Nekvalitné zateplenie fasády

 Spoluvlastníci prerábame fasádu na dome, na čo sme si objednali stavebnú firmu. Máme s ňou uzatvorenú zmluvu o diele, kde sa uvádza deň, kedy mali začať a kedy odovzdať hotovú robotu. Aj hodnotu a zloženú zálohu. Práca mala byť hotová už pred dvoma týždňami, my však máme dom len oblepený polystyrénom a problém, aby sem robotníci vôbec prišli. Telefonujem im každý deň a oni vždy hovoria, že prídu, čo sa stane len zriedka. Spolumajiteľ firmy, ktorý nám mal dodať plastové okná sa do toho zapojil tiež, bol zhrozený, že v akom stave to máme spravené. Doniesol nejaký materiál, ktorý sme zaplatili a s dôverou verili, že pošle svojich ľudí a tí to dajú dokopy. Problémom je, že keď sme trvali na tom, aby prišli dorobiť prácu, začali sa nám vyhrážať,  že oni môžu aj odísť. Vedeli by ste nám poradiť, čo v takejto situácii robiť, ako postupovať?

Katarína N., Bratislava

Zhotoviteľ - stavebná firma - je povinný vykonať dielo na svoje náklady a na svoje nebezpečenstvo v dojednanom čase, inak v čase primeranom s prihliadnutím na povahu diela. Spoluvlastníci ako objednávateľ ste povinní vykonané dielo prevziať, avšak len v prípade, že dielo bolo zhotovené riadne a včas. Zhotoviteľ teda splní svoju povinnosť vykonať dielo jeho riadnym ukončením a odovzdaním predmetu diela objednávateľovi v dohodnutom mieste.

Podstatné porušenie zmluvy a sankcie

Určite ste si v rámci zmluvy o diele dojednali sankcie (zmluvná pokuta, poplatok z omeškania) pre prípad, že dielo nebude vyhotovené včas, resp. riadne. Ak áno, tieto sankcie môžete voči zhotoviteľovi uplatňovať. V prvom rade je potrebné sa obrátiť na zhotoviteľa s výzvou, aby pristúpil k dokončeniu diela, a to s upozornením, že v opačnom prípade od zmluvy odstúpite a budete sa domáhať svojich nárokov súdnou cestou. Objednávateľ je oprávnený kontrolovať vykonávanie diela. Podľa § 550 Obchodného zákonníka, ak objednávateľ zistí, že zhotoviteľ vykonáva dielo v rozpore so svojimi povinnosťami, je objednávateľ oprávnený dožadovať sa toho, aby zhotoviteľ odstránil vady vzniknuté vadným vykonávaním a dielo vykonával riadnym spôsobom. Ak tak zhotoviteľ diela neurobí ani v primeranej lehote mu na to poskytnutej a postup zhotoviteľa by viedol nepochybne k podstatnému porušeniu zmluvy, je objednávateľ oprávnený odstúpiť od zmluvy. Porušenie zmluvy je podstatné, ak strana porušujúca zmluvu vedela v čase uzavretia zmluvy alebo v tomto čase bolo rozumné predvídať s prihliadnutím na účel zmluvy, ktorý vyplynul z jej obsahu alebo z okolností, za ktorých bola zmluva uzavretá, že druhá strana nebude mať záujem na plnení povinností pri takom porušení zmluvy.

Možnosť odstúpiť od zmluvy

Pokiaľ by medzi vami a zhotoviteľom k nedošlo k rozumnému dohovoru, písomne oznámte zhotoviteľovi - stavebnej firme - že od zmluvy odstupujete a požadujete vyrovnanie vzájomných záväzkov. Ak strana oprávnená požadovať plnenie zmluvnej povinnosti druhej strany oznámi, že na splnení tejto povinnosti trvá, alebo ak nevyužije včas právo odstúpiť od zmluvy, je oprávnená odstúpiť od zmluvy len spôsobom ustanoveným pre nepodstatné porušenie zmluvnej povinnosti. Ak ste pre dodatočné splnenie povinnosti určili zhotoviteľovi lehotu, vzniká vám právo odstúpiť od zmluvy po uplynutí tejto lehoty.
Súčasne by bolo vhodné obrátiť sa na znalca, ktorý by prišiel obhliadnuť váš dom a ktorý by vo svojom posudku zhodnotil stav diela, teda jeho prípadné nedostatky, súlad alebo nesúlad s príslušnými stavebnými normami. Predmetný posudok by vám mohol v budúcnosti mohol poslúžiť ako dôkazný prostriedok, ak by ste sa rozhodli uplatniť si svoje nároky na súde.
Odstúpením od zmluvy zmluva zaniká, keď prejav vôle oprávnenej strany odstúpiť od zmluvy je doručený druhej strane. Po tejto dobe nemožno účinky odstúpenia od zmluvy odvolať alebo zmeniť bez súhlasu druhej strany. Následne si môžete najať inú firmu, ktorá vám dúfajme už odborne zateplí fasádu na dome. Nie ste teda odkázaní na zhotoviteľa, ktorý nedodržiava zmluvné ani technické podmienky.

