Obťažuje vás sused hlasnou hudbou? Bráňte sa!

„ Pokiaľ sa žalobca domáha ako vlastník nehnuteľnosti ochrany proti hluku, je potrebné žalobný návrh formulovať tak, že žalovaný je povinný zdržať sa obťažovania žalobcu hlukom z (v žalobe uvedeného) pozemku žalovaného (prípadne i z inej veci patriacej žalovanému), prenikajúcim na (v žalobe uvedenú) nehnuteľnosť žalobcu. Pokiaľ súd zistí, že dochádza k obťažovaniu nad mieru primeranú pomerom (prípadne, že ide o vážne ohrozenie výkonu jeho práva), žalobe vyhovie; v odôvodnení rozsudku určí mieru obťažovania, ktorá je v danej veci primeraná pomerom, a mieru obťažovania v danej veci zistenú.“ (rozsudok Najvyššieho súdu České republiky z 22.02.2007, sp. zn. 22 Cdo 2296/2006)

V súvislosti s otázkou hluku a otázkou zdravia občanov má nesmierny význam tzv. prvý zákon, a to je Ústava SR (publikovaná v Zbierke zákonov ako zákon č. 460/1992 Zb.). V čl. 44 Ústavy je uvedené, že každý má právo na priaznivé životné prostredie, každý je povinný chrániť a zveľaďovať životné prostredie a kultúrne dedičstvo. Nikto nesmie nad mieru ustanovenú zákonom ohrozovať ani poškodzovať životné prostredie, prírodné zdroje a kultúrne pamiatky. V uvedenom ustanovení Ústavy SR je zahrnuté aj tzv. právo na ticho. Hluk je podľa § 3 písm. a) zákona č. 2/2005 Z. z. o posudzovaní a kontrole hluku vo vonkajšom prostredí nežiaduci alebo škodlivý vonkajší zvuk vytvorený ľudskými činnosťami, najmä hluk z dopravy na pozemných komunikáciách, železničnej dopravy, leteckej dopravy a priemyselnej činnosti. Účinky hluku môžu ovplyvniť funkcie a reakcie človeka, nervový, imunitný systém, teda emocionálny stav, únavu, zhoršenie komunikácie alebo narušenie spánku. V danej súvislosti je namieste vysloviť pojem „expozícia“, ktorý predstavuje vystavenie fyzickej osoby alebo konkrétneho územia účinkom hluku. Občania Slovenskej republiky, ako bolo načrtnuté vyššie pri Ústave SR, majú právo na informácie ohľadne hluku, a to vo forme tzv. strategických hlukových máp a akčných plánov. Predmetným zákonom došlo k priamej implementácii smernice Európskeho parlamentu a rady ES č. 2002/49/EC z 25.06.2002, ktorá sa týka posudzovania a riadenia environmentálneho hluku .

Inštitucionálne zastrešenie ochrany pred hlukom

Miestnymi orgánmi na ochranu zdravia s pôsobnosťou pre územie jednotlivých okresov, príp. viacerých okresov, do pôsobnosti ktorých patrí problematika ochrany pred hlukom, sú regionálne úrady verejného zdravotníctva (viď nižšie). Na jeho čele stojí regionálny hygienik. Nadriadeným orgánom na ochranu zdravia s pôsobnosťou pre celé územie Slovenska je Úrad verejného zdravotníctva, na čele ktorého je hlavný hygienik Slovenskej republiky, a napokon ústredným orgánom štátnej správy v predmetnej oblasti je Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky.

Ďalšie stupne ochrany - obec

V prvom rade je nevyhnutné obrátiť sa na obec, ktorá by v súvislosti s otázkou hluku, príp. vibráciami mala vydať nariadenie, ktoré by upravovalo prípustné hodnoty a ďalšie podmienky týkajúce sa prevádzok hluku a pod. na území obce tak, aby nedochádzalo k poškodzovaniu zdravia občanov a rušeniu. Ak sa cítite byť dotknutá na svojich právach a záujmoch, ohláste danú vec obci, ktorá je povinná sa ňou zaoberať. Môže ísť o priestupok proti občianskemu spolunažívaniu. Obec priestupok prešetrí a pokiaľ vyšetrovaním dospeje k záveru, že vaše oznámenie o priestupku bolo dôvodné, môže dotknutým pôvodcom nadmerného hluku uložiť, aby sa zdržali ďalších protiprávnych zásahov do vašich práv alebo im uloží priamo pokutu.

