Novela právnej úpravy vlastníctva bytov a nebytových priestorov I

Národná rada SR na svojej 48. schôdzi schválila v treťom čítaní novelu zákona č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov, ktorá bola 22.02.2010 odoslaná do Zbierky zákonov a ako zákon vyšiel v Zbierke zákonov 09.03.2010, čiastka 38/2010, číslo 70/2010.  Občianskej verejnosti je zákon č. 71/2010 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov v znení neskorších predpisov a ktorým sa dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 118/1996 Z. z. o ochrane vkladov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov prístupný na tejto internetovej adrese.

Dôvody novelizácie

Posledná novela zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov bola obsiahnutá v zákone č. 268/2007 Z. z. účinná od 01.07.2007, ktorej ustanovenia si však správcovia pri svojej činnosti vykladali nejednoznačne a dvojako, čo sťažovalo postavenie účastníkov záväzkového vzťahu pri výkone správy bytového domu. Účelom novely č. 70/2010 Z. z. je odstrániť problémy pri realizačnej praxi správcov ako aj eliminovať obmedzenia rozvoja a skvalitňovanie procesov prevádzky a údržby bytového fondu najmä so zreteľom na výkon záložného práva v prospech ostatných vlastníkov a voči chronickým neplatičom. Predmetnou novelou sa predovšetkým pristúpilo k precizácii definície jednotlivých pojmov, rozhodovacích procesov pri správe bytového domu. Tiež sa zvýrazňuje úloha správcu bytového domu, riešia sa vzťahy medzi vlastníkmi bytov a nebytových priestorov a správcom, resp. orgánmi spoločenstva vlastníkov bytov, ako aj upravuje sa zakladanie spoločenstiev vlastníkov bytov, a to aj v obdobiach medzi zánikom jednej formy výkonu správu bytového fondu do vzniku novej formy.

Paragraf 7 ods. 2 a násl. zákona č. 182/1993 Z. z. upravuje postup, ak sa vlastníci rozhodnú založiť spoločenstvo vlastníkov. Návrh na zápis spoločenstva do registra je povinný podať vlastník domu alebo splnomocnený zástupca vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome, ďalej splnomocnený zástupca vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome pri zmene správy domu alebo správca (správcovská spoločnosť) pri vzniku spoločenstva zo zákona. Cieľom zákonodarcu je, aby účastníkom správneho konania pri zakladaní spoločenstva vlastníkov bytov bol aj pôvodný správca. Uvedené by malo riešiť presun výkonu správy zo správcu na novozaložené spoločenstvo.

Nové povinnosti spoločenstva vlastníkov a vlastníctvo účtu bytového domu

Spoločenstvu vlastníkov vznikla nová zákonná povinnosť, ktorou je do 31. mája nasledujúceho roka predložiť vlastníkom bytov a nebytových priestorov v dome správu o svojej činnosti za predchádzajúci rok týkajúcej sa domu, pričom ide najmä o finančné hospodárenie domu, o stav spoločných častí domu a spoločných zariadení domu, ako aj o iné významné skutočnosti súvisiace so správou domu. Spoločenstvo je súčasne povinné vykonať vyúčtovanie použitia fondu prevádzky, údržby a opráv, úhrad za plnenia rozúčtované na jednotlivé byty a nebytové priestory v dome. Podľa novely č. 70/2010 Z. z. má spoločenstvo vlastníkov povinnosť previesť zostatok majetku vlastníkov na účtoch v banke na nový účet domu zriadený v banke novým správcom. Pokiaľ ide o vlastníctvo účtu domu zriadeného v banke, jeho majiteľom sú vlastníci bytov a nebytových priestorov v dome. Spoločenstvo alebo správca, má právo disponovať s finančnými prostriedkami na účte a vykonávať k tomuto účtu práva a povinnosti vkladateľa. Nakoľko ide o účet tvorený jednotlivými vlastníkmi, účet musí požívať ochranu ako účet fyzickej osoby. S uvedeným súvisí aj zmena a doplnenie zákona č. 118/1996 Z. z. o ochrane vkladov v § 3 ods. 3 písm. b), že vklady sú chránené v rozsahu a za podmienok ustanovených týmto zákonom, ak vkladateľom je nadácia, neinvestičný fond, nezisková organizácia poskytujúca všeobecne prospešné služby, združenie občanov alebo spoločenstvo vlastníkov bytov a nebytových priestorov.

