Prenájom bytu sa stále oplatí

Kde je trh najrozvinutejší
Prenajať alebo nie?
Ceny za prenájom
Čo zvyšuje cenu za prenájom
Za koľko sa prenajímajú byty
Prenájom nehnuteľností z právneho hľadiska
Čo musí obsahovať nájomná zmluva


Ceny za prenájom nehnuteľností klesajú alebo stúpajú v závislosti od lokality a typu nehnuteľnosti. Pred vstupom Slovenska do Európskej únie v máji minulého roka ľudia vo všeobecnosti očakávali, že zarobia viac peňazí na predaji a prenájme nehnuteľností ako dovtedy. Majitelia nehnuteľností sa však netešia vysokým ziskom z predaja a prenájmu ani po tomto dátume.

Konštatovať možno, že trh s prenájmom nehnuteľností sa odvtedy výrazne nezmenil. Nenaplnili sa najmä očakávania mnohých majiteľov bytov, domov ako aj iných typov nehnuteľností, že prijatí Slovenska do európskeho spoločenstva sa sem začnú vo zvýšenej miere presúvať cudzinci a začnú si vo veľkom prenajímať naše byty alebo domy.

Kde je trh najrozvinutejší




Aj keď záujem cudzincov o slovenské nehnuteľnosti nesplnil očakávania mnohých ich vlastníkov, prenajímanie bytov sa na Slovensku stále oplatí. Prenajímať nehnuteľnosť je podľa názoru pracovníkov realitných kancelárií stále pomerne výhodné, aj keď ponuka v mnohých lokalitách prevyšuje dopyt. Sumu, ktorú na predaji zarobíte však ovplyvňuje viacero faktorov. V konečnom dôsledku je to predovšetkým typ nehnuteľnosti, ktorú dávate do prenájmu, mesto, kde sa nachádza ako aj atraktívnosť lokality v danom meste.

Najviac peňazí na prenájme samozrejme zarobia majitelia domov alebo bytov v Bratislave alebo v Košiaciach. Práve v týchto mestách je trh s nehnuteľnosťami najrozvinutejší. V Bratislave stále bude existovať skupina ľudí, ktorá si bude potrebovať prenajať byt.

Prenájom v ostatných krajských mestách ako aj v menších mestách na Slovensku však už nie je natoľko výnosný. V niektorých mestách je pomerne náročné vôbec nájsť byt na prenájom. Typické je to napríklad pre Prešovský kraj, ktorý patrí medzi ekonomicky najslabšie regióny. Do popredia sa však stále výraznejšie dostávajú mestá Žilina a Trnava. Teda mestá, kde priniesli svoje investície automobilky Hundyai a Pegueot ai ch ekonomická sila stále rastie.

Prenajať alebo nie?




Prenájom bytov možno považovať za výhodnú investíciu aj kvôli tomu, že ide v podstate o spôsob podnikania, ktorý so sebou za splnenia určitých podmienok neprináša žiadne riziká. Financie získané z prenájmu bytu sú zaujímavý zdroj príjmov a pokiaľ nie je majiteľ byt z rôznych dôvodov nútení ho predať, mal by s predajom počkať a nepripravovať sa o peniaze z prenájmu. Uložiť zisk z predaja nehnuteľnosti v niektorej finančnej inštitúcii je v súčasnosti kvôli pomerne nízkym úrokom nie veľmi zaujímavé. Na prenájme zarobí vlastník nehnuteľnosti viac.

Ceny za prenájom




Ceny za prenájom bytov sa v niektorých lokalitách už dlhší čas držia na rovnakej úrovni, v niektorých dokonca mierne klesli. Výsledná suma za prenájom je však výsledkom pôsobenia viacerých okolností. Ceny za prenájom určite nestúpajú v lokalitách, kde ponuka prevyšuje dopyt, čo je problém napríklad bratislavského sídliska Petržalka. Toto spôsobuje najmú neochota ľudí z viacerých dôvodov predávať nehnuteľnosti. Záujem o prenájom bytov klesá aj medzi klientmi. Dostupnosť hypoték pre širšiu vrstvu obyvateľstva spôsobuje, že ľudia radšej investujú do splácania hypotéky ako do neustáleho splácania prenájmu cudzieho bytu a teda do vynakladania peňazí, ktoré sa im nikdy nevrátia.

