Bývanie v meste a na dedine

Ako sa hovorí, život je otázka priorít. Túto vetu nepoznáme len ako slogan jednej reklamy, ale týka aj spôsobu nášho života v oblasti hodnôt, či praktického života, napr. bývania. Asi najviac sa však prejavuje vo výbere možnosti bývania v meste, alebo na vidieku. Zatiaľ čo v iných oblastiach bývania sa dá čitateľom presne poradiť, výber z týchto dvoch oblastí je skôr témou, kde samotné rozhodnutie je akousi zmesou vlastného presvedčenia a finančných možností, ktoré na splnenie svojej túžby máte.

Aj keď Slovensko nepatrí k tým najvyspelejším krajinám sveta, otázka štýlu a kvality bývania sa už pred pár rokmi predsa dostala aj do našich končín. A tak mnohé lifestylové časopisy sa priam predbiehajú v témach týkajúcich sa zlepšenia bývania. Medzi tieto témy nepochybne patrí aj téma, týkajúca sa výhod a nevýhod bývania v meste a na vidieku. Ako pomoc k týmto témam ponúkajú vyjadrenia úspešných ľudí, ktorí si bývanie na vidieku nevedia vynachváliť, až po mladé rodiny s deťmi, ktoré hľadajú pre výchovu svojich detí len to najlepšie prostredie. Preto ak hľadáte pre seba nové bývanie, kde základnú dilemu pri výbere tvorí jeho hľadanie v meste či na vidieku, tak nasledujúce riadky sú určené priamo vám.  

Určite každý z nás má svoje sny, ale pokiaľ nemajú svoje „finančné krytie“, tak zostanú stále len snami. V horšom prípade sa stanú nočnou morou pri zadĺžení sa, či neschopnosti splácať úver za svoju nehnuteľnosť. Otázka rozhodovania bývania na vidieku či v meste preto skôr „vŕta“ hlavou majetnejším ľudom, pretože priemerný slovenský občan je niekedy vôbec rád, že dostal od banky hypotéku. Otázku kvality bývania, či lokality v súčasnosti preto nepovažuje až tak za prioritnú. V dnešnej dobe veľmi veľa mladých ľudí, ktorí prišli za prácou do mesta, svoje prvé vlastné bývanie totiž rieši hypotekárnym úverom a kupuje si jeden až dvojizbový byt v jeho okrajovej časti.

Preto niektoré články o tom, ako si napr. mladá novinárka, ktorá prišla za prácou do Bratislavy chce kúpiť rodinný dom na vidieku, pretože jej chýba rodný Gemer, vyznievajú ako texty z oblasti „science fiction“. Nuž nepochybne sa nájdu aj takéto „šťastné prípady“, tie však nie sú mernou mincou pri argumentácii v rozhodovaní sa medzi mestom a vidiekom. Aj keď pri rozhodovaní medzi týmito lokalitami stojí určitá forma túžby, ktorá nemá racionálny charakter, existuje celý rad všeobecných argumentov pre jeden, či druhý spôsob bývania. A práve na ne by ste určite nemali zabúdať, ak sa už rozhodujete, či by ste na miesto panelovej zástavby neskúsili radšej rodinný domček na vidieku.  

Bývanie v meste

Takže poďme pekne po poriadku a povedzme si pár viet o mestskom spôsobe života. Je nepochybné, že život v meste sa od toho vidieckeho líši v mnohých ohľadoch. Medzi základné príčiny toho, prečo ľudia uprednostňujú bývanie v meste, patrí dlhodobá individualizácia spoločnosti. Človek tu má vyššiu mieru anonymity, čo je pre niekoho veľmi dôležitým aspektom. Tento aspekt napr. často vyhovuje mladým ľuďom, ktorí sú radi, že sa konečne „odtrhli“ od svojej rodiny a svoju anonymitu si môžu takto vychutnávať plnými dúškami. Neplatí to len pre študentov vysokých škôl, ktorí patria skôr medzi hlavné cieľové skupiny ľudí, ktorí prenajímajú svoje nehnuteľnosti. Patria tu aj mladí ľudia, ktorí súkromie a pokoj odkladajú na „staré kolená“ a dôležitejšie ako bývanie na vidieku je pre nich budovanie kariéry. A práve k nej im určite stačí menší byt v meste. Keďže mestá ponúkajú určite viac pracovných príležitostí, práve tento fakt býva často hlavným dôvodom, prečo sa tam ľudia radšej usadia. Výhodou bývania v meste je veľakrát aj finančná náročnosť, pretože najlepšou alternatívou pre mladé rodiny, ktoré nemalú dostatok financií na výstavbu či kúpu rodinného domu sú byty. Stavebné firmy síce ponúkajú malometrážne domy za nižšie ceny, ale musíte si uvedomiť, že spolu s pozemkom a ostatnými nespomenutými časťami a doplnkami sa suma navŕši často až trojnásobne.  