Spoločenstvo vlastníkov vzniká aj zo zákona

Spôsob založenia spoločenstva a to aj v nadväznosti, ak spoločenstvo vzniká zo zákona, upravuje § 8a ods. 3 a 8 zákona č. 182/1993 Z. z. Súčasne sa v dotknutom ustanovení zákona upravuje prechod práva povinností zo zanikajúceho správcu na nového, príp. na spoločenstvo vlastníkov. Dňom skončenia správy domu prechádzajú všetky práva a povinnosti vyplývajúce zo zmlúv, ktoré súvisia so správou domu a ktoré boli uzatvorené v mene vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome, alebo zo zmlúv uzavretých na základe rozhodnutia vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome na nového správcu alebo na spoločenstvo.

V prípade výpovede zmluvy o výkone správy zo strany správcu, tento nemôže ukončiť výkon správy, ak vlastníci bytov a nebytových priestorov v dome nemajú ku dňu skončenia výpovednej lehoty uzavretú zmluvu o výkone správy s iným správcom alebo nie je založené spoločenstvo. Právne vzťahy vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome a správcu po uplynutí výpovednej lehoty sa riadia ustanoveniami vypovedanej zmluvy o výkone správy. Ďalšou novinkou je, že ak vlastníci bytov a nebytových priestorov nebudú mať do jedného roka uzatvorenú zmluvu o výkone správy s iným správcom alebo si nezaložia spoločenstvo, vzniká spoločenstvo zo zákona. Správca je povinný o vzniku spoločenstva písomne informovať všetkých vlastníkov bytov a tiež zabezpečiť registráciu spoločenstva.

Lehota na zosúladenie obsahu zmlúv o výkone správy s novelou

Vlastníci bytov a nebytových priestorov v dome, správcovia a predsedovia sú povinní zmluvy o výkone správy alebo zmluvy o spoločenstve uzatvorené do 01.04.2010 uviesť do súladu s týmto zákonom v lehote do 31.03.2011. Časti zmluvy o výkone správy alebo zmluvy o spoločenstve, ktoré nebudú po uplynutí uvedenej lehoty v súlade s ustanoveniami novelizovaného zákona č. 182/1993 Z. z., budú sankcionované svojou neplatnosťou.

Čitateľské otázky adresujte na lasak@defensa.sk

Podporte tento článok

pošli na vybrali.sme.sk

Zdieľať

Späť

Riešenia, ktoré vám zjednodušia údržbu modernej kuchyne Riešenia, ktoré vám zjednodušia údržbu modernej kuchyne

Moderne kuchyne sa stali srdcom našich domovov, miestom, kde nie len príprava jedál, ale aj rodinné stretnutia a spoločenské udalosti zohrávajú dôležitú úlohu. Aby sme si ale mohli tieto okamihy plnohodnotne vychutnávať, je dôležité mať k tomu priestor, ktorý je nielen štýlový, ale aj ľahko udržiavateľný. Pokračujte v čítaní a zistíte, ktoré riešenia vám zjednodušia údržbu moderne vybavenej kuchyne? Moderné kuchynské linky na mieru Jedným z hlavných krokov k jednoduchej údržbe kuchyne je investícia do kuchynských liniek na mieru. Moderné..

Krby a kozuby. Spríjemnime si zimu i leto. Krby a kozuby. Spríjemnime si zimu i leto.

Na prvý pohľad sa môže zdať, že otázka krbov a kozubov nie je v súčasnom ročnom období aktuálna; pravdou však je, že na tieto veci je lepšie myslieť ešte v čase, keď nás treskúca zima nenúti k zbytočne rýchlym a prvoplánovým riešeniam. Ďalším faktom je, že mnohí z nás sú po zime „poučení“, ako sa pripraviť na tú ďalšiu. Poďme sa teda pozrieť na možnosti, ktoré v tejto oblasti máme, a zároveň sa môžeme pristaviť aj pri otázke ohňa v záhrade, ktorý môžeme využiť oveľa skôr. Kozub je nielen skvelým zdrojom tepla, ale i mimoriadne..

