TA3: PEŇAŽENKA - Ceny nehnuteľností prudko klesli. Čo bude ďalej?

Ceny nehnuteľností prudko klesli. Čo bude ďalej? Ceny nehnuteľností zažili dramatický pád. Spôsobila to kríza a aj nezáujem špekulantov o kupovanie bytov. Sú už ceny úplne na dne alebo je stále kam klesnúť?


 

Nekrátená odpoveď pre TA3:

Lucia Havlíková: Môže byť situácia horšia?

Veronika Komorníková: Situácia môže ale i nemusí byť horšia. Treba si hlavne uvedomiť, že to, čo sa deje na trhu s nehnuteľnosťami na Slovensku nie je len dôsledok premrštených cien z roku 2007, ale hlavne dôsledok celosvetovej finančnej krízy. Hlavne realitný boom je to, čím sa realitný trh na Slovensku odlišuje od okolitých štátov, v ktorých realitný trh rieši hlavne dôsledky finančnej krízy. V časoch krízy sa nedá nič na 100 % predpokladať, keďže neplatia klasické ekonomické modely.

Ako jeden z dôsledkov finančnej krízy, môže byť odkladanie veľkých investícii obyvateľstvom, čím stále bude klesať dopyt a tým aj ceny nehnuteľností. Naproti tomu, bývanie je jednou zo základných ľudských potrieb a Slováci, na rozdiel od zahraničia, neradi míňajú peniaze na „cudzie“ prenájmy.

Myslím si však, že ceny nehnuteľností, hlavne starších bytov, ktoré boli umelo vyhnané na úroveň novostavieb v rokoch 2006 - 2007, ešte majú kde klesnúť (ale nie je to až tak veľa). Tieto byty sú totižto poväčšine dosť zanedbané, hlavne preto, že za posledných minimálne 20 rokov sa do obnovy bytových domov veľmi neinvestovalo. V súčasnosti už síce nastala zmena, ale častokrát, novonadobúdateľ bytu po kúpe zistí, že dom je síce zateplený polystyrénom, má novú fasádu, ale ešte bude musieť vynaložiť nemalé finančné prostriedky do opravy rozvodov a systémových vád. 

Ceny nehnuteľností sa jednoznačne musia rozlišovať podľa veku stavby. V súčasnosti je väčšina novostavieb stavaná podľa súčasných noriem, sú oveľa kvalitnejšie ako novostavby zo začiatku tohto storočia. Nemyslím si, že ceny správne nacenených novostavieb pôjdu výrazne dole, keďže by sa asi ohrozilo dokončenie niektorých z nich. Treba si uvedomiť, že ani nové auto nestojí toľko, koľko stojí staré auto. Kupujúci si často pozrie len cenu pozemku a ceny stavebných materiálov, ale už nevidí robotu ľudí, ktorá sa za projektom skrýva. Potom kupujúci nadobúdajú mylný pocit, že developeri pýtajú veľa. Je pravda, že developeri v rokoch 2004 - 2007 pýtali premrštené marže, ale v súčasnosti, keď je projektov tak veľa, aj tieto marže sa znížili. Ak sa však pozastaví ešte viac projektov, hrozí stav z pred pár rokov, keď sa v podstate žiadne nové byty nedokončovali, a keď nebude konkurencia, nikto nezabráni tým pár developerom pýtať opäť premrštené marže a nie tie na súčasnej úrovni. 



Lucia Havlíková: Oplatí sa teraz nakupovať?

Veronika Komorníková: Oplatí sa investovať. Po prvé, ak nájdeme ideálny byt za cenu blížiacu sa k nami prijateľnej cene, pri čakaní na zlacnenie tohto bytu sa môže stať, že síce zlacnie, ale už iba hypoteticky, keďže my sa k nemu už nemusíme dostať, t.j. niekto nás predbehne a byt kúpi.  

Po druhé, kvôli vládnym stimulom je tu naviac stále riziko inflácie a kvalitné nehnuteľnosti na dobrých miestach budú vždy stabilnou investíciou.

 

 

 

 

Späť

Kúpeľňa Kúpeľňa

 Každý z nás chce, aby jeho kúpeľňa vyzerala dobre, sviežo a zároveň príjemne. Je to miestnosť, v ktorej, aj keď si to málokto z nás uvedomuje, trávime množstvo času. Sme s vlastnou sprchou a umývadlom spojení viac, než si dokážeme pripustiť. Je len prirodzené, že sa v tejto možno najmenšej miestnosti našej domácnosti chceme cítiť príjemne. Starosti spojené s udržiavaním kúpeľne v čistote sa týkajú každého z nás, preto je na mieste povedať si pár faktov o materiáloch, obkladačkách, umývadlách, sprchách, vlastne sa budeme snažiť venovať..

Možné riziká pri hypotekárnych úveroch

Hypotekárny úver je stálej aj v dnešných časoch asi najbežnejším spôsobom, ako si ľudia dokážu zabezpečiť vlastné bývanie. A keďže hospodárska kríza je v súčasnosti snáď najviac skloňovaným pojmom, oslovili sme preto niekoľko finančných inštitúcií, aby sme sa od nich dozvedeli, aká je terajšia situácia na tomto poli a aké sú hlavné riziká pri poskytovaní týchto úverov.Ak sa rozhodneme zabezpečiť si bývanie pomocou hypotekárneho úveru, mali by sme si uvedomiť, že sme sa pustili do projektu, ktorý je behom na dlhé trate. Ak by sme ostali pri..

