Strecha na váš dom

 „Už kedysi známy češký spevák Karel Gott spieval pieseň s názvom Mám rozprávkový dom. Základom dobrého domu, v ktorom by sa cítili ako v rozprávke, nestačí mať len pevné základy či steny z dobrého muriva. Veľmi dôležitým faktorom k spokojnosti patrí aj dobrá strecha. Pri širokej ponuke tvarou striech, plášťou a strešných krytín na trhu sa vynára otázka, ktorú z nich si vybrať, keďže rozhodujú záujmy majiteľa či veľkosť investície ktorú sme pre dobrú strechu ochotní obetovať.“

Kompletné strešné systémy sú v dnešnej dobe vyvinuté tak, aby jediná firma dokázala pomocou vlastného produktového radu vybudovať celý strešný plášť do posledného detailu. Pre zákazníka to znamená menej starostí s organizovaním pokrývačských a klampiarskych prác a vyššiu kvalitu, pretože dokonalá tvarová, materiálová a farebná kompatibilnosť jednotlivých prvkov zaručuje vysokú životnosť a bezchybný vzhľad strechy.

Strešný plášť

Prevažnú časť vonkajšieho plášťa strechy tvoria základné prvky strešnej krytiny. Práve oni určujú funkčnosť, životnosť a vzhľad strechy. Základné prvky strešného systému sa líšia v závislosti od použitého materiálu na krytinu. Popri všeobecne známych materiáloch (keramická škridla, betónová škridla, plech, asfaltové pásy, kanadské šindle, vláknocementové šablóny atď.) sa sortiment strešných krytín neustále rozrastá o novšie varianty. Medzi moderné strešné krytiny patria napríklad ľahké škridle z vlnitého plechu s plastovou alebo kameninovou povrchovou úpravou, ďalej sú to bitúmenom saturované vláknité dosky alebo vrstvené bitúmenové šindle s bridlicovou drvinou.

Pri výbere strešnej krytiny treba okrem typu strechy, ceny, životnosti a prácnosti pri inštalácii treba brať do úvahy aj historické zázemie, regionálne špecifiká a klimatické podmienky. Ak sa rozhodnete pre niektorý z modernejších materiálov, snažte sa vybrať taký druh, ktorý imituje klasické krytiny najčastejšie používané vo vašom okolí. Nejde pri tom len o farbu, ale aj o plasticitu a textúru materiálu, kritické miesta a doplnky.

K najslabším článkom strechy, ktoré určujú jej životnosť, patria detaily v prestupoch, prienikoch a na okrajoch strešného plášťa. Preto všetky renomované firmy zaoberajúce sa výrobou strešných krytín ponúkajú aj široký sortiment doplnkov a príslušenstva, ktoré riešia tieto kritické miesta, alebo inak zlepšujú funkčnosť strechy. K doplnkovému sortimentu strešného plášťa sa zaraďujú rozličné špeciálne dielce (hrebenáče, vetráky, koncové dielce), súčiastky potrebné na správne upevnenie krytiny (úchytky, háky, držiaky atď.), ako aj celý rad doplnkov, ktoré zvyšujú bezpečnosť pri pohybe na streche, zabraňujú zosuvu snehu a pod. Tieto komponenty majú oproti klasickým klampiarskym výrobkom tú výhodu, že presne nadväzujú na základné prvky strešnej krytiny. Zvyčajne sa vyrábajú z rovnakého materiálu, takže majú aj rovnaké fyzikálne vlastnosti a vzhľad ako zvyšok strešnej krytiny. Kompletné strešné systémy tak zaručujú vysokú kvalitu, dlhú životnosť aj pekný vzhľad strechy, a to za ekonomicky výhodných podmienok. Mnohé firmy so zameraním na strešné systémy do svojho produktového radu zaradili aj strešné okná, rebríky a kompletné odkvapové systémy, takže ich ponuka je úplná.

Betónová strešná kritina

Výhodou tejto krytiny je jej vysoká mechanická odolnosť proti prelomeniu (napríklad pri stúpaní po streche), nízka nasiakavosť a mrazuvzdornosť. Je vhodná na väčšie moderné murované chaty. Sortiment výrobkov je široký a dostatočne propagovaný. Podkladom pre krytinu je latovanie a podmienkou funkčnosti je prevetrávaná vzduchová medzera, ktorá sa vytvorí kontralatami. Pri starších strechách sa rátalo, že drevená konštrukcia krovu musí uniesť 55 až 60 kg/m2 (krov bol takto dimenzovaný na pálenú škridlu). Ak je krov v dobrom stave, takúto strechu možno bez problémov zaťažiť novou betónovou krytinou, ktorá má plošnú hmotnosť 42 kg/m2 (bobrovka má plošnú hmotnosť až 86 kg/m2). Zosilniť, resp. vymeniť krov treba, ak bola pôvodná krytina napríklad z azbestocementu alebo plechu. Za povšimnutie stojí poskytovaná 30 ročná písomná záruka, ktorú poskytuje výrobca krytiny.

