjho účtu peniaze, a naďalej ho zablokoval. Cítim sa týmto jeho konaním ukrivdená, uškodil mi. Okrem toho o námietkach nie je stále rozhodnuté, námietky sú dôvodné - samotné súdne rozhodnutie je mylné a ja by som ani nemala byť účastníkom exekúcie. Ďakujem za vašu pomoc.Miloslava H.,..

Hypotekárny úver na nehnuteľnosť I. - financovanie a registrácia

     Jedným z najčastejších spôsobov financovania kúpy nehnuteľnosti je hypotekárny úver. Hypotekárny úver je využívaný na riešenie otázky bývania v prípade, že záujemca o kúpu napr. bytu nedisponuje dostatočnou finančnou hotovosťou. Účelom záložného práva (z lat. hypotheca) je zabezpečiť pohľadávku a jej príslušenstvo. Z toho dôvodu existencia záložného práva je závislá od existencie pohľadávky, ktorú zabezpečuje. V prvom rade predstavuje donútenie dlžníka, aby splnil svoj záväzok a v prípade, že záväzok nie je riadne..

Nehnutelnosti ...

Nehnuteľnosti sa viažu ...


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.