Očakávať, že vlastník bytu zarobí veľké množstvo peňazí na prenájme bytu v Žiline alebo Trnave je však takisto prehnané. Prenajímať byt si tu nebudú len solventní manažéri, ale najmú slovenskí zamestnanci. Čiže pýtať si nadhodnotené sumy za prenájom bude nereálne.

Čo zvyšuje cenu za prenájom




Na cenu vplýva predovšetkým atraktívnosť lokality. tradične najdrahšie bývajú centrá miest, vedie centrum hlavného mesta, kde za prenájom bytu môže zaplatiť záujemca aj 60 tisíc korún mesačne. Záujem o prenájom bytu v takejto lokalite

majú predovšetkým zahraničné firmy.

Cenu zvyšuje aj typ nehnuteľnosti. Lepšie sa prenajímajú byty v slušných domoch s dobrou dopravnou dostupnosťou. Byty na periférii sa prenajímajú len s veľkými obtiažami. Byt by mal byť takisto v dobrom stave, vyžaduje sa aspoň čiastočná rekonštrukcia, pokiaľ chce vlastník aspoň čosi zarobiť a neprenajímať pod cenu. Stále dobre sa prenajímajú aj byty v novostavbách.

Najväčší záujem medzi klientmi je malometrážne jednoizbové až dvojizbové byty, najlepšie zariadené aspoň základným nábytkom a elektrospotrebičmi. Záujem majú o ne najmú mladí ľudia po skončení školy, ktorí sa ešte nechcú zaviazať k splácaniu.

Za koľko sa prenajímajú byty



Bratislava

garsónka: od 5.000 Sk

1- izbový: od 8.200Sk

2- izbový: od 9.000 Sk

3- izbový: od 11.000 Sk

4- izbový: od 13.000 Sk

Trnava

garsónka: od 7.000 Sk

1- izbový: od 7.800Sk

2- izbový: od 8.000 Sk

3- izbový: od 10.500 Sk

4- izbový: od 12.000 Sk

Nitra

garsónka: od 4.900Sk

1- izbový: od 5.000 Sk

2- izbový: od 7.000 Sk

3- izbový: od 7.500 Sk

4- izbový: od 9.000 Sk

Trenčín

garsónka: od 4.000 Sk

1- izbový: od 6.000 Sk

2- izbový: od 7.800Sk

3- izbový: od 9.000 Sk

4- izbový: od 11.500 Sk

Žilina

garsónka: od 7.000 Sk

1- izbový: od 8.500 Sk

2- izbový: od 9.000 Sk

3- izbový: od 11.000 Sk

4- izbový: od 13.000 Sk

Banská Bystrica

garsónka: od 3.000 Sk

1- izbový: od 4.000 Sk

2- izbový: od 6.000 Sk

3- izbový: od 7.000 Sk

4- izbový: od 10.000 Sk

Prešov

garsónka: od 2.500 Sk

1- izbový: od 3.000 Sk

2- izbový: od 3.500 Sk

3- izbový: od 4.000 Sk

4- izbový: od 5.000 Sk

Košice

garsónka: od 5.000 Sk

1- izbový: od 6.500 Sk

2- izbový: od 7.000 Sk

3- izbový: od 9.800 Sk

4- izbový: od 11.000 Sk

Zdroj: aktuálne ponuky realitných kancelárií, internet, inzeráty. Sumy sú orientačné

Prenájom nehnuteľností z právneho hľadiska




Otázky týkajúce sa prenájmu nehnuteľností upravuje Občiansky zákonník. Na nájom nehnuteľností sa vzťahujú najmä ustanovenia o nájomnej zmluve. Niektoré súčasti nájomného vzťahu upravuje aj zákon o vlastníctve bytov a nebytových priestorov, zákon o pôsobnosti obcí vo veciach nájmu a podnájmu nebytových priestorov. V súčasnosti je na trhu dostupných množstvo zbierok obsahujúcich vzory zmlúv, či už v knižnej alebo elektronickej podobe. Pri ich používaní však treba zohľadniť náležitosti konkrétneho právneho vzťahu.