Pálená strešná krytina

Pôsobí historizujúco a prirodzene. Najmä bobrovka pekne vyzerá na rekonštruovaných vidieckych chalupách a domoch. Záruka od výrobcov na pálenú škridlu je 30, niekde až 33 rokov. Odolnosť keramickej škridly proti mrazu sa prejaví v prvých piatich rokoch po zabudovaní. Ak v tomto období obstojí, zachová si svoje vlastnosti po celú dobu životnosti. Trvanlivosť presahuje 80 rokov používania. Hmotnosť veľkoformátových škridiel je v rozpätí od 42 kg/m2 až po 55 kg/m2. Pri maloformátových škridlách je to od 40 kg/m2 až po 54 kg/m2. Hmotnosť bobroviek sa pohybuje od 64 kg/m2 až do 88 kg/m2 v závislosti od druhu škridiel a sklonu strechy. Pálená krytina aktívne dýcha, prepúšťa vodnú paru, ľahko sa vysúša, a pritom nepresiakne a zabezpečuje ochranu pred zrážkovou vodou .

Doplnkový sortiment pre šikmé strechy

Čím menšie sú skladobné prvky krytiny, tým strmší musí byť sklon strechy. Napríklad profilované plechy sa môžu bez prídavnej hydroizolácie použiť už od siedmich stupňov. Na sklon 15° je vhodná aj krytina z vláknocementových dosák, vlnitého plechu a plechová krytina, ktoré imitujú tvar pálenej krytiny. Krytina z malorozmerových prvkov (škridiel), napríklad betónová krytina s profilovanou drážkou a pálená keramická krytina so spojitou vodnou drážkou sa môžu použiť na strechu so sklonom minimálne 22° (bez prídavnej hydroizolácie). Neprofilovanú betónovú a keramickú krytinu možno použiť od sklonu 30°, rovnako ako krytinu z prírodnej bridlice, vláknocementových rovinných prvkov, asfaltových šindľov a podobne.

Okrajové škridly a hrebenáče sú nevyhnutnou súčasťou každej sedlovej či valbovej strechy a patria k najstaršiemu doplnkovému sortimentu, ktorý je prakticky rovnako starý ako škridla sama. Hrebenáče (základný, okrajový, rozvetvovací a pod.) jednak spájajú dve šikmé plochy, chránia kritické miesta na streche a jednak slúžia na odvetrávanie hrebeňa strechy. Vetracie škridly, ochranné vetracie pásy a ochranné mriežky zabezpečujú dobré „fungovanie“ tepelných izolácií tam, kde hrozí nebezpečenstvo kondenzácie vodnej pary. Na dobré prúdenie vzduchu v strešnom plášti sú potrebné vetracie otvory pri odkvape a pri hrebeni, prípadne v závislosti od veľkosti strechy aj na ďalších miestach (približne jedna odvetrávacia škridla na 10 m2). Úžľabia sa v minulosti zabezpečovali oplechovaním, no aj tak často vznikali kritické a veľmi poruchové miesta. Dnes sa na tento účel používajú úžľabné pásy z plastu alebo hliníka uložené na plnom debnení a samolepiace tesniace pásy, ktoré sú farebne zosúladené s použitou krytinou.

Prestupové škridly na antény, vetráky a pod. uľahčujú riešenie problémových detailov, ktoré sa kedysi upravovali pomocou klampiarskych prác alebo lepenkou. Takéto riešenia však esteticky narúšali strešný plášť a často nedokázali zabezpečiť dostatočnú kvalitu a životnosť. Podobne na tom boli miesta prestupu komína alebo steny, na ktoré sa dnes používajú samolepiace tesniace ukončovacie okraje vyrobené z plastu s hliníkovou vložkou. Snehové zachytávače a sneholamy sú nenahraditeľné najmä v horských oblastiach s veľkým množstvom snehových zrážok.

