Výber pozemku – list vlastníctva


Dostupnosť pozemkov
Ako hľadať ten pravý pozemok?
Čo všetko treba nechať na odborníkov?
List vlastníctva
Čo musí správa katastra dodržiavať pri vydaní listu vlastníctva
Čo všetko obsahuje list vlastníctva
Čo všetko ešte nájdete v liste vlastníctva
Čo nie je v liste vlastníctva a malo by sa tam nachádzať?


V tomto čísle sa budeme opäť venovať pozemkom a ich špecifikám, sústredíme sa však na niektoré jednotlivosti, ktorým sme sa v minulých číslach nevenovali, alebo venovali iba povrchne. Zhromaždili sme pre vás najmä poznatky o liste vlastníctva.


Dostupnosť pozemkov




Podľa odborníkov z realitných kancelárií je na Slovensku dostatočný počet stavebných pozemkov, ktorý zároveň neustále narastá. Jeho nárast je spôsobený tým, že majitelia napríklad úžitkových polí si už uvedomujú, že hodnota stavebných pozemkov narastá a už teraz je podstatne vyššia ako lesných pôd. Preto sa jednoducho udeje ich transformácia na stavebné pozemky, majitelia ich prepíšu na katastrálnom úrade rozparcelované na jednotlivé úseky a vybudujú príjazdovú cestu.

Obce a najmä developeri majú túto situáciu preskúmanú do hĺbky a preto sa snažia kvôli vlastným zárobkom, aby bol vždy dostatočný počet voľných pozemkov pre prípadných záujemcov.

Pozemok sa stane pozemkom, až keď je naň vydané právoplatné stavebné povolenie. Majiteľ si tiež musí vyžiadať na príslušnom obvodnom úrade To sa samozrejme deje v prípadoch, kedy vlastník pozemku chce pôdu predať a zarobiť na tom čo najviac peňazí a najmä všade tam, kde lokality na odľahlých dedinách svojimi prírodnými krásami lákajú väčšinou obchodníkov a majetnejších ľudí, aby si tam postavili rekreačnú chatu, alebo dom.

Všeobecne platí, že ak máte predstavu, ako by mal váš pozemok vyzerať, neuspokojte sa s ničím iným. Podľa skúseností nájdete vždy pôdu, ktorá bude vyhovovať vašim predstavám. Predsa len je to dôležitý krok a uponáhľať sa ho neoplatí.

Ak napokon nájdete čo hľadáte, ani v tom prípade neotupte svoju pozornosť. Dôkladne si prečítajte list vlastníctva, presvedčte sa, či nie je na pozemok uvlené nejaké vecné bremeno, či budete mať prístup k inžinierskym sieťam skontrolujte možnosť kanalizačného pripojenia a všetky ostatné prípojky. Odporúčame mať na tieto poznatky zdokladované písomne, pretože sa celkom ľahko stať, že váš pozemok sa stane bezcenným. Ak nie sú k pozemku pritiahnuté inžinierske siete, zistite si, na koho náklady sa tak stane a či pre tento fakt nejestvuje nejaká objektívna príčina.


Ako hľadať ten pravý pozemok?




Základným kritériom je, ako hlboko máte do vrecka, koľko máte financií a najmä koľko ste ochotný za svoj sen investovať. Inak sa pozemok pre rodinný dom sa hľadá podobným spôsobom ako všetky veci, ktoré chcete kúpiť. Vyberiete si dajme tomu tri, ktoré vyhovujú vašim predstavám a postupne hodnotíte ich klady a zápory, až vám zostane jeden ideálny.

Pre jeho hľadanie máte dve možnosti. Tou prvou, zdĺhavejšou a určite namáhavejšou je čítať periodiká ponúkajúce stavebné pozemky, alebo ich vyhľadávať na internete na vlastnú päsť. Okrem toho, že takto strávite nesmierne množstvo času sa nikdy nemusíte prepracovať k zdarnému výsledku. Druhou alternatívou je, že všetky starosti prenecháte na realitnú kanceláriu. Je to nepochybne rýchlejšie a výsledky hľadania vám budú hlásené priamo. Renomované agentúry majú medzi sebou podpísané zmluvy o spolupráci a niektoré vám spoplatnia služby iba v prípade, že nájdete čo hľadáte. Výhoda spolupráce kancelárií je pravdepodobne každému zrejmá. Rýchlosť hľadania sa takto znásobuje. V žiadnom prípade však nezanedbajte preverenie vašej agentúry a poverte svojou žiadosťou iba naozaj spoľahlivú a rokmi overenú realitnú kanceláriu. Podvodníci sa nájdu v každom odvetví a bohužiaľ musíme pripustiť, že na realitnom trhu sa ich nájde značné množstvo.