Uplatnenie vád diela

Ak by ste ako spoluvlastníci boli požiadaní zhotoviteľom spísať zápisnicu o odovzdaní predmetu diela, nepristupujte k tomuto úkonu keďže dielo nebolo vyhotovené riadne. Podľa vašich vyjadrení dielo má určité vady a zhotoviteľ za tieto vady nesie zodpovednosť. Dôležité je nezmeškať lehoty na uplatnenie vád. Súd by vám nepriznal právo z vád diela, ak ste zhotoviteľovi neoznámili vady diela bez zbytočného odkladu po tom, čo ste ich zistili, alebo bez zbytočného odkladu po tom, čo mohli byť zistené neskôr pri vynaložení odbornej starostlivosti, najneskôr však do dvoch rokov a pri stavbách do piatich rokov od odovzdania predmetu diela. Pri vadách, na ktoré sa vzťahuje záruka, platí namiesto tejto lehoty záručná doba.

Čitateľské otázky adresujte na: lasak@defensa.sk

Späť

Staviate dom? Vyzbrojte sa arzenálom  pre kutilov Staviate dom? Vyzbrojte sa arzenálom pre kutilov

Stavby domov boli populárne v minulosti, ale aj dnes. Či už staviate svojpomocne alebo s firmou, cieľ je rovnaký. Ak túžite bývať vo vlastnom dome, tak neváhajte. Pokiaľ máte ochotnú rodinu a priateľov, môžete stavať aj sami. Záleží na tom, koľko času ste si na to vyhradili. Ak máte bývanie a nič vás netlačí, môžete si dovoliť venovať tomu aj roky. Niektorí ľudia však potrebujú obratom investovať. Ak chcete bývať čo najrýchlejšie, môžete začať úplne od začiatku a peniaze získať z banky. Chcete ušetriť čas alebo peniaze?Pre svojpomocné stavanie..

Ružová alebo šedá budúcnosť hypoték?

Ak by sme položili anketovú otázku, ako by ste si vedeli zabezpečiť vlastné bývanie, väčšina by po krátkom rozmýšľaní vydala zo seba slovné spojenie hypotekárny úver. Veď len málokto si môže dovoliť kúpiť nehnuteľnosť za celú hotovosť. Nuž poviete si, že získať hypotéku, keď máte nebodaj aj niečo našetrené, by nemal byť problém. Nuž ale z Bruselu k nám prichádzajú nie príliš lichotivé správy z tejto oblasti. A tieto „novinky“ by mohli mať neblahé dôsledky nielen na vývoj cien starých bytov ale hlavne na vývoj cien novostavieb, ako i..

Predaj apartmánov na zimnú dovolenku

Praskajúci oheň v krbe, zimná lyžovačka pod oknom, to je hádam sen každého, kto má v obľube zimné dovolenky v zasneženej prírode. V poslednom období sa na Slovensku stala doslova módna kúpa apartmánových domov po väčšinou vo vysokohorských lyžiarskych strediskách. V porovnaní s ostatnými typmi nehnuteľností spájajú v sebe niekoľko výhod. V prvom rade sú výhodnou investíciou, pre tých, ktorí radi vidia svoje peniaze rásť. Ich prenájom počas obdobia, kedy ich práve neobývate, vám môže vyniesť pár tisícok navrch. No v neposlednom rade im nemožno uprieť,..

