Ako vybrať plotovú bránu? Toto musíte dobre zvážiť

Brána je neodmysliteľnou súčasťou každého plotu. Najmä v prípade rodinného domu patrí k dôležitým dizajnovým prvkom v exteriéri. Pri výbere plotovej brány však nie je dôležitý iba jej vzhľad, ale aj celková funkčnosť. Preto sme pripravili zoznam dôležitých bodov, ktoré je nutné zvážiť pri výbere novej plotovej brány.

 

Na úvod si povedzme, aké typy brán vlastne poznáme.

●       Jednokrídlová brána - vďaka jej technickým parametrom nepotrebuje veľa priestoru na odsúvanie do boku. Pomerne rýchlo sa otvára a nie je náročná na konštrukciu. Oproti dvojkrídlovej bráne sa dá využiť aspoň jedna strana pozemku vedľa brány. K nevýhodám patrí pomerne veľká plocha pri otváraní aj zatváraní krídla brány.

●       Dvojkrídlová brána - podobne ako v predchádzajúcom prípade, ani dvojkrídlová brána nevyžaduje priestor na odsúvanie do strany. Pri otváraní zaberá menšiu plochu, no po obidvoch stranách brány.

●       Samonosná posuvná brána - samonosné brány zaberajú menej miesta ako krídlové. Medzi ďalšie benefity patrí nenáročnosť na údržbu a fakt, že je brána veľmi tichá. K negatívnam patrí jej šírka. Brána býva vďaka samonosnému systému o niečo širšia, ako je vjazdový otvor v plote. Zároveň treba počítať s miestom, kam sa bude brána odsúvať.

●       Posuvná brána koľajnicová - jej výhody sú prakticky rovnaké, ako v bode vyššie. Nezaberá miesto pred domom, ktorý tak môžete využiť na svoje vlastné potreby. Koľajnicová posuvná brána nepotrebuje toľko miesta na posuv do strany. Treba však rátať s tým, že je o niečo hlučnejšia a priestor pod bránou je nutné pripraviť na montáž koľajnice. Taktiež je nutná častejšia údržba. Ide najmä o pravidelné čistenie koľajnice, aby bol zabezpečený bezproblémový chod brány. To býva problém predovšetkým v zime. Počas zimných mesiacov je potrebné odstraňovať nánosy ľadu a snehu.


Čo všetko zvážiť pri výbere plotovej brány

Pri výbere plotovej brány odporúčame zvážiť nasledovné kritériá:

Šírka pozemku

Ide o základný prvok, ktorý určuje, ktorý typ brány si môžete na svoj plot nainštalovať. Napríklad posuvná brána potrebuje zhruba dvojnásobnú šírku vjazdového otvoru, aby ju bolo možné naplno otvoriť.

Vzdialenosť domu od brány

Aj poloha domu resp. jeho vzdialenosť od plota limituje možnosti výberu plotovej brány. Pokiaľ je dom príliš blízko plota, nebude možné použiť jednokrídlovú bránu.

 

Využitie priestoru za bránou

Pri výbere typu brány je nutné zvážiť, ako chcete využívať priestor vedľa brány alebo za bránou.

Pohon pre plotovú bránu

Plotovú bránu možno získať bez pohonu. V tom prípade však budete musieť pri každom otvorení a zatvorení brány vyjsť z auta. Preto je veľmi populárne riešenie v podobe motorov na diaľkové ovládanie. Vďaka nemu si bránu otvoríte z pohodlia auta. Tento komfort oceníte najmä v prípade nepriaznivého počasia.


Stavebná príprava na plotovú bránu

Väčšina firiem nerobí prípravu na plotovú bránu. Zvyčajne zašlú iba výkresy s požadovanou stavebnou prípravou a káblovými trasami. Je dôležité stanoviť si kritériá. Napríklad v prípade kolajnicovej posuvnej brány je nutné mať vedľa plota rovnakú šírku ako je šírka otvoru plus 50 cm na pohon.

Pri stavebných úpravách chodníkov a cesty je nutné myslieť na uloženie chráničiek a káblových trás na pohon, ale aj snímače a fotobunku.

Výber brány síce často patrí medzi jedny z posledných stavebných úprav okolia domu, no je o to dôležitejší. Pokiaľ si vyberiete správne, bude vám plotová brána robiť radosť každý deň.

 



Späť

Wellness vo vlastnom dome

 „Takmer vo všetkých médiách sa čoraz častejšie stretávame so slovom wellness ako synonymom oddychu a relaxácie. Ide zväčša o infomácie týkajúce sa oddychu a rekreovania sa v kúpeľoch či iných relaxačných zariadeniach. Ponuky na tieto pobyty sa na nás hrnú takmer zo všetkých strán. Nájdu sa však medzi nami aj takí, ktorí tieto ponuky ignorujú z jednoduchého dôvodu, ktorý môžme vyjadriť v jednej vete:“Keď už wellnes, tak doma vo vlastných priestoroch.“ Podľa slovníka môžeme slovo wellness definovať ako kvalitu, alebo stav bytia v podmienkach..

Úprava bytu pre zdravotne postihnutých

FinancovanieDomov bez bariérBezbariérová kúpeľňaBezbariérová kuchyňaBezbariérová spoločnosťUbytovacie zariadenia a obchodné domyV Európe žije viac ako 50 miliónov postihnutých občanov. Ich každodenný život im znepríjemňujú veci, ktoré sú pre ostatných bežnými a vôbec si ich neuvedomujú. Ide napríklad o vysoké obrubníky pri cestách a chodníkoch, tiché semafory, rýchlo sa zatvárajúce dvere, nedostupné budovy či zle zaparkované autá. Obmedzenia sa však často nachádzajú aj na samotných pracoviskách a domovoch týchto ľudí. Pre bezproblémový život..

Keď sneh nie je len radosť ale aj starosť

Čistenie chodníkov v slovenských mestáchSankcie za nedodržiavanie povinnostíÚrazy na zľadovatených chodníkochPrvé snehové vločky prinášajú so sebou nielen radosť z nastávajúcej zimy, ale mnoho krát aj starosti s odstraňovaním veľkého množstva snehovej prikrývky. Tá vie najmä na cestách a chodníkoch pre chodcov narobiť najväčšiu šarapatu. Svedčia o tom aj zvýšené výjazdy záchranárov k starším ľuďom a väčšie množstvo fraktúr v chirurgických ambulanciách počas zimných mesiacov. Predchádzať sa dá tomu dôslednou zimnou údržbou nielen miestnych..

Smrť darcu a jej následky na vkladové konanie

V decembri 2004 som s mojou starou mamou uzatvorila darovaciu zmluvu, na základe ktorej mi darovala jej rodinný dom. Pár dní na to moja stará mama zomrela. Návrh na vklad bol podaný po jej smrti, avšak kataster návrh neprijal a vyzval nás na doplnenie návrhu formou prijatia dodatku k darovacej zmluve - týkalo sa to zriadenia vecného bremena. Návrh som doplnila v lehote, kataster konanie zastavil, čo považujem za nezákonné. Prečo kataster nerešpektuje vôľu jednej zmluvnej strany - mojej nebohej starej mamy a nepostupoval v súlade so zákonom?! Moja právnička podala..

Výmena a zámena bytov

Dobrý deň. V apríli 2005 som nadobudol kúpou v dražbe 2-izbový prízemný byt. Suseda mojich známych, ktorá býva v 3-izbovom byte, by sa rada presťahovala do bytu menšieho a prízemného, keďže nevládze chodiť na 4. poschodie. Môj byt by jej plne vyhovoval, ale natrafili sme na problém ako to papierovo zrealizovať. Pri predaji nehnuteľnosti by som musel asi zaplatiť 19% daň z predaja, čo je pre mňa samozrejme dosť nevyhovujúce. Bolo by možné byty vzájomne odpredať za symbolickú 1,-Sk, príp. darovať a takto znížiť výdavky na daň? Prosím, poraďte nám. Ďakujem.Andrej..

Prístup súdneho znalca do obydlia občana - áno či nie?

 Dobrý deň, v novembri 2008 som sa stala nájomníčkou družstevného bytu. Po roku bývania v ňom som dostala zásielku zo súdu, že byt musím sprístupniť znalcovi z odboru stavebníctva, ktorý má vypracovať znalecký posudok na stavebné práce, ktoré tam uskutočnil predchádzajúci nájomník. Ten tam býval do roku 2005 s manželkou, ktorá vtedy od neho definitívne odišla a rozviedli ich v januári 2007. Preto sa chcem opýtať, kto je vlastne v práve - to mám akože do svojho bytu pustiť znalca, ktorý si už môj byt nafotí!? Veď moje súkromie bude narušené...

Financovanie nehnutelnosti

Právnické a fyzické osoby, ktoré ku svojej činnosti potrebujú vyhovujúce priestory, majú v dnešnej dobe hneď niekoľko možností ako ich získať. Každá z nich obsahuje výhody, nevýhody a skryté riziká. Spomínanými možnosťami sú kúpa nehnuteľnosti za vlastné prostriedky, kúpa nehnuteľnosti s použitím bankového úveru, kúpa nehnuteľnosti na leasingové splátky alebo iba prenájom nehnuteľnosti na určitú dobu.Kúpa nehnuteľnosti verzus nájomKúpa nehnuteľnosti za vlastné prostriedky je klasická možnosť kalkulovania: “čo si môžem dovoliť za peniaze,..

Novinky v stavebnom sporení

Správa bytových domovCieľ projektu a konferencieNovela zákona o stavebnom sporeníOkruh poberateľov štátnej prémieAsi nikoho v súčastnej dobe neprekvapí, že medzi základné túžby človeka patrí splnenie si sna o vlastnom bývaní či zmodernizovaní toho, čomu hovoríme vlastný domov. Cesta k peknému a hlavne útulnému bývaniu vedie viacerými cestami. Medzi tie najviac využívané cesty ako sa k tomuto cieľu priblížiť patrí na Slovensku stavebné sporenie. Aby tento nástroj na splenie si sna o peknom bývaní mohol lepšie reagovať na potreby ľudí, dochádza na tomto..

Stavebné sporenie

Stavebné sporeniePrincíp a priebehVýhodyDôležité pojmyStavebné sporenie je dnes jedným z najefektívnejších nástrojov financovania bytovej výstavby nielen vo vyspelých západoeurópskych ekonomikách ale aj u nás. Prvým oficiálnym dňom, počas ktorého začala Prvá stavebná sporiteľňa, a. s., vykonávať svoju činnosť, bol 16. november 1992. Prvá stavebná sporiteľňa a. s., bola prvou špecializovanou bankou tohto druhu v strednej a východnej Európe. Založili ju tri renomované európske bankové domy: Slovenská štátna sporiteľňa, š.p.ú. (v súčasnosti Slovenská..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.