Vianočné darčeky majú byť praktické a šité na mieru Vianočné darčeky majú byť praktické a šité na mieru

Už pociťujete mierny vianočný stres, chytá vás nákupná horúčka a intenzívne uvažujete, aké darčeky si tento rok od vás rozbalia vaši blízki pod vianočným stromčekom? Nenechávajte si nákupy na poslednú chvíľu, vybavte sa všetkým potrebným s predstihom a pár dní pred Vianocami si už len nalejte varené víno, na tanier dajte medovníky, vyložte si nohy a pozrite si romantický vianočný film.Kam s darčekmi?Predtým, ako vám dáme zaujímavé, praktické a moderné tipy na darčeky, mali by ste si nájsť tajné miesto, kde ich budete môcť ukryť pred zvedavými..

Nájomná zmluva I.

Rada by som dala do prenájmu môj byt, lebo sa chystám odcestovať do cudziny na brigádu. V byte býva so mnou moja sestra, neviem či je možné prenajať napr. len jednu - dve izby. Aké sú moje práva, povinnosti v súvislosti s nájmom, musí byť zmluva písomná alebo stačí ústna dohoda? Ďakujem za odpoveď.Inge T., Považská BystricaNájomná zmluva je dvoj a viacstranný právny vzťah, v rámci ktorého prenajímateľ prenecháva za odplatu nájomcovi vec, aby ju dočasne užíval alebo z nej bral aj úžitky, pričom prenajímateľ je povinný prenechať prenajatú vec nájomcovi..

Zúženie bezpodielového spoluvlastníctva manželov

Mam problém ktorý by som potreboval nejako rozlúsknuť a vyriešiť. Som slepec, invalidný dôchodca a s manželkou nežijem v spoločnej domácnosti, predali sme dom a každý si ideme riešiť svoju bytovú otázku. S manželkou nebývame v spoločnej domácnosti, deti si ona dala napísať na seba čo už ľutujem. Potrebujem si riešiť bytovú otázku a mám byt, ktorý chcem kúpiť, lebo dom čo sme mali spolu, sme predali a jediný záznam o tom je jedine kúpno - predajná zmluva. A zvyšné veci medzi nami sú jedine v ústnej forme. Ide mi jedine o to ako ošetriť aby nemala nárok..

Nóvum v písomnom hlasovaní vlastníkov bytov- zjednodušenie účasti na správe bytového domu

Správca nášho domu nelegálne prevádzkuje kotolňu, ktorá patrí vlastníkom bytov a nebytových priestorov. Nemôže preukázať splnenie podmienok na podnikanie v tepelnej energetike podľa ustanovenia § 5 ods. 7 písm. a) zákona č. 657/2004 Z. z. o tepelnej energetike. V mesiaci marci bola zrealizovaná zástupkyňou vlastníkov bytov, ktorá háji skôr záujmy správcu a nie je ochotná akceptovať vlastníkov bytov, akási podpisová akcia, kedy táto pani „chodila po bytoch“ a dávala podpisovať súhlas, resp. nesúhlas s istými otázkami, ktoré sa týkali správy..

Kúpte si pozemky v blízkosti ... (TRH Nehnutelnosti)

Vývoj cien bytov V Bratislave v roku 2007

Analýza cien bytov v Bratislave sa robila z plnohodnotných 13.410 údajov za obdobie od januára do decembra 2007. Priemerná cena m2 bytu v Sk sa vypočítavala bez výrazných odchýliek narúšajúcich trend. Oddelene sa vypočítavali ceny novostavieb od cien starých bytov, aby sa odhalil ich vplyv na rast cien starých bytov. Graf č.1: Tento graf poukazuje na to, že 34% z celkovej ponuky bytov pripadalo na ponuku novostavieb. Toto malo zákonitý vplyv na vývoj celkovej výslednej ceny, ktorú novostavby ťahali nahor.Graf č.2: Tento graf ukazuje, že najväčší podiel na množstve..

Súčasná podoba finančných úverov

„Hypotéka, slovo ktoré sa v poslednom období hrnie na nás snáď zo všetkých strán. Na celom svete sa stala synonymom finančnej krízy. My si ju však budeme v tomto článku všímať ako produkt, pomocou ktorého si môžeme zabezpečiť svoj sen o bývaní. Z tohto dôvodu sme oslovili niekoľko finančných inštitúcií na Slovenskom finančnom trhu, aby mám pomocou modelových príkladov ponúkli svoje produkty.“Čo by ste mali vedieť o úveroch na bývanieNa začiatku by sme si mali povedať, na čo vlastne hypotekárny úver slúži. Tento druh služby pre klienta znamená..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.