Uznesenia vlastníkov bytov na schôdzi a ukladanie povinností

Správu nášho bytového domu vykonávala pôvodne firma XY Bratislava, pričom od januára 2009 došlo ku zmene správcu. K zmene došlo podľa mňa nezákonne, nakoľko nie všetci sme sa ustanovili na schôdzu a hlasovali za nového správcu, a tiež došlo k neúmernému nárastu poplatkov za jednotlivé poskytované služby - rozdiel činí až 1.500 Sk za mesiac. Rovnako namietam, že ja ako staršia osoba, budem mať 86 rokov, by som mala byť povinná prispieť spolu s ostatnými vlastníkmi bytov v našom dome sumou 13.000 Sk ako tzv. jednorazový príspevok na sadové úpravy a vybudovanie detského ihriska, pričom mi ani nebol ani oznámený termín a čas konania schôdze. Veď moje deti sú už dávno dospelé a vnúčatá tiež. Myslím, že ide o akýsi princíp nemiestnej solidarity. Pokiaľ ide o firmu na sadové úpravy okolia domu, tá bola vybraná neviem kým, lebo o nej sa na schôdzi nerozhodovalo - vyplýva to so zápisnice, ktorú som dostala po 49 dňoch od konania schôdze! Môžem nejakým spôsobom sa domôcť svojich práv, ktoré ako sa domnievam, boli porušené? Ďakujem Vám za odpoveď.

Pavlína Š., Bratislava

Hlasovanie na schôdzi

Otázku hlasovania vlastníkov bytov a nebytových priestorov v rámci bytových domov upravuje zákon č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov v znení neskorších predpisov. Podľa ust. § 14 zákona o vlastníctve bytov, má vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome právo a povinnosť zúčastňovať sa na správe domu a hlasovaním rozhodovať ako spoluvlastník o spoločných častiach domu a spoločných zariadeniach domu, spoločných nebytových priestoroch, príslušenstve a pozemku na schôdzi vlastníkov. Oznámenie o schôdzi vlastníkov musí byť v písomnej forme doručené každému vlastníkovi bytu alebo nebytového priestoru v dome minimálne päť dní pred dňom konania schôdze. Výsledok hlasovania oznamuje ten, kto schôdzu vlastníkov alebo zhromaždenie zvolal, a to do piatich pracovných dní od konania schôdze vlastníkov alebo zhromaždenia spôsobom v dome obvyklým. Je pravdou, že o výbere firmy na výkon sadových úprav sa malo hlasovať na schôdzi, kde mali byť vlastníkov bytov predložené viaceré ponuky za účelom výberu tej najvýhodnejšej.

Zákon rozlišuje hlasovanie nadpolovičnou väčšinou hlasov všetkých vlastníkov prítomných na schôdzi a dvojtretinovou väčšinu hlasov všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome. Ak by počet zúčastnených vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome neumožňoval hodinu po začatí schôdze vlastníkov právoplatné hlasovanie, rozhoduje sa nadpolovičnou väčšinou zúčastnených. Uvedené pravidlo však neplatí, ak ide o hlasovanie napr. o schválení zmluvy o výkone správy, jej zmene alebo zániku, ďalej o výške úhrady do fondu prevádzky, údržby a opráv a pod. V týchto prípadoch ako aj ak sa na schôdzi rozhoduje o úvere a o zabezpečení úveru, o zmluve o vstavbe alebo nadstavbe bytov alebo nebytových priestorov v dome a o zmene formy výkonu správy, vyžaduje sa dvojtretinová väčšina hlasov.

Zmierne riešenie - prokuratúra - súd

Ak sa cítite postupom správcu alebo postupom a výsledkom schôdze vlastníkov dotknutá na svojich právach a oprávnených záujmoch, máte právo napr. obrátiť sa na príslušný súd v zmysle § 14 ods. 4 zákona o vlastníctve bytov, podľa ktorého má prehlasovaný vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome právo obrátiť sa do 15 dní od oznámenia o výsledku hlasovania na súd, aby vo veci rozhodol. Naviac, môže ísť v súvislosti s vybudovaním detského ihriska o dôležitú zmenu spoločnej veci podľa § 139 ods. 3 Občianskeho zákonníka . Ak ste sa ako vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome nemohli o výsledku hlasovania dozvedieť, máte právo obrátiť sa na súd najneskôr do troch mesiacov od hlasovania. V oboch prípadoch platí, že ak lehotu nestihnete, vaše právo zaniká.