Takže to zhrnieme:

Najskôr je dôležité si kanceláriu overiť. Pozrite si ponuku a postupujte podľa toho, či vyhovujúcu pôdu nájdete, alebo nie. Kvôli ideálnej predstave a perspektíve dostať požadované je potrebné poskytnúť realitnej kancelárii najväčšie možné množstvo informácií o požiadavkách na hľadaný pozemok. Pri overovaní vami vybratej kancelárie sa môžete spoľahnúť na váš úsudok, jestvuje však aj množstvo spoľahlivejších spôsobov. Skúste verejne prístupný obchodný register. Nájdete ho napríklad aj na internete.

Kancelária podľa vašich požiadaviek a na základe vami poskytnutých informácií dokáže (nie je to žiadna maturita) vytriediť ponuky, ktoré vám budú vyhovovať. Citlivá záležitosť je určenie cenového limitu, je však iba na vašom rozhodnutí. Neodporúča sa prezradiť výšku vašich finančných možností, ani ak kancelárii dôverujete nadovšetko. Ľudia zostanú vždy ľuďmi a vidina väčšej provízie zláka k siahnutiu po objemnejšej zákazke, ktorú vám dobrý profesionál dokáže podať ako najlepšiu možnosť na investíciu, pričom alternatíva môže byť aj celkom vzdialená skutočnosti.

Ak je všetko v poriadku a súhlasíte s podmienkami, podpíšte zmluvu. Zmluva bude uzavretá na vyhľadávanie pozemku. A keď napokon prostredníctvom realitnej kancelárie nájdete vytúžený pozemok, je nutné vyžiadať si doklady potvrdzujúce oprávnenie kancelárie na odpredaj predmetnej veci (mandátna alebo sprostredkovateľská zmluva, prípadne plnomocenstvo).

A ide sa na prehliadku. Pozemok si dôkladne prehliadnite, v prípade pochybnosti trvajte na prizvaní odborníkov, ktorí vám povedia, ako si budete môcť pôdu prispôsobiť vašim predstavám. Nemenej dôležité je vyžiadať si k nahliadnutiu doklady, preukazujúce vlastníctvo, presvedčiť sa, či na pozemku neviaznu vecné bremená, záložné práva alebo iné právne povinnosti zaťažujúce pôdu.

Jedno dôležité upozornenie. Ak náhodou máte vyhliadnutý pozemok, ale momentálne naň nemáte dostatok finančných prostriedkov, nespoliehajte sa na to, že si našetríte a kúpite si ho neskôr. A to z dvoch príčin. Jednou je tá, že pozemok za krátky čas už môže byť odpredaný niekomu inému a druhou, dôležitejšou je skutočnosť, že ceny pozemkov rastú takým tempom, že prakticky pri bežnom odkladaní peňazí nikdy nebudete mať dosť na jeho kúpu. Preto odporúčame vybrať si iný pozemok, ktorý vám bude vyhovovať aj po finančnej stránke.


Čo všetko treba nechať na odborníkov?




Ak ste sa už dopracovali ku konkrétnemu pozemku a myslíte si, že po menších úpravách to bude presne ten pravý, prizvite si znalcov, aby posúdili, do akej miery môžete do vzhľadu zasiahnuť. To závisí od mnohých faktorov. Je potrebné napríklad zistiť kadiaľ vedú kanalizačné rúry a ostatné inžinierske siete.

Presne pre tieto príčiny je lepšie nechať výber pozemku na renomovanú realitnú kanceláriu. Agentúry totiž dokážu zistiť aktuálny a presný právny a technický stav veci. Ich profesionáli si totiž nechajú urobiť snímku z katastrálnej mapy, vyžiadajú si geometrický plán, pošlú svojich ľudí na všetky úrady, ktoré sú nejakým spôsobom spojené s vašou transakciou – teda idú do vodární, elektrární, plynární, kde si nechajú potvrdiť, či vašim novým pozemkom neprechádzajú žiadne potrubia, dajú si zakresliť trasy, zistia prípojky na inžinierske siete a pod. Takýmto spôsobom sa nemôže stať, že cez pozemok vám bude vedený kanalizačný zberač, vysokonapäťové vedenia a iné dôležité neprerušiteľné potrubia. Ich odklon by vás mohlo v budúcnosti vyjsť podstatne viac než celý pozemok.