Protisnehové škridly, ktoré majú výstupok na zachytávanie snehu, sa umiestňujú v rade pri odkvapoch alebo na väčšej ploche strechy šachovnicovým spôsobom. Na strechách, kde hrozí zosuv snehu, zabezpečujú rovnomerné rozloženie a neskôr aj rovnomerné topenie snehu, čím sa znižuje záťaž na odkvapy a zmenšuje sa nebezpečenstvo zranenia osôb v prípade, že sa nachádzajú v okolí domu pri páde snehu zo strechy. Presvetľovacie škridly zo skla alebo plexiskla presvetľujúce povaly a podstrešné priestory patria skôr k bonbónikom medzi doplnkami než k základnej výbave. Výstupové strešné okienka slúžia na výstup na strechu, presvetlenie a doplnkové vetranie neobytných podstrešných priestorov. Stúpacie plošiny uľahčujú pohyb po streche a umiestňujú sa najčastejšie v blízkosti komínov a antén. Základom pre ne sú špeciálne nosné škridle, ktoré sa musia na konštrukcii strechy pevne ukotviť, aby zaručili stabilitu a bezpečnosť pri výstupe na plošinku. Vo všeobecnosti sa dá povedať, že čím je materiál plastickejší a ľahšie opracovateľný, tým menej prefabrikovaných doplnkových dielcov je potrebných. Napríklad pri klasických plechových strechách sa väčšina zložitých detailov realizuje klampiarskymi prácami, ktorých výsledok sa v tomto prípade vizuálne dokonale zlieva s krytinou, takže nenarúšajú vzhľad strechy. Pri ohybných kanadských šindľoch sa veľa detailov a komplikovaných spojov môže riešiť priamo pomocou používaného pokrývačského materiálu, resp. iných hydroizolačných pásov s podobnými vlastnosťami a vzhľadom. Naopak, keramické, betónové a iné pevné krytiny majú vzhľadom na svoju tvarovú stálosť oveľa širší sortiment doplnkových dielcov.

Údržba strechy

Zanedbávanie procesu údržby skracuje životnosť nielen strešného plášťa, ale v dôsledku jeho porúch následne môže spôsobovať poruchy nosnej konštrukcie striech. Všetkými tromi fázami sa ako červená niť vinie problém financovania. Strešná konštrukcia je v týchto prípadoch na okraji záujmu. Nájdu sa prostriedky na peknú fasádu, drahé interiéry, ale materiál na strechu sa vyberá podľa ceny, nie podľa životnosti, či technických parametrov uvedených v neexistujúcom projektovom riešení. Paradoxne, v prípade porúch a nimi spôsobených škôd, sa nájdu prostriedky na opravy, ktoré spravidla cenovo výrazne prekračujú kvalitné riešenia, na ktoré v čase realizácie peniaze neboli. Z hľadiska životnosti možno rozdeliť strechy na nové a staré. Za nové, kde sa ešte nemuseli prejaviť poruchy, možno považovať všetky strešné konštrukcie, ktoré neprešli cca 10 násobným cyklom striedania letných a zimných období. Pokiaľ sa v tomto období v strešnom plášti neprejavili závažnejšie stavebno-fyzikálne, či vadami materiálu alebo nekvalitnej remeselnej práce spôsobené poruchy, budú tieto funkčné do skončenia životnosti použitých materiálov. Životnosť týchto striech možno podstatne predĺžiť pravidelnou starostlivou údržbou.

 

Viac informácií sa dozviete

v relácii REALITY 

vysielanej 18. 7. 2008 o 20:45 na TA3


 

Späť

Zanedbať otázku bezpečnosti sa neoplatí

Dom alebo byt predstavuje pre väčšinu bežných ľudí investíciu buď celoživotných úspor, alebo ich veľkej väčšiny. Bezpečnosť je teda z tohto pohľadu otázkou, zanedbanie ktorej by nebolo ani rozumné, ani pochopiteľné; intenzívne sa jej venujeme nielen pri stavbe a zariaďovaní svojej nehnuteľnosti, ale i pri každom odchode na dovolenku či na dlhšiu návštevu. Nájsť svoje obydlie „vybielené“ nepredstavuje vôbec príjemný návrat a zvlášť pre túto situáciu platí, že je omnoho lepšie zmieriť sa zo začiatku s vyššou investíciou, ktorú kvalitné zabezpečenie..

Daňová povinnosť pri prenajímaní nehnuteľností

Povinnosť registrácieVýnimky oznamovacej povinnostiRegistrácia na daňovom úradeBytová politikaPráva a povinnostiPovinnosti voči stavebnému bytovému družstvu     Prenajímanie nehnuteľností každého druhu sa môže za určitých podmienok stať výhodným biznisom. Najmä ak ide o ľudí, ktorý prenajímajú už nadobudnutú nehnuteľnosť, a nie sú zaťažení splácaním hypotéky alebo iných dlhov. V poslednej dobe sa objavil trend rýchleho nákupu nehnuteľnosti a jej  následného prenajímaniu a to najmä v prípade bytov.      Takýto spôsob môže byť pre niektorých..