V prvom rade môžete vyzvať správcu alebo osobu, ktorá schôdzu zvolala, vyzvať na riešenie veci s cieľom dosiahnuť zmierne vyriešenie veci. Ak neuspejete, máte možnosť obrátiť sa na prokuratúru s podnetom na prešetrenie zákonnosti a prijatie príslušných postupov podľa zákona o prokuratúre alebo podať priamo žalobu na súd. Podľa vašich vyjadrení by ste mohli vo svojom podnete namietnuť rozpor so zákonom o vlastníctve bytov, príp. porušenie dobrých mravov v súvislosti s vyslovením povinnosti uhradiť sumu 13.000,- Sk na sadové úpravy okolia domu a zriadenie detského ihriska. Vo veci podľa vás neúmerného zvýšenia platieb za služby sa môžete obrátiť na Slovenskú obchodnú inšpekciu ( www.soi.sk ), nakoľko sa jedná o poskytovanie služieb spotrebiteľom.

Zákon nepozná pojem „jednorazový príspevok“, spôsob ukladania povinností občanom

Uvádzate, že sa má jednať o jednorazový príspevok. V danej súvislosti sa musím vyjadriť, že zákon o vlastníctve bytov pojem „jednorazový príspevok“ nepozná a nepozná ho ani Občiansky zákonník, ktorý predstavuje vo vzťahu k zákonu o vlastníctve bytov všeobecnú právnu úpravu. Na opravy, údržbu alebo investovanie do spoločných častí a pozemku, teda i na sadové úpravy a vybudovanie detského ihriska na priľahlom pozemku sa môžu použiť prostriedky z fondu prevádzky, údržby a opráv. Zákon o vlastníctve pozná len nasledovné platby - mesačná úhrada za plnenia poskytované v súvislosti s užívaním bytov a nebytových priestorov, mesačnú platbu za správu, príspevok do fondu prevádzky, údržby a opráv a vyúčtovanie úhrad za plnenia.

Povinnosti možno podľa Ústavy SR ukladať zákonom alebo na základe zákona, v jeho medziach a pri zachovaní základných práv a slobôd. Občiansky zákonník v súvislosti s výkonom práv a povinností uvádza, že výkon práv a povinností vyplývajúcich z občianskoprávnych vzťahov nesmie bez právneho dôvodu zasahovať do práv a oprávnených záujmov iných a nesmie byť v rozpore s dobrými mravmi.

 Čitateľské otázky adresujte na: lasak@defensa.sk

 

Späť

Vykupovanie pozemkov developermi

Ste vlastníkom ornej pôdy a plánujete na nej začať výstavbu? V tom prípade, by ste mali zmenu ornej pôdy na stavebný pozemok stihnúť od konca júna. Koncom minulého mesiaca bola schválená novela zákona o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy. Účinnosť nadobúda 1. júla 2008. To znamená, že ak si po tomto dátume budete chcieť urobiť zmenu poľnohospodárskej pôdy na stavebný pozemok, zaplatíte za to podľa toho, v ktorej oblasti sa vaša pôda nachádza a do ktorej z deviatich skupín spadá. Ako na zmenu pôdy dnesSúčasná legislatíva v oblasti premeny..

Ako by mala vyzerať detská izba Ako by mala vyzerať detská izba

-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->--> Koniec leta využíva veľa rodín na rekonštruovanie svojich príbytkov v rámci vyčerpania dovoleniek. Medzi takto často upravované izby patrí hlavne detská izba. Niekto to robí z dôvodu očakávania milého prírastku do rodiny, či už svoje odrastené ratolesti pripravuje na ďalší školský rok. O tom, ako by takáto miestnosť mala vyzerať, kam je najlepšie umiestniť posteľ a ostatný nábytok alebo ako správne..

Ako využiť úložný priestor Ako využiť úložný priestor

Výber nábytku Ak sa rozhodnete pre jednu alebo druhú možnosť, musíte toto rozhodnutie brať ako stav na niekoľko rokov. Do úvahy by ste mali brať aj fakt, či svoje úložné priestory riešite v byte, v ktorom chcete stráviť zvyšok svojho života, alebo ho beriete ako „prestupnú stanicu“ pokiaľ sa vám nerozrastie rodina. Ak by ste totiž uvažovali, že v budúcnosti chcete svoj štartovací byt predať, tak by vám mohli skôr vyhovovať sektorové skrine, ktorých sa môžete kedykoľvek zbaviť a pri sťahovaní do nového bytu vám nebude ľúto vyhodených peňazí za..