Čo musí obsahovať nájomná zmluva




  • Zmluva by mala písomnú podobu. Písomná zmluva o prenájme je záväzná pre nájomcu aj prenajímateľa bytu. Písomnú zmluvu si nechajte notársky potvrdiť.
  • O zmluve uzavretej ústnou formou si nechajte spísať minimálne notársky potvrdenú zápisnicu.
  • Prenajímateľ si do zmluvy alebo do jej dodatku môže uviesť rôzne požiadavky - nájomca však musí s nimi súhlasiť.
  • V zmluve na dobu určitú nesmie v nej chýbať dátum začatia a dátum ukončenia nájmu. Zmluva na dobu neurčitú musí obsahovať dátum začatia nájmu. Presne treba zapracovať aj dĺžku výpovednej lehoty.
  • Chýbať v dokumentácii takisto nesmie presný popis bytu, vrátane súpisného čísla. V prípade zariadeného bytu sa spisuje inventárny zoznam.
  • Dôležité je nezabudnúť na výšku nájomného a úhrad spojených s užívaním bytu ako aj podmienky zvyšovania nájmu.
  • Ukončiť nájomnú zmluvu možno dvoma spôsobmi - dohodou medzi nájomcom a prenajímateľom alebo výpoveďou zo strany prenajímateľa.
  • V prípade, ak dostal nájomca výpoveď z bytu z dôvodu neplatenia nájmu a na súde preukáže, že je z objektívnych príčin v hmotnej núdzi, vzniká mu nárok na ochrannú šesťmesačnú lehotu, počas ktorej ho nemožno z bytu vysťahovať.

Späť

Dômyselná ochrana pred slnkom, vďaka ktorej nepotrebujete klimatizáciu Dômyselná ochrana pred slnkom, vďaka ktorej nepotrebujete klimatizáciu

Priemerné denné letné teploty sú čoraz vyššie, z čoho sa tešia najmä majitelia fotovoltických systémov. Na rozdiel od strechy je ale slnečné teplo v našom interiéri v tomto ročnom období skôr nežiaduce. Nehovoriac o interiéroch, ktoré sú vybavené modernými, no obrovskými oknami s veľkou sklenenou plochou. Klimatizácia sa ukazuje ako riešenie, ktoré však mnohým nevyhovuje nielen z finančného a časového, ale aj zdravotného hľadiska. Ako si teda užívať leto bez nepríjemných obmedzení? Ak chcete účinne blokovať slnko, je najlepšie použiť..

Novostavba alebo rekonštrukcia?

 Do čoho je lepšie investovať, čo sa oplatí a za akých podmienok? Kedy je čo výhodnejšie či už z pohľadu financovania, životnosti, lokality, opätovného predaja, zhodnocovania a pod. A čo novostavba, oplatí sa kúpiť hotový byt alebo radšej holobyt? Čo je momentálne „najlepšou“ investíciou, vyšší štandard alebo len nižší štandard? Rozhodnutiu, či investovať do novostavby alebo kúpiť starý byt a zrekonštruovať ho, by malo predchádzať dôkladné zváženie charakteristík oboch porovnávaných typov bytov, ako aj možností, schopností a budúcich..

Ako využiť úložný priestor Ako využiť úložný priestor

Výber nábytku Ak sa rozhodnete pre jednu alebo druhú možnosť, musíte toto rozhodnutie brať ako stav na niekoľko rokov. Do úvahy by ste mali brať aj fakt, či svoje úložné priestory riešite v byte, v ktorom chcete stráviť zvyšok svojho života, alebo ho beriete ako „prestupnú stanicu“ pokiaľ sa vám nerozrastie rodina. Ak by ste totiž uvažovali, že v budúcnosti chcete svoj štartovací byt predať, tak by vám mohli skôr vyhovovať sektorové skrine, ktorých sa môžete kedykoľvek zbaviť a pri sťahovaní do nového bytu vám nebude ľúto vyhodených peňazí za..