Kuchyňa - miesto nielen pre gazdiné Kuchyňa - miesto nielen pre gazdiné

Možno si ešte spomínate na kuchyňu vašej starej mamy na dedine, chalupe. Absolútne bez akýchkoľvek spotrebičov, pomocníkov ako chladnička, umývačka riadu, mixér a mikrovlnka, ale s neopakovateľným čarom starorodičovskej pohody. Dávno to všetko odišlo a na podobnú kuchyňu sa môžeme už iba ísť pozrieť do niektorých slovenských obcí, kde neplánovane zastal čas.Snaží sa ale dopracovať k výhode týchto kuchýň, ktorú si všimli už naša staré mamy. A tou bola ich priestrannosť a pritom útulnosť spôsobená teplom zo starej pece a nezabudnuteľnou atmosférou...

Nóvum v písomnom hlasovaní vlastníkov bytov- zjednodušenie účasti na správe bytového domu

Správca nášho domu nelegálne prevádzkuje kotolňu, ktorá patrí vlastníkom bytov a nebytových priestorov. Nemôže preukázať splnenie podmienok na podnikanie v tepelnej energetike podľa ustanovenia § 5 ods. 7 písm. a) zákona č. 657/2004 Z. z. o tepelnej energetike. V mesiaci marci bola zrealizovaná zástupkyňou vlastníkov bytov, ktorá háji skôr záujmy správcu a nie je ochotná akceptovať vlastníkov bytov, akási podpisová akcia, kedy táto pani „chodila po bytoch“ a dávala podpisovať súhlas, resp. nesúhlas s istými otázkami, ktoré sa týkali správy..

Byty nižšieho štandardu a ubytovacie zariadenia - ich preslnenie, minimálne požiadavky na ich plochu, vybavenie a súčasti

Dnešné pokračovanie týkajúce sa bytov nižšieho štandradu a ubytovacích zariadení sa zameriava na uvedené nehnuteľnosti, vrátane zákonných požiadaviek na ich preslnenie v zmysle vyhlášky MZ SR č. 259/2008 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na vnútorné prostredie budov a o minimálnych požiadavkách na byty nižšieho štandardu a na ubytovacie zariadenia. Minimálne požiadavky na byty nižšieho štandardu Byt nižšieho štandardu je byt, ktorého obytná plocha nie je nižšia ako 12 m2 na užívateľa a 6 m2 na každú ďalšiu osobu, ktorá s užívateľom..

Občianske spolužitie - susedské vzťahy v praxi

Chcela by som sa spýtať na otázku spolunažívania vlastníkov bytov. Bývam na prvom poschodí a podo mnou prenajíma vlastníčka byt, v ktorom sú dvaja fajčiari, tí sa však rozhodli fajčiť v priestoroch WC čím sa rozširuje dymový smrad do môjho bytu/nakoľko dym stúpa hore a nie sú ochotní zapnúť ani ventilátor. Mám napáchnutú kúpeľňu, WC aj chodbu nakoľko sa tento dym ďalej nepohybuje a vetranie týchto priestorov je problematické a možné jedine tým, že otvorím vchodové dvere. Je možné niečo podniknúť v tejto veci napr. cez zákon o ochrane nefajčiarov?..

Nehnutelnosti ...

Financovanie prác na bytovke domu

Keď sa obnova financuje prostredníctvom bankyNajlacnejšie požičiava štátMožnosti financovania obnovy bytových domovŠtátny fond rozvoja bývaniaŠtátna dotáciaAko dostať dotáciu ministerstvaStavebné sporiteľneKomerčné bankyPodmienky, za akých banky požičiavajú na obnovu bytovČo je pri poskytovaní úveru bankou dôležitéÚvery na obnovu bytového domu poskytujú komerčné banky aj stavebné sporiteľne, najvýhodnejšie však na tento účel požičiava štát.Keď sa obnova financuje prostredníctvom banky Na obnovu bytového domu si možno požičať aj od..

Byty na prenájom - ceny v Bratislave za rok 2005

V súčasnosti je veľa ľudí, ktorí sa rozhodli kúpiť si byt za účelom jeho prenájmu. Kto však chce prenajímať byt, kupovaný na úver, musí si veľmi dobre zrátať, nakoľko môže nájomné pokryť splátky úveru.Treba si uvedomiť, že pravidelné mesačné splátky sa dajú investovať aj do iných produktov ako sú nehnuteľnosti, pričom napríklad pri finančných produktoch nedochádza k postupnému opotrebovávaniu, a tým k obmedzovaniu vplyvu inflácie na zvyšovanie ceny (výšky nájomného). Pri prenájme nehnuteľností treba rátať aj s určitou rezervou - keď sa..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.