Prevod nehnuteľnosti na základe dedenia

V súvislosti s problematikou prechodu a prevodu nehnuteľností, najmä na základe dedenia, je nutné ozrejmiť teoretické pojmy niektorých základných ustanovení Občianskeho zákonníka, s ktorými sa v konkrétnych prípadoch každodenného života stretávame. V zásade sa dedičstvo nadobúda okamihom smrti poručiteľa § 406. Odvtedy môžu dedičia s dedičstvom zásadne nakladať. V tejto dispozičnej voľnosti sú však obmedzení tým, že na každé nakladanie z dedičstvom, ktoré presahuje rámec obvyklého hospodárenia, potrebujú súhlas súdu, a to až do skončenia..

Dedičská otázka - päť dedičov a jeden byt

Rada by som sa spýtala na možnosť riešenia ohľadne spôsobu vysporiadania nehnuteľného majetku po mojom otcovi, ktorý nedávno zomrel. Otec bol dvakrát ženatý a bol vlastníkom 2-izbového bytu , ktorý zdedil po svojich rodičoch, takže moja mama nefiguruje na liste vlastníctva. Otec mal podľa maminho vyjadrenia spísať závet, pričom z prvého manželstva má 3 deti , s ktorými nebol v kontakte asi aj 15 rokov, proste sa vzájomne o seba nezaujímali. Po rozvode s prvou manželkou sa otec odsťahoval z ich spoločného bytu a prenechal im ho. Jeho bývalá žena tam do dnes..

Medzimanželské a porozvodové vzťahy k nehnuteľnostiam

Rada by som vás poprosila o radu pri riešení nášho problému. Naši rodičia v roku 1978 darovaním získali po otcovej matke staršiu nehnuteľnosť v pomere 3/4 otec a 1/4 mama. Na pozemku tejto nehnuteľnosti postavili rodičia v roku 1972 nový dom, ktorý je obývateľný, otec bol zavretý, medzi tým sa čas starého domu zrútila, keď otca prepustili naďalej, obýval tento dom, s tým že sa s mamou rozviedol, ale sa majetkovo nevyporiadali. Otec sa znovu oženil a v roku 2000 prepísal dom na druhú manželku, mama svoj podie 1/4 darovala nám. Nedávno otec umrel a my sme sa..

Máte drahú hypotéku? Vymeňte ju!

Nie ste spokojní s aktuálnymi podmienkami vašej hypotéky? Nahraďte ju Flexihypotékou od VÚB banky s lepšou úrokovou sadzbou a bez poplatku za poskytnutie. Roman zo Senca dostal vo februári po piatich rokoch splácania hypotéky od svojej starej banky oznámenie o novej úrokovej sadzbe. Úrok bol 5,7% ročne, čo bolo približne toľko ako doteraz. Roman však dnes zarába viac, ako v čase, keď si bral úver, a so sadzbou tak nebol spokojný. „Navštívil som preto pobočku VÚB banky a oni ponúkli mi o percento lepší úrok. Nad..

Poistenie nehnuteľnosti – nie luxus, ale nevyhnutnosť

Domov je pre každého človeka miestom, ktoré preň predstavuje nielen súkromie a pohodlie, ale najmä bezpečie. To je dôvod, prečo si doň inštalujeme napríklad alarmy - snažíme sa ho urobiť čo najbezpečnejším miestom pre seba a svoju rodinu. Zároveň však tak, ako všetky tieto náležitosti chránia nás, tiež chceme, aby bol nejakým spôsobom chránený aj náš domov; akiste zaváži aj fakt, že sme do jeho budovania vložili nemalú námahu, čas aj finančné prostriedky. Aby teda nehrozila situácia, ktorá by nás o náš domov nejakým spôsobom pripravila bez možnosti..

Ako ušetriť pri kúpe nehnuteľnosti na úrokoch z pôžičky Ako ušetriť pri kúpe nehnuteľnosti na úrokoch z pôžičky

Mnoho ľudí vie ako hypotéka funguje, ale pre prípadnú menšinu si zhrnieme základné informácie, ktoré by mohli byť pre každého zaujímavé a obohacujúce. Keď sa rozhodneme zainvestovať a kúpiť si konečne vlastné bývanie.... dom alebo byt, často a teda väčšinou nemáme dostatok financií na to, kúpiť si nehnuteľnosť za vlastné úspory. (Ak teda nesporíme už dvadsať rokov...) V takých chvíľach sa ponúka hypotéka. Tá ale uhrádza iba určité percento hodnoty domácnosti. V dnešných dňoch to je okolo osemdesiatich percent..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.