Porozvodové otázniky - spor o vypratanie družtevného bytu

V roku 1977 mi spolu s manželkou bol pridelený družstevný byt, obaja sme boli členmi družstva. Tento byt som nerušene obýval a užíval. Požiadal som družstvo o prevod vlastníctva k tomuto bytu. V apríli a máji roku 2003 mi však zo strany družstva boli doručené výzvy na vydanie bytu, dôvodom bolo, že mojej manželke, s ktorou som neviedol dlhodobo spoločnú domácnosť, bol v roku 1990 pridelený družstvom iný byt a vraj som sa spolu s ňou družstvu písomne zaviazal tento byt odovzdať a presťahovať sa do novoprideleného bytu. V roku 2000 kedy sme sa s manželkou rozvádzali,..

Nóvum v písomnom hlasovaní vlastníkov bytov- zjednodušenie účasti na správe bytového domu

Správca nášho domu nelegálne prevádzkuje kotolňu, ktorá patrí vlastníkom bytov a nebytových priestorov. Nemôže preukázať splnenie podmienok na podnikanie v tepelnej energetike podľa ustanovenia § 5 ods. 7 písm. a) zákona č. 657/2004 Z. z. o tepelnej energetike. V mesiaci marci bola zrealizovaná zástupkyňou vlastníkov bytov, ktorá háji skôr záujmy správcu a nie je ochotná akceptovať vlastníkov bytov, akási podpisová akcia, kedy táto pani „chodila po bytoch“ a dávala podpisovať súhlas, resp. nesúhlas s istými otázkami,..

Činnosť notárov a advokátov

Zamýšľam predať moje pozemky a rozhodla som sa vyhľadať právnu pomoc. Aký je rozdiel v postavení notárov, advokátov a právnych poradcov? Akú náplň činnosti majú napr. notári, čo môžu vykonávať (aj v súvislosti s realitami), a aké služby poskytujú právnici - advokáti?Edita G., Považský InovecV prípade notárov ako aj advokátov sa jedná o osoby s právnickým vzdelaním, teda o osoby práva znalé. Rozdiel medzi týmito dvomi právnickými profesiami spočíva v náplni ich činnosti, ktorá je upravená osobitnými zákonmi. V prípade notárov ide o zákon..

Novinky v stavebnom sporení

Správa bytových domovCieľ projektu a konferencieNovela zákona o stavebnom sporeníOkruh poberateľov štátnej prémieAsi nikoho v súčastnej dobe neprekvapí, že medzi základné túžby človeka patrí splnenie si sna o vlastnom bývaní či zmodernizovaní toho, čomu hovoríme vlastný domov. Cesta k peknému a hlavne útulnému bývaniu vedie viacerými cestami. Medzi tie najviac využívané cesty ako sa k tomuto cieľu priblížiť patrí na Slovensku stavebné sporenie. Aby tento nástroj na splenie si sna o peknom bývaní mohol lepšie reagovať na potreby ľudí, dochádza na tomto..

Kúpa nehnutelnosti zaťaženej vecným bremenom alebo záložným právom na nehnuteľnosti?

Pred samotnou kúpou zaťaženej nehnutelnosti je vhodné, aby si kupujúci v prvom rade jasne ozrejmil, či skutočne chce nadobudnúť nehnuteľnosť s ťarchou alebo nezaťaženú nehnuteľnosť. Jeho postup závisí od toho, či nehnuteľnosť je nadobúdaná priamo konaním kupujúceho alebo cez sprostredkovateľa - realitnú kanceláriu. Kupujúci by si mal vyžiadať relevantné a najmä aktuálne doklady ohľadne predmetnej nehnuteľnosti, napr. originál  listu vlastníctva. Na liste vlastníctva, ktorý môže získať od predávajúceho, od realitnej kancelárie..

Stavebné sporenie a Euro

V prípade zavedenia Eura na Slovensku sa už toho popísalo veľa. Poslednou témou týchto dní, je napríklad duálne zobrazovanie cien v obchodoch. My vám však ponúkame informácie, ktoré sú pri zavedení tejto meny taktiež dôležité. Veľa spoluobčanov si na svoje bývanie sporí prostredníctvom stavebného sporenia. Ako to bude v prípade zavedenia Eura a jeho vplyvu na stavebné sporenie, sa dozviete v nasledujúcich riadkoch ktoré vám pomôžu sa lepšie zorientovať v tejto problematike.Kto a ako si sporíPribližne tretina občanov Slovenskej republiky má uzatvorenú zmluvu..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.