Schodisko - spojivo podlaží

 

Vonkajší vzhľad
Materiály na obklad
Stavba schodov nie je jednoduchá
Nechajte si poradiť
Najčastejšie omyly
Trend doby
Úprava povrchu
Zábradlie


Ak máte rodinný dom či dvoj, prípadne viacpodlažný bytový apartmán, pravdepodobne máte doma schodisko. Vertikálne konštrukcie spájajúce jednotlivé poschodia budov – tak znie základná definícia schodov. Primárnou funkciou schodov je prepojiť jednotlivé podlažia medzi sebou a urobiť tak čo najpohodlnejšie a najbezpečnejšie pre ich užívateľa pri jeho zostupe a výstupe.

Realizácia je spojená s niekoľkými základnými požiadavkami, ktoré je nutné zohľadniť pri plánovaní. Okrem tvaru a vyhovujúcej statiky musí byť schodisko dostupné zo všetkých uvažovaných miest, dobre vetrateľné, dostatočne osvetlené a navrhnuté úsporne tak, aby neprekážalo alebo zbytočne neuberalo priestor. Stavba je náročná ako z hľadiska stavebného tak i estetického, preto je podstatné venovať jej veľkú starostlivosť od počiatku až do konca a precízne dbať na každý detail. Vynaložené úsilie sa bezpochyby zúročí v konečnom výsledku.

Stavba schodiska je zložitá záležitosť, ktorú musí vždy uskutočňovať odborná firma. V prvom rade musí určiť vhodný typ, aby bol v danom interiéri čo najefektívnejší t.j. nezaberal mnoho miesta a napriek tomu plnil svoju funkciu. Na základe výpočtov sa pripravia jednotlivé návrhy, ktoré sa konzultujú s užívateľom. Základnou požiadavkou je pohodlnosť, bezpečnosť, ľahká dostupnosť zo všetkých uvažovaných miest, dobré vetranie a správne osvetlenie. Ak neberieme do úvahy kvalitu stavby, potom ak dodržíme tieto podmienky, bude schodisko vždy slúžiť svojmu účelu.
 
 

Vonkajší vzhľad




Každému je úplne jasné, že svojou veľkosťou zaujíma schodisko popredné postavenie medzi interiérovými doplnkami. Vo väčšine prípadoch patrí schodisko k dominantným prvkom interiéru a ovplyvňuje tak charakter miestnosti. Správna voľba tvaru preto významne prispeje k celkovému vzhľadu priestoru.

Základné rozdelenie je podľa pôdorysného tvaru. Existujú tri možnosti. Najpohodlnejšou a najbezpečnejšou možnosťou sú schodiská priamočiare, ktorých stupne majú stálu šírku nástupnice. To umožňuje plnohodnotne využívať celú plochu pri výstupe i zostupe.

Ďalšou možnosťou sú schodiská krivočiare, ktoré majú kosé stupne s rôznou šírkou nástupnice. Tento

typ je skladný (oproti priamočiaremu schodisku zaberajú menší pôdorysný priestor) a poskytuje vysokú variabilitu, preto sa často využívajú pri navrhovaní súkromných interiérov. Pri veľkom zakrivení (t.j. pri malom polomere) sa však nedá využívať celá šírka, takže je do určitej miery obmedzený pohyb nahor i smerom dolu.

Poslednou možnosťou sú schodiská rôznočiare. Už z názvu je jasné, že pri tomto type sa v jednom ramene stretávajú rovné i kosé stupne, vďaka čomu dochádza k premenlivej šírke nástupnice vo výstupovej čiare. Hoci poskytujú rozmanité využitie, nie sú z dôvodu premenlivej šírky príliš odporúčané.

Každé schodisko sa skladá z ramien. Ich počet určuje rozdelenie na jednoramenné, dvojramenné, viacramenné a rozvetvené. Podrobnejšie sa ďalej rozlišujú podľa podoprenia. Môžeme mať podoprenie vretenové, kde sú ramená obojstranne podoprené vretenovou stenou alebo sú do nej votknuté, pilierové, kde sú podestové nosníky a schodnice podoprené piliermi, schodnicové, pri ktorých sú ramená podoprené schodnicami votknutými do podestových nosníkov. Ďalšie sú doskové, pri ktorých ramená tvoria šikmé dosky posadené na podestovom nosníku, visuté, kde sú ramená tvorené jednotlivo votknutými stupňami do schodišťových stien, zavesené, pri ktorých sú ramená či stupne zavesené na tiahlach zo stropnej konštrukcie alebo zmiešane podopreté.