Predbežné opatrenie a jeho vplyv na nájomné vzťahy

„Podmienky preto, aby boli predbežným opatrením upravené pomery tak, že sa účastníkovi zakáže disponovať s nehnuteľnosťou, môžu byť splnené i vtedy, ak je nehnuteľnosť zaťažená záložným právom zriadeným v prospech tretej osoby. Keďže predbežné opatrenie nemá spätné účinky, nemá vplyv na existenciu nájomných vzťahov, ktoré vznikli pred vydaním predbežného opatrenia a nemôže zasiahnuť ani do práv tretích osôb. ”(Uznesenie Najvyššieho súdu SR z 27. 04. 2002, sp. zn. 4 Obo 21/2001)Krajský súd vydal dňa 19.12.2000 uznesenie, ktorým zakázal..

Spoluvlastnícky podiel ako predmet záložného práva a postihnutie spoluvlastníckeho podielu exekúciou

Podľa vami uvedených skutočností má dotknutý spoluvlastník viacero podlžností, a to počnúc od dlhu voči hypotekárnej banke až po vami bližšie nešpecifikovaný počet veriteľov, ktorí si svoje pohľadávky voči spoluvlastníkovi uplatnili v exekučnom konaní. Pokiaľ ide o záložné právo hypotekárnej banky na jemu prislúchajúci spoluvlastnícky podiel, záložné právo tu vzniklo priamo zo zmluvy o hypotekárnom úvere. Súčasťou takej zmluvy je samozrejme klauzula o zriadení záložného práva na nehnuteľnosť preukázateľne patriacu osobe, ktorej sa hypotekárny..

Premlčanie a preklúzia - môže ísť o byty alebo iné reality či nehnutelnosti?

PremlčaniePreklúzia “Vaše právo je premlčané, nemôžete sa ho dovolávať na súde“. - a podobné vyjadrenia možno počuť z úst vašich faktických alebo potenciálnych zmluvných strán, či iných subjektov. Nastáva čas vytriezvenia a pohľad do očí reality. Premlčanie a preklúzia sú veľmi významné právne inštitúty, ktoré dlžník môže využiť pri svojej obrane, v prípade, ak veriteľ uplatní svoj nárok. V praxi však dochádza k zamieňaniu ich významu. Čo však pre vás znamená, že vaše právo sa premlčalo, či dokonca je prekludované?..

Vývoj cien bytov v Bratislave v roku 2008

Skoro každého, ktorý či už má byt alebo si ho ešte len plánuje obstarať, zaujíma vývoj cien bytov a hlavne prognóza do budúcnosti. Prvé sa dá ukázať na základe zozbieraných údajov, druhé sa dá v súčasnosti len veľmi obtiažne predpovedať.Pozrime sa teda, čo sa na trhu s bratislavskými bytmi dialo od januára 2008 po čiastočnom cca mesačnom (vianočnom) útlme, ktorý nastal po zatiaľ najväčšom realitnom boome na Slovensku v jeseni 2007, kedy boli ceny za meter štvorcový starých bytov v hlavnom meste drahšie ako ceny za meter štvorcový v novostavbách.Realitný..

Ako ušetriť prostredníctvom stavebného sporenia Ako ušetriť prostredníctvom stavebného sporenia

Stavebné sporenie patrí dnes medzi najbežnešie formy sporenia ako si finančne zhmotniť svoje predstavy o vlastnom bývaní. Tak ako v každom segmente trhu, aj možnosti stavebného sporenia prinášajú novinky, ktoré sa prispôsobujú aktuálnym potrebám svojich spotrebiteľov. Hlavne pri súčasných možnostiach stavebného sporenia platí ono známe: „Kto šetrí má za tri.“ Aj preto prináša Prvá stavebná sporiteľňa, a. s. nové alternatívy ako urobiť svoje bývanie úspornejším.Ekologické šetrenieOd 1. januára 2008 platí novela zákona o stavebnom sporení, ktorá..

Hypotekárne úvery = pomocná ruka?

 Čo by ste mali vedieť o hypotekárnych úverochCieľová skupina pre bankyPostup pri vybavovaní hypotekárneho úveruTakže ako to prebieha?Podmienky, za akých môžete požiadať o hypoúverS akými poplatkami musíte počítať?Aká môže byť úroková sadzba? Môže ju klient nejakým spôsobom ovplyvniť?Spôsoby ručenia pri výstavbe nového domu   Hypotekárny úver znamená pôžičku na prefinancovanie kúpy alebo výstavby nehnuteľnosti, je to úver, ktorý je zaručený nehnuteľnosťou. V súčasnosti ho na Slovensku poskytuje osem bankových subjektov. Každá..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.