Právnici vám zasa povedia, či máte vysporiadané susedské vzťahy, ako je to s vlastníckymi právami, vysvetlia kde presne sa nachádzajú hranice vášho novonadobudnutého pozemku. Tieto záležitosti v žiadnom prípade nepodceňujte, nestalo sa totiž raz, že majiteľ príliš neskoro zistil, že na pozemku nemôže podniknúť žiadne zmeny, ba dokonca ani postaviť dom či príjazdovú cestu. O prípojkách na inžinierske siete sme sa už zmienili. Pozemok by celkom jednoducho mohol byť prakticky bezcenný. Nikdy teda nekupujte takzvanú mačku vo vreci.


List vlastníctva




Pozemok, na ktorom uvažuje investor postaviť dom musí byť v jeho vlastníctve, ku žiadosti o vydanie stavebného povolenia totiž investor prikladá list vlastníctva znejúci na jeho meno a kópiu katastrálnej mapy s vyznačením stavebnej parcely. Uvažovanú stavbu rodinného domu možno plošne umiestniť len na parcele evidovanej ako plocha určená na zastavanie.

Pokiaľ je pozemok - stavebná parcela evidovaný ako poľnohospodárska pôda, je potrebné pred požiadaním o stavebné povolenie požiadať pozemkový úrad o vyňatie pozemku z poľnohospodárskeho pôdneho fondu. Investor je pre stavebné konanie evidovaný ako stavebník a je hlavný účastník stavebného konania.

Okolkovaný list vlastníctva je základným dokladom pre preukázanie vlastníckych vzťahov k pozemku alebo nehnuteľnosti. Keď ho budete predkladať na príslušných úradoch, nikdy nesmie byť starší ako tri mesiace. Jeho základnou vlastnosťou je, že je to verejná listina, takže za určitý poplatok si ho môžete vyžiadať za určitý poplatok na príslušnej správe katastra.

Ak potrebujete takýto doklad, žiadajte ho vždy iba na tej správe katastra, v ktorej katastrálnom území sa nehnuteľnosť nachádza. Iba tam sa totiž môžete dostať k všetkým informáciám, ktoré sa týkajú konkrétnej nehnuteľnosti. Po zaplatení spomínaného poplatku vám vydajú aktuálny výpis z listu vlastníctva.


Čo musí správa katastra dodržiavať pri vydaní listu vlastníctva




  • V prvom rade platí povedané, a teda že výpis vám vyhotovia iba tam, v ktorom obvode sa ten-ktorý pozemok či nehnuteľnosť nachádza.
  • K originálu sa nikdy nedostanete, je to súčasť dokumentačných materiálov, preto hovoríme o výpise.
  • Správa katastra vyhotoví vždy len výpis z listu vlastníctva automatizovaným spôsobom, výstupom z počítača alebo ručne kópiu originálu.
  • Kópia originálu a výpis z originálu sú rovnocenné – kópia obsahuje aj predchádzajúce zápisy o nehnuteľnosti, výpis len platný stav bez predchádzajúcich zápisov.

Správa katastra poskytne výpisy alebo kópie na dvojaké účely:

1. na úradné ako verejnú listinu slúžiacu na právne úkony ako podklad k zmluvám a na dedičské konanie – označená je odtlačkom okrúhlej pečiatky,

2. na informatívne účely ako neverejnú listinu slúžiacu na overenie si vlastníka komerčným geodetom, elektrikárom, kominárom, plynárom – označená je odtlačkom podlhovastej pečiatky správy katastra.


Čo všetko obsahuje list vlastníctva




List vlastníctva ob sahuje číslo listu vlastníctva, názov okresu, názov obce a názov katastrálneho územia a skladá sa:

a) z časti „A – majetková podstata“, ktorá obsahuje všetky nehnuteľnosti, ktoré sú predmetom práv k nehnuteľnostiam (majetkové teleso), a údaje o nich, a to výmery, druhy pozemkov, príslušnosť k zastavanému územiu obce a iné údaje obsahujúce bližšie vysvetlenia časti A, číslo zmeny,
b) z časti „B – vlastníci a iné oprávnené osoby“, ktorá obsahuje mená, priezviská, rodné priezviská alebo názvy vlastníkov nehnuteľností a iných oprávnených osôb, dátumy narodenia, rodné čísla alebo identifikačné čísla organizácií, spoluvlastnícke podiely, titul nadobudnutia podľa verejnej listiny alebo inej listiny, miesto trvalého pobytu alebo sídlo, iné údaje obsahujúce bližšie vysvetlenia časti B, poznámky o skutočnostiach súvisiacich s nehnuteľnosťami alebo s právami k nehnuteľnostiam a číslo zmeny,
c) z časti „C – ťarchy“, ktorá obsahuje vecné bremená (obsah vecného bremena, označenie oprávneného z vecného bremena vrátane zápisu vecného bremena v liste vlastníctva oprávneného), záložné práva (označenie záložného veriteľa), predkupné práva, ak majú mať účinky vecných práv (označenie oprávneného z predkupného práva), iné práva, ak boli dohodnuté ako vecné práva, a iné údaje obsahujúce bližšie vysvetlenia časti C a číslo zmeny; časť C neobsahuje údaj o výške dlhu.


