Svojpomoc namiesto štátnej moci

Pred rokom som privolila môjmu známemu, aby sa ku mne nasťahoval. Dohodli sme sa, že budeme spolu bývať, pričom obaja sme mali prispievať na „spoločnú domácnosť“. Súhlasila som, nakoľko išlo o rodinného priateľa, ktorému boli moji rodičia z minulosti zaviazaní. Po čase nastali však rozpory, prišiel o zamestnanie, začal byť agresívny - slovné útoky, negativizmus. Na domácnosť prestal prispievať, prácu si nehľadal, čo bolo pre mňa už neudržateľné. Som zúfalá, lebo vo svojom vlastnom byte nemám pokoj, dotyčný sa mi smeje do očí a vyhráža sa mi súdmi, žalobami. Poraďte mi prosím, viac nevládzem

Adriana K., Bratislava

Právne vzťahy či už medzi občanmi alebo medzi inými subjektmi vznikajú z právnych úkonov alebo z iných skutočností, s ktorými zákon vznik týchto vzťahov spája. V prvom rade je preto potrebné skúmať, či existuje určitý právny úkon alebo iná skutočnosť, ktorá konkrétny vzťah zakladá. V prípade, že ste si ozrejmili svoje spolubývanie písomne, napr. nájomnou zmluvou, vychádzajte z nej. V nájomnej zmluve máte nepochybne uvedené, na akú dobu sa nájomný vzťah uzatvára - môže byť uzatvorený na určitú dobu, alebo na neurčitú dobu. Ak je v zmluve uvedený termín trvania nájmu, nájomný vzťah sa končí uplynutím daného termínu.

Ak nájomná zmluva bola uzatvorená na neurčito, nájomný vzťah môže zaniknúť buď písomnou dohodou oboch strán alebo na základe písomnej výpovede, ktorá musí byť druhej strane riadne daná na vedomie, napr. doporučenou poštovou zásielkou. Počas výpovednej lehoty však nájomný vzťah trvá. Ak nájomca po uplynutí výpovednej lehoty v byte zotrváva, je namieste uplatniť inštitút svojpomoci.

Svojpomoc - ochrana vlastníckych práv

„ Ak hrozí neoprávnený zásah do práva bezprostredne, môže ten, kto je takto ohrozený, primeraným spôsobom zásah sám odvrátiť“.

Občan sa ochrany svojho práva môže domáhať pred súdom, prípadne za určitých okolností na orgáne obce. Faktom však je, že vymožiteľnosť práva v Slovenskej republike je žalostná a zdĺhavá. Občan, ktorého právo je ohrozené alebo porušené, môže na svoj ochranu zasiahnuť sám len za určitých zákonom ustanovených podmienok. Nakoľko štátna moc v zastúpení justície je často pomalá a neefektívna, namieste je tzv. svojpomoc. Jedná sa o právny inštitút, ktorý predpokladá Občiansky zákonník v nenápadnom a stručne štylizovanom šiestom paragrafe. Účelom svojpomoci je zabezpečiť ochranu práva občana bez aktívnej účasti štátneho či iného orgánu.

Predpokladom na uplatnenie svojpomoci je, že v danej situácii, ktorá sa vyznačuje naliehavosťou z dôvodu závažnosti hroziacej ujmy, musí hroziť protiprávny zásah bezprostredne, teda nemôže ísť o dlhodobo trvajúci protiprávny stav. Svojpomoc pri odvracaní protiprávneho zásahu musí byť primeraná intenzite, nebezpečenstvu a spôsobu protiprávneho zásahu a jej uplatnením nesmie vzniknúť druhej strane škoda. Pokiaľ by ste napríklad vypratávanému subjektu spôsobili na jej veciach škodu, vzniknutú škodu by si druhá strana tento mohla voči vám uplatňovať cestou súdu. To isté sa týka aj pre prípadnú fyzickú ujmu. To neplatí, ak by z vašej strany, resp. zo strany tých, ktorých ste vyprataním splnomocnili, išlo o nutnú obranu - ak by vypratávaný subjekt bol agresívny a hrozil by vám z jeho strany fyzický útok.

