Reality - Stavebné povolenie

Pri riešení vlastného domova dá niekto prednosť kúpe domu na kľúč, niekto výhodnej kúpe a následnej rekonštrukcii a niekto radšej kúpi pozemok a ide stavať. Všetky tieto možnosti majú svoje výhody aj nevýhody a tú poslednú si väčšinou volia ľudia, ktorí chcú mať každý detail svojho nového domova podľa svojich predstáv. Ak sa však rozhodneme pre výstavbu nového domu, nevyhneme sa istým „procedúram“. Jednou z nich je aj stavebné povolenie.

 

Kam treba ísť žiadať o stavebné povolenie

S touto žiadosťou sa treba obrátiť na príslušný stavebný úrad, ktorý nájdeme na obecnom úrade. Stavebné povolenie ako také musí predchádzať každej stavbe, inak nie je legálna a nasleduje pokuta alebo odstránenie. Dostaneme ho na úrade v podobe tlačiva spolu s dokumentmi, ktoré k nemu patria.

                Samozrejme, je veľmi dôležité dodržiavať územné rozhodnutie. Stavebný úrad vydá povolenie vtedy, ak je táto podmienka splnená, takisto ak sú dodržané technické normy a právne predpisy a tiež ak neabsentuje správnosť a úplnosť údajov, ktoré žiadateľ v žiadosti o povolenie uvedie. Posudzuje sa aj projektová dokumentácia. Vzhľadom na tento stav vecí si teda ešte predtým, ako začneme bližšie rozoberať tému stavebného povolenia, povieme pár viet o územnom rozhodnutí.

               

Územné rozhodnutie

Ak sa rozhodnete na svojom pozemku stavať, prvé, čo by ste mali urobiť, je zastaviť sa na stavebnom úrade a dôkladne sa oboznámiť s územným plánom obce. Je to dôležité kvôli istote, že stavebný plán neobsahuje niečo, čo by sa s ním nezhodovalo; ak je to tak, potrebujete najprv územné rozhodnutie a až po jeho získaní je možné žiadať o stavebné povolenie.

Je tu aj možnosť, že váš pozemok nie je zahrnutý v územnom pláne; vtedy sa z územného rozhodnutia stáva nutnosť. Častejšie sa však stáva to, že požiadavky alebo predstavy majiteľa pozemku, ktorý ide stavať, s územným plánom nekorešpondujú, napríklad chce vyššiu budovu, ako je povolené, prípadne plánuje stavbu, ktorá sa odlišuje od povahy okolia, prípadne nie je určená na bývanie.

Ďalším krokom je vypracovanie projektu na územné rozhodnutie, ktorý majiteľ pozemku predloží na stavebný úrad. Prikladá sa takisto návrh na vydanie územného rozhodnutia. K tomuto návrhu sa prikladá list vlastníctva, vyjadrenia správcov inžinierskych sietí a majiteľov pozemkov, cez ktoré sa budú ťahať, doklady z územného konania za predpokladu, že už bolo, a aj vyjadrenie správcu cesty, na ktorú sa chcete napojiť.

 

Kedy začať vybavovať

Vzhľadom na časovú náročnosť vybavenia všetkých nižšieuvedených dokumentov je rozhodne rozumné začať stavebné povolenie vybavovať už počas vyhotovovania projektovej dokumentácie; vyhneme sa tak situácii, že máme projekt, odborníkov aj materiál, ale kvôli nevybavenému povoleniu musíme čakať. Takisto je včasný začiatok vybavovania vhodný aj kvôli skutočnosti, že nikdy nevieme, či sme náhodou na niečo nezabudli, prípadne či sa nevyskytne nejaká komplikácia, ktorej riešenie nám zaberie ďalší čas. Na vyjadrenie stanoviska má stavebný úrad tridsať dní.

                Najskôr je však potrebné požiadať o stanovisko všetky dotknuté orgány. Až keď disponujeme ich  kladnou odpoveďou, môžeme podať žiadosť na stavebný úrad. Stavebné povolenie podpisuje starosta.

 

Čo potrebujeme, ak ideme vybavovať stavebné povolenie

- preukaz totožnosti

- projektovú dokumentáciu, základné údaje o stavbe

- právoplatné územné rozhodnutie

- údaje vlastníkov susedných nehnuteľností 

- údaje projektanta a jeho osvedčenie

- údaje stavebného dozoru a jeho oprávnenie, ak ideme stavať svojpomocne; ak dodávateľsky, tak sú potrebné údaje dodávateľa

- list vlastníctva k pozemku, na ktorom ideme stavať, môže mať maximálne tri mesiace

- kópiu z katastrálnej mapy z katastrálneho úradu so zakreslením a okótovaním objektu, tiež zakreslené siete 

- stanoviská dotknutých orgánov štátnej správy a obce

- začatie stavby je potrebné stavebnému úradu písomne ohlásiť

 

Byrokracia nás neminie

Vybavovanie stavebného povolenia nie je ani jednoduché, ani rýchle, avšak „papierovačkám“ sa pri tomto úkone vyhnúť nedá. Pravdou však je, že tento proces slúži na našu ochranu a oceníme to najmä vtedy, ak raz niekto bude chcieť stavať vedľa nás.