Existujú takzvané rebríkové schody, ramená pažené a pohyblivé, ktoré sa spravidla v privátnych domoch nevyužívajú.
 
 

Materiály na obklad




Základným a tradičným povrchom je obklad prírodným kameňom. Používajú sa tvrdé a odolné kamene, ako napr. žula či mramor. Môžeme použiť i materiály bez povrchových úprav (napr. bridlicu), pokládka ktorých je však veľmi náročná a obkladač sa musí vyzbrojiť nutnou dávkou trpezlivosti. Na nástupnice spravidla používame kamene s hrúbkou 4 cm a 2 cm na podstupnice.

Kamenné dlaždice kladieme do vrstvy cementovej malty alebo ešte lepšie do špeciálneho lepidla, súdržnosť zvýšime kovovými príchytkami. Podobne sa osadzuje tiež keramická dlažba, pri ktorej nie sme limitovaní voľbou materiálu a tak sa môžeme sústrediť len na vizuálny efekt.

Častým materiálom je i umelý kameň, čo je dvoj- až trojcentimetrová vrstva cementovej malty s prísadou jemnej žulovej alebo porfyrovej drviny. Vrstva umelého kameňa sa nanáša priamo pri betónovaní železobetónových stupňov alebo dodatočne na hotovú konštrukciu. Jedným z najčastejších je obklad z dreva. Je vkusné, praktické a ľahko sa udržiava. Využívame tvrdé drevo (dub, jaseň), doporučená hrúbka nástupnice je cca 4 cm a podstupnice 2 cm.

Drevený obklad sa pripevňuje do drevených osadzovacích hranolčekov na osadenie umiestnených do stupňa už pri betónovaní schodov. Kvôli zlepšeniu osadenia a na tlmenie nárazov sa môžu drevené schody podkladať pružnými izolačnými doskami. Vlastné pripevnenie sa robí pomocou skrutiek so zapustenou hlavou. Ako obklad schodiska sa používa tiež PVC, guma či linoleum, čo sa môže niekomu zdať trochu ako prežitok doby, hoci (s výnimkou linolea) to je zatiaľ najlacnejší možný variant, ktorý sa často využíva i na renováciu schodiska. Tieto materiály sa lepia na vyhladený, suchý a rovný podklad a na prednú hranu stupňa sa používa vymeniteľná okrajová lišta (táto časť je najnamáhanejšia a po určitej dobe sa musí kvôli opotrebovaniu vymeniť). Je nutné zdôrazniť, aby sme volili materiál určený do priestorov s veľkou záťažou, ktorý nápor (chôdza hore a dole) čo najdlhšie vydrží a nemusí sa meniť často.

Vždy musíme zároveň vychádzať z celkového charakteru priestoru. Do moderne zariadených priestorov vyberáme súčasné módne materiály, ako je kov a sklo. Ďalšou možnosťou je prispôsobenie sa použitým materiálom v miestnosti.

Nech už zvolíme ktorýkoľvek variant, musíme z hľadiska bezpečnosti dbať tiež na klzkosť povrchu. Ak je materiál šmykľavý musí sa najviac zaťažovaný okraj nástupnice opatriť protisklzovou úpravou, aby bola cesta úplne bezpečná. Do nástupnice sa môžu vybrúsiť drážky, vypieskovať celý jej povrch alebo použiť pásy z nešmykľavých materiálov (koberec, PVC).
 
 

Stavba schodov nie je jednoduchá




Prvé úvahy o schodoch by sa mali sústrediť na materiál tejto konštrukcie. Od každého z nás závisí, či si zvolí oceľ, drevo, či inú kombináciu. V prípravnej fáze sa často stretávame s dvoma extrémami, ktoré nakoniec vyústia do chybného výsledku. Prvým je voľba materiálu schodiska bez ohľadu na ostatný interiér, kde je jediným meradlom kvalita. Dôsledkom toho niekedy vzniká nesúlad medzi jednotlivými časťami materiálu. Druhým protipólom je snaha všetko čo najviac skĺbiť, voľba celého interiéru z rovnakých materiálov. Výsledkom je potom akási uniformita.
 
 

Nechajte si poradiť




Všeobecne môžeme povedať, že estetické zvládnutie realizácie schodiska závisí od niekoľkých faktorov. V modernom interiéri s chladným oceľovým schodiskom odporúčam schodisko obložiť drevenými stupňami a madlami z masívu. Pri zvážení pomeru súčasných cien a úžitkovej hodnoty najlepšie vyhovuje bukové drevo. Do celodreveného interiéru odporúčam umiestňovať samonosné celodrevené schodiská, ktoré môžu byť vyhotovené z jedného materiálu, alebo z kombinácií materiálov. Napríklad vyhotovenie schodnice a zábradlia z borovice a stupne z bukového dreva. Možností je veľa. Samozrejme, nevylučuje sa ani kombináciu oceľ – drevo, všetko závisí od farebného ladenia náteru oceľových časti schodiska.