Čo všetko ešte nájdete v liste vlastníctva




Na požiadanie napríklad aj rodné číslo. Musí však oň požiadať vlastník pozemku, alebo iná oprávnená osoba. Ďalej sa na výpise uvádza miesto trvalého bydliska vlastníka a, samozrejme, spoluvlastnícky podiel na nehnuteľnosti. Ak ide napríklad o výlučného vlastníka bytu alebo byt je v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov, spoluvlastnícky podiel sa vyznačuje na výpise v pomere 1/1. Ak je byt v spoluvlastníctve dvoch osôb, na výpise je toto spoluvlastníctvo vyznačené v ½.

Z časti B sa dozviete, z akého právneho titulu sa stala dotyčná osoba vlastníkom nehnuteľnosti – napríklad či z titulu kúpy, darovania, dedenia alebo súdneho rozhodnutia. Zapisujú sa tu aj údaje o nehnuteľnosti. Napríklad predbežné opatrenia súdu o zákaze nakladať s majetkom. V takom prípade vlastník je už v prevode svojho majetku obmedzený. Ak by podal na kataster návrh na prevod práva, kataster prevod nepovolí.

V časti C sú zaznamenané vecné bremená – ako napríklad právo užívania bytu, právo prechodu cez pozemok. Môžu to byť aj záložné práva v prospech banky alebo tretích osôb, predkupné práva k nehnuteľnosti.

Vo výpisoch sa v každej časti nachádzajú aj kódy. Ku každému kódu v ňom nájdete aj charakteristiku. Napríklad pozemok, ktorý je umiestnený v zastavanom území obce, je označený kódom 1. Kódy sú presne stanovené vo vykonávacej vyhláške ku katastrálnemu zákonu.


Čo nie je v liste vlastníctva a malo by sa tam nachádzať?




Platí pravidlo, že ak list vlastníctva čítať viete, dočítate sa v ňom takmer všetky potrebné informácie. Je ale pravda, že niektoré informácie tam nenájdete a tieto by mohli mať rozhodujúci účinok na vaše rozhodnutie o kúpe. Sú to najmä nesplnené záväzky, zmluvné vzťahy, rôzne exekúcie , daňové nezrovnalosti, pôžičky či už manžela, alebo manželky a podobne.


Späť

Feng šuej

Placebo efekt alebo pravda?ExteriérOrientácia podľa svetových stránInteriérVchod a chodbaSpálňaVaša kanceláriaKuchyňaObývačkaJedáleňKúpeľňa Čínska kultúra sa snaží v každom smere dodržiavať predovšetkým rovnováhu. O prvkoch Jing a Jang počul už asi každý z nás. Sú vzájomne prepojené, jeden potrebuje druhý na dosiahnutie cieľa. Približne pred dvetisíc rokmi vznikla, ako už iste tušíte, v Číne filozofia Tao, ktorá učí, že na svete nie je nič stále, všetko sa mení a všetko so všetkým súvisí. Zakladateľ taoizmu, staročínsky filozof Lao,..

Ako navrhovať zmenu vo svojej nehnuteľnosti

 Časom každá nehnuteľnosť stratí na svojom pôvabe a vyžaduje si rekonštrukciu a zmeny, ktoré sa odvíjajú od konkrétnych požiadaviek obyvateľov. Umakartové jadro v panelákovom byte, či pôvodné okná na dvadsať ročnom rodinnom dome potrebujú po niekoľkých rokoch rekonštrukciu, ak nie aj celkovú výmenu. V mnohých prípadoch je však motívom rekonštrukcie nielen skvalitnenie obytných priestorov, ale aj snaha uplatniť si vlastné pokusy o originalitu či tvorivosť.Čas na prestavbuObyvatelia panelákových domov vedia, že po čase sú v byte určité stavebné úpravy..

Fenomén príliš malých bytov. Naozaj býva väčšina Slovákov v stiesnených podmienkach?

