Niektoré zásady občianskeho práva a ich význam pre platnosť zmluvných vzťahov o nehnuteľnostiach

Zásada rovnosti účastníkov

 

V oblasti občianskeho súdneho procesu je zásada rovnosti účastníkov ustanovená v čl. 12 ods. 1 Ústavy SR a v občianskom súdnom konaní sa transformuje do zásady rovnosti účastníkov konania (čl. 47 ods. 3 ústavy) a vzťahuje sa na všetky materiálne a procesné zákony a na každého. Rovnosť pred súdom je len výrazom rovnosti strán pred zákonom, v tomto prípade pred Občianskym súdnym poriadkom. Z toho vyplýva, že rovnosť pred zákonom a rovnosť pred súdom je obsahom toho istého pojmu a znamená rovnaké postavenie oboch procesných strán pri aplikácii hmotných i procesných predpisov ktorýmkoľvek súdom voči ktorémukoľvek účastníkovi konania. Zásada rovnosti strán v civilnom procese sa prejavuje vytváraním rovnakých procesných podmienok a rovnakého procesného postavenia subjektov, o právach a povinnostiach ktorých rozhoduje občianskoprávny súd (PL. ÚS 43/95). 

 

Zásada individuálnej autonómie (tzv. sloboda vôle)

 

Je jednou z najtypickejších a esenciálnych zásad občianskeho práva, nakoľko vyjadruje významný atribút v rovine záväzkovo - právnych vzťahov, v rámci zmlúv - a to zmluvnú slobodu (alebo zmluvnú autonómiu) účastníkov právnych úkonov, ako aj vlastnícku slobodu – sloboda nadobúdať a užívať majetok, či slobodu tvorby súvisiacu s tvorivou duševnou činnosťou osôb (napr. architekti, umelci a pod.). Platné právo obsiahnuté napr. v Občianskom zákonníku obsahuje prevažne tzv. dispozitívne normy upravujúce správanie sa subjektov - zmluvných strán - teda také, ktoré im tak ponechávajú voľný priestor na vlastnú úpravu toho - ktorého právneho vzťahu. Výnimku sú kogentné normy, ktoré sú rigidné a nemožno sa od nich odchýliť - napr. zákon č. 116/1990 Zb. o nájme a podnájme nebytových priestorov ustanovuje obligatórnu písomnú formu nájomnej, resp. podnájomnej zmluvy.

 

Zásada „všetko čo je dovolené, nie je zakázané“

 

Uvedená zásada sa prejavuje v oblasti súkromného práva, medzi ktoré zaraďujeme občianske právo, ako aj právo obchodné. Je tak aplikovateľná, vlastne, nevyhnutne musí byť aplikovaná do právnych úkonov, a to záväzkovo-právne vzťahy (zmluvy, dohody a pod.) nevynímajúc. Protipólom tejto zásady v oblasti, kde sa rozhoduje o právach, povinnostiach fyzických a právnických osôb - teda v oblasti verejnoprávnej, v rámci ktorej sa vedie zo strany štátneho orgánu napr. stavebné konanie a pod., sa uplatňuje opačná zásada - „všetko je zakázané, čo nie je dovolené“. Vzhľadom na vyššie uvedené tak účastníci právnych úkonov aj v súvislosti s nehnuteľnosťami bez ohľadu na ich povahu môžu realizovať svoje práva (vlastnícke právo, právo z nájmu, záložné právo ai.) v súlade so zákonom a v jeho medziach. Pokiaľ by sa právne úkony nimi urobené vymykali zákonným limitom, išlo by o protiprávne konanie a mohlo by mať za následok aj napr. neplatnosť konkrétneho právneho úkonu.  

 

Zásada ekvity

 

Uvedená zásada sa vzťahuje ne tzv. mimoprávne systémy pravidiel, podľa ktorých by sa v rámci právnych vzťahov malo konať a brať na ne zreteľ - dobré mravy. Ide o určité morálne pravidlá, ktoré v danom čase a mieste sú všeobecne považované za správne, sú uznávané ako meradlá zákonnosti a slušnosti v rámci právnych vzťahov medzi osobami, fyzickými i právnickými, príp. navzájom. Zásada ekvity má význam, nakoľko príliš tvrdé dodržiavanie zákona môže mať aj nepriaznivé vplyvy na spoločnosť - ako napr. v prípade otázky vypratania nehnuteľnosti, alebo vo sfére sociálnoprávnej otázky priznania/nepriznania dôchodku len z dôvodu absencie pár dní do splnenia podmienok pre nárok na daný dôchodok a pod. V minulosti jestvoval inštitút tzv. odstránenia tvrdosti zákona, ktorý bol však z nášho právneho poriadku vyňatý. Súhrnne, právne úkony účastníkov (občania, podnikatelia, realitné kancelárie) musia byť v súlade s právom, avšak aj s dobrými mravmi  (viď § 44, § 264 Obchodného zákonníka - dobré mravy v hospodárskej súťaži, obchodné zvyklosti).