Skorý zásah právnika

Proti zásahom dotknutých osôb, ktoré vás obťažujú nadmerným hlukom, sa môžete brániť aj súdnou cestou, ktorá je však zdĺhavá a neistá. Namieste sa javí podanie žaloby v zmysle § 127 ods. 1 Občianskeho zákonníka. Ide o tzv. susedskú žalobu, ktorou by ste sa mohli domáhať, aby sa vaši “hluční susedia“ zdržali šírenia hluku a vykonali potrebné opatrenia na jeho zamedzenie. Predpokladom pre túto žalobu je skutočnosť, ktorú musíte preukázať, že ste vystavená nadmernému hluku, ktorý vás ohrozuje na výkone vašich práv (t.j. právo na nerušené užívanie majetku a právo na priaznivé životné prostredie). Ako dôkazný prostriedok vám poslúži meranie hluku. Meranie hluku zabezpečujú v jednotlivých prípadoch aj príslušníci obecnej alebo mestskej polície (viď § 2 a 3 zákona č. 564/21991 Zb. o obecnej polícii). V danej súvislosti vám odporúčam kontaktovať regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici, WWW.RUVZ.SK, viď aj § 6 vyhlášky Ministerstva zdravotníctva SR č. 547/2007 Z. z.). Súčasne vám odporúčam, pokiaľ sa vami uvedený problém týka aj ďalších susedov, spojiť sa s ďalšími susedmi.

 Konzultácia s právnikom je v danej zložitej právnej úprave a situácii viac než vhodná.

Svoje čitateľské otázky adresujte na: lasak@defensa.sk

 

Späť

Sanácia, zatepľovanie a predchádzanie vlhnutiu

Sanačné omietkové systémySanácia zavlhnutých objektovNajčastejšie postupy proti vzlínajúcej vlhkostiA čo so zatekaním? Vyberte si strešnú krytinuDá sa sanovať aj povrchová vrstva strešných plášťov?Vlastný postup sanačných prác strešnej krytinyČasto sa stane, že na vašom dome neustále vlhnú steny a uniká vám rôznym spôsobom teplo, čo sa prejaví či už vo forme zvýšených výdavkov za spotrebné energie, praskaním muriva, hnilobou.Ako hovorí názov tohto príspevku, pozrieme sa na niektoré pracovné úkony spojené s naprávaním stavebných chýb, starnutím..

Bývanie - relax - biznis

Spoločnosť Nadlan, a.s. člen skupiny Vara Group, prichádza na slovenský trh s novým polyfunkčným projektom, v ktorom spája možnosti bývania, práce a relaxácie. Z tohto spojenia vyplýva aj jeho názov, 3nity. Symbolika je znázornená aj v samotnom projekte, ktorý sa v podobe troch veží týči do výšky sto metrov.Polyfunkčný komplex 3nity je moderný, luxusný bytový dom v centre mesta, obklopený zeleňou, disponujúci aj vlastnými zelenými plochami v objekte. Investor, skúsená spoločnosť s medzinárodnými výsledkami i referenciami, pri výbere lokality Mlynské Nivy..

Drevené domy

O Slovensku sa dá tvrdiť že je to krajina, kde medzi ľudmi prevláda obľuba v stavaní rodinných domov z „kameňa“. Či už ide o kvádre či tehly, akoby snáď ani iný materiál neexistoval. Častokrát si ani neuvedomujeme že tieto materiály patria k tým drahším. Nuž k drevu ako stavebnému materiálu sa prikloní málokto a pritom ide o dobrú ekologickú ale aj lacnejšiu alternatívu ako si postaviť svoj rodinný dom.   Tradícia stavania rodinných domov z vysoko trvácnych materiálov ako sú kameň či tehla,..