Konkurenčnou výhodou môže byť aj zníženie nákladov Konkurenčnou výhodou môže byť aj zníženie nákladov

Ako uspieť na trhu? Pozrime sa na konkrétny príklad z praxe. Recept na úspech sa samozrejme odvíja od kvality tovarov a služieb, ktoré ako firma poskytujete. V silnom konkurenčnom prostredí však niekedy ani to nemusí stačiť. Je totiž potrebné dostať sa do pomyselných čiernych čísiel, a to sa dá docieliť znížením nákladov. Pozor na veľkú chybu Nie je však zníženie nákladov ako zníženie nákladov. Dajte si pozor na jednu veľkú chybu, a to je znižovanie nákladov na úkor kvality poskytovaných služieb či vyrábaných tovarov...

Prístup na pozemky v rámci susedských vzťahov

Na jednej z hospodárskych budov na mojom pozemku som potreboval opraviť strešnú krytinu. Do budovy začalo zatekať a hrozilo, že časť strojov uskladnených vnútri bude dažďovou vodou poškodená. Poškodená časť budovy sa nachádza v mieste, kam sa však nedá dostať z môjho pozemku. Musím prejsť cez záhrady ďalších dvoch susedov, avšak jeden z nich namieta, že na jeho pozemok nesmiem vstúpiť. Tvrdí, že je to jeho pozemok a nikto cudzí nemá právo naň vstupovať bez jeho povolenia. Ide o dôsledok dlhoročných susedských sporov. Mne však hrozí škoda a strechu..

Ako predísť podvodu pri podpise zmluvy o kúpe nehnutelnosti - prevencia rizika podvodu na nehnuteľnosti Ako predísť podvodu pri podpise zmluvy o kúpe nehnutelnosti - prevencia rizika podvodu na nehnuteľnosti

V rámci každodenného života si mnohí z nás ani neuvedomujú, koľko zmlúv uzavrú za jediný deň. Stačí pritom ísť na nákup, odviesť sa hromadným dopravným prostriedkom, či taxíkom a pod. Popri všetkých týchto činnostiach boli uzavreté zmluvy, avšak bez osobitnej písomnej formy. Písomná forma je nevyhnutná najmä pre tie zmluvy, ktoré si vyžadujú z pohľadu zmluvných strán vyššiu mieru právnej istoty. Navyše aj priamo zákon pre niektoré zmluvy vyžaduje povinne písomnú formu, pričom typickým príkladom môžu byť zmluvy o prevode..

Vznik spoločenstva vlastníkov bytov

ZMLUVA O SPOLOČENSTVEKOMPETENCIE SPOLOČENSTVANÁVRH NA ZÁPIS SPOLOČENSTVA DO REGISTRA Časté otázky našich čitateľov sa týkajú výkonu správy domov. Konkrétne ide o otázku, ktorá z foriem výkonu správy je výhodnejšia - či správa uskutočňovaná priamo vlastníkmi bytov a nebytových priestorov alebo správa uskutočňovaná správcom, teda bytovým družstvom, správcovskou spoločnosťou či inou právnickou osobou, prípadne, aké sú kompetencie spoločenstva alebo správcov. Nakoľko ide o širokú tému, odpoveď na túto otázku sa Vám pokúsim podať v tomto, ako aj..

Novinky v stavebnom sporení

Správa bytových domovCieľ projektu a konferencieNovela zákona o stavebnom sporeníOkruh poberateľov štátnej prémieAsi nikoho v súčastnej dobe neprekvapí, že medzi základné túžby človeka patrí splnenie si sna o vlastnom bývaní či zmodernizovaní toho, čomu hovoríme vlastný domov. Cesta k peknému a hlavne útulnému bývaniu vedie viacerými cestami. Medzi tie najviac využívané cesty ako sa k tomuto cieľu priblížiť patrí na Slovensku stavebné sporenie. Aby tento nástroj na splenie si sna o peknom bývaní mohol lepšie reagovať na potreby ľudí, dochádza na tomto..

Dom na predaj

Kúpa nehnutelnosti zaťaženej vecným bremenom alebo záložným právom na nehnuteľnosti?

Pred samotnou kúpou zaťaženej nehnutelnosti je vhodné, aby si kupujúci v prvom rade jasne ozrejmil, či skutočne chce nadobudnúť nehnuteľnosť s ťarchou alebo nezaťaženú nehnuteľnosť. Jeho postup závisí od toho, či nehnuteľnosť je nadobúdaná priamo konaním kupujúceho alebo cez sprostredkovateľa - realitnú kanceláriu. Kupujúci by si mal vyžiadať relevantné a najmä aktuálne doklady ohľadne predmetnej nehnuteľnosti, napr. originál  listu vlastníctva. Na liste vlastníctva, ktorý môže získať od predávajúceho, od realitnej kancelárie..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.