                Ak je však vybavovanie dokumentácie príliš veľkým strašiakom, túto službu si je možné aj zaplatiť. Ponúka ju mnoho firiem, ktoré klientovi zabezpečia podklady a tým ho od tohto zdĺhavého procesu odbremenia. Toto riešenie je výhodné najmä v tom, že záujemca nemusí zvlášť vybavovať odborníkov z práva, geodézie či projektovania a ak sa vyskytne akýkoľvek problém, nie je na jeho riešenie sám. Plusom je, ak sa zástupca firmy na samotnom stavebnom konaní zúčastní tiež a absolvuje ho spolu s klientom.

                Stavebné povolenie má obmedzenú platnosť; ak sa so stavbou nezačne, platí po dobu dvoch rokov.

 

Stavebné povolenie a rekonštrukcia

Mnoho záujemcov sa v snahe vyhnúť sa vybavovaniu stavebného povolenia rozhodne radšej kúpiť pozemok so starším domom a radšej ho zrekonštruovať. Toto riešenie nemusí byť zlé, odhliadnuc od toho, že na skutočný stav kupovanej staršej nehnuteľnosti si treba dať dobrý pozor, aby sa nám investícia niekoľkonásobne nepredražila a neskomplikovala. Ak je rekonštrukcia len malého rozsahu, postačí ju ohlásiť stavebnému úradu.

Tu je však potrebné dať si záležať na tom, aby všetky uvádzané skutočnosti boli čo najúplnejšie vysvetlené a aby bolo dostatočne jasné, že plánovaná rekonštrukcia sa bude odohrávať v rámci bezpečnosti z pohľadu ako statiky budovy, tak i požiarnych predpisov a ďalších pravidiel. Užitočné je aj písomné kladné stanovisko susedov. Okrem toho stavebný úrad má právo rozhodnúť, že stavebné povolenie potrebujete i na rekonštrukciu.

 

                Pri otázke nutnosti stavebného povolenia je rekonštrukcia (ak nie je radikálna) jedinou výnimkou, kedy ho nepotrebujeme vybavovať; veľkosť plánovaného domu, ktorý chceme stavať, vôbec nerozhoduje. Povolenie však nie je potrebné pre drobné stavby, ktoré plnia k hlavnej stavbe iba doplnkovú funkciu.

Medzi drobné stavby môžeme pri zovšeobecnení zahrnúť pivnice, žumpy, kôlne, práčovne, letné kuchyne, rôzne prístrešky, úschovne na bicykle či pracovné nástroje a stavby na chov drobného zvieratstva. Drobnú stavbu alebo stavebnú úpravu môže stavebník uskutočniť len na základe písomného oznámenia stavebného úradu, že proti ich uskutočneniu nemá námietky.

Samozrejme, otázka stavebného povolenia ako taká je omnoho zložitejšia; presný a vyčerpávajúci popis všetkých potrebných dokumentov a krokov by však bol príliš zdĺhavý a komplikovaný. Stavebné povolenie je však potrebné nielen z pohľadu rešpektovania územného plánu a ochrany záujmov susedov, ale tiež i pre samotného majiteľa budúceho domu a všetkých, ktorí sa na stavbe budú podieľať, v zmysle ich vyššej bezpečnosti. Takisto plní nemalú funkciu i v otázke ochrany životného prostredia.

 

Autor: Mgr. Katarína Macková
KTN: 18/11

Späť

Zvláštny duch podkrovia

 Ako vystaviť podkrovie?Od čoho závisí konečná podoba?Typy striechPodlaha v podkrovíZaizolujte dôkladneVykurovanie a teplá vodaMateriály na výstavbuHrajte sa so svetlomSvetlo prenikajúce cez štítyHra s tieňom, farbami a drevom Kto už v podkroví býval, pozná ten neopísateľný pocit slobody, nekonvenčnosti a tajomna, plný svetla a priestoru. Akoby tam zastal čas a človek tam nepatril ani do neba, ani na zem. Podkrovie vonkoncom nemusí a ani neslúži výhradne na bývanie. Jeho definícia môže byť niekedy odlišná či celkom výnimočná. Niekto si tam suší vypraté..

Nepodceňujte význam ergonomického sedenia v kancelárii - investícia do pohodlia a produktivity Nepodceňujte význam ergonomického sedenia v kancelárii - investícia do pohodlia a produktivity

Kancelárska práca so sebou často prináša nutnosť presedenia dlhých hodín na nie vždy pohodlných stoličkách. To však môže priniesť nepríjemné zdravotné problémy a aj zhoršenú pracovnú výkonnosť. Naše telo nebolo pri svojej evolúcii pripravené na tak dlhé hodiny strávené v sede. Tobôž nie na nevhodnom type sedenia. Kancelárske zamestnania, kde sme nútení v tejto polohe zotrvávať často značnú časť pracovného dňa, preto môžu predstavovať problém. Pomôžte organizmu, ale aj vašim pracovným výsledkom využitím ergonomickej kancelárskej..