 

  Zásada prevencie

Je lepšie upraviť si zmluvu takým spôsobom, aby v budúcnosti nedochádzalo k pochybnostiam a prípadným sporom medzi zmluvnými stranami. Priamo v § 3 ods. 2 Občianskeho zákonníka je uvedené,  že fyzické a právnické osoby, štátne orgány a orgány miestnej samosprávy dbajú o to, aby nedochádzalo k ohrozovaniu a porušovaniu práv z občianskoprávnych vzťahov a aby sa prípadné rozpory medzi účastníkmi odstránili predovšetkým ich dohodou. A samozrejme, že subjekty práva sú vo svojom konaní a právnych vzťahoch povinné počínať si tak, aby nedochádzalo ku škodám na zdraví, na majetku, na prírode a životnom prostredí.

Odporúčam preto osloviť právneho poradcu, aby vám zmluvu zanalyzoval a právne posúdil, aby ste predišli prípadným negatívnym  následkom, ktoré vás môžu stáť zdravie a peniaze.

Čitateľské otázky adresujte na: lasak@defensa.sk  


Autor: Mgr. Ján Lasák

KTN: 09/11

Späť

Môžu esenciálne oleje zvyšovať kvalitu bývania - nehnutelnosti? Môžu esenciálne oleje zvyšovať kvalitu bývania - nehnutelnosti?

Ako súvisia nehnuteľnosti a aromatické esenciálne oleje? Na prvý pohľad sa zdá, že tieto dva pojmy nemajú nič spoločné, no byt, dom, či chata, ale aj kancelársky priestor, garáž a pivnica sú miesta, kde sa pohybujú ľudia a trávia v nich prevažnú časť svojho života. Zároveň reality predstavujú významnú časť majetku ich vlastníkov a veľmi dobre uchovávajú svoju hodnotu. Dôvodov uvedomiť si, pri čom všetkom nám môžu napomáhať éterické oleje je veľa... ak poznáme ich účinky. Esenciálne oleje sú..

Systémové omietky Ytong hrejú a chránia pred hlukom aj plesňami Systémové omietky Ytong hrejú a chránia pred hlukom aj plesňami

Jednou z prednostívnútorných vápennocementových omietok Ytong je skutočnosť, že zlepšujú tepelnoizolačné vlastnosti stien. Navyše vďaka vysokej paropriepustnosti znižujú riziko vzniku plesní. Pri práci s nimi realizačná firma alebo stavebník ocenia aj ľahké spracovanie, vysokú výdatnosť a pevnosť. Tieto omietky dokonale ladia s priedušnosťou muriva Ytong a Silka. Užívatelia domu či bytu potešia ich dobré tepelnoizolačné vlastnosti: (tepelný odpor λ10 s hodnotou 0, 13 W/m.K). Tie im dodáva špeciálna ľahčená zložka z recyklovaného skla. Vďaka..

Úskalia pri predaji rodinného domu

Faktory ovplyvňujúce cenu nehnuteľnostiOblasť, prostredieDopravná dostupnosť a inžinierske sieteAko môžu inžinierske siete ovplyvniť cenu?Prístup na pozemokStav vašej stavbyZapojiť do predaja realitnú kanceláriu? Ako postupovať?Na čo si treba dať najviac pozor? Ceny nehnuteľností u nás stagnujú. Podobne ako všade inde. Nie je to nič zarážajúce, aj keď sa po všetkých integračných procesoch, ktorými naša krajina za posledné roky prešla, predpokladal úplne opačný proces. Takže ako dom čo najvýhodnejšie predať? Kde sú výhody realitnej kancelárie? A ako..