Ak má bývanie na vidieku výhodu v podobe súkromia a bezpečnosti, tak bývanie v meste má svojho „žolíka v rukáve“ v podobe dostupnosti služieb a občianskej vybavenosti. Aj práve preto niektorí rodičia pri výchove detí dávajú do popredia výber škôl či škôlok, ktorý je v meste pestrejší ako na vidieku. V prípade detí je to aj ľahšia dostupnosť k povyučovacím aktivitám, ako sú napr. rôzne športové, či iné záujmové aktivity.

Ďalšou nezanedbateľnou výhodou mesta sú aj lepšie možnosti kultúrneho vyžitia. Veď obchody, reštaurácie, banky, nemocnice a mnohé ďalšie inštitúcie, majú omnoho väčšie zastúpenie v mestách. Jednoducho povedané, život v meste je aktívnejší a dynamickejší a za prácou sa nemusí toľko cestovať ako v prípade bývania na vidieku. Tento argument je závažnejší o to viac, že ho skôr hovoria obyvatelia dedín, či menších miest a veľakrát ho „mešťanom závidia“.  

Napriek určitej praktickosti mestského života, má život v ňom aj svoje nepraktické stránky. Tie však začínajú človeku „liezť na nervy“, najmä keď už si založil vlastnú rodinu. Zrazu byt v ktorom býva je tesný a jeho steny, akoby začali byť až tak tenké, že dieťa sa v noci zobudí aj na tej najtichší zvuk. Miera hluku a kvalita vzduchu má preto veľmi často ďaleko od čistého a tichého miesta. Taktiež sa mestá vyznačujú väčšou mierou kriminality a horším životným prostredím, čo sa nejaví ako najideálnejšie miesto na výchovu detí.

Paradoxom tejto situácie je to, že aj keby človek chcel vychovávať svoje malé deti na vidieku, tak nemá na to dostatočné množstvo finančných prostriedkov. Tie si zvykne zadovážiť až neskôr, ale v prípade výchovy detí je to už možno trochu „neskoro“. Keďže v tejto situácii má vaše potomstvo ranné detstvo už za sebou. Vtedy je dosť možné, že na váš nápad, o sťahovaní sa na vidiek vám odpovie ráznym buchnutím dverí na svojej izbe s následným hlučným pustením si Rytmusa pre celý panelák. Majte preto na pamäti, že váš sen o pokojnom bývaní na vidieku sa pre niekoho vo vašej rodine môže stať vysloveným peklom.  

Bývanie na vidieku

Ako sme už vyššie spomínali, najväčšou výhodou bývania na vidieku je pokoj a bezpečnosť. Jednoducho život tu býva uvoľnenejší. Príroda je na dosah ruky, čistý vzduch a krajšie životné prostredie sú lákadlom pre mnohých ľudí, ktorí netúžia po uponáhľanom živote v meste. Bývanie na vidieku bude pre vás oázou aj vtedy, ak ste milovníkom domácich zvierat či záhradkárčenia, príp. iných koníčkov, ktoré si vyžadujú priestor. Na vidieku vaše hobby nebudete určite nikoho obmedzovať. Rodiny s malými deťmi sa taktiež neraz rozhodnú pre život na dedine, pretože ho považujú za bezpečnejší a zdravší než život v meste. Hlavne nemajú starosti, kde sa ich dieťa môže zatúlať. Keď má váš rodinný dom aj dostatočne veľký dvor, tak máte istotu, že keď si váš malý syn na ňom zahrá futbal, tak nemusíte tŕpnuť ako v meste, či náhodou pri odkopnutí lopty nevbehne rovno pod kolesá auta. Väčší priestor však netýka len okolia vášho rodinného domu, ale aj samotných izieb v ňom. Väčší priestor v izbách vám nedá pocit stiesnenosti a zároveň nebudete príliš obmedzovaní priestorom pri jeho zariaďovaní.  

Medzi veci s ktorými musíte počítať keď sa nasťahujete do pôvodnej dediny a nie napr. satelitného mestečka je to, že ľudia žijúci v jednej dedine sa zväčša lepšie poznajú. To je pre niekoho pozitívnou skutočnosťou, pre mnohých však pomerne veľkou nevýhodou. Anonymitu skôr zažijete v satelitných mestečkách, ale ich popularita sa s minulými rokmi nedá vôbec porovnať. V tomto prípade je trend skôr opačný a ľudia sa zo „satelitov“ sťahujú späť do miest.