Najvýhodnejším materiálom na vonkajšie schodiská (únikové, požiarne)je pozinkovaná oceľ, nielen svojou kvalitou, ale aj farebnou neutralitou. Názor, že dubové schody sú najlepšie ,je už dávno prekonaný. V súčasnosti sú dostupné aj iné materiály, napríklad smrek, jaseň, borovica a buk. Najviac sa používa parený buk.
  

Najčastejšie omyly




Základným problémom spravidla býva výber vyhovujúceho schodiska. To priamo súvisí s jeho rozmermi a veľkosťou schodiskového priestoru. Tu chcem poukázať na štyri najbežnejšie chyby:

Podestové schodisko verzus schodisko zhodného priemeru bez podesty s plynulo vytočenými stupňami. Pri rozhodovaní, ktorý typ schodiska zvoliť, sa mnoho ľudí nerozhodlo najlepšie. V tomto prípade je výhodnejší druhý variant, ktorý je menej stavebne náročný a zaberá menej priestoru. Podestové schody nie sú ani pohodlnejšie ani lacnejšie. Podesta ako taká je výtvarne aj finančne dosť náročný prvok. Ďalšou nevýhodou podestových schodov je ich väčšia náročnosť na priestor.

Čím menšia výška stupňa, tým lepšie. Ani náhodou. Tento nezmysel je iba prežitkom doby a bolo načase sa od neho dištancovať. Ideálne parametre schodiskového stupňa vychádzajú z bežného kroku (63 – 65 cm) a sú raz na vždycky dané, t.j. výška 18 – 20 cm, šírka 24 – 26 cm. Je logické, že ak znížime stúpanie, musíme predĺžiť nástupnicu a zväčšiť tým počet stupňov na rovnakú výšku. Výsledkom je schodi sko s dlhšou výstupnou líniou, ktoré stojí i viac peňazí.

Požadovaná šírka schodiska nad 100 cm je neopodstatnená. Keď si uvedomíme ,že najširšie dvere v dome sú spravidla 90 cm, je celkom zbytočné realizovať v tomto objekte širšie schody. Pri schodoch s drevenými stupňami rozšírenými nad 100 cm treba tieto stupne zosilniť zo statických dôvodov, čo sa negatívne premieta v cene schodiska.

Aby bola celková realizácia schodiska úspešná ,je veľmi dôležitá voľba dodávateľa schodov. Často sa stáva, že zákazník si kvôli šetreniu finančných prostriedkov vyberie firmu, ktorá nie je dobre prispôsobená na výrobu a montáž schodov. Preto je veľmi dôležité, aby si zákazník vybral dodávateľa, ktorý schody nielen perfektne vyrobí, ale klientovi aj odborne poradí pri výbere vhodného schodiska do daného priestoru, zameria ho aj zmontuje. Samozrejme, na svoje výrobky musí poskytnúť aj certifikát kvality a záruku minimálne na 18 mesiacov.
 
 

Trend doby




V posledných rokoch obzvlášť v modernom interiéri sú obľúbené takzvané schodnicové schodiská. Funkciu pilierov preberá jedna alebo viac schodníc, ktoré sú opreté do podest a medzipodest. Staticky sú schodnice šikmo položené nosníky, na ktorých ležia jednotlivé stupne.

Na ich výrobu sa používa železobetón, ktorý je dnes stále viac nahrádzaný inými materiálmi. Priestorovo voľnejšou alternatívou je samostatne vytvarovaná a vybetónovaná schodnica, na ktorú sa dodatočne montujú schodiskové stupne (spravidla tvorené samostatnými nástupnicami). Poznáme drevené schodnicové schodiská, ktoré sú skôr záležitosťou chát a rekonštruovaných objektov.

Častejšie sú oceľové schodnicové schodiská, ktoré sme donedávna mohli vidieť najmä v technických prevádzkach. Vďaka súčasnému trendu sa používajú i v modernom interiéri. Pri týchto schodiskách musí statik navrhnúť nielen profily všetkých prvkov vrátene zábradlia, ale i všetky zvary a kotevné skrutky. Kotvenie do podest a medzipodest sa robí privarením k oceľovým platniam (je lepšie ich navrhovať väčšie, pretože pri osadzovaní oceľových schodníc je ešte pred privarením možná dodatočná rektifikácia).