Ak medzi vami a „spolubývajúcim“ neexistuje platná nájomná zmluva, domnievam sa, že je namieste uplatniť inštitút svojpomoci, nakoľko druhý subjekt sa vo vašom byte zdržiava proti vašej vôli, a hlavne - bez právneho titulu. Uvedený inštitút je o to viac odôvodnený, že situácia začína byť vyhrotená ako sama uvádzate, vzhľadom na správanie druhého subjektu, ktorý sa vám bezdôvodne vyhráža a vo vlastnom byte pociťujete napätie, obavy.

Výzva na vypratanie - právo vlastníka stojí vyššie

Subjekt, ktorý sa vo vašom byte zdržiava proti vašej vôli, bez existencie právneho titulu - napr. nájomná zmluva, je povinný byt opustiť a vypratať z neho svoje veci. Vaše právo vlastníka stojí vyššie, nad právnym postavením vypratávaného subjektu. Mali by ste ho písomne vyzvať - ak viazne osobná komunikácia, najlepšie doporučenou zásielkou - aby vo vami poskytnutej lehote dobrovoľne opustil byt a vypratal z neho svoje veci. Súčasne treba uviesť, že pokiaľ tak neučiní dobrovoľne, bude tak vykonané prostredníctvom iného subjektu (napr. SBS a pod.). Kde nie je nájomná zmluva, nie je ani povinnosť poskytnúť vypratávanému subjektu náhradné ubytovanie, príp. zabezpečiť mu uskladnenie jeho vecí. Tieto záležitosti si subjekt musí obstarať vo svojej réžii.

Svojpomoc je síce vnímaná ako výnimočný prostriedok ochrany práva, avšak v dôsledku rozsiahlych zmien v našej spoločnosti je jej uplatnenie namieste ako efektívne a rýchle zabezpečenie ochrany subjektívnych práv - ušetrí vám čas a s prihliadnutím na súdne poplatky - aj peniaze.

Čitateľské otázky adresujte na: advokaat@centrum.sk

Späť

Prepojená kuchyňa s obývacou izbou? Rozložte si priestor! Prepojená kuchyňa s obývacou izbou? Rozložte si priestor!

Ak bývate v malom byte, možno ste si už niekoľkokrát priali, aby ste mali viacej miesta takpovediac na všetko. Môže sa vám zdať, že vaša malá obývacia izba je ešte menšia, keď je plná ľudí. Našťastie existujú triky, vďaka ktorým sa ani v malom byte nebude cítiť „úzko“. Ako dosiahnuť to, aby ste sa cítili dobre, a zároveň mali oddelené jednotlivé miestnosti? Predstavte si situáciu, v ktorej k vám domov prišli na návštevu vaši kamaráti. Usadíte ich v obývačke. Avšak vaša obývačka je prepojená s kuchyňou, kde vaša polovička..

Merače tepla v našich domácnostiach

Hovorí sa, že kto šetrí má za tri. Toto pravidlo platí dvojnásobne pri spotrebe tepla v našich bytoch či rodinných domoch. Pri dnešných cenách dodávaného tepla má čo najvhodnejšie riešenie ako ušetriť na dodávanom teple snáď cenu zlata. Veď položka za dodané teplo býva často v mnohých rodinných rozpočtoch najväčšou položkou súvisiacou s užívaním bytu. Práve tomuto pálčivému problému pri šetrení sa v nasledujúcich riadkoch pozrieme na „zúbky“. Oproti západnej Európe máme v oblasti šetrenia na dodanom teple do domácností čo doháňať...

Ako si zariadiť interiér v štýle mestskej džungle? Ktoré prvky by v ňom nemali chýbať? Poradíme! Ako si zariadiť interiér v štýle mestskej džungle? Ktoré prvky by v ňom nemali chýbať? Poradíme!