Niektoré zásady občianskeho práva a ich význam pre platnosť zmluvných vzťahov o nehnuteľnostiach

Zásada rovnosti účastníkov   V oblasti občianskeho súdneho procesu je zásada rovnosti účastníkov ustanovená v čl. 12 ods. 1 Ústavy SR a v občianskom súdnom konaní sa transformuje do zásady rovnosti účastníkov konania (čl. 47 ods. 3 ústavy) a vzťahuje sa na všetky materiálne a procesné zákony a na každého. Rovnosť pred súdom je len výrazom rovnosti strán pred zákonom, v tomto prípade pred Občianskym súdnym poriadkom. Z toho vyplýva, že rovnosť pred zákonom a rovnosť pred súdom je obsahom toho istého pojmu a znamená rovnaké postavenie..

Stavebné konanie - uskutočňovanie stavieb a ich zákonné podmienky

Realizácia stavieb – nielen na základe stavebného povolenia   Stavby, zmeny stavieb alebo udržiavacie práce na stavbách sa môžu realizovať podľa stavebného povolenia alebo na základe ohlásenia stavebnému úradu.. Rozdiel medzi stavebným povolením a ohlásením spočíva v charaktere stavby, príp. prác, ktoré sa majú vykonávať. Stavebné povolenie je nevyhnutné pri stavbách každého druhu bez ohľadu na ich stavebnotechnické vyhotovenie, účel a čas trvania. Stavebné povolenie sa vyžaduje aj pri zmene stavieb, a to najmä pri prístavbe,..

Právo manželov k družstevnému bytu - kto z koho?

V máji 1990 som uzavrela manželstvo. Krátko na to moji rodičia požiadali bytové družstvo o prepis ich členského podielu na moju osobu, rodičia mi teda byt darovali. Bola uzavretá dohoda o prevode členských práv, v rámci ktorej však bol uvedený aj môj muž, s ktorým sa v súčasnosti súdim o byt. Aj v samotnej dohode o odovzdaní a prevzatí bytu z decembra 1990 som uvedená ako osoba, ktorej bol byt pridelený len ja. Od roku 2005 spolu s mužom nežijeme v domácnosti. Byt bol medzičasom od družstva odkúpený do osobného vlastníctva na základe mnou podanej žiadosti..

Ako sa nestať obeťou realitného podvodu

 Ak sa spomenie termín realitný podvod, väčšinou každému napadne nejaký nedávny zločin bytovej mafie , táto otázka je však omnoho komplikovanejšia a jej „mafiánska“ stránka je len jednou časťou zla, aj keď má bezpochyby najviac tragických koncov. Podvody s realitami sa však netýkajú len osamelých starších ľudí a mŕtvol vylovených z rybníkov - oveľa viac je tých „prozaických“ prípadov, okolo ktorých sa robí menej kriku, avšak ich dôsledky sú pre postihnutých takisto ničivé a vo všeobecnosti by mali byť varovaním. Poďme sa teda pozrieť..

Vývoj cien bytov v Bratislave v roku 2008

Skoro každého, ktorý či už má byt alebo si ho ešte len plánuje obstarať, zaujíma vývoj cien bytov a hlavne prognóza do budúcnosti. Prvé sa dá ukázať na základe zozbieraných údajov, druhé sa dá v súčasnosti len veľmi obtiažne predpovedať.Pozrime sa teda, čo sa na trhu s bratislavskými bytmi dialo od januára 2008 po čiastočnom cca mesačnom (vianočnom) útlme, ktorý nastal po zatiaľ najväčšom realitnom boome na Slovensku v jeseni 2007, kedy boli ceny za meter štvorcový starých bytov v hlavnom meste drahšie ako ceny za meter štvorcový v novostavbách.Realitný..

Novinky v stavebnom sporení

Správa bytových domovCieľ projektu a konferencieNovela zákona o stavebnom sporeníOkruh poberateľov štátnej prémieAsi nikoho v súčastnej dobe neprekvapí, že medzi základné túžby človeka patrí splnenie si sna o vlastnom bývaní či zmodernizovaní toho, čomu hovoríme vlastný domov. Cesta k peknému a hlavne útulnému bývaniu vedie viacerými cestami. Medzi tie najviac využívané cesty ako sa k tomuto cieľu priblížiť patrí na Slovensku stavebné sporenie. Aby tento nástroj na splenie si sna o peknom bývaní mohol lepšie reagovať na potreby ľudí, dochádza na tomto..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.