Oceľové schodisko sa tiež osádza kotvením, väčšinou pomocou skrutiek do čistej podlahy. Obľúbené a stále častejšie využívané sú kombinácie materiálov, ktoré sú preferované tiež v súčasnom modernom interiéri, ako je drevo, oceľ a sklo.
 
 

Úprava povrchu




Schodisko je jedným z najnebezpečnejších miest v dome. Pri pohybe hore alebo dolu sa veľmi ľahko môže stať úraz, ktorý môže skončiť dokonca i smrťou. Preto musíme nutne zaistiť – viac než čokoľvek iné – úplnú bezpečnosť.

Materiály, o ktorých sme sa doposiaľ zmieňovali (kov, sklo, leštený kameň), sú veľmi klzké a tak i laika napadne, že sa musia povrchovo upraviť. Z tohto dôvodu musíme na najnamáhanejší okraj nástupnice dať úpravu proti pošmyknutiu. Väčšinou volíme vybrúsenie drážok, vypieskovanie povrchu alebo je možné použiť pásy s naneseným povrchom proti pošmyknutiu, prípadne i ďalšie varianty, ktoré sú na obdobnom princípe.
 
 

Zábradlie




Aby bol výstup i zostup úplne bezpečný a pohodlný musí byť schodisko doplnené zábradlím. Výšku, pevnosť, rozmery výplní a umiestnenie zábradlia predpisujú normy, ktoré je nutné pri realizácii dodržovať. Ak je okolo schodiska stena, potom je nutné použiť madlo. Platia pre neho rovnaké zásady ako pre zábradlie, pričom medzi stenou a madlom musí byť minimálne 40 mm, aby sa užívateľ mohol pohodlne oprieť a mal dostatočný priestor na vedenie ruky.

Z hľadiska bezpečnosti sa doporučuje neukončovať zábradlie zarovno s koncom schodiskového ramena, ale pretiahnuť ho približne o 150 až 300 mm do priestoru, aby poskytlo oporu ešte pred vstupom na schodisko (ocenia to najmä zdravotne postihnutí, ktorým sa tak lepšie na schodisko vstupuje).

Pri montáži by sa nemalo podceňovať uchytenie. Prvý a posledný bod (začiatok a koniec) sú miesta, ktorá zaručujú tuhosť a tak i bezpečnosť pri používaní. S tým je tiež spojené ukončenie, ktoré musí byť doriešené do posledného detailu a to nielen z estetického, ale i bezpečnostného hľadiska, aby ukončenie „netrčalo“ do priestoru a nestalo sa nebezpečným prvkom domácnosti.


 

Späť

Bývanie v meste a na dedine

Ako sa hovorí, život je otázka priorít. Túto vetu nepoznáme len ako slogan jednej reklamy, ale týka aj spôsobu nášho života v oblasti hodnôt, či praktického života, napr. bývania. Asi najviac sa však prejavuje vo výbere možnosti bývania v meste, alebo na vidieku. Zatiaľ čo v iných oblastiach bývania sa dá čitateľom presne poradiť, výber z týchto dvoch oblastí je skôr témou, kde samotné rozhodnutie je akousi zmesou vlastného presvedčenia a finančných možností, ktoré na splnenie svojej túžby máte. Aj keď Slovensko nepatrí k tým najvyspelejším krajinám..

Vlastníctvo bytov a nebytových priestorov 2. časť

 Správa domu vlastníkmi bytov a nebytových priestorov v domeSpoločenstvoOrgány spoločenstvaPredsedaRadaZhromaždenie V prvej časti článku ste mali možnosť dozvedieť sa niečo o zákone o vlastníctve bytov a nebytových priestorov. Článok sa zaoberal tým, čo to vlastne z právneho hľadiska byt a nebytový priestor je, ako sa nadobúda vlastníctvo bytov a o zmluve o prevode vlastníctva. V druhej časti článku sa dozviete niečo viac o spravovaní nehnuteľnosti, o tom, čo to je spoločenstvo a kto je to správca, aké sú jeho práva a povinnosti. Informácie..

Úložné priestory

Rodina se dusí! Povedala manželka svojej polovičke pred sťahovaním sa vo filme Kulový blesk. Aby táto veta nebola na dennom poriadku aj v tej vašej rodine a pritom nemáte v záujme sťahovať sa do väčšieho príbytku, povieme si pár rád ako riešiť efektivitu úložných priestorov. Veď komu by sa pre pár vecí, ktoré nemáte momentálne kde uložiť, chcelo predávať svoju nehnuteľnosť a zháňať si väčšiu? Aby ste si s týmto problémom poradili čo najefektívnejšie, tak kľúčovým slovom celého priestorového problému je skriňa. Dnes máme celý rad možností..