Zmluva o vstavbe bytov - právna úprava a jej náležitosti

Jedným zo spôsobov vzniku vlastníctva bytov a nebytových priestorov, ktorý sa v súčasnosti vo veľkom rozsahu realizuje, je aj nadobúdanie nehnuteľností na základe zmluvy o výstavbe, stavbe alebo nadstavbe domu. Daný spôsob obľubujú najmä developerské spoločnosti. Jedná sa o zmluvu, ktorej rámcovú právnu úpravu obsahuje zákon č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov v znení neskorších predpisov. Zmluvnými stranami tejto zmluvy sú na jednej strane doterajší vlastníci bytov a nebytových priestorov v dome a na strane druhej stavebník/stavebníci...

Vyporiadanie podielového spoluvlastníctva

 Som jedným z dvoch spoluvlastníkov záhrady v Senci. Keďže v poslednom čase medzi nami vznikajú čoraz častejšie problémy ohľadom jej užívania, chcel by som sa jej zbaviť. Svoju polovicu som už viackrát ponúkol druhému spoluvlastníkovi, ale na moju ponuku nereagoval a už dlhší čas na ňu neviem nájsť kupujúceho. So spoluvlastníkom sa vzhľadom na naše zlé osobné vzťahy nedá vôbec komunikovať. Ako mám ďalej postupovať? Jozef Bednár, Bratislava Vážený pán Bednár, spôsob vyriešenia Vášho problému je určený ustanoveniami Občianskeho zákonníka. Ak..

Neskolaudovaná stavba - otázka predaja a bývania

S mojím manželom máme vyhliadnutý rodinný dom na kúpu. Ide o novostavbu domu, no realitka, ktorá ho ponúka, sa vyjadrila, že nie je ešte skolaudovaný. Je táto skutočnosť pre nás ako kupujúcich na závadu? Aké môžeme očakávať ťažkosti s kúpou neskolaudovanej stavby, s trvalým pobytom ? Ivica S., Kľakany Ako sami uvádzate, vami postavený rodinný dom je neskolaudovaný. V zmysle platnej legislatívy to znamená, že neskolaudovaná nehnuteľnosť nemôže slúžiť účelu, na ktorý bola postavená - teda buď podnikateľským účelom, ako prevádzka podniku, vo..

Prečo si vybrať open space kancelárie: nová teória activity-based workplace

V posledných rokoch sa nie len väčšie úspešné firmy ale aj takzvaní podnikatelia na voľnej nohe usilujú o navodenie produktívnej atmosféry pri práci. Open space kancelárie sú pre pracujúcich ľudí v mnohom veľkým prínosom a to či už máte firmu s množstvom zamestnancov, alebo ste podnikateľ, ktorému sa nedarí zachovať motiváciu na gauči vo vlastnom byte. Otvorené priestory kancelárií, ktoré minimalizujú možnosti vytvoriť si súkromné priestory, odstraňujú steny a dvere, sa v histórii prvýkrát uplatnili niekde v 50.-tych..

Prečo a ako si správne poistiť nehnuteľnosť

Stalo sa Vám už, že ste počuli o niekom kto prišiel o svoj dom alebo byt? Nečakané nehody ako prasknuté potrubie, požiar alebo spadnutý strom na strechu sa môžu pripliesť do života každému. Každý z Nás si svoju nehnuteľnosť necháva poistiť z rôznych dôvodov. Najčastejšími pocitmi, ktoré nami hýbu sú strach, chtíč po pocite istoty a bezpečia, alebo pre niektorých dokonca prestíž. Sú ale tieto pocity hodné toho, aby sme pravidelne platili sumu, za ktorú snáď nikdy nebudeme musieť vyžadovať protislužbu? ÁNO. Každému..

Vývoj cien nehnuteľností na Slovensku od roku 2005 do roku 2010

V slovenských pomeroch sa zvykne dosť často používať fráza ktorá tvrdí, že: „Z grafov sa ešte nikto nenajedol“. Nuž možno je na tom čosi pravdy, ale autor tohto výroku asi nepochopil ich zmysel. Grafy majú v prvom rade informovať o určitom vývoji, či trende v tom či onom segmente. Zároveň by mali upozorniť na určité anomálie, či nezdravý vývoj ktorý sa mohol prejaviť v sledovanom období.Aj z tohto dôvodu sme sa v redakcii Kompletného TRH-u Nehnuteľností rozhodli priniesť základný trend vývoja cien nehnuteľností na Slovensku. Často krát sa v dnešnej..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.