Negatívnou stránkou života na vidieku je najmä obmedzená dostupnosť obchodov a služieb. S výberom škôlky či školy pre svoje deti vás dedina tiež zrejme nepoteší. Veľakrát sa preto nevyhnete dochádzaniu alebo vozeniu svojich detí z a do školy. Dediny tiež neponúkajú príliš možností kultúrneho, spoločenského či športového vyžitia, takže sa život na dedine často mnohým javí ako nudný a nezáživný. Mnoho ľudí ako hlavný argument uvádza, že na dedinu ide hľadať pokoj. V prípade dochádzania do veľkého mesta za prácou sa vám ten pokoj vyparí pri rannej dopravnej zápche, keď budete vo svojom aute nadávať, že zasa nestíhate na čas prísť do práce.  

Apropó, autá! Regionálna poloha je napr. jedným z parametrov, ktoré môžu ovplyvňovať výdavky na poistné v súvislosti s motorizmom. Sadzby poistného sa stanovujú nielen na základe objemu motora, výkonu auta, ale i od veku majiteľa a tiež od miesta prihlásenia vozidla. Najvyššie sadzby sú stanovené pre vozidlá prihlásené v Bratislave a krajských mestách. Pre vidiek sú tieto sadzby nižšie. Ďalšie rozdiely medzi mestom a vidiekom sa týkajú aj poistenia domácností. Vo väčších mestách sa zaplatí za poistenie výrazne viac ako na vidieku. Súvisí to napr. s rizikom krádeže, ktoré je vo veľkých mestách väčšie. Táto úmera však automaticky neklesá so zmenšujúcim sa počtom obyvateľov, pretože obyvatelia tých najmenších osád či samôt, vzdialenejších od obce môžu mať poistenie drahšie.

Bývanie v meste či na vidieku má v každom smere veľa výhod aj nevýhod, práve preto mnoho ľudí rieši túto dilemu akýmsi kompromisom. To znamená, že keď chcú ujsť pred uponáhľaným životom mesta, tak si na tieto účely zadovážia malý víkendový domček alebo chatku, alebo si kúpia rodinný dom v pokojnejšej okrajovej štvrti mesta. Preto ak sa už rozhodnete pre akýkoľvek výber lokality, vaše rozhodnutie by nemalo vyhovovať len vám, ale každému členovi rodiny, pretože len tak sa vám bude na vašom novom mieste dobre bývať.  

Viac o téme sa dozviete v relácii TA3 REALITY


Späť

Trendy spálňa 2022: Čo by v nej nemalo chýbať? Trendy spálňa 2022: Čo by v nej nemalo chýbať?

Dominanta celej domácnosti či srdce domova – aj takto by sa dala nazvať spálňa, ktorá patrí k hlavným miestnostiam v dome. Ak chcete, aby aj tá vaša vyzerala dobre a jednotlivé prvky v nej vytvárali príjemnú atmosféru, musíte si ju vedieť správne zariadiť. Inšpirujte sa najnovšími trendmi na rok 2022 a vytvorte si váš vysnívaný priestor na oddych.Atmosféru nastolíte posteľouNajvýraznejším kúskom celej spálne je posteľ. Každý si ju všimne hneď, ako do miestnosti vojde. Práve to je dôvod, prečo nesmie byť fádna. Využite jej dominantné postavenie a masívnosť..

Klimatizácia vo výškových budovách

V dnešnej dobe už nie je klimatizácia žiadnym luxusom, práve naopak, stala sa neoddeliteľnou výbavou našich domov, bytov, či pracovísk. Počas horúcich letných dní, prináša osvieženie, prevetrá miestnosť a dlhodobo udržiava chladnejšie prostredie. V zime naopak dokáže udržať stabilnú teplotu vzduchu v miestnosti. Len málokto si však uvedomuje, že klimatizácia pomaly pôsobí aj na náš organizmus, čo nemusí byť vždy len prospešné. Senzibilnejší ľudia, môžu citlivo reagovať najmä na veľké teplotné rozdiely, ktoré sa môžu objaviť počas letných horúčav...

Zelené a modré budovy - bytové a nerezidenčné Zelené a modré budovy - bytové a nerezidenčné

Nízkoenergetický dom je pojmom, ktorý sa v súčasnosti skloňuje čoraz častejšie; myšlienka zdravého a úsporného bývania sa už stala takmer samozrejmosťou. Osobitnou kapitolou je však pojem zelený dom - význam tohto slova má podobný, ale predsa iný rozmer ako len vlastnosti úspornej budovy. Energetická efektivita samozrejme zostáva, avšak projekt zeleného domu ponúka svojim obyvateľom aj mnoho iných vlastností, ktoré nielen "potešia", ale sú i priateľské k životnému prostrediu. Modré budovy idú ešte o čosi ďalej; predstavíme si oba tieto pojmy a..