Jasné farby, exotické vzory, organický nábytok a predovšetkým rastliny – veľa rastlín! Zoznám sa so štýlom mestskej džungle a zisti, ako ho zakomponovať do svojho interiéru pomocou výrobkov dostupných v obchodoch s nábytkom.   Odkiaľ prišla do interiérov móda džungle? Asi každý, kto žije v paneláku v meste, aspoň občas zatúži byť blízko prírody. Aby sme sa vyhli pohľadom na betónové steny a ruch mesta, zariaďujeme si interiéry v štýle mestskej džungle. Ide o usporiadanie, ktoré umožňuje každodenné dotýkanie sa prírody, a to aj napriek bývaniu..

Rastúci slovenský dopyt po chorvátskych nehnuteľnostiach - krásy Jadranu a právne otázky kúpy

Omylom je, ak si niekto myslí, že v Stredomorí si nehnuteľnosť môžu dovoliť len superboháči, milionári. Napriek súčasnej situácii v Grécku ceny nehnuteľností postupne klesajú a z uvedenej situácie ťažia najmä Rusi a Taliani, ktorí skupujú nehnuteľnosti – apartmány, byty, domy, hotely a pod. Napríklad, klasický 2-izbový byt na gréckom ostrove je možné kúpiť od asi 45-50 tisíc eur, za ktorú je možné kúpiť 1- izbový byt v Bratislave.   Split a Dubrovnik - najväčší dopyt po luxuse   Pre Slovákov..

Zabezpečenie bytu proti strate v hazardných hrách

 Spolu s manželom sme vlastníkmi bytu, ktorý sme kúpili počas trvania manželstva. Môj manžel je nezamestnaný, hrá hazardné hry, nestará sa o rodinu; dozvedela som sa tiež, že si už niekoľkokrát požičal na hru. Bojím sa, že prehrá aj náš byt. Ako sa proti tomu zabezpečiť?Božena R., NitraKeďže uvádzate, že ste nadobudli byt počas trvania manželstva, byt je predmetom vášho bezpodielového spoluvlastníctva manželov, ktoré zaniká rozvodom alebo iným zánikom manželstva. Avšak aj pokiaľ manželia nemajú v úmysle sa rozviesť, Občiansky zákonník umožňuje..

Neoprávnená a čierna stavba

Nielen v našom hlavnom meste Bratislave, ale aj na iných miestach Slovenska dochádza k porušovaniu stavebného zákona, k nelegálnym zásahom do vlastníckych práv občanov. Mnohí z vás sa na mňa obrátili s prosbou o riešenie protiprávne postavených, príp. tzv. čiernych stavieb. Vzhľadom na to, že ide o dva samostatné pojmy a teda dve odlišné právne situácie, pokúsim sa vám ich priblížiť a načrtnúť možné riešenia.Neoprávnená stavba, čierna stavba a stavebné povolenie Neoprávnenou stavbou je stavba, ktorá je zriadená na cudzom pozemku bez právneho titulu...

Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti)

Záujem Slovákov zlepšovať svoje bývanie je akcelerovaný predovšetkým dostupnosťou úverov, aj rastúcou ponukou nových projektov. Nie každý si však hypotéku môže dovoliť alebo sa ľudia jednoducho boja zadĺžiť na dekády, resp. založiť nehnuteľnosť, v ktorej bývajú. Zlepšovanie kvality bývania je však jednou zo základných ľudských potrieb. Stále málo využívanou možnosťou sú systémové rekonštrukcie existujúceho domu či bytu. Štatistiky potvrdzujú, že byt alebo dom, ktorý má spĺňať potreby svojho užívateľa, by mal prejsť po 15 rokoch modernizačnou..

Kúpte si pozemky v blízkosti ... (TRH Nehnutelnosti)

Real estate quoats - Slovak Nehnutelnosti


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.