Ako vyriešiť otázku garáže

Je prirodzené, že pre každého majiteľa auta je starostlivosť o jeho miláčika vysokou prioritou; nejde pritom len o praktickú stránku veci, teda zabezpečiť pre seba a pre rodinu odvoz do práce či do školy, ale je tu aj istá forma "osobného vzťahu". Tento fakt je, pravdaže, individuálny, avšak málokto sa ponad kúpu nového tátoša prenesie bez toho, aby sa pristihol pri intenzívnom uvažovaní o tom, aký vplyv naň bude mať napríklad zlé počasie či ako ho čo najlepšie zabezpečiť, aby v krátkom čase nezmenilo majiteľa.   Riešením týchto praktických..

Vyporiadanie podielového spoluvlastníctva

 Som jedným z dvoch spoluvlastníkov záhrady v Senci. Keďže v poslednom čase medzi nami vznikajú čoraz častejšie problémy ohľadom jej užívania, chcel by som sa jej zbaviť. Svoju polovicu som už viackrát ponúkol druhému spoluvlastníkovi, ale na moju ponuku nereagoval a už dlhší čas na ňu neviem nájsť kupujúceho. So spoluvlastníkom sa vzhľadom na naše zlé osobné vzťahy nedá vôbec komunikovať. Ako mám ďalej postupovať? Jozef Bednár, Bratislava Vážený pán Bednár, spôsob vyriešenia Vášho problému je určený ustanoveniami Občianskeho zákonníka. Ak..

Zastúpenie fyzických osôb pri spravovaní ich nehnuteľného majetku

Pri právnych úkonoch súvisiacich s nehnuteľnosťami je možné dať sa zastúpiť inou fyzickou osobou, príp. právnickou osobou. Občiansky zákonník v danej súvislosti diferencuje medzi zákonným zastúpením a zastúpením na základe tzv. dohody o plnomocenstve. Zákonné zastúpenie Zákonné zastúpenie vzniká na základe zákona alebo rozhodnutia štátneho orgánu. Typickým príkladom zákonného zastúpenia je zastúpenie maloletého dieťaťa. Kto je jeho zákonným zástupcom, ustanovuje zákon č. 36/2005 Z. z. o rodine. Uvedené zastúpenie maloletého..

Exekučný predaj nehnuteľnosti v dražbe II.

-->-->--> S priateľom sme sa rozhodli kúpiť rodinný dom s tým, že polovica bude napísaná na neho a druhá polovica na mňa. Moja otázka znie, v prípade, že by priateľ ako živnostník skrachoval, môžem prísť v exekútorskej dražbe o svoju časť domu ? Ako to právne ošetriť a ako prebieha taký exekučný predaj? Ďakujem za odpoveď.Oľga M., KremnicaZačiatok článku - Exekučný predaj nehnuteľností v dražbe I.Udelenie príklepu a vznesenie námietokPo tom, ako sú splnené všetky zákonné predpoklady na vyhlásenie dražby - vydanie dražobnej vyhlášky,..

Prečo si vybrať open space kancelárie: nová teória activity-based workplace

V posledných rokoch sa nie len väčšie úspešné firmy ale aj takzvaní podnikatelia na voľnej nohe usilujú o navodenie produktívnej atmosféry pri práci. Open space kancelárie sú pre pracujúcich ľudí v mnohom veľkým prínosom a to či už máte firmu s množstvom zamestnancov, alebo ste podnikateľ, ktorému sa nedarí zachovať motiváciu na gauči vo vlastnom byte. Otvorené priestory kancelárií, ktoré minimalizujú možnosti vytvoriť si súkromné priestory, odstraňujú steny a dvere, sa v histórii prvýkrát uplatnili niekde v 50.-tych..

Nehnuteľnosti sa viažu ...

Kúpa nehnutelnosti zaťaženej vecným bremenom alebo záložným právom na nehnuteľnosti?

Pred samotnou kúpou zaťaženej nehnutelnosti je vhodné, aby si kupujúci v prvom rade jasne ozrejmil, či skutočne chce nadobudnúť nehnuteľnosť s ťarchou alebo nezaťaženú nehnuteľnosť. Jeho postup závisí od toho, či nehnuteľnosť je nadobúdaná priamo konaním kupujúceho alebo cez sprostredkovateľa - realitnú kanceláriu. Kupujúci by si mal vyžiadať relevantné a najmä aktuálne doklady ohľadne predmetnej nehnuteľnosti, napr. originál  listu vlastníctva. Na liste vlastníctva, ktorý môže získať od predávajúceho, od realitnej kancelárie..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.