Občianske spolužitie - susedské vzťahy v praxi

Chcela by som sa spýtať na otázku spolunažívania vlastníkov bytov. Bývam na prvom poschodí a podo mnou prenajíma vlastníčka byt, v ktorom sú dvaja fajčiari, tí sa však rozhodli fajčiť v priestoroch WC čím sa rozširuje dymový smrad do môjho bytu/nakoľko dym stúpa hore a nie sú ochotní zapnúť ani ventilátor. Mám napáchnutú kúpeľňu, WC aj chodbu nakoľko sa tento dym ďalej nepohybuje a vetranie týchto priestorov je problematické a možné jedine tým, že otvorím vchodové dvere. Je možné niečo podniknúť v tejto veci napr. cez zákon o ochrane nefajčiarov?..

Vklad do katastra nehnutelnosti. Návrh na vklad nehnuteľnosti, priebeh procesu a ktoré dokumenty sú k nemu potrebné Vklad do katastra nehnutelnosti. Návrh na vklad nehnuteľnosti, priebeh procesu a ktoré dokumenty sú k nemu potrebné

Katastrálne konanie završuje proces prevodu vlastníckeho práva z prevádzajúceho na nadobúdateľa a je dôležitou časťou tohto procesu spolu s uzavretím samotnej scudzovacej zmluvy. Tento článok dá v tejto súvislosti podrobnú odpoveď na nasledovné otázky:   - Prečo je po uzavretí zmluvy potrebné ešte podať návrh na vklad vlastníckeho práva do katastra nehnutelnosti po kúpe nehnuteľnosti? - Čo musí obsahovať návrh na vklad a kam ho podať? - Aké prílohy musia byť k návrhu na vklad priložené? (skúsenosti z katastra nehnutelnosti..

Nadobúdanie tuzemských nehnuteľností cudzincami

 Náš rodinný priateľ pochádza zo Španielska. Často navštevuje Slovensko a zapáčilo sa mu u nás natoľko, že by si tu chcel kúpiť pozemok. Známi mi povedali, že cudzinci nemôžu nadobudnúť slovenské nehnuteľnosti, alebo že sú v tomto smere obmedzení. Radi by sme nášmu španielskemu priateľovi pomohli, prosíme vás preto o radu.  Svätopluk T., Komjatice Vy, prípadne Váš priateľ môžete byť pokojný. Vo všeobecnosti medzi verejnosťou je vžitý mýtus o tom, že cudzinci nemôžu nadobúdať nehnuteľnosti v tuzemsku. Jedná sa však len o laickú..

Lízing nehnuteľností

Čo to vlastne je?ZačiatkyOdlišnosti od ostatných lízingových foriemAko to funguje v praxi.Výhoda pre firmyPrečo sa oplatí lízing nehnuteľnostíČo nám ponúkajú lízingové spoločnosti?Produkty slovenských lízingových spoločnostíFinančný a operatívny lízingZhrnutie Skutočnosťou už aj na Slovensku je, že lízingové spoločnosti zarábajú peniaze na nehnuteľnostiach. Postup je absolútne totožný s lízingom napríklad áut. Zákazník nemá, alebo z rozličných dôvodov nechce poskytnúť celú sumu za kupovaný produkt a tak ho spoločnosť kúpi za neho a postupne..

Vývoj cien bytov v Bratislave v roku 2008

Skoro každého, ktorý či už má byt alebo si ho ešte len plánuje obstarať, zaujíma vývoj cien bytov a hlavne prognóza do budúcnosti. Prvé sa dá ukázať na základe zozbieraných údajov, druhé sa dá v súčasnosti len veľmi obtiažne predpovedať.Pozrime sa teda, čo sa na trhu s bratislavskými bytmi dialo od januára 2008 po čiastočnom cca mesačnom (vianočnom) útlme, ktorý nastal po zatiaľ najväčšom realitnom boome na Slovensku v jeseni 2007, kedy boli ceny za meter štvorcový starých bytov v hlavnom meste drahšie ako ceny za meter štvorcový v novostavbách.Realitný..

Máte drahú hypotéku? Vymeňte ju!

Nie ste spokojní s aktuálnymi podmienkami vašej hypotéky? Nahraďte ju Flexihypotékou od VÚB banky s lepšou úrokovou sadzbou a bez poplatku za poskytnutie. Roman zo Senca dostal vo februári po piatich rokoch splácania hypotéky od svojej starej banky oznámenie o novej úrokovej sadzbe. Úrok bol 5,7% ročne, čo bolo približne toľko ako doteraz. Roman však dnes zarába viac, ako v čase, keď si bral úver, a so sadzbou tak nebol spokojný. „Navštívil som preto pobočku VÚB banky a oni ponúkli mi o percento lepší úrok. Nad..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.