Kúpeľňa

 

Každý z nás chce, aby jeho kúpeľňa vyzerala dobre, sviežo a zároveň príjemne. Je to miestnosť, v ktorej, aj keď si to málokto z nás uvedomuje, trávime množstvo času. Sme s vlastnou sprchou a umývadlom spojení viac, než si dokážeme pripustiť. Je len prirodzené, že sa v tejto možno najmenšej miestnosti našej domácnosti chceme cítiť príjemne. Starosti spojené s udržiavaním kúpeľne v čistote sa týkajú každého z nás, preto je na mieste povedať si pár faktov o materiáloch, obkladačkách, umývadlách, sprchách, vlastne sa budeme snažiť venovať všetkému, čo stretnete pri každodennej návšteve vašej kúpeľne.

Zariadiť si kúpeľňu nie je vôbec také jednoduché, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Ideálna predstava je, že stačí navštíviť špecializovanú predajňu, vybrať si a nakúpiť. Netreba sa však unáhliť. Vybavenie kupujeme na viac rokov a veľmi by nás mrzelo, ak by sme sa deň čo deň museli pozerať na kúpeľňu, ktorá nie je podľa nášho gusta.
     Technológie výroby a materiály na výrobu vybavenia sa neustále zlepšujú. Budúcnosť navrhovania kúpeľní, to nie je len moderný štýl a dokonalá funkčnosť výrobku, ale taktiež inovatívne riešenia prinášajúce pohodlie a jednoduchšie udržiavanie čistoty. S tým súvisí dôležitosť vybrať si do svojej kúpeľne kvalitný materiál.


OBKLADAČKY A DLAŽBA

Delenie obkladačiek
Určite je zaujímavé, že aj v niečom takom ako sú obkladačky sa môžete zmýliť. Rozdeľujeme ich podľa toho, z čoho sú vyrobené na pórovinové a hutné glazované dlažby. Rozdiel medzi nimi je taký, že glazované dlažby vďaka svojej nižšej nasiakavosti sú mrazuvzdorné, čo je síce dobré vedieť, ale ako fakt to pri výbere dlažby do kúpeľne veľmi nezaváži. Neviem si predstaviť kúpeľňu, kde by sa teplota pohybovala pod bodom mrazu. Je to však dôležité, ak si vyberáme obkladačky do exteriéru, napr. na terasu.
    Štandardný povrch keramiky alebo skla je hladký iba na pohľad. V skutočnosti ich štruktúra obsahuje množstvo mikropórov, v ktorých sa rýchlo usadzujú nečistoty, baktérie a vodný kameň. V súčasnosti poznáme množstvo ochranných produktov, ktorými je možné keramiku ošetriť, resp. vytvoria nový povrch sanitárnej keramiky a urobia vaše umývadlá, kachličky a sprchovacie kúty dokonale hladkými. Zabraňuje sa tým tiež usadzovaniu vodného kameňa a nečistôt, ktoré odtekajú pri umývaní spolu s kvapkami vody preč. To, čo zostane, je možné jednoducho a rýchlo odstrániť jemnými čistiacimi prostriedkami.
    Ďalším faktorom, ktorý by mal ovplyvniť výber vášho obkladu sú mechanické vlastnosti výrobku. Podľa surovín, z ktorých sa keramika vyrába, získava črep pórovinovej obkladačky bielu alebo červenú farbu lomu. V skratke to znamená asi toľko, že ak sa vám podarí kachličku rozbiť, všimnite si farbu miesta, kde praskla. Môže byť biela, alebo červená. Technické parametre vyznievajú o niečo priaznivejšie v prospech bieleho črepu. Všeobecne v povedomí odborníkov je zakorenené, že biely črep je známkou kvality a istoty. V dnešnej dobe to však neplatí tak dôsledne ako v minulosti. Vďaka neustálemu zlepšovaniu sa technológie spracovania sa obkladačky s červeným črepom vyrovnali vlastnostiam bieleho črepu. Preto toto rozdelenie už nie je, najmä u značkových výrobcov, rozhodujúce.