Prevod vlastníctva bytu a poplatková povinnosť

 V roku 2003 sme sa s manželom rozhodli odkúpiť do osobného vlastníctva obecný byt, v ktorom sme ako nájomníci bývali od roku 1974. Odpredaj bytu sa uskutočnil medzi nami a mestskou časťou prostredníctvom správcovskej spoločnosti, ktorá od nás požadovala peňažné úhrady v súvislosti s poplatkami spojenými s vkladom nášho vlastníctva do katastra nehnuteľností, ďalej manipulačný poplatok za vyhotovenie zmluvy a ešte i poplatok za zmluvu o výkone správy, išlo o sumu vo výške cca 7.000 Sk. Neskôr som sa od známej dozvedela, že časť týchto poplatkov sme..

Regulované nájomné - v (ne)prospech občanov

Regulované nájomné môžeme označiť ako pozostatok čias minulých, z obdobia komunizmu. Napriek tomu, že od tzv. nežnej revolúcie uplynulo takmer devätnásť rokov, výšku nájomného vo vzťahu k niektorým nehnuteľnostiam určuje štát. Štát, ktorý sa navonok prezentuje ako právny a založený na princípoch slobody a demokracie. Ide o nehnuteľnosti, ktoré boli po roku 1989 vrátené v rámci reštitučných opatrení svojim pôvodným majiteľom, príp. ich právnym nástupcom. Jeden príklad za mnohé V roku 1955 bol zo strany miestneho národného výboru ako jedného..

Neskolaudovaná stavba - otázka predaja a bývania

S mojím manželom máme vyhliadnutý rodinný dom na kúpu. Ide o novostavbu domu, no realitka, ktorá ho ponúka, sa vyjadrila, že nie je ešte skolaudovaný. Je táto skutočnosť pre nás ako kupujúcich na závadu? Aké môžeme očakávať ťažkosti s kúpou neskolaudovanej stavby, s trvalým pobytom ? Ivica S., Kľakany Ako sami uvádzate, vami postavený rodinný dom je neskolaudovaný. V zmysle platnej legislatívy to znamená, že neskolaudovaná nehnuteľnosť nemôže slúžiť účelu, na ktorý bola postavená - teda buď podnikateľským účelom, ako prevádzka podniku, vo..

Ako získať bývanie, ak nemáte nič usporené? Ako získať bývanie, ak nemáte nič usporené?

Potreba bývania tu vždy bola a stále bude. Nič na tom nemení ani pandémia COVID-19, ktorá podaktorým aj v tomto roku poriadne prevetrala peňaženky. Na Slovensku pritom výrazne prevyšuje trend vlastného bývania nad prenájmom. Je možné v súčasnej nepriaznivej finančnej situácii získať bývanie, aj keď nemáte nič usporené? O tom si povieme v našom článku Dom alebo byt?V prípade, ak nemáte žiadnu finančnú úsporu sa môže zdať, že bývanie vo vlastnom dome je len krásnym snom, a že to jediné, na čo máte, je nejaký priemerný 2-3 izbový byt. Nemusí to..

Investing in Real Estate in Slovakia - reality - nehnutelnosti - as Slovaks call it

Investing in Real Estate in Slovakia             Apart from the landmarks and notable touristic attractions this country has to offer, in recent years, the Slovakian Real Estate ( TRH Nehnutelnosti ) market has proven to be a profitable investment for potential real estate investors.   Real Estate Pricing ( Reality ) in Slovakia The average price of flats in Slovakia in the year 2018 stands at 1,612 €/m2.   Reasons to Invest in Real Estate (Reality) in Slovakia There are many reasons to invest in Real estate..

Ako bezpečne platiť pri kúpe nehnutelnosti a aké riziká hrozia pri platení hotovosťou za nehnuteľnosti?

Kúpa nehnutelnosti predstavuje z pohľadu bežného človeka pomerne zásadný krok. Ceny nehnuteľností sa totiž pohybujú v desiatkach, niekedy až stovkách tisícoch eur, a preto je na mieste zachovať čo najvyššiu možnú mieru opatrnosti s úhradou kúpnej ceny. Pre zachovanie spomenutej opatrnosti je pritom nevyhnutné poznať aspoň základné princípy prevodu nehnuteľnosti.   Prevod vlastníckeho práva k nehnuteľnosti Kúpa nehnuteľnosti sa realizuje na základe kúpnej zmluvy, avšak samotný podpis kúpnej zmluvy ešte neznamená nadobudnutie..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.