Fenomén príliš malých bytov. Naozaj býva väčšina Slovákov v stiesnených podmienkach? Hneď na úvod treba povedať, že túto tému možno označiť za súčasný a mimoriadne aktuálny problém; neustále sa mu venuje množstvo serióznych výskumov, ktoré v tejto oblasti zaradili Slovensko pod európsky priemer. Na druhej strane si ale treba uvedomiť, ako predmetná situácia vznikla: jednak je pozostatkom zvykov socializmu a jednak reakciou na dopyt po bytoch prakticky vo všetkých väčších mestách. Tento dopyt je hlavným argumentom v prospech malometrážnych bytov – ľudia,..

Úprava predkupného práva pri prevode nehnuteľností

Pojem „predkupné právo“Jedným z oprávnení vlastníka veci a teda aj nehnuteľnosti je právo nakladať s vecou. Vlastník môže s vecou disponovať - napr. vec užívať alebo aj previesť na iného. V prípade, ak vec vlastnia viaceré osoby, hovoríme o vzniku podielového spoluvlastníctva, v prípade manželov ide o bezpodielové spoluvlastníctvo manželov.Kým dispozičné oprávnenie nakladať so spoločnou nehnuteľnosťou prislúcha všetkým spoluvlastníkom spoločne, právo disponovať so svojím podielom na nehnuteľnosti prislúcha každému spoluvlastníkovi samostatne.Ak..

Výstavba ihrísk pre deti - ako po novom?

Naša obec disponuje pozemkom, na ktorom by sme chceli obnoviť materskú škôlku, zriadiť detské ihrisko, ktoré by malo byť prístupné pre všetky deti. Ihrisko bude vybudované svojpomocne s pomocou našich obyvateľov, tiež financované zo zbierky. Dostala sa nám informácia, že ihriská musia spĺňať nejaké nové a prísne kritériá, v opačnom prípade by nebolo možné ihrisko pre deti - preliezačky, pieskovisko a pod. sprístupniť deťom. Musí by teda ihrisko vybudované podľa nejakých noriem (napr. kovové), vraj EÚ niečo uzákonila. Ktorý zákon upravuje spôsob výstavby..

Založenie spoločenstva vlastníkov

Pán Lasák. Dovoľujeme si vás touto cestou požiadať o poskytnutie informácie k založeniu bytového spoločenstva. Náš bytový dom je spravovaný správcom na základe zmluvy, ktorú sme s ním uzatvorili po odkúpení bytov do osobného vlastníctva v roku 1999. Zanikne správcovstvo vznikom spoločenstva automaticky alebo je nutná výpoveď vlastníkov bytov a nebytových priestorov? Ak je nutná výpoveď, čo všetko musí táto obsahovať? Za vlastníkov bytov ..

Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti)

Záujem Slovákov zlepšovať svoje bývanie je akcelerovaný predovšetkým dostupnosťou úverov, aj rastúcou ponukou nových projektov. Nie každý si však hypotéku môže dovoliť alebo sa ľudia jednoducho boja zadĺžiť na dekády, resp. založiť nehnuteľnosť, v ktorej bývajú. Zlepšovanie kvality bývania je však jednou zo základných ľudských potrieb. Stále málo využívanou možnosťou sú systémové rekonštrukcie existujúceho domu či bytu. Štatistiky potvrdzujú, že byt alebo dom, ktorý má spĺňať potreby svojho užívateľa, by mal prejsť po 15 rokoch modernizačnou..

Poistenie nehnuteľností

Čo zahŕňa a na čo sa vzťahuje poistenie nehnuteľnostiAko sa určuje výška poistnej sumyAko sa stanovuje poistná sumaSpôsob platby poistnéhoPoistná zmluva a všetko čo sa jej týkaTakže čo si treba pri zmluve všímať?Poistenie domácnostiPripoistenieNa čo sa vaše poistenie nevzťahuje?Poistite si aj okolité budovyUplatnenie náhradyAko postupovaťVlastniť miesto, ktoré môžete nazvať domov je jedným z najzákladnejších prianí každého človeka. A pritom často nezáleží na tom, či ide o byt alebo o dom, človek jednoducho túži mať svoj vlastný kút, kam sa môže..

Hypotéky pre mladých

 Róbert Fico si od avizovania krokov, ktoré pomôžu mladým rodinám s bývaním, vylepšil svoj profil o značné čísla. Realita sa však tak celkom nezakladá na pôvodne médiami hlásaných zvýhodneniach pre mladých ľudí, ktorí majú vážne starosti so svojím bývaním. Hovorím najmä o vládnej „pomoci“ mladým vo forme bonifikácie hypotekárnych úverov. Veľké oči Nečudo, že mnohí z nás mladších zajasali, keď postupne v takmer všetkých denníkoch natrafili na propagandistickú kampaň vládnych strán, kde bolo toto zvýhodnenie opisované ako konečne jeden..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.