   Okrem spomínaných pórovinových hutných glazovaných dlažieb poznáme aj tzv. spekané neglazované dlažby. Tie vznikajú lisovaním lisovacieho granulátu a získavajú svoju farbu hĺbkovým prefarbením črepu. Tieto dlaždice sú akoby privedené na mieru dokonalosti vo svete dlaždíc- majú nízku nasiakavosť, sú veľmi pevné, odolné a ich životnosť je takmer neobmedzená. Nájdete ich aj pod talianskym označením gres porcellanato. Niet sa prečo čudovať, že sú zákaznícky veľmi obľúbené. Môžete si vybrať z pestrej palety vzorov a farieb, z napodobenín hrubozrnných štruktúr a kresby mramoru, z matných a leštených povrchov atď. Úplný vrchol medzi keramickými dlažbami dosiahli spekané glazované dlažby. Pre tieto dlažby platí, že si zachovávajú svoje jedinečné vlastnosti spekaných materiálov a ich glazovaný povrch sa ľahko udržiava. Použitie matnej alebo lesklej glazúry v kombinácii s reliéfnym povrchom vytvára obrovský priestor na jedinečné grafické a výtvarné stvárnenie. Tieto dlažby je nutné rezať vysokotlakovým vodným lúčom, čo nám dáva výhodu, pretože takýmto spôsobom si môžeme vytvoriť všemožné geometrické tvary. Nevýhodou je, samozrejme, cena.

Zladenie a rozmer sú dôležité

Ak si vyberáte dlažbu do kúpeľne, prispôsobte veľkosť dlaždíc veľkosti priestoru v ktorom budú. Platí, že väčšie dlaždice robia dobrý dojem vo veľkej miestnosti a naopak. Perspektívnou alternatívou sú mozaiky. Výrobcovia obkladačiek ponúkajú nespočetné množstvo kombinácií. Hádam ani netreba radiť, že farebne zladená kúpeľňa je vizuálne najkrajšia. Teda ak máte modrý kúpeľňový nábytok, skúste začať vyberať medzi modrými obkladmi. Pokúste sa farebne zladiť aj dlažbu s obkladom. U všetkých výrobcov vám ponúknu priamo rovnaké obkladačky na dlažbu aj steny. Nemusí to však byť vždy najideálnejšie riešenie, najlepšie je nechať to na oko ženy. Ak máte poruke manželku, alebo inú príslušníčku nežného pohlavia, ktorej dôverujete, zoberte ju so sebou do obchodu. Ženský vkus je v takýchto prípadoch neoceniteľný.

Aj v malej kúpeľni možno kombinovať rôzne rozmery obkladu. Existujú takzvané formátovo zladené obkladačky, ktoré umožňujú kladenie menšieho rozmeru k väčšiemu s plynulým pokračovaním škár. S takýmto typom sa z vás stane architekt, ktorý dokáže vytvoriť súmerný vzhľad lahodiaci oku, najmä ak sa vám podarí bezchybne urobiť prechod z dlažby na obklad stien. Samotné prevedenie práce však radšej nechajte na odborníkov, ktorí najmä vďaka praxi kladú veľký dôraz na remeselné zvládnutie detailov. Dobrý výsledok však pomôže dosiahnuť aj kvalitný materiál. Dôležité je vyrovnanie stien a podlahy pred kladením, aby sa zaručila rovinnosť obkladu a dlažby. Ak sa steny z rozličných príčin vyrovnať na niektorých miestach nedajú, použite menšie obkladačky, vizuálne lepšie zakryjú nerovnosti.

Farebné zladenie je dôležité najmä pre tvorenie nálady. Celkom pokojne sa môžete v nadpriemerne luxusnej kúpeľni cítiť stiesnene, iba pre nevhodný výber farebného odtieňa. Tmavé a lesklé povrchy všeobecne navodzujú pocit luxusu, hodia sa do veľkých rodinných domov a viliek, do veľkých kúpeľní, v malej kúpeľni v panelovom dome však môžu navodiť pochmúrnu atmosféru. Cítiť sa nadpriemerne vám v priestranných rodinných domoch môžu pomôcť aj rôzne doplnky zo skla. Všetci architekti vám povedia, že svetlé lesklé odtiene a menší rozmer obkladu priestor opticky zväčšia. Takže ak máte malú sympatickú kúpeľňu, nepokazte dojem z nej iba pre žiadaný pocit luxusu, ktorý sa nemusí dostaviť. Voľte radšej hravé pastelové a krémové farby.
Atribútom, ktorý netreba zanedbávať je bezpečnosť. Preto sú na dlážku, kde stúpate bosou nohou viac než vhodné protišmykové zdrsnené povrchy dlaždíc. Oceníte ich najmä ak máte malé deti.

UMÝVADLO

Najviac používaným zariadením sanitárnej keramiky je umývadlo. Všetci členovia domácnosti sa s ním vidia niekoľkokrát denne, preto precízna voľba jeho tvaru, farby a materiálu jeho zloženia je dôležitá. Správnym výberom sa nám podarí zabezpečiť nevyhnutný komfort pre každého, kto ho používa.
Pri pohľade do minulosti zistíme, že umývadlo nie je taká stará záležitosť, ako by si niekto mohol myslieť. Ľudia sa ešte prednedávnom umývali v lavóroch položených na stole. Pri dnešných nekonečných typoch a tvaroch si takýto spôsob umývania už možno ani nebudeme vedieť predstaviť.


Materiál na výrobu
Najvhodnejším materiálom na výrobu umývadiel je už dlhé roky sanitárna keramika. Vyhovuje z každého aspektu. Je to najmä preto, lebo postupným zlepšovaním sa moderných technológií ich výroby sa postupne zaisťuje ich jednoduchšia údržba, ich povrch je hladký a neporézny, to znamená, že nečistoty sa na ňom nedržia a stekajú spoločne s vodou do odpadu. Trošku avantgardou sú umývadlá z dreva, skla, menej z nerezu, v súčasnosti sa však dostávajú do módy. Ich efekt je síce pekný, nároky na údržbu však nepomerne väčšie než na obyčajné keramické umývadlo. Výrobcovia ponúkajú ako materiál aj akrylát a rôzne zmesi, u nás však nie sú obľúbené, ich predajnosť je mizerná. Atraktívne však je, že jestvuje široká škála farieb, v ktorých si môžete takéto umývadlo zaobstarať.

Umiestnenie
Prv ako zvolíte tvar umývadla, musíte vopred vedieť, kam ho v kúpeľni umiestnite. Vždy je potrebné zachovať pohodlnú prístupovú cestu, pričom nechajte pred ním aspoň 80 cm voľného miesta, na bokoch 10 cm, ak použijete nástenné držiaky uterákov, potom by okolo malo byť cca 20 cm. Umývadlá môžu stáť samostatne, tam, kde nie je dostatok miesta, odporúčajú odborníci zvoliť rohové varianty.

Aký tvar?

Po precíznom vybraní polohy sa môžete pustiť do výberu tvaru vášho nového umývadla. Na trhu je momentálne obrovské množstvo tých najrozličnejších druhov a tvarov umývadiel. Dnešné technológie výroby umožňujú návrhárom vyrobiť akýkoľvek ich nápad. Máme umývadlá samostatné i zasadené do kúpeľňového nábytku, Ba dokonca už i akoby položené na ňom, kde sa návrhári snažili vrátiť sa pár rokov dozadu, keď ľudia používali lavór s vodou položený na stolíku. Skrátka, je z čoho vyberať. Dôležité pre nás sú tri faktory: veľkosť, umývací priestor a kde bude umiestnená odkladacia plocha. Umývacím priestorom sa myslí plocha, do ktorej vkladáte pri umývaní ruky. Tento by mal byť dostatočne veľký, aby voda nestriekala dookola, aby ste sa mohli dôkladne umyť bez rozličných rušivých skutočností. Pozor, pretože veľké umývadlo vôbec nezaručuje veľkosť umývacieho priestoru. Treba si všimnúť šírku prehĺbenej časti, nie šírku vonkajšieho okraja. Odkladacia plocha môže a nemusí byť na umývadle. Väčšinou sa nachádza za umývadlom alebo po bokoch. Ideálne je, ak sa pri umývadle z niektorej strany nachádza samostatná odkladacia plocha. Populárne sú tzv. dvojumývadlá, čo je už z výroby pripravený produkt s dvoma oddelenými umývacími priestormi, kde medzi nimi vznikne priestor na odkladanie vecí. Je to samozrejme výhodné aj z hľadiska používania umývadiel viacerými príslušníkmi domácnosti v rovnakej dobe. Výber dvoch umývadiel je však obmedzený veľkosťou kúpeľne. Ak máte dostatok miesta, potom radšej zvoľte dve na sebe nezávislé umývadlá, ktoré poskytujú oveľa viac priestoru pri používaní.


Myslite na svoje ratolesti
Deti majú tiež svoje potreby, čo si často pri výbere svojej kúpeľne neuvedomujeme. Používanie bežných sanitárnych zariadení im môže spôsobiť značné problémy. Na trhu sú však výrobky navrhnuté tak, aby ich mohli aj deti používať bez ťažkostí. Stačí si len vybrať.

Výber umývadla teda nie je takou jednoduchou činnosťou ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Všeobecne sa odporúča, aby nielen esteticky dobre pôsobilo, ale aj plnilo na sto percent svoju praktickú funkciu.

Vaňa či sprchovací kút?
Je zvláštne, že výber týchto dvoch sanitárnych zariadení je individuálny. Ani jedno nemá prevahu, niekto sa radšej kúpe, iný sprchuje. Každý výber má svoje plusy a mínusy. Obľúbenosť priamo jedného spôsobu hygienickej očisty závisí na povahe každého z nás. Slastné polihovanie v horúcej vode vo vani môže byť vynikajúcim spôsobom relaxu. Ak máme vo vani zabudované masážne trysky, účinok sa znásobuje. Sprchovaním však v dnešnej dobe môžeme dosiahnuť podobný výsledok, treba si len správne vybrať, alebo si do nej namontovať masážne zariadenie.

VÝHODY VANE

Vane nikdy nevyjdú z módy. Existujú totiž veci, ktoré sa nám okrem meniacej sa módy páčia vždy, a takou je aj vaňa, pre mnohých z nás neoceniteľný pôžitok a relax pri kúpaní. Prešla podobne ako umývadlo svojím vývinom, pri ktorom vzniklo neuveriteľné množstvo typov.

Akú vaňu si vybrať?

Okrem klasických vaní v dnešnej dobe poznáme kruhové a oválne vane. Ležať v nich znamená pôžitok, ktorý pozitívne očarí všetky vaše zmysly. Sú samozrejme drahšie a náročnejšie na priestor, ale ak si ich už zaobstaráte, nebudete toto rozhodnutie ľutovať.
    Klasický elegantný štýl predstavujú rohové vane, majú podobné výhody a nevýhody ako oválne, budete však potrebovať o niečo menej miesta pre jej inštaláciu.
   Asymetrická vaňa prinesie do vašej kúpeľne štýlové oživenie, vďaka svojmu praktickému tvaru a širokej ponuke rozmerov vám umožní pohodlné kúpanie naj na neuveriteľne malej ploche. K vyššiemu komfortu vo väčšine takýchto vaní prispieva aj zvýšený podhlavník a sedadlo.
    Radi sa kúpete. Postupom času ste si však obľúbili i sprchovanie, ale v kúpeľni nemáte dostatok miesta pre sprchovací kút? To nie je problém. Môžete si predsa na vaňu nainštalovať praktickú vaňovú zástenu. Tým zabránite striekaniu vody von z vane na podlahu a nebezpečenstvu pošmyknutia. Dnes už nie je problém kúpiť vaňu špeciálne tvarovanú aj na sprchovanie, vybavenú elegantnou a funkčnou zástenou. Individuálny sprchovací zázrak si potom môžete nainštalovať vo vani, a veľmi elegantne tak vyriešiť večnú dilemu malých kúpeľní: vaňa alebo sprchovací kút.

SPRCHA A SPRCHOVACÍ KÚT

Prítomnosť sprchy v kúpeľni je v podstate nevyhnutná, pravdepodobne nie je už nikde táto miestnosť nevybavená sprchou, či už stojí samostatne ako sprchovací kút, alebo je primontovaná na vani, je jej súčasťou. Sprchovanie je zdravé, minie sa pri ňom menej vody než pri kúpaní a navyše, sprchovanie môže byť mimoriadne príjemné. Samozrejme, ak máte to správne vybavenie.
     Pri inštalácii sprchovacieho kúta v kúpeľni však môžu nastať problémy pre nedostatok miesta. A čo ak vám nevyhovuje vybavenie sprchového panelu, rozmiestnenie či výškové nastavenie trysiek? Jednoducho potrebujete individuálne riešenie – priamo na mieru. Mnoho firiem s takýmto sortimentom vám to dnes umožní a svoju sprchu si budete môcť v plnej miere využiť.
     Jestvuje množstvo typov ručných spŕch, a sprchových boxov, mnohým sú už známe aj sprchové boxy, kde voda strieka na používateľa zo všetkých možných strán, alebo sprchové panely s rôznymi funkciami. V ponuke výrobcov nájdete okrem rôznych typov ručných spŕch s rôznymi variantmi nastavenia prúdu vody aj širokú ponuku hlavových spŕch a bočných trysiek, z ktorých si môžete vybrať presne to, čo vám vyhovuje, zabudovať to presne tam, kde potrebujete, a vytvoriť si presne takú zostavu, o akej ste snívali.
    Vo všeobecnosti platí, že v dnešnej dobe si môžete prispôsobiť kúpeľňu akokoľvek. Stačí mať fantáziu, jasnú predstavu a byť finančne zabezpečený, pretože lacný špás to nie je. Prajeme veľa úspechov.

Viac informácií sa dozviete
v relácii REALITY
vysielanej 29.6.2007

 

Späť

Vývoj ponukových cien bytov za r. 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 a 2012 Vývoj ponukových cien bytov za r. 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 a 2012

Realitný portál TRH.sk pre svojich návštevníkov pripravil analýzu ponukových cien bytov za m2 pre okresy Bratislavy (BA I, BA II, BA III, BA IV a BA V) ako aj pre vybrané lokality z Bratislavy. Analýza je za obdobie rokov 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 a 2012 (polročné údaje).Uvedené ceny sú ponukovými cenami za m2, ceny sú samozrejme očistené o extrémy. Kategória sledovaných bytov zahŕňa staršie byty ako aj novostavby.Podrobnejšie aktuálne štatistiky cien nehnuteľností. Okresy Bratislavy: Vybrané lokality z Bratislavy:..

5 tipov pre začiatočníkov, ako vybudovať krásnu záhradu 5 tipov pre začiatočníkov, ako vybudovať krásnu záhradu

Záhrada je miestom odpočinku, kam chodíme naberať nové sily. Teda, aspoň sa o to pokúšame. Starostlivosť o záhradu, aby vyzerala ako z magazínu, je však náročnejšia, ako sa na prvý pohľad zdá. O sily častejšie prídeme, než ich nazbierame. Našťastie poznáme 5 jednoduchých trikov pre začiatočníkov, vďaka ktorým bude vaša záhrada vyzerať atraktívne a vy sa nezodriete.1. Krásny zelený trávnikSýtozelený zdravý trávnik je snom asi každého záhradkára. Už z diaľky informuje všetkých susedov, že ste poriadny a pracovitý človek...

Škôlka - Bratislava a v iných veľkých mestách Škôlka - Bratislava a v iných veľkých mestách

Čo sa Vám vybaví, keď vidíte škôlku alebo len napísané slovo škôlka? Spomienka na detstvo, či zabudnutá povinnosť vyzdvihnúť dieťa.. Škôlka ale aj jasle pritom súvisia s bývaním a je veľkou výhodou mať škôlku poruke. Z tohto dôvodu poloha škôlky ovplyvňuje hodnotu bývania a kancelárií. Je to veľmi podobné ako keď si ľudia vyberajú prácu podľa vzdialenosti od ich bydliska alebo podľa možnosti parkovania, či prístupu verejnou dopravou. V každom prípade si vlastne prepočítavajú, koľko z ich života strávia cestovaním, nakoľko do práce chodia každý..

Nóvum v písomnom hlasovaní vlastníkov bytov- zjednodušenie účasti na správe bytového domu

Správca nášho domu nelegálne prevádzkuje kotolňu, ktorá patrí vlastníkom bytov a nebytových priestorov. Nemôže preukázať splnenie podmienok na podnikanie v tepelnej energetike podľa ustanovenia § 5 ods. 7 písm. a) zákona č. 657/2004 Z. z. o tepelnej energetike. V mesiaci marci bola zrealizovaná zástupkyňou vlastníkov bytov, ktorá háji skôr záujmy správcu a nie je ochotná akceptovať vlastníkov bytov, akási podpisová akcia, kedy táto pani „chodila po bytoch“ a dávala podpisovať súhlas, resp. nesúhlas s istými otázkami, ktoré sa týkali správy..

Energetická hospodárnosť budov - nové povinnosti vlastníkov budov

V mnohých vyspelých krajinách sveta je moderným trendom znižovanie nákladov na výrobu a spotrebu energie, účelom čoho je okrem iného aj dodržanie tzv. „environmental friendly“ prístupu k životnému prostrediu, a teda zabezpečenie trvalo udržateľného rozvoja. Právo EÚ a vnútroštátna právna úpravaEurópska únia v danej súvislosti prijala dňa 16. decembra 2002 smernicu 91/2002/ES, ktorá nadobudlo účinnosť 04.01.2003. Členské štáty EÚ boli zaviazané predmetnú smernicu implementovať do svojich právnych poriadkov, pričom Slovenská republika tak vykonala..

Obťažuje vás sused hlasnou hudbou? Bráňte sa!

„ Pokiaľ sa žalobca domáha ako vlastník nehnuteľnosti ochrany proti hluku, je potrebné žalobný návrh formulovať tak, že žalovaný je povinný zdržať sa obťažovania žalobcu hlukom z (v žalobe uvedeného) pozemku žalovaného (prípadne i z inej veci patriacej žalovanému), prenikajúcim na (v žalobe uvedenú) nehnuteľnosť žalobcu. Pokiaľ súd zistí, že dochádza k obťažovaniu nad mieru primeranú pomerom (prípadne, že ide o vážne ohrozenie výkonu jeho práva), žalobe vyhovie; v odôvodnení rozsudku určí mieru obťažovania, ktorá je v danej veci primeraná..

Dom na predaj

Problémy s hypotékou?

Problém je na sveteKeď musí zasiahnuť bankaBanky znižujú úrokové sadzby   Nie je nič ľahšie. Jednoduchá cesta k bývaniu. Stačí len prísť. Riešenie ušité priamo na mieru. To sú len niektoré reklamné slogany, ktoré nás tak často oslovujú a pútajú našu pozornosť na rôzne produkty vedúce k vlastnému bývaniu.Spôsobov, ciest a produktov vedúcich k vlastnému bývaniu je v dnešnej dobe a situácii na trhu skutočne mnoho. Pritom nemusí ísť bezpodmienečne len o získanie nového bytu či domu, ale aj napríklad o kúpu zariadenia, stavbu garáže či bazénu,..

Poistenie nehnuteľností

Čo zahŕňa a na čo sa vzťahuje poistenie nehnuteľnostiAko sa určuje výška poistnej sumyAko sa stanovuje poistná sumaSpôsob platby poistnéhoPoistná zmluva a všetko čo sa jej týkaTakže čo si treba pri zmluve všímať?Poistenie domácnostiPripoistenieNa čo sa vaše poistenie nevzťahuje?Poistite si aj okolité budovyUplatnenie náhradyAko postupovaťVlastniť miesto, ktoré môžete nazvať domov je jedným z najzákladnejších prianí každého človeka. A pritom často nezáleží na tom, či ide o byt alebo o dom, človek jednoducho túži mať svoj vlastný